Šta je novo?

Koji distro probati?

BTW, isprobavam Devuan i njegov derivat Genuen na virtuelnim mašinama, usled ove Fejsbuk kampanje za identifikaciju korisnika na Linux operativnim sistemima. Još uvek ne mogu da poverujem da će kriterijum u buduće biti da distro nema SystemD.
Koliko sam ispratio, systemd samo dodaje polje za unos godina, a na distribuciji je da odluči hoće li to implementirati ili ne

Kako Yast napušten, pa šta ostade onda jedinstveno kod kameleona?
Ništa, nema neku specijalnu svrhu. Možda jedino vreme podrške stabilne (.x) verzije, produžili su sad na 2 godine, sa nekih godinu i po ranije, a izlaze na godinu dana. Praktično duplo duže od Fedore. Pa možda nekome odgovara da se uklopi u takav raspored. A tumbleweed za ljude koji hoće rolling, a neće arch varijante iz nekog razloga.
E da, ponovo mi radi Fn taster za paljenje i gašenje mikrofona, što je prestalo kad sam sa 15.5 prešao na 15.6. Sad opet sve radi 🙂

Zanima me, vi koji ne koristite Ubuntu, nego npr Mint ili Fedoru, sta su prednosti u vasem slucaju?

Pa ranije kad smo krenuli da koristimo Mint, Ubuntu je lutao sa GUI-jem i slicno. Za profesionalne potrebe,dosta je pravolinijski mint,evo imam masine koje idu 20>21>22 bez nekog problema,samo jedan restart i par paketa prilagodjeno. U principu time imas nekih 10ak godina supporta.
Videcemo kako ce biti 23, posto ulazi Wayland, ocekuje se tu dosta problema, recimo Anydesk za sada ne radi sa Waylandom i slicno.

Zanima me, vi koji ne koristite Ubuntu, nego npr Mint ili Fedoru, sta su prednosti u vasem slucaju?
Kažu da je najveća razlika u paket menadžerima.. a da se sve ostalo može napraviti da bude isto.
E sada, out-of-box.. to je već druga priča.

Ali Mint/Cinnamon će i dalje koristiti X11 kao podrazuevani display server u v23, tek od verzije v24 (2028.) će Wayland možda biti prvi izbor.
Ne vidim kakav je to problem za prosečnog korisnika.
Drugo, instaliraš li Gnome na Mint (kao što sam ja uradio) - dobiješ i Wayland. 🙂

Mint je od prilike sve ono što je Ubuntu trebao da bude ali je Canonical otišao u smeru Mikroslopa i to više nije OS za desktop / laptop korisnika, ima toliko boljih rešenja baš kao taj Mint.
Fedora ima smisla ako si u RHEL sistemu ili želiš (potencijalno profesijonalno) da uđeš u tu "nišu", ali to je samo pogled iz mog uskog ugla.
Fedora ima i taj "atomic" pristup gde - ko ne zna - korisnik ne može da utiče na sistem već samo na aplikacije ali pored BTRFS-a i TimeShift-a nrp. ja ne vidim prednosti "atomic" Linuxa. Opet moj uski ugao gledanja koji može nekome da proširi lepezu, zato i pišem ovo.

Meni je stabilan kućni PC sa LMDE 7 na btrfs. Podesio sam Timeshift i instalirao grub-btrfs, tako da je bulletproof. Cinnamon je sve što mi treba od DE.

Upravo sam pročitao postove o uklanjanju YAST-a i odmah instalirao Cockpit na LMDE, da ga isprobam. Pokazao mi je da mi je neaktivan grub-btrfs jer sam zaboravio da ga konfigurišem za Timeshift kad sam ga instalirao. Rešeno je sad. Može se ovde ponekad i nešto korisno pročitati.

CachyOS na 32GB ddr4 i 5900x za zen v3 optimizacijama je mnogo, mnogo brz. RX 7800xt kida sve zivo. KDE koristim a cekam Cosmic da udje u Epoch 3.
Vasa misljenja?

CachyOS na 32GB ddr4 i 5900x za zen v3 optimizacijama je mnogo, mnogo brz. RX 7800xt kida sve zivo. KDE koristim a cekam Cosmic da udje u Epoch 3.
Vasa misljenja?
Za KDE ne znam jer ga dugo nisam isprobavao, ali Cosmic definitivno treba čekati još. Sve je bolji, rade ljudi i to stoji, ali daleko je od stabilnosti.

jeste, mnogo brz

18.1-desktop.jpg

O Void Linux-u..

.. na Void Linux-u..

Screenshot_2026-04-18_18-30-35.jpg

Prilozi

• Screenshot_2026-04-18_18-30-35.jpg
    Screenshot_2026-04-18_18-30-35.jpg
    119.7 KB · Pregleda: 21
Nazad
Vrh Dno