Šta je novo?

Koji distro probati?

На Legion laptop који активно користио за посао до прије пола године, сам ставио Fedoru KDE Plasma и јако ми се свиђа и окружење и како ради за сада. Раније је сам користио Ubuntu, па сам и сада га ставио али чак и правио проблем у раду па чак на кратко вратих и Win 11. Сада се хтио нешто што нисам користио и одлучио се за Fedora, и љепша је диструбуција од Ubuntu.
У почетку док нисам мало истражио и инсталирање Nvidia driver је правио проблем, али када се поставио како требао и онда инсталирао рачунар заиста продисао. Видјећу неки период како ће изгледати, али свакоко ћу пробати још неке дистрибуције.

Poslednja izmena:
Мало да упоредим Фeдору и Вин 11. Значи компјутер користио за исте ствари тј забаву. Легион лаптоп купљен почетак 2022.
Лаптоп који који не могао једну епизоду серије издржати, сада дуже дуже батерија се поправила, рачунар не грије док је на 11ци знао озбиљно да се загрије.
Једина што је лошије је вајбер пошто га користим и ту.
Да имају програми које пословном користим поздравио бих Вин за сва времена

Postoji li distro koji u sebi ima integrisanu virtuelnu tastaturu, sličnu onoj u windows 11? Znači, da može da se smanji i smesti u donji desni ćošak.

Bilo koji 🙂 recimo linux mint sa cinnamon okruzenjem i ekstenzija virtual keyboard ili screen keyboard, ne mogu da setim kako se zove. Ali generalno tih virtual keyboarda mozes da instaliras na svakoj distribuciji.

Bilo koji 🙂 recimo linux mint sa cinnamon okruzenjem i ekstenzija virtual keyboard ili screen keyboard, ne mogu da setim kako se zove. Ali generalno tih virtual keyboarda mozes da instaliras na svakoj distribuciji.
Imah ih, ali ne mogu da se smanje i pomeraju.

Imas gomilu, nadji neku prema svojim potrebama. Onboard ima dosta podesavanja, vidi da li ti ona odgovara

Tu distro nije mnogo bitan, ali čini mi se daje Kubuntu.

Evo ja sam probao na Mint-u sa cinnamon okruzenjem i radi bez problema. Ne znam koje konkretno bagove ima u ovim distribucijama koje si spomenuo pa ne mogu da proverim.

Potvrđujem, Onboard na cinnamon odlično radi, može se povećati, smanjiti, pomeriti bilo gde na radnoj površini.

Možete i ovaj
2025-12-27 14_08_58-Ubuntu - VMware Workstation.png
2025-12-27 14_10_13-Ubuntu - VMware Workstation.png

Ništa čudno što ima ovoliku popularnost - period prilagođavanja minimalan 🙂

windows-11.jpg

windows-classic.jpg

macos.jpg

chromeos.jpg

Poslednja izmena:
Samo, ta Pro verzija je skup besplatnih aplikacija koje već postoje na Store.
Ali ok. Ko ne bi da se "cima", može platiti.

A pored ZorinOS, izgleda da je i BigLinux dobra alternativa..

Pa ne mora Pro verzija, tu je i besplatna verzija 🙂
Može da se kupi pro, a može da se skine i besplatno ko hoće...

Koj linux na i5 4570, 8GB RAM, GTX 970... ChachyOS, Pop OS, MX Linux xfce, mint XFCE i ostali.

U CachyOS-u vidiš kad pukne update, u Mintu ne vidiš ništa, ali nema ni potrebe, jer sve prolazi bez problema 😉

Nemam ja ništa protiv bilo koje distribucije, nek svako pravi i koristi šta mu treba. Ja samo kažem šta je po mom mišljenju najbolje za početnike, ljude koji prelaze sa windowsa ili opštu namenu home/office računara. To naravno ne znači da je moj stav jedini ispravan, već je samo sugestija.

