Šta je novo?

Koji distro probati?

BTW, isprobavam Devuan i njegov derivat Genuen na virtuelnim mašinama, usled ove Fejsbuk kampanje za identifikaciju korisnika na Linux operativnim sistemima. Još uvek ne mogu da poverujem da će kriterijum u buduće biti da distro nema SystemD.
Koliko sam ispratio, systemd samo dodaje polje za unos godina, a na distribuciji je da odluči hoće li to implementirati ili ne

Kako Yast napušten, pa šta ostade onda jedinstveno kod kameleona?
Ništa, nema neku specijalnu svrhu. Možda jedino vreme podrške stabilne (.x) verzije, produžili su sad na 2 godine, sa nekih godinu i po ranije, a izlaze na godinu dana. Praktično duplo duže od Fedore. Pa možda nekome odgovara da se uklopi u takav raspored. A tumbleweed za ljude koji hoće rolling, a neće arch varijante iz nekog razloga.
E da, ponovo mi radi Fn taster za paljenje i gašenje mikrofona, što je prestalo kad sam sa 15.5 prešao na 15.6. Sad opet sve radi 🙂

Zanima me, vi koji ne koristite Ubuntu, nego npr Mint ili Fedoru, sta su prednosti u vasem slucaju?

Pa ranije kad smo krenuli da koristimo Mint, Ubuntu je lutao sa GUI-jem i slicno. Za profesionalne potrebe,dosta je pravolinijski mint,evo imam masine koje idu 20>21>22 bez nekog problema,samo jedan restart i par paketa prilagodjeno. U principu time imas nekih 10ak godina supporta.
Videcemo kako ce biti 23, posto ulazi Wayland, ocekuje se tu dosta problema, recimo Anydesk za sada ne radi sa Waylandom i slicno.

Zanima me, vi koji ne koristite Ubuntu, nego npr Mint ili Fedoru, sta su prednosti u vasem slucaju?
Kažu da je najveća razlika u paket menadžerima.. a da se sve ostalo može napraviti da bude isto.
E sada, out-of-box.. to je već druga priča.

Ali Mint/Cinnamon će i dalje koristiti X11 kao podrazuevani display server u v23, tek od verzije v24 (2028.) će Wayland možda biti prvi izbor.
Ne vidim kakav je to problem za prosečnog korisnika.
Drugo, instaliraš li Gnome na Mint (kao što sam ja uradio) - dobiješ i Wayland. 🙂

Mint je od prilike sve ono što je Ubuntu trebao da bude ali je Canonical otišao u smeru Mikroslopa i to više nije OS za desktop / laptop korisnika, ima toliko boljih rešenja baš kao taj Mint.
Fedora ima smisla ako si u RHEL sistemu ili želiš (potencijalno profesijonalno) da uđeš u tu "nišu", ali to je samo pogled iz mog uskog ugla.
Fedora ima i taj "atomic" pristup gde - ko ne zna - korisnik ne može da utiče na sistem već samo na aplikacije ali pored BTRFS-a i TimeShift-a nrp. ja ne vidim prednosti "atomic" Linuxa. Opet moj uski ugao gledanja koji može nekome da proširi lepezu, zato i pišem ovo.

Meni je stabilan kućni PC sa LMDE 7 na btrfs. Podesio sam Timeshift i instalirao grub-btrfs, tako da je bulletproof. Cinnamon je sve što mi treba od DE.

Upravo sam pročitao postove o uklanjanju YAST-a i odmah instalirao Cockpit na LMDE, da ga isprobam. Pokazao mi je da mi je neaktivan grub-btrfs jer sam zaboravio da ga konfigurišem za Timeshift kad sam ga instalirao. Rešeno je sad. Može se ovde ponekad i nešto korisno pročitati.

CachyOS na 32GB ddr4 i 5900x za zen v3 optimizacijama je mnogo, mnogo brz. RX 7800xt kida sve zivo. KDE koristim a cekam Cosmic da udje u Epoch 3.
Vasa misljenja?

CachyOS na 32GB ddr4 i 5900x za zen v3 optimizacijama je mnogo, mnogo brz. RX 7800xt kida sve zivo. KDE koristim a cekam Cosmic da udje u Epoch 3.
Vasa misljenja?
Za KDE ne znam jer ga dugo nisam isprobavao, ali Cosmic definitivno treba čekati još. Sve je bolji, rade ljudi i to stoji, ali daleko je od stabilnosti.

jeste, mnogo brz

18.1-desktop.jpg

O Void Linux-u..

.. na Void Linux-u..

Screenshot_2026-04-18_18-30-35.jpg

Prilozi

• Screenshot_2026-04-18_18-30-35.jpg
    Screenshot_2026-04-18_18-30-35.jpg
    119.7 KB · Pregleda: 46

Imam čudan problem sa Linux Mint 21.3 xfce, nakon restarta gubi se zvuk, u taskbaru piše da je mutiran, ali ne može da se odmutira. Jedino rešenje izvlačenje audio kabla i kada se vrati, proradi.

