Šta je novo?

Koji distro probati?

Hvala za info. Obrisah sinoć Cinnamon, LXDE, LXQt i KDE. Kada se upalio, onda mi nestala kanta na desktopu. Videh posle kada sam čačkao da je ustvari otišla ikonica. :D Tako da ću da odradim instalaciju od nule novu i to samo sa XFCE koji i sada koristim, jer sam se igrao i zezao, pa da ne ostaju repovi...

Imam jedno početničko pitanje. Mnogo mi se dopao Hyprland. Sta je pametnije, instalirati neki DE kao sto je Plasma ili XFCE, pa posle instalirati Hyprland, ili na čistu Arch instalaciju staviti Hyprland I polako stavljati pakete koji su potrebni. Ja sam za ovu drugu varijantu ali za nju će mi trebati velika pomoć.

Imam jedno početničko pitanje. Mnogo mi se dopao Hyprland. Sta je pametnije, instalirati neki DE kao sto je Plasma ili XFCE, pa posle instalirati Hyprland,
Nema smisla instalirati Plazmu kao DE a onda instalirati Hyprland kao TWM. Ostavljaš sistem sa mnoštvom nepotrebnih paketa.
ili na čistu Arch instalaciju staviti Hyprland I polako stavljati pakete koji su potrebni. Ja sam za ovu drugu varijantu ali za nju će mi trebati velika pomoć.
Najbolja je čista Arch instalacija i onda instalirati samo ono što je neophodno. Sada imate archinstall skriptu pa je cela instalacija mnogo olakšana za početnike. Koju grafičku kartu imaš ?

S obzirom da mi se bas dopalo, instalirao sam ga na matičnom PC sa RX5700, na poslu intel integralna I na Rpi5. Da mogu u svakom trenutku nesto da probam. Ono sto ne mogu da nadjem je settings panel. Ako instaliram sve posebno, za svaki settings moram pojedinačno da ulazim.

Ne postoji settings panel u Hyprland-u. Sve se konfiguriše preko hyprland.conf fajla. Naravno, postoje gotove skripte koje instaliraju dot fajlove i bukvalno odrade sav posao za tebe i daju ti GUI u kojem možeš da podesiš Hyprland u sitna srevca. My Linux 4 Work YouTube channel ima self made ML4W skriptu koju možeš pokrenuti na tvojoj svežoj Arch instalaciji:

Bash:
 bash <(curl -s https://raw.githubusercontent.com/mylinuxforwork/hyprland-starter/main/setup.sh)

Prati instrukcije i to je to. Ako sve odradiš kako treba, rezultat bi trebalo da bude ovo:

1738503847226.png

GUI program može automatski da edituje hyprland.conf fajl i omogućava ti da podesiš sve parametre. Od razmaka između prozora, preko stila animacije, pa sve do količine blura i pozadine.

S obzirom da mi se bas dopalo, instalirao sam ga na matičnom PC sa RX5700, na poslu intel integralna I na Rpi5. Da mogu u svakom trenutku nesto da probam. Ono sto ne mogu da nadjem je settings panel. Ako instaliram sve posebno, za svaki settings moram pojedinačno da ulazim.
Mnogo je bolje da se ispise sve po config fajlovima.
Imas neke gui varijante koje su ok. Za izgled nwg-look, qt5ct, qt6ct, kvantum manager.
Za podesavanje hyprland-a, ako bas nisi voljan da se igras sa config fajlovima imas HyprGui.
Za waybar mislim da nema nikakav gui za podesavanje.

Imas sistem kljuc u ruke varijante npr. ovo.

Nisam lepo objasnio, mislio sam na opšti settings, za stampac, Bluetooth, network manager... Ili to sve staviti u waybar pa napraviti dugmiće. Radi meni hyprland, i dosta toga sam podesio. Recimo ne znam firewall da instaliram i da li mi treba.
Kao npr, KDE system settings

Nisam lepo objasnio, mislio sam na opšti settings, za stampac, Bluetooth, network manager... Ili to sve staviti u waybar pa napraviti dugmiće.
To su paketi koje moraš dodatno instalirati. Arch Wiki pokriva sve.
Recimo ne znam firewall da instaliram i da li mi treba.
Bash:
sudo pacman -S uwf gufw --noconfirm && sudo systemctl enable ufw && sudo reboot

Grafička podešavanja za firewall se pokreću sa

Kod:
gufw

Mozda ce nekome znaciti.
Imam instaliran Arch Linux i samo Hyprland. Instaliran ufw i gufw, prilikom pokretanja gufw javlja gresku
Kod:
Authorization required, but no authorization protocol specified
Authorization required, but no authorization protocol specified

(gufw.py:16855): Gdk-CRITICAL **: 21:05:57.868: gdk_keymap_get_for_display: assertion 'GDK_IS_DISPLAY (display)' failed
(gufw.py:16855): Gdk-CRITICAL **: 21:05:57.868: gdk_keymap_get_modifier_mask: assertion 'GDK_IS_KEYMAP (keymap)' failed
...

Na Arch forumu su mi resili problem, navodno je problem u kodu i privilegijama za root korisnike.
Mora da si instalira i xhosts i da se promeni /usr/bin/gufw fajl
Kod:
#!/bin/bash
c_user=$(whoami)
xhost +SI:localuser:root
pkexec /usr/bin/gufw-pkexec $c_user
xhost -SI:localuser:root

i onda sve radi.
evo originalana tema

@snaplion možeš njega, a imaš i Tiny Core, Bodhi, Lubuntu... Njih sam probao, ali najviše mi je odgovarao Alpine linux i Tiny Core linux.

Sta preporucujete za stari intel dual sa 2gb rama,za surf?
Puppy linux?
Neće ti pomoći ni jedan distro. Morate da izbacite iz glave taj način razmišljanja. Internet je sam po sebi postao prezahtevan za stare kanturine. Ukoliko sistem nema dovoljno brz procesor, disk, i dovoljno memorije, nema ništa od interneta. Moći ćeš da otvoriš samo web stranice koje su čist HTML sa par sličica ili eventualno da koristiš terminal based browser kao što je w3m. U suprotnom, čim otvoriš youtube, jedan tab ima da pojede svih 2GB i da ti zakuca CPU na 100% i to je to. Lightweight distroi mogu da pomognu starijim mašinama, ali lešinama sa 2GB koje su za otpad, nema spasa.

Nazalost skoro svi sajtovi su JavaScript i optimizovani za threadrippere posto to programeri imaju. Htedoh da kazem salu na stranu ali i nije bas.

Neznam vise sta da mislim o ovakim stvarima, zar bas moraju ovo svugde gurati :sick:

Lunduke je odavno prestao da daje razumne kritike na račun linux desktopa. Sad na svaku opravdanu zamerku lupi bar 3 gluposti koje je izvukao iz stražnjice. Ništa od navedenog neće videti niko ko ode na bazzite sajt, skine ISO, instalira OS i koristi ga kao što je namenjeno. Što govori i činjenica da je prošlo više od pola godine od kad su dodali šarene logoe u folder foldera na githubu do trenutka kad je to postala "vest". I odakle mu to da je ovaj distro namenjen deci? Prosečna startost gejmera je oko 33-34 godine, oko 3/4 su 18+, a distro za decu je Edubuntu. Pita se kako smeju da koriste KDE logo koji je pod CC ili nekom sličnom licencom, i još distro koristi KDE? Uostalom, kad već vodi neki sveti rat, istovremeno mu sa najvišeg vrha ponovo stižu glasovi o štetnosti i nasilju u video igrama, pa kad stigne zabrana, neće nam ni trebati gejming distro. A i niko mu ne brani da ga forkuje i napravi neki svoj Lunzitte, sa maskotom kakvu želi.

Lunduke je odavno prestao da daje razumne kritike na račun linux desktopa. Sad na svaku opravdanu zamerku lupi bar 3 gluposti koje je izvukao iz stražnjice. Ništa od navedenog neće videti niko ko ode na bazzite sajt, skine ISO, instalira OS i koristi ga kao što je namenjeno. Što govori i činjenica da je prošlo više od pola godine od kad su dodali šarene logoe u folder foldera na githubu do trenutka kad je to postala "vest". I odakle mu to da je ovaj distro namenjen deci? Prosečna startost gejmera je oko 33-34 godine, oko 3/4 su 18+, a distro za decu je Edubuntu. Pita se kako smeju da koriste KDE logo koji je pod CC ili nekom sličnom licencom, i još distro koristi KDE? Uostalom, kad već vodi neki sveti rat, istovremeno mu sa najvišeg vrha ponovo stižu glasovi o štetnosti i nasilju u video igrama, pa kad stigne zabrana, neće nam ni trebati gejming distro. A i niko mu ne brani da ga forkuje i napravi neki svoj Lunzitte, sa maskotom kakvu želi.
Čovek je totalno nebitan. A kakav je kao ličnost se pokazalo odavno kada je počela da mu raste popularnost nakon "Linux Sucks" serijala. Onda je sav YouTube content prebacio iza paywall-a. A kad mu to nije uspelo i kad su ljudi počeli da beže, e onda je usledio full damage control. Evo free content gde će biti samo skandal i drama. Jedini YouTuber kojeg je vredelo gledati je bio Luke Smith, a on je batalio IT i živi u manastiru.

Ništa specijalno, za sada, čisto kao daily sistem + igranje. Možda krenem da učim Photoshop ili video obradu, ali ne skoro.

Kao što rekoh, immutable distro bi mi završio posao za neko vreme ali pitanje je dokle...
Ima photoshop za Linux? Probao bih Linux na Lenovo laptop x390 , sta mi preporucujete?

Ima photoshop za Linux? Probao bih Linux na Lenovo laptop x390 , sta mi preporucujete?

Odaberi neki od popularnih distroa, jer je lakše naći pomoć, nemoj da se kao početnik zamlaćuješ nekom egzotikom. Generalno, ako imaš vremena i živaca, zagotivićeš Linux, tako obično bude.

Photoshop nema, možeš da ga poteraš kroz Wine ili da koristiš neki od Linux alternativa. Gimp je najpopularniji, ali mu interfejs nije sličan uopšte.

Odaberi neki od popularnih distroa, jer je lakše naći pomoć, nemoj da se kao početnik zamlaćuješ nekom egzotikom. Generalno, ako imaš vremena i živaca, zagotivićeš Linux, tako obično bude.

Photoshop nema, možeš da ga poteraš kroz Wine ili da koristiš neki od Linux alternativa. Gimp je najpopularniji, ali mu interfejs nije sličan uopšte.
Hvala na predlogu.
Ne treba mi photoshop, znam za gimp, koristim ga na os x.
Koristio sam nekad davno linux, fedora, suse, debian, mint, ubuntu,... bilo je to pre jedno desteak godina.
Imam macbook pro iz 2013 i na njemu os x i ovaj Lenovo sa windows, ali ne volim windows, a os x hackintosh sam probao, ... pa bih sada probao linux neki. Uglavnom za sada mi Lenovo sluzi za razna isprobavanja, windows, hackintosh, linux,... dok se ne odlucim za konacnu verziju operativnog sistema.

Probao bih Linux na Lenovo laptop x390 , sta mi preporucujete?
Ja na istom računaru imam Leap KDE (15.5 -> 15.6), radi sve što meni treba, sav hardver je prepoznat (nemam touch screen).

Juče sam na Precision 5530 instalirao Mint (posle mnogo muke, ali je to druga tema). I odlično izgleda. Ne znam ima li smisla preporučiti bilo šta drugo nekome ko hoće da koristi linux, a ne zna baš šta želi. A ko zna, ne treba mu preporuka.
Instalacija jednostavna i intuitivna, opcija za FDE ili /home enkripciju, 3rd party softver, prazan sistem ili sa osnovnim programima. Prvi start nudi podešavanje najbitnijih opcija - firewall, vlasnički drajveri (ovaj ima i nvdia GPU), update... Cinnamon kao okruženje jednom rečju normalno, kakav PC treba da bude. Nemam šta mnogo da zamerim. Softver centar ima i flatpak (flathub), što mislim da je dobro, iako može biti konfuzno novim korisnicima. Morao sam da promenim icon temu u libreoffice-u pošto se sa podrazumevanom pola ikona ne vidi.

Mane mogu biti display scaling, gde su opcije samo 100%, 200%, 300% ili ja nisam video drugu mogućnost. U ovom slučaju konkretno, to nije problem, jer je 15,6" 4K, pa sa 200% bude taman kako treba. I ne postoji integrisana opcija za ograničavanje maksimalnog punjenja baterije, mada ovde ni to nije problem, jer baterija ne traje. Ne znam kakve su generalno opcije za to na linuxu, znam da KDE ima charge limit u podešavanjima.

Mane mogu biti display scaling, gde su opcije samo 100%, 200%, 300% ili ja nisam video drugu mogućnost.
Imaš drugi Settings tab u kojem možeš da uključiš Fractional Scaling.
1741033238708.png
Onda imaš ove opcije ...

1741033303320.png

Ova opcija je, kao i Wayland support, još uvek eksperimentalna. Radi, ali u nekim situacijama ima ogroman performance hit.

Ja na istom računaru imam Leap KDE (15.5 -> 15.6), radi sve što meni treba, sav hardver je prepoznat (nemam touch screen).

Juče sam na Precision 5530 instalirao Mint (posle mnogo muke, ali je to druga tema). I odlično izgleda. Ne znam ima li smisla preporučiti bilo šta drugo nekome ko hoće da koristi linux, a ne zna baš šta želi. A ko zna, ne treba mu preporuka.
Instalacija jednostavna i intuitivna, opcija za FDE ili /home enkripciju, 3rd party softver, prazan sistem ili sa osnovnim programima. Prvi start nudi podešavanje najbitnijih opcija - firewall, vlasnički drajveri (ovaj ima i nvdia GPU), update... Cinnamon kao okruženje jednom rečju normalno, kakav PC treba da bude. Nemam šta mnogo da zamerim. Softver centar ima i flatpak (flathub), što mislim da je dobro, iako može biti konfuzno novim korisnicima. Morao sam da promenim icon temu u libreoffice-u pošto se sa podrazumevanom pola ikona ne vidi.

Mane mogu biti display scaling, gde su opcije samo 100%, 200%, 300% ili ja nisam video drugu mogućnost. U ovom slučaju konkretno, to nije problem, jer je 15,6" 4K, pa sa 200% bude taman kako treba. I ne postoji integrisana opcija za ograničavanje maksimalnog punjenja baterije, mada ovde ni to nije problem, jer baterija ne traje. Ne znam kakve su generalno opcije za to na linuxu, znam da KDE ima charge limit u podešavanjima.
Hvala.
Instalirao sam Mint LMDE i sve radi ok, nisam primetio da nesto ne radi. Jos cu samo ukljuciti ovu opciju za scaling sto je alex303 postavio.

Jel potrebno da uključujem tu opciju za skaliranje ili ne? Ja sam na Debian xfce i ugasio sam drugu nvidia grafiku sekundarnu od 2GB i koristim na procesoru integrisanu ako to nešto znači.

Pa, piše da je eksperimentalno :D Mislim, podesio sam sve i utegao, ostalo je da odradim još neke sitnice oko interfejsa u fazonu minimal izgleda. Slika mi je full hd i probaću ovo da upalim da vidim ima li promena. Hvala svakako na savetu.

Pa, piše da je eksperimentalno :D Mislim, podesio sam sve i utegao, ostalo je da odradim još neke sitnice oko interfejsa u fazonu minimal izgleda. Slika mi je full hd i probaću ovo da upalim da vidim ima li promena. Hvala svakako na savetu.
Zašto uopšte čačkaš to? Jel ti kontaš da te opcije nisu za tebe? To je za vlasnike 2K i 4K monitora.

Колеге форумаши, замолио бих вас за препоруку везану за инсталирање неке од Линукс дистрибуција на Macbook Pro (late 2011). На њему сам уз помоћ Open Core Patchera инсталирао последњу верзију MacOS-a и генерално ми не смета што уме да заштуца у раду јер је ипак у пиању времешна машина. Но, сам MacOS ми није претерано легао, а лаптоп би ми служио буквално само за Youtube, Amazon Prime Video, MAX, лагани сурф и слушање музике преко mp3 плејера.

Иако сам прогуглао по иностратим форумима, доста ценим суд људи са Бенчмарка, тако да ме занима за шта је набоље да се одлучим:
1. POP_OS;
2. Elementary OS;
3. нешто треће?

Imao sam Ubuntu na iMac mid 2011, radio je prilicno dobro, i sto je najbitnije prepoznao je sve komponente prilikom instalacije, tako da preporuka sa moje strane za Ubuntu 24.04. LTS.

Nazad
Vrh Dno