Probao sam i CachyOS, i Bazzite i još gomilu toga, i ništa mi ne odgovara. Ali takvi su moji zahtevi.
Da napišem cachyos i dalje. Radim updejt jednom nedeljno. U francuskoj mi je laptop na kojem je cachyos, bio sam u Srbiji 2 meseca, kad sam se vratio u francusku, odradio updejt bez ikakvih problema. Nikako da već pukne updejt. Ne znam šta vi radite kad pukne updejt? 😜

Danas je objavljena verzija 6.6 KDE Plasme

Malo realnog poglea na linux svet, gadja srz:

Nije u temi, ali izgleda da jeste tako danas. Nažalost.

Inače, nešto slično, samo vezano za KDE..

Smeta mu što postoji 3 opcije za Start meni, jer ne vidi svrhu da se troše resursi, a s druge strane postoji gomila 3rd party programa za windows ne bi li promenili ono što MS smatra da je dobro? Za mene su integrisane opcije da menjam start meni i task manager jedna od najboljih stvari koje KDE ili bilo koji drugi OS ili DE ima. Na PC-u koristim regularan task manager, na Deck-u "Icon-only", zbog rezolucije. Na PC-u Application launcher, na TV-u Dashboard. Jedan DE može da se priladi različitim tipovima uređaja, ne moram da jurim alternativna rešenja ili druge sisteme. Uz opcije koje ima system tray i panel, bukvalno glavni razlog zašto "moram" da ga koristim. Sve drugo mi je veća patnja, tj. potrebno mi je više koraka da pređem na drugi program ili desktop. Zar to i nije poenta svakog DE-a - da omogući što lakše korišćenje aplikativnog softvera?

Dve stvari,ako hoces nesto prosto onda MInt i tako slicno, a ne da eksperimentises,i onda kazes muka mi je eksperimenata.
Druga stvar, ne znam kako neko dolazi do zakljucka(da systemd) da je linux za korisnike a ne za enterprise. 95% stvari se razvija za kompanije, a samo 5% su sami korisnici koji imaju zelju nesto da iznesu. I to je ok, nekako se to sada usmerava u par kolona i to je sto je. Izaberes nesto provereno(sigurno ne GNOME) i guras to. Ja mislim da imam firmu koja koristi mint 20-22 ,mozda cak i 19 produkciono,samo upgrade radi i to je to. Niko nesto specijalno ni ne primecuje da je bilo update-a ispod haube. I to radi, bez problema.

Znaci ti neki osnovni problemi su reseni, i imaju tacno ime.

Smeta mu što postoji 3 opcije za Start meni
Ima istine. YouTux Channel generalno ne preferira (verovatno prvenstveno i ne koristi) DE.
Uzimam ja njegova razmišljanja i zaključke sa rezervom, naročito kada je DE u pitanju.
Nego.. podelih za one koji koriste, možda razumeju bolje od mene,
jer sam i ja i dalje podeljen između korišćenja ili ne DE.

Trenutno koristim, ali bih napravio setup bez.. pa video razliku.
Jedino što je krenulo proleće, pa se vremena ima samo na kašičicu, haha.

Svakako pratim sve to, koristio ili ne.. jer me interesuje.

I svakako, ni ja nisam za kritikovanje nečega što nije namenjeno meni. Ako nekome ne odgovara npr KDE, jer se stalno menja i dograđuje, onda nije namenjen njemu.
Sigurno da postoji DE koji je manje sklon promenama i sledi filozofiju "ako radi - ne diraj".
Sada koristim Xfce i imam utisak da je on jedan od takvih.

ne znam kako neko dolazi do zakljucka(da systemd) da je linux za korisnike a ne za enterprise.
Ja koliko sam do sada pohvatao, prilično se može razgraničiti šta je za desktop, a šta za enterprise.
Imamo RHEL, a imamo i Debian. Kao i Ubuntu i verovatno još po koji distro za enterprise.

Ali, vrlo je moguće da grešim. Ne samo da ja ne radnim u tom sektoru, već i ne poznajem nekog sa kojim bih pričao, sem koliko shvatam, pojedinih članova ovog foruma.
Meni je interesantno čuti šta se koristi u tu svrhu.