Imam čudan problem sa Linux Mint 21.3 xfce, nakon restarta gubi se zvuk, u taskbaru piše da je mutiran, ali ne može da se odmutira. Jedino rešenje izvlačenje audio kabla i kada se vrati, proradi.
Kad se ponovi, screenshot-uj "Output Devices" i "Configuration" tab u "Volume Control-u" (vidi dole), i daj ispis od dmesg (ili sudo dmesg ako neće bez root-a).

Prilozi

• Screenshot_2026-04-27_14-58-28.png
    Screenshot_2026-04-27_14-58-28.png
    47.4 KB · Pregleda: 20
Posle restarta pre nego sto uradis unplug/plug odradi ovo u terminalu i kopiraj ovde output

Kod:
aplay -l
pactl list short sinks
inxi -A

Posle restarta pre nego sto uradis unplug/plug odradi ovo u terminalu i kopiraj ovde output

Kod:
aplay -l
pactl list short sinks
inxi -A
Kod:
**** Списак PLAYBACK хардверских уређаја ****
картица 0: Intel [HDA Intel], уређај 0: ALC887 Analog [ALC887 Analog]
  Подуређаји: 0/1
  Подуређај #0: subdevice #0
картица 0: Intel [HDA Intel], уређај 1: ALC887 Digital [ALC887 Digital]
  Подуређаји: 1/1
  Подуређај #0: subdevice #0
0    alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo    module-alsa-card.c    s16le 2ch 44100Hz    RUNNING
Audio:
  Device-1: Intel NM10/ICH7 Family High Definition Audio
    driver: snd_hda_intel
  Sound Server-1: ALSA v: k6.8.0-110-generic running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.99.1 running: yes
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes

Kad se ponovi, screenshot-uj "Output Devices" i "Configuration" tab u "Volume Control-u" (vidi dole), i daj ispis od dmesg (ili sudo dmesg ako neće bez root-a).
Kod:
Dmesg
ispis je "previše dugačak da bi se prikazao"

ali ovo je crveno, ako to nešto znači
Kod:
I/O error, dev fd0, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x80700 phys_seg 1 prio class 2
[    5.428852] floppy0: disk absent or changed during operation
[    5.428856] I/O error, dev fd0, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
[    5.428862] Buffer I/O error on dev fd0, logical block 0, async page read

Prilozi

• IMG_20260428_082010.jpg
    IMG_20260428_082010.jpg
    244.2 KB · Pregleda: 3
  • IMG_20260428_081954.jpg
    IMG_20260428_081954.jpg
    315 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Za pocetak probaj da disejblujes pipewire i restartujes pulse audio
Kod:
systemctl --user stop pipewire pipewire-pulse
systemctl --user disable pipewire pipewire-pulse

pulseaudio -k

Onda dalje probaj da resis problem sa Realtekom. Otvori ovaj fajl

Kod:
sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

pa dodaj ovu liniju negde na kraju fajla

Kod:
options snd-hda-intel model=auto power_save=0

Ako ne radi sa ovim, probaj umesto prethodne linije da upises ovo

Kod:
options snd-hda-intel model=generic

I onda iskljuci auto suspend. Otvori ovaj fajl

Kod:
sudo nano /etc/pulse/default.pa

Onda pronadji ovu liniju
Kod:
### Automatically suspend sinks/sources that become idle for too long
load-module module-suspend-on-idle

I zakomentarisi ovo load-module module-suspend-on-idle (tarabica kao u liniji iznad). Onda restartuj racunar da vidis vidis da li je resen problem.

A pre svega ovoga mozes u terminali da pokrenes alsamixer (bas tako ukucaj u terminalu) i onda sa F6 odaberes tvoju zvucnu karticu (mada bi trebalo po difoltu da je vec za nju otvoren prikaz). Pogledaj na kartici da li je auto-mute mod mozda ukljucen. Na slici mozes da vidis kako izgleda, kod mene stoji Dsabled.

Screenshot from 2026-04-28 09-45-35.png

Poslednja izmena:
ali ovo je crveno, ako to nešto znači
Kod:
I/O error, dev fd0, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x80700 phys_seg 1 prio class 2
[    5.428852] floppy0: disk absent or changed during operation
[    5.428856] I/O error, dev fd0, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
[    5.428862] Buffer I/O error on dev fd0, logical block 0, async page read

Disejbluj floppy u BIOS-u. I umesto ovog sto ti je @cofi89 rekao, uradi ovako, pa kopiraj output

Kod:
dmesg | grep -iE "audio|snd|hda|alc"

Nazad
Vrh Dno