Šta je novo?

Koji distro probati?

Normalno da je dostupan, ali dobijes trial verziju, ogranicen je support. Onda je bolji izbor CentOS.

Velika je istina, koja je svima poznata, ali ne vidim problem, kakve veze ima da li odrzava 1 covek, ili pola coveka, ako je ta distribucija skroz zadovoljavajuca za pojedinca? Sad je odjednom taj problem, a do sada kao nije bio. Nije to Windows.

Moj savijet probaj jednu particiju ostaviti za testiranje distribucija, i svaku probaj, najbolje ti je tako, ovdje možeš neke osnovne info dobiti, ali najbolje kad sam probas i igraš se.
Ovaj vikend sam probao Pepermint OS, i Elementary os, i Kubuntu, jako se iznenadio s KDE, nisam ga koristio preko 10god, ljepota kako fino radi, jedina mana sto možda čak i previše opcija ima :D

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk

Taman posla da ne verujem vama sta pricate, vec sam ja samo napisao ono sto sam video i procitao, a pri to sam rekao da sam nov u ovom Linux svetu. Zato sam i ovde postavio pitaje da vidim sta drugi kazu, a pri tom i zahvalan sto mi "otvarate oci" po tom pitanju.
Trenutno sam na Linux Mint Cinnamon 64bit 19.1 koji bi trebao biti podrzan do 2023. godine, za sad sve radi ok ali mi je malko dosadio, 9 meseci ga koristim. A pri tom sam zapazio da skoro mesec dana nemam ni jedan update u Update Manageru. Ne znam zasto to, izasla je nova verzija ali ova je podrzana do 2023. koliko sam video.

Racunar je malko stariji i slabiji:
Maticna: Asus M3N78-EM
Procesor: AMD Phenom X4 9950 Black Edition 2.6GHz
Graficka: MSI Radeon HD 6770 1GB GDDR5
RAM: 2x2gb DDR2 mislim da rade obe na 800mhz (ne znam kako da proverim)
Hard: Hitachi 500gb HDP725050GLA360

Najvise bih voleo probati Arch ali ne znam koliko bih se uopste snasao oko instaliranja i toga svega.
Ovaj Elementary sto je spomenut sam gledao i ranije ali mi se cini da moj komp nije toliko jak da ga izgura ili sam u zabludi oko toga, posto sad ti spomene ovo.
Pretezno komp mi sluzi za skidanje sa torenta, gledanje filmova, slusanje muziku preko YouTube-a i surfovanja na nekom browseru ali znam da nakacim 12-13 tabova pa je na win7 bagovalo dok na Linux Mint-u je bilo sve ok.

U sustini nisam nesto zahtevan samo trazim neku distrubuciju koja ce mi skroz leci, koliko sam citao Arch treba dugo podesavati i te komande hm ne znam kako bih se snasao, ali kad bih to uradio sve i ubacio ovih par programa sto mi treba to bi bilo to, skoro pa idealno.
Elementary je mozda vizuelno gledano i najlepsa distribucija, i rekao bih laksa za koriscenje od Arch-a.

Eto imate konfiguraciju pa bacite neke preporuke sad. Sta bi moglo raditi lepo na ovoj masini.

Pozdrav,

Predložio bih ti da ipak ostaneš na Mintu ako ti sve radi kako treba. Jedino, ovo što kažeš za Update Manager je malo sumnjivo, pošto na 19.2 imam po neki update skoro svaki dan.

Čovek koji ga je originalno napisao (i još neke Mint alate) se odvojio od tima ali razlaz je bio prijateljski i on (gm10) se još muva po forumu i čak održava nezavisnu i bolju verziju Update Managera i još nekih alata na PPA: https://launchpad.net/~gm10/+archive/ubuntu/linuxmint-tools

Možda je Mint verzija malo zapuštena ili si ograničio update level na vrlo nizak nivo i plus nisi čekirao kernel i security update, pošto koliko se sećam 19.1 je poslednja verzija u kojoj je bilo moguće postaviti ta ograničenja.

Ne bih rekao da bi nešto dobio prelaskom na neki drugi distro, pogotovu rolling, ako ti na Mintu već sve radi osim veće šanse da nešto pukne posle nekog updejta. Na Mintu se retko dešava a treba ti za najosnovniju upotrebu, koliko vidim.

Možda ti se ne dopada Cinnamon, to je subjektivno. Isprobaj bar u live modu neke druge distroe. Sve što je bazirano na Ubuntuu LTS će ti podjednako dobro raditi. Jedina razlika je manje preinstaliranog softvera, pre svega alata sa kojima Mint dolazi "iz kutije".

Poslednja izmena:
Normalno da je dostupan, ali dobijes trial verziju, ogranicen je support. Onda je bolji izbor CentOS.

Velika je istina, koja je svima poznata, ali ne vidim problem, kakve veze ima da li odrzava 1 covek, ili pola coveka, ako je ta distribucija skroz zadovoljavajuca za pojedinca? Sad je odjednom taj problem, a do sada kao nije bio. Nije to Windows.
CentOS je pun prastarih paketa tako da bih ga ipak izbegao ako se moze. Inace nije los.
Ti one-man distroi i nisu losi ako se "developer" ne pravi pametan nego lepo nakaci originalne repozitorijume a on doda dva tri alatica svoja koja ne uticu na originalni distro, malo ga nasminka i to je to. Takav je ZorinOS. Distro za preporuku iako ga odrzava i pravi samo jedan covek Ayrtom Zorin, pominje se tu i njegov brat Kiril (Rusi su) ali onaj prvi je glavni. Obojica zive u Engleskoj ili Irskoj zaboravio sam.
https://itsfoss.com/zorin-os-interview/
Ipak, takve distribucije ne resavaju ama bas nista od bagova koje maticna distribucija ima i njihov doprinos linuks zajednici je jako mali, da ne kazem beznacajan.

Poslednja izmena:
Pa koliko sam video i iza Manjara stoji jaka zajednica? Kako bi on legao ?
Solus Budgie je lep isto ali ne znam koliko je zahtevan tj dal ce moci lagano raditi na mom kompu ?

Minja sta bi ti stavio na takav komp da si na mom mesto, neke 3-4 preporuke :D?

A nek i ostali daju preporuke pa cu sve da pogledam, istrazim i isprobam pa cu videti sta i kako, hvala

Mislim da se u ovom trenutku ne bi trebao opterecivati kolika je zajednica iza distroa itd. Svakako ces promeniti za par meseci.
Probaj ubuntu budgie,probaj solus,probaj zorin.
Ja sam licno najvise koristio manjaro,mint cinamon i sad pop os.
Izmedju toga sam koristio i isprobao gomilu distroa,neke koristio 3-4-5 meseci. Koristio i arch sa open boxom. Sve su to neke faze dok ne nadjes sta ti legne.

Poslednja izmena:
Solus sa Budgiem, sumnjam da je zahtevniji od Minta 19.1 sa Cinnamonom. Možda je sa kernelom koji je aktuelan na Solusu neka začkoljica ako su na 5.* čitao sam nešto o tome i zaboravio. Aktuelni Mint, bar po difoltu je još na 4.15

Čini mi se da je našao distro koji mu "leži" posle 9 meseci bez problema i dosade. To je dobar znak ;) Nekome ko samo surfuje i "tako to" sa net-a, i pri tome mu je još i terminal pomalo stran, teško da bi "legao" Arch i derivati. Za toliko se ne vredi baktati, bez nekog posebnog razloga.

Pozdrav:wave:

Solus je distro od pre 4 godine, za mene je to premalo da mu dam sansu. Iza njega stoji u sustini jedan covek koji tu razvija sve zivo. To nije za mene.

1. Kubuntu LTS (KDE) - prvih godinu dana po izlazenju nove LTS verzije ne bih preporucio upgrade na nju, previse glupih bagova.
2. ALT (KDE ili MATE)
3. ROSA (KDE)
4. Mint (MATE ili XFCE)
5. Open SuSE (KDE)

Redosled nije bitan, bilo sta od navedenog ce raditi dobro. Takodje, rangiranje na Distrowatchu zaboravi, ono nije nikakvo merilo kvaliteta. Tvoj laptop moze da gura bilo koji distro, ne moras da juris tzv "lagane" distroe jer takvi i ne postoje vise a da imas funkcionalno graficko okruzenje. Primetio si mozda da nema nijednog GNOME 3 distroa tj Cinammona. Trosi previse RAM za ono sto nudi. Na istom putu su i XFCE i MATE nazalost jer uvode sve vise GTK3 biblioteka tj portovanje MATE na GTK 3 je gotovo a XFCE-a je pri kraju. Ipak Alt MATE i Mint MATE su razumno zahtevni po tom pitanju pa nece potrositi preko 450 prvi a drugi do 550 MB RAM.
Kubuntu 18.04.3 je konacno za preporuku, non LTS verzije izbegavaj. KDE Neon i slicne sklepotine zaobidji u sirokom luku.
KDE nije nista vise zahtevno od XFCE i MATE-a, to su legende iz proslosti - cak trenutno trosi i manje RAM-a a kompozitor KDE-a kwin je bolji od kompozitora u MATE-u i XFCE-u. Izuzetak je mozda Compton koji je dobar kompozitor na oba okruzenja a na MATE-u se vrlo lako instalira i podesava. Default kompozitor na XFCE-u je zapravo zasnovan na Comptonu ali ipak radi nesto losije od njega. Kwin nudi daleko vise uz istu hardversku zahtevnost.

Poslednja izmena:
Meni recimo Mate nikada nije legao. Stabilno je okruzenje,ali ne vidim zasto bih pre uzeo njega od Cinnamon-a. Nikada mi nije odg.
Mislim da novi korisnik prvo mora da nadje okruzenje koje mu odg,pa tek onda distibuciju.
Dzabe da ubaci kubuntu ako mu ne lezi kde.

Pa neka proba, to bar nije tesko. Ovde se daju predlozi a on sam neka odluci sta ce. Distro sa Cinammonom tj GNOME3 potrosi RAM-a kao maltene windows 10 a vise od windowsa 8.1. Funkcionalnost win 8.1 i linuxa prosto nije za poredjenje. Windows ga sije za tri koplja. E kad je tako linux mora da bude manje zahtevan a ne vise - zato GNOME 3 i Cinammon ne koristim.

Poslednja izmena:
Ne bih se bas slozio za funkcionalnost windowsa 8 i gnome3. Rekao bih da gnome sije win8.

koji vam se DE bolje pokazao, Gnome ili KDE (pre svega mislim na stabilnost)?
Da li birate distro na osnovu toga da li je gnome ili kde ili ne sto trece? Mozda gresim pri izboru jer nisam profi za linux, pa uvek biram debian. Jer pre svega zzelim da nadjem sebi stabilan linux da to izgleda solidno i da ima skoro pa nove pakete (ne moraju poslednje verzije ali da nisu praistorijske).
Custom instalaciju gnoma sam skockao i zadovoljan sam, pa sad isprobavam kde.. Da li imat neki predlog za distro+kde koji bi bio stabilniji od debian+kde uz prihvatljive verzije paketa ?

Poslednja izmena:
Ja KDE koristim već 7 godina kao primarno okruženje. Uglavnom openSUSE (Leap), ali poslednjih godinu dana mi je Kubuntu glavni OS. Šta god drugo da sam probao, uvek nešto zafali. GNOME (3) je sada već ok, i mislim da bih mogao da se naviknem, ali bih kukao svakog dana na neku glupost.

Moja preporuka su openSUSE (i Leap i Tumbleweed) i (K)Ubuntu. Ne vidim šta drugi mogu da ponude, a da među ova 2 (4) nema ;)

Ne bih se bas slozio za funkcionalnost windowsa 8 i gnome3. Rekao bih da gnome sije win8.

Ma daj... jesmo mi u Linux sobi - ipak, drzimo se cinjenica. Nije u pitanju gnome nego linux vs windows gde je windows 8.1 u svemu keva za linux. I directX i software i stabilnost sistema i drajverska podrska i power plan koji zaista i radi, sve je na strani windowsa. Pritom win 8.1 trosi manje RAM-a od najbudjavijeg GNOME 3 distroa. To je surova istina. Linux ima smisla ako ne zelis / ne mozes na win 10 (ja prvi ne zelim) a iz nekog razloga ne mozes na win 8.1/7. I sam sam ljubitelj linuxa ali nisam bas fanatik da verujem kako je bolji od Osmice jer nije.

KDE 5 Plasma je prelezao sve decje bolesti i sada je ubedljivo najbolje okruzenje za linux, i najlaganije pritom.

XFCE na ROSA linuxu je isto sjajan (meni bolji i od MX linuxa i od Manjara):

https://www.rosalinux.ru/rosa-linux-download-links/

Poslednja izmena:
meni je ta plasma uvek bila bagovita.. stalno mi je kocila. secam se jos kubuntu plasma 5.. povucem misa a ono ostane po ekranu 100000 strelica.
doduse tad sam tek poceo linux pa sam verovatno razvlajivao pakete XD

sad probah da napravim svoj kde.. definitivno mi je gnome brze radio.. evo pola sata se mucio zasto nema minimize i maximize dugmeta i zasto svaki prozor otvori gore levo. Da bih nasao da mi fali kwin paket
Ko zna sta jos od paketa nisam snimio pa je sporije od gnome-a

Meni recimo Mate nikada nije legao. Stabilno je okruzenje,ali ne vidim zasto bih pre uzeo njega od Cinnamon-a. Nikada mi nije odg.
Mislim da novi korisnik prvo mora da nadje okruzenje koje mu odg,pa tek onda distibuciju.
Dzabe da ubaci kubuntu ako mu ne lezi kde.

Jedan od razloga je što uparen sa Compiz-om kao window menadžerom je ne samo uporediv nego možda čaki i upotrebljiviji od Cimeta a kombinacija radi stabilno. I dalje je "brže" okruženje a tu je i nekoliko stvari koje Cimetu i u poslednjoj verziji nedostaju, kao podešavanje veličiine fonta appleta i drugde, se izvodi kroz GUI a ne editovanjem CSS-a teme što je je još uvek jedini način(isključujući zumiranje). Dodavanje prečica bilo gde je lakše jer se svodi na drag&drop... Možda ima još nešto što posle 11 meseci previđam.

Ne kažem da je Mate bolji, nego da su u pitanju neki detalji koji nekome mogu nešto značiti. S druge strane, Nemo je čini mi se malo kompletniji fajl menadžer od Caje i u radu sa velikim folderima nešto brži.

Pozdrav

Poslednja izmena:
evo tek danas sam dobio Update, dva meseca sam bio bez ijednog apdejta, bilo mi je samo level 2 otkazeno i nista nije dolazilo 2 meseca, sad kad sam otkacio sve odma dosli apdejtovi, pre toga je normalno sljakalo sa update level 2 sad nece.
U pitanju je 19.1 verzija Mint Cinnamon Screenshot from 2019-11-26 00-19-59.png

evo tek danas sam dobio Update, dva meseca sam bio bez ijednog apdejta, bilo mi je samo level 2 otkazeno i nista nije dolazilo 2 meseca, sad kad sam otkacio sve odma dosli apdejtovi, pre toga je normalno sljakalo sa update level 2 sad nece.
U pitanju je 19.1 verzija Mint Cinnamon Pogledajte prilog 277697

Mislim da ti sa Update Manager-om na starijoj verziji nešto nije u redu. Nije svaki dan ali ima ih (ovo je 19.2)

Ti leveli, koliko sam na kraju saznao, i nisu imali nekog smisla jer su zadržavani uglavnom neki aplikativni paketi. U isto vreme, i sa Update Managerom je bilo nekih trzavica, (kao što vidiš) tako da je najbolje da apgrejduješ Mint na 19.2

Uh, al je negde baš dobar zemljotres drmnuo. ljuljao sam se 2 minuta, daleko bilo...

Pozdrav

Edit: takođe dadaj PPA za Mint Tools (koji između ostalih obuhvata i Update Manager) originalnog developera. Ko god da ga sada održava u zvaničnoj verziji, radi to malo kilavo jer se uveliko spremaju za 19.3.

https://launchpad.net/~gm10/+archive/ubuntu/linuxmint-tools

Inače, od prošle Nove Godine kad sam instalirao Mint 19 do sad osim ovoga, na Mintu i nije bilo nekih drugih problema, izuzev sa Mesa drajverom zbog kojeg u jednom momentu ljudi koji koriste XFCE nisu mogli da se uloguju. Ništa drugo a lako se rešavalo rollbackom na sistemski snapshot koji radi, napravljen Timeshiftom i uz možda dan čekanja da se to ispravi. Ako ne moraš da o Linuksu učiš nešto više, pa makar i na teži način, rešavajući tuđe brljotine, moj ti je savet i dalje da se držiš Minta za to što ti taj komp inače treba i služi.

Poslednja izmena:
Koristim Kubuntu 19.10 već neko vreme (19.04 --> 19.10), pre toga Manjaro KDE. Plasma nema nikavih velikih problema, radi odlično, u svakom slučaju ne manje stabilno od Windowsa.

Oracle Linux. U suštini isto rebuild Red Hat-a (kao CentOS), ali dolazi sa svežijim kernelom i brže se pečuje. Besplatan za skidanje, korišćenje i update.
Ako sam dobro shvatio ciljna grupa su korporacije koje bi svoj biznis prenele u cloud gde bi Oracle linux (placena verzija) bio platforma na klijentu tj serveru?

Poslednja izmena od urednika:
OL ti je produkcijski sistem,koji oracle trazi da imas ako hoces podrsku za RDBMS, tako da je jako stabilan.

Kakve veze ima koliko ga je ljudi pokrenulo, prvi put cujem da je to imalo bitno. Solus je pokrenut sa lepom idejom(meni naravno neprivlacnom) i zato mu treba pruziti sansu.
Sto je tice OL, sta znaci prilagodjen za kucne korisnike, tesko da je bilo ko na ovoj temi kucni korisnik?

Svakako sam napravio gresku na nevidjeno misleci da postoji besplatna i placena verzija koje se razlikuju. To cu jos da proverim, tj da vidim sta cu dobiti za download kad se registrujem. Solus sam probao, ok je, ali licno ne mogu da preporucim distro koji razvija zajednica a nije prosao test vremena. Naslov teme je "koji linux probati". Najbolji odgovor bi bio - svaki. Mi svi zapravo debelo masimo temu pisuci najvise o tome koji koristiti E, to je vec druga prica.

Posle skoro 20 godina bavljenja linuksom i preturenih preko hard diskova stotina distribucija smatram da sam bar dovoljno iskusan da dam svoje misljenje iako nisam savrseno kompetentan. Za ostrim tonom nema portebe. Linux zajednica je svakako i prilicno mala i solidno rascepkana da bismo se i ovde prepucavali i to ostrim tonom.

Evo ovde detaljnije:

https://linux.oracle.com/switch/centos/

Naravno, ciga hvali svoga konja, ali to što piše na linku je tačno (na osnovu mog relativno kratkog iskustva s ovom distribucijom, ponajviše jer smo imali potrebe da radimo sa Oracle bazom pa smo instalirali na "njihov" Linux čisto da budemo poravnati sa tutorijalima).

Poslednja izmena:
Sto je tice OL, sta znaci prilagodjen za kucne korisnike, tesko da je bilo ko na ovoj temi kucni korisnik.

To nije sasvim tako. Možda nema nikoga ko nema ili nije bio u dodiru sa IT strukom ali "kućnih korisnika" svakako ima ili bar takvog use case-a. Sapra recimo, od čijeg posta unazad neku stranu, je ova polemika i počela. Njegov je baš takav plus deluje da nema ili nije imao puno dodira ili potrebe za Linuksom.

U tom smislu, nekoliko poslednjih predloga mi deluju deplasirano... To bez uvrede. OpenIndiana, CentoOS, Oracle i slični, ne verujem da to neko drži kod kuće samo da bi torentovao, gledao YT klipove, lokalni video i surfovao možda još tu i tamo nešto, na tim distroima. Ja probao na kratko CentOS prošle godine a i sam sam "kućni korisnik" i, nije to to. Može uz manje ili više napora ali ćemu? Posebno što ni mainstream distroi koji ovakve korisnike imaju naročito u vidu, nisu problematični i nestabilni u meri vrednoj pomena, da bi i ove distro, za ovu svrhu, vredelo pominjati.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Onda je za "kucne korisnike" najbolje da im neko drugi instalira i sve iskonfigurise po zelji, tako da "kucni korisnici" imaju sve na gotovo i na njima je samo da koriste odredjeni OS i zeljene aplikacije.

Možda onima koji ni Windows ne bi umeli...

Nisam mislio na to, već, konkretno govoreći o npr. CentOS-u, sudario sam se sa bajatim paketima i malom količinom raspoloživog, uslovno, "softvera za kućnu upotrebu i zabavu". Čak i to što je u nekoj novijoj verziji je bilo prestarelo a od nešto AppImage zapakovanih aplikacija koje mi trebaju za kučnu upotrebu i rade na Mintu, na CentOS-u pola nije radilo. Flatpak ne uzimam u obzir ni na Mintu pa sam odustao od CentOS-a mada me je jako privlačilo da opet koristim KDE4. Verovatno bi bilo slično i sa ostalim pobrojanim distroima.

Kad se sve sabere, rekao bih da se ne isplati ni probati. Čak ni Arch, ukoliko neko postavi pitanje, da li moram onoliko da kucam da bi ovo ili ono podesio? Pa morao bi...

Nazad
Vrh Dno