Meni je Cinnamon odlično okruženje, ništa bagovitiji od ostalih. Čak mi se i najbolje pokazao sa buđavim AMD drajverima. Logički i vizuelno mi je najbolji. Unity mi se najslabije pokazao, najnestabilniji sa AMD drajverima, vizuelno i logički mi tek ne odgovara. Ubuntu se koristi u mnogim firmama i vladinim institucijama širom sveta, naravno da će biti najpopularniji, ali to meni i nije nešto relevantan podatak.
Unity vuče iste bagove iz 2012. godine ali ih nema puno i nisu preterano iritantni. Danas Unity radi odlično sa modernim AMD hardverom i slobodnim drajverima, nekada je situacija bila potpuno drugačija (jedva sam uspevao da podignem Unity na rezervnoj mašini sa HD4850 karticom). Meni global menu i hud znače mnogo jer mi štede prostor i klikove mišem. Eno okačio sa Gnome 3 sređen kao Unity i tačno se vidi koliko gubim prostora na menije koji su mogli biti u top panelu. Jer ne podržavaju sve aplikacije Client Side Decorations a zapravo je to i dobro. Jer CSD znači da imam onaj glupi široki bar gde svaka aplikacija razbacuje ikonice koje meni lično ništa ne govore. Što znači da u file manageru su ikonice na jednom mestu, u drugoj nekoj aplikacije ikonice koje rade istu stvar na totalno drugom mestu. Ideja je bila uniformni izgled, konačni rezultat je kupus.
Cinnamon mi je bio bušan ko švajcarski sir kada sam ga poslednji put probao, gotovo kao KDE Plasma (uvek sam želeo da koristim taj DE sve dok ga ne probam i skontam da je stabilnost nula). Drugo, meni taj Windows lite look ne znači ništa u životu. Treba mi levi ili desni launcher, ne treba mi klasični windows taskbar, treba mi gnome 2 taskbar dole a gore top panel. Može Cinnamon da se namestu u neku ruku ali je veliko cimanje i opet ne izgleda kako bi ja hteo.
Gnome 3 uopšte nema valjanu Hot Corners ekstenziju kao što po defaultu ima ugrađen Pantheon. Ima neka CustomCorner ekstenzija ali nisam provalio kako da ugasim označavanje ćoškova plavim krugovima (koji će mi moj to?) To mi treba jer genijalci što razvijaju Gnome imaju ideju kako je Activities ekran koji prikazuje pokrenute programe i desktop površine bolja ideja od kombinacije alt-tab liste aktivnih programa i show desktop ikonice u ćošku ekrana. Zato su lepo ovi što rade Apricity ubacili sve te ekstenzije kao i onu koja menja desktope na skrol što je milion puta bolje rešenje nego klik na Activities. O global meniju da ne pričam, oni ne veruju u menije uopšte nego drugo dugme miša na app menu koji je u top panel pa odatle biraj šta ti treba. Dizajnerske odluke na nivou Windows Metro okruženja...
Znači vako, dok mi ne treba jer je obično auto-hide inače nema smisla. Svaki dizajn sučelja što bi rekli Hrvati, koje se ne vidi nego ti gledaš u pasulj (manual) kako se nešto radi je fejl. Sva svajpovanja na slepo, skrivanje opcija iza hamburger menija, to je sve moderna pošast dizajna. Mora da bude vidljivo. Zato je launcher zakon jer krade horizontalni prostor kojeg ima na pretek (ionako mi je sledeći monitor 21:9, možda i dva takva jedan do drugog) uvek je on i logično je da bude levo jer standardni desktop dizajn iz 80s tako naučio sve ljude. Start ili meni ili launcher je levo, dugmići za gašenje aplikacija i sat na desnoj strani. Da li je gore ili dole, stvar izbora. E sad ako si levoruk i prirodno ti je da gledaš u ekran tako što prvo gledaš u desnu stranu pa vučeš ka levoj onda ti postavi launcher desno.