Poslednja izmena:
Izvini,mozda sam lose formulisao,ali osnovne komponente celog linuxa se razvijaju pod palicom enterprise firmi,ranije uglavnom RHEL-a, i jos nekih manjih, a korisnicke distribucije uglavnom(90%) to prihvataju kako im ovi dobace.

Sad,tako je kako je, sa druge strane ja nikada manje posla nemam ako napravim dobru podrsku za linux distribuciju,nema sta ko da me zove ili slicno,jer to radi. Meni je to odlicno,a onim inzenjerima koji su navikli da stalno nesto prckaju,mozda je njima uzas.
Sada ,a i zadnjih par godina je recimo ovako "debian za servere" ,a ubuntu za ostale stvari,iako to naravno ne mora da bude zapisano u kamenu. Radio sam i firmi gde su masine bile na gentoo,zato sto je neki pacijent to odabrao, pa ti odrzavaj hiljade gentoo masina. moze,ali je veliki posao.

A ako pricamo o korisnickim masinama, za svakodnevni rad, onda realno nije ni bitno,bukvalno izaberes sta ti se svidja,ima toliko toga,a posle mozes i sam da prilagodjavas preko onih laganih GUI-ja tipa i3 i slicnih.

Odradio upgrade sa Leap 15.6 na 16.0 (Plasma 5 -> Plasma 6). Prvo sam zeznuo stvar jer nisam onemogućio 3rd aprty 15.6 repoe iako sam mislio da jesam. Upgrade je prošao, ali sa kupusom od paketa, software rendering ukjlučen, pa sam morao to da sredim. Ostali ustici:
  • Steam radi nakon dodavanja 32bitnih paketa
  • Discover sad vidi samo flatpak programe, ne ove iz repoa, mora da se doda packagekit backend
  • Neke prečice ne rade, ali to su plazma bagovi ispravljeni od neke 6.5.x verzije. Pošto mi nije primarni račuanar, preživeću nekako

Bolje je sa čistom instalacijom, jer su promene velike (yast je napušten, iako je ostao instaliran), ali da sam morao od nule da instaliram, verovatno bih promenio i distro.

...yast je napušten...
Koja šteta, jedno kratko vreme dok sam probao GeckoLinux taj alat mi se urezao i ostao u veoma pozitivnom sećanju.

BTW, isprobavam Devuan i njegov derivat Genuen na virtuelnim mašinama, usled ove Fejsbuk kampanje za identifikaciju korisnika na Linux operativnim sistemima. Još uvek ne mogu da poverujem da će kriterijum u buduće biti da distro nema SystemD.

Bolje je sa čistom instalacijom, jer su promene velike (yast je napušten, iako je ostao instaliran), ali da sam morao od nule da instaliram, verovatno bih promenio i distro.
Kako Yast napušten, pa šta ostade onda jedinstveno kod kameleona?

BTW, isprobavam Devuan i njegov derivat Genuen na virtuelnim mašinama, usled ove Fejsbuk kampanje za identifikaciju korisnika na Linux operativnim sistemima. Još uvek ne mogu da poverujem da će kriterijum u buduće biti da distro nema SystemD.
Posle milion kerefeka sa rEFIndom konačno sam ga zabatalio, prešao na UKI i napravio xbootldr particiju za dualboot i prešao u potpunosti na systemd-boot da budem miran. Valjda neću morati opet da menjam sve zbog ovoga...

Ja koliko sam do sada pohvatao, prilično se može razgraničiti šta je za desktop, a šta za enterprise.
Imamo RHEL, a imamo i Debian. Kao i Ubuntu i verovatno još po koji distro za enterprise.

Ali, vrlo je moguće da grešim. Ne samo da ja ne radnim u tom sektoru, već i ne poznajem nekog sa kojim bih pričao, sem koliko shvatam, pojedinih članova ovog foruma.
Meni je interesantno čuti šta se koristi u tu svrhu.

RHEL, SLES i delimično Oracle Linux

Probaj da instaliraš Oracle bazu, SAP ili neke "enterprise alate" na Ubuntu i traži podršku 🙂

Nazad
Vrh Dno