Šta je novo?

Koji distro probati?

Instalirao sam Zorin Os 16 pored Win 10 i podesio dual boot, ali mi se uopste ne ukljucuje kuler na grafickoj dok ne udjem u Corectrl i ukljucim rucno.
Da li jos neko ima sa tim problema, posto me nervira da moram non stop da ga ukljucujem rucno, a temperatura prelazi i preko 60 stepeni. Graficka je RX570.

P.S da napomenem da je sistem sam povukao najnovije AMD-ove drajvere, a takodje sam probao rucnu instalaciju drajvera sa amd-ovog sajta.
 
Rešenje je ovde Full AMD GPU controls
amdgpu.ppfeaturemask=0xffffffff treba da dodaš kao boot parametar ako hoćeš da menjaš fan speed ili GPU/Memory clock.

Pošto je to Ubuntu based distro i koristi se GRUB, update-grub (ili grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg) komanda nakon svih izmena bi trebalo da je dovoljana.

I još nešto: Sve je po defaultu već podešeno, ne treba da skidaš drajvere sa AMD-ovog sajta. AMD GPU drajver je open source i u kernelu je. Noviji kernel ima sveže izmene, kao što su FreeSync/Adaptive-Sync HDMI support npr. na 5.13 kernelu ili AMD GPU hot unplug na 5.14 kernelu (korisno za GPU passthrough). Svaki distro ima Mesa graphics stack koji sadrži implementacije raznih graphics API-a, poput OpenGL ili Vulkan. Za AMD se koriste RadeonSi i RADV i to sve već imaš namešteno u distribuciji.
 
Moram da kažem da je Cinnamon odlično okruženje 😁 Tako je trebalo da izgleda GNOME 3 (i sada 40). Sve je na mestu, ništa nije preterano nabacano, većina korisnih stvari je tu, ima dosta opcija, rekao bih da je između lxqt i kde okruženja. Nema baš opcija koliko i plazma, ali s druge strane izgleda jednostavnije i prijatnije. Usudio bih da kažem da je ovo najbolje okruženje za PC za prosečnog korisnika.

Jedna od prednosti u odnosu na KDE je sličnost GNOME-u 🤓, pa neke su stvari malo bolje integrisane (online accounts, keyring). Neke od mana na koje sam naleteo su nedostatak checksum opcije u file properties-u, podešavanje prečica na tastaturi, Nemo ima manje opcija od Dolphina, itd. Softver centar nije loš (koliko bilo koji uopšte i može biti dobar), razdvaja repo i flatpak programe, ali o flatpak verziji nema mnogo informacija. U svakom slučaju, Cimet izgleda istovremeno bolje, jednostavnije, moćnije i više prilagođeno korisniku nego bilo šta što GNOME, MS, Apple... pokušavaju da naprave

Sad planiram koji OS da stavim na laptop i dvoumim se između Mint (20.2) i openSUSE Leap (15.3)+Cinnamon opcije. Koliko sam video, Mint se (s razlogom) preporučuje za ljubitelje cimeta, ali korisitm Leap u VM-u i za sada nisam naleteo na neki problem. Jedino što je starija verzija (4.6.7, dok je Mint na 5.0.4), mada ne primećujem razliku. Možda će na metalu biti nekih problema i nekompatibilnosti, ali isplati se probati. Posebno što mi je to 2. mašina, pa mi nije toliko važno da imam sve što KDE nudi
 
Ja sam trenitno na Cinnamonu, i nemam ni jednu zamerku.
 
Poslednja izmena:
Mi smo odabrali cimet za ove mlp objekte po Balkanu , jer se dosta dobro pokazao, a te zene koje koriste bekofis nisu imale neke zamerke. Posto je dosta slican Win7.
Upgradovao sam neke masine i na 20.2 i lepo i dalje radi,bez nekih problema.
 
@Space Beer nemoj Mint, probaj da nađeš Gecko kad si već upoznat sa Suse-om?
EDIT: evo linka - https://geckolinux.github.io/
Hvala, mada ne volim one-man distribucije, a i ne smeta mi da sam podesim Leap kako mi odgovara. Laptop je stariji, pa mi ne treba noviji kernel i sl. A pošto nije primarni, nije mi ni "svežina" aplikativnog softvera toliko bitna. I ima Quadro grafiku, pa cenim da će na Ubuntu derivatima biti manje cimanja. Ali videću još. Dobra stvar kod Gecko-a je što ima Cinnamon .iso, dok kod Leap-a moram da idem bez X-a ili da instaliram IceVM prvo, pa onda cimet.
 
