Šta je novo?

Koji distro probati?

Probao sam ja i3 wm, mnogo je za*eban za podesiti :(
 
Pa nije štos u memoriji, da... manje memorije je u upotrebi nakon logina ali kakve to veze ima, možda nekome i ima ali gde si se za to zakačio kad niko to ni ne pominje, kao da mu je to glavni i jedini adut.
 
Hteo je da kaže da nema razloga patiti se sa tim i3 DE, jer iz ugla nas kojima je miš i GUI sve i svja takvo okruženje izgleda kao nešto što bismo koristili samo kada bismo baš morali. FeelsGoodMan :)
 
Nema patnje :)
U suštini jedino što nemaš u odnosu na ostala okruženja je minimize i maximize prozora, prozore možeš da zatvaraš sa mišem.
Sve ostalo je isto, možeš ti i da staviš dock na dnu ekrana kao u nekom drugom DE ili bilo šta drugo.
https://www.youtube.com/watch?v=b-e8qi1-xCs

Sve je to stvar lične preference, i meni je isto tako čudno kako neko može da koristi Unity ili xfce ili E17 itd :)
Po meni to nije patnja nego muke isusove :d
 
Mislio sam na ovo :)
Video sam da dosta Vas se raspituju za desktop okruženja. Po meni je najbolji i3 jer je najbrži i ne zauzima mnogo mesta na memoriji. Čini mi se da se sva desktop okruženja fokusiraju na uređaje na dodir što i nije baš pogodno za nas PC korisnike...Kad savladate i3 neće Vam više trebati miš i ciljanje ikonice X za isključivanje programa i postalih vizualno neptrebnih stvari.

Ne znam, za mene je KDE/Plasma najbolje rešenje upravo zato što mogu da biram kako ću izvršiti neki zadatak - može sve sa mišem, a može i sve bez miša. Može iz konzole, može i bez konzole... :D Ne vidim razlog zbog kog bih sebi ograničavao korišćenje PC-a. A jedino KDE nudi sve moguće načine out-of-box. Unity i Gnome ne mogu da svarim, uvek nešto fali. Xfce, Mate, Cinnamon su tu negde između Windows XP i Windows 10. U suštini nude dovoljno za udoban rad, ali i dalje manje u poređenju sa KDE

Danas opet bio veliki update TW-a (možda ne danas, ali ga nisam koristio neko vreme). Sve radi bez problema (Clementine, Blender, Steam...). Jedino opet start zeza, tek iz 3. puta ulazi u login screen :d
 
Poslednja izmena:
Upravo tako. Meni najviše odgovara udoban rad, bez previše podešavanja. Zato predlažem da se proba Manjaro Xfce. Rolling release, a opet stabilan. Brz, lep, unapred podešen... sve po mojoj meri. Imam 42 godine i dosta mi je igranja sa sistemom i setovanja svega i svačega non-stop. Hoću da sistem upalim, koristim i ugasim. :)

Naravno, ovo pričam iz ugla korisnika koji kompjuter koristi samo za multimediju i internet.
 
Slažem se, ali mi je stvarno stabilan Manjaro. Sa druge strane, i Windows 10 je praktično RR, tako da imam dva rolling sistema instalirana. Sav sam bleeding edge.
Doduše, sinoć sam instalirao Gmac 10 Linux, okačio sam sliku na temu sa slikama naših desktopa. Po izgledu kopija OSX-a, a u suštini Gnome Ubuntu 14.04. Kome se sviđa može i to da isproba. Distrohoperi, pokret! :)
 
Porediti i3 sa nekim drugim DE nema apsolutno nikakvog smila. i3 nije napravljen kao alternativa za neki drugi DE, niti je tu da se "takmici" sa ostalima. i3 cilja posebnu grupu korisnika i nije za svakoga.
 
..a ako već moraš da ga komentarišeš i da pričaš kako ništa ne valja, red bi bio prvo da ga probaš, ako ne to a ono barem da razumeš o čemu se tu radi.
 
Mislim da cu, posle duge pauze od linuxa, probati debian 9 kad postane stabilna verzija.
Gledao sam danas neki review i tip ga bas nahvali. Kaze da su konacno uprostil instalaciju, i da vise ne mora da se cacka i traze wifi drajveri itd...
 
Polovinom januara sam bio kod jednog burazera što sam u decembru 2015. instalirao Linux Mint MATE na nov laptop
(neki Lenovo sa AMD APU-om, odvojenom Radeon grafičkom i 1 TB hardom). Pitao „ima li problema, da li mu je
pucala bežična konekcija?“ Reče „nema problema, sve leti“. Eto, njegov model nije zapatio Ubuntu WiFi bag :).
Pogledam nadogradnju – potpuno je zaboravio da nadograđuje programe i tako to, pa se preuzimalo i instaliralo
nekih sat i po… Van te sitne intervencije, sve ko podmazano.

Pre malo više od mesec dana, isto mi se jedna sestra žalila na laptop. Neki 3 god. star ASUS sa Core i3, HD grafikom
i 500 GB diskom. Kad je bila u BG-u, neki "klinac koji se razume u kompjutere" u komšiluku je instalirao W10. Katastrofa,
da ne kucam kako je radio i šta je sve bilo instalirano od programa… Rešim da stavim Manjarno, al‘ naravno neće da
učita već pukne prilikom učitavanja drajvera za Intel grafičku. Ništa, preuzmem Linux Mint XFCE i sve prođe ko po loju.
Juče bio kod nje, isto pitao da li sve radi, ne puca internet – sve glatko radi. Pitam da li nadograđuje, reče „skoro svaki
dan ima nešto novo“. Odlično :).

Nastavljam sa konverzijom moga okruženja na linuks polako, ali sigurno. I meni manje posla :d.
 
Na netbooku je mint (ona najskrnavija verzija), ali mi se cini da nesto jako grbavo radi. Dok se startuje, par minuta