Poslednja izmena:
Ok, naravno da ne moze biti isto, slazem se. Ali recimo VMware Fusion na MAC-u to jako dobro radi.
Ja uvek preporucujem barem za neko prvo vreme igranje na virtuelnoj masini, u suprotom u redu. Takodje vise preferiram zasebne diskove koje odvajaju sisteme od bootloader-a (kada je to moguce) :).
Uzmem dva (fizička) diska D1 i D2. Povežem D1, instaliram W10; odvežem D1, povežem D2, instaliram Linux; u biosu podesim da je redosled boot-ovanja D1, D2,....
Da li onda, ako hoću sistem sa D1 on se automatski podiže, a ako hoću D2, moram da uđem u boot manager (ploča MSI B450)?
Preciznije, da li bez biranja (boot manager ili kako se zove...) može automatski da se podigne jedan sistem ili se uvek mora birati?
 
Nisi naveo koji distro koristiš, ali možeš na D2 da instaliraš pakete os-prober i grub-customizer. Postaviš da sekvenca bootovanja bude D2 pa D1. Pustiš da se digne sistem sa D2, pokreneš grub-customizer, klikneš na dugme za dodavanje nove vrednosti, kao ime upišeš Windows 10, za type odabereš chainloader, odabereš disk na kojem je Windows 10, klikneš ok, save, i to je to. Prilikom sledećeg dizanja sistema, pojaviće ti se menu u kojem biraš koji sistem hoćeš da se podigne. U grub customizeru možeš odrediti koji će se sistem dizati po defaultu nakon recimo 5 sec. Takođe možeš podesiti da se nakon isteka vremena podiže sistem koji si poslednji odabrao u grub meniju.
 
Naravno, uđeš u bios i odabereš koji disk je primaran i sa njega će uvek butovati. Za ostalo koristiš "quick boot", kod MSi-a prečica bi trebalo da bude F11 prilikom postovanja.
 
Ili:
U BIOS-u namestiš koji je preferirani disk odnosno sa kojeg da traži da podiže sistem.
Svaka ploča ima neku prečicu koju možeš da pozoveš prilikom "butovanja" (tipa F2, F8, F9, F11, F12 - kako gde) i da tom priliko izabereš disk koji nije preferiran od strane BIOS-a.
Na taj način, sistemi "ne znaju" jedan za drugi, nemaš jedinstveni GRUB/BOOT loader i možeš da radiš sa diskovima šta hoćeš - instaliraš druge sisteme, vadiš ih iz mašine... bez da se krpiš posle sa prepravljanjem GRUB/BOOT loader-a.

EDIT: preteče me @imarkovic
 
@all
Hvala svima na odgovorima!
U principu, najveći deo vremena mi treba W10, samo poneki (bar trenutno :)) put Linux, zato mi ta "automatika" za W10 odgovara...
Imam Rizen 2600 i Nvidia RTX3060, još nisam presekao, dilema je Ubuntu 20.04 ili Mint, da li treba neke dodatne/posebne drajvere instalirati?
 
Probaj prvo WSL2 ;) Ili standardnu virtualnu mašinu (Hyper-V, VirtualBox, VMWare Player)

Trebaće ti drajveri za grafiku. Pokreni prvo live sistem, vidi da li i kako sve radi, pa onda instaliraj. Ja bih preporučio Mint za početak. Pa ako nešto ne bude ok, onda traži dalje.
 
Da, pretpostavio sam da će trebati za grafičku...
Poseban je disk, tako da ću probati odmah da instaliram. Ne srećem se prvi put sa Linux-om, imao sam na malo starijem laptopu dual-boot sa Mintom.
 
Pitanje je samo posle koliko vremena će početi da se raspada KDE.
 
Odrađen dual boot na dva diska, sve je prošlo bez problema.
Hvala svima na sugestijama!
:)
 
Pozdrav svima
Ovih dana tragam za odgovarajućom linux distribucijom,koju bih mogao da stratujem sa usb diska,
ideja je da bih ga koristio za bitkoin wallet,da veliki brat ne bi znao baš sve moje tajne, Ali problem pravi moj netis wp2119s wifi adapter koji većina linux distribucija zgodnih za ovu stvar ne prepoznaje. Probao sam Pupy linuks,porteus slax i još neke al ne ide.
Probao sam mint da mi bude live ali neće da pamti podatke posle restarta pa mi je neupotrebljiv, zorin takođe.
Na kraju sam našao linux lite koji bi mogao da posluži. on prpoznaje adapter poveže se na mrežu ali interneta nema.
Deluje kao da je sve u redu ali nema interneta.
Tražio sam tamo u mrežnim podešavanima, pokušavao sve što je moglo da se klikne ali da proradi neće.
Ima li neko predstavu šta da pokušam dalje ili neku drugu distribuciju da probam.
Stekao sam utisak da distribucije koje nisu skoro ažurirane ne prepoznaju ovaj adapter, Dok Linux live je ažuriran 2020 i on prepoznaje adapter ali nešto drugo ne štima.
Verovatno ste iz već rečenog prepoznali da sam totalni laik što se tiše linuksa
 
Na zvanicnom sajtu pise da ima drajver za "Ubuntu 14.04", ja bih probao Ubuntu live. Mada realno od svih live meni je br.1 PartedMagic, za najnoviji treba ~3Gb rama.
 
Pozdrav svima

Probao sam mint da mi bude live ali neće da pamti podatke posle restarta pa mi je neupotrebljiv, zorin takođe.
Da bi ti pamtio podatke na USB mora da se kreira prostor na USB gde ce da pamti podatke, ne ide samo nabacivanje OS na USB , ja sam vec izlapeo ali iskusniji ce ti objasniti ili dati link na kojem je objasnjenje.
 
Da bi ti pamtio podatke sna USB mora da se kreira prostor na USB gde ce da pamti podatke, ne ide sam nabacivanje OS na USB , ja sam vec izlapeo ali iskusniji ce ti objasniti ili dati link na kojem je objasnjenje.
Koristio sam rufus i dodeliopri instalaciji pad gigabita za particiju u koju bi mint upisivao podatkekoje bi posle pri ponovnom butovanju ostali upamćeni ali nije funkcionisalo. Koristio sam i universal usb instaler, i belena etcher ali ne radi. U slušaju pupy linuxa i slaksa radi , i pamte podatke ali ne prepoznaju adapter
I tako se vrtim u krug
 
Pa ako hoćeš baš da zaobidješ big brothera onda koristi Tail OS

Ne znam da li pamti podatke, koliko se sećam mislim da ima neka fora da se to uradi ali nisam siguran, vidi prvo da li ti radi adapter sa njim pa ćeš lako to dalje.
Mada, ovaj OS namerno i ne pruža tu mogućnost ja mislim, baš iz big brother razloga.
Ne znam ni šta zapravo pokušavaš tačno da snimiš od podataka, jer ako je samo rad sa Bitcoin walletom u pitanju onda ne vidim zašto ne bi uvek krenuo od nule sa walletom i jednostavno uradio import walleta.
 
Na zvanicnom sajtu pise da ima drajver za "Ubuntu 14.04", ja bih probao Ubuntu live. Mada realno od svih live meni je br.1 PartedMagic, za najnoviji treba ~3Gb rama.
Instalirao sam PartedMagic, prepoznaje adapter, pamti sesije , sve je kako treba,
Ali sada je problem kako da instaliram Exodus Wallet, Ja sam instalirao Exodus na Mintu i Zorin osu, ali kada je u pitanju PartedMagic to neće takokako sam ja naučio. Znaš li šta mi valja činiti?
 
Pa ako hoćeš baš da zaobidješ big brothera onda koristi Tail OS

Ne znam da li pamti podatke, koliko se sećam mislim da ima neka fora da se to uradi ali nisam siguran, vidi prvo da li ti radi adapter sa njim pa ćeš lako to dalje.
Mada, ovaj OS namerno i ne pruža tu mogućnost ja mislim, baš iz big brother razloga.
Ne znam ni šta zapravo pokušavaš tačno da snimiš od podataka, jer ako je samo rad sa Bitcoin walletom u pitanju onda ne vidim zašto ne bi uvek krenuo od nule sa walletom i jednostavno uradio import walleta.
Pa morao bih stalno da instaliram wallet, pa bekap istog, zatim traženje sajtova gde bih kupovao ili prodavao. nije isto kao kad imaš sve to bukmarkovano.
Onda bih lozinku i reset fraze za wallet morao da čuvam na particijama koji pristupa windows pa su opet izložene. Nekako je lakše imati live linux na usb-u gde bih sve to mogao da čuvam i kada pokrenem sve mi e tu na dohvat ruke.
 
Previše si paranoičan.
 
Pa ako hoćeš baš da zaobidješ big brothera onda koristi Tail OS

Ne znam da li pamti podatke, koliko se sećam mislim da ima neka fora da se to uradi ali nisam siguran, vidi prvo da li ti radi adapter sa njim pa ćeš lako to dalje.
Mada, ovaj OS namerno i ne pruža tu mogućnost ja mislim, baš iz big brother razloga.
Ne znam ni šta zapravo pokušavaš tačno da snimiš od podataka, jer ako je samo rad sa Bitcoin walletom u pitanju onda ne vidim zašto ne bi uvek krenuo od nule sa walletom i jednostavno uradio import walleta.
Probao sam i Tail OS ali i on ne prepoznaje moj Wifi adapter. Baš mi se ne da da nađem rešenje u linux svetu.
 
Nazad
Vrh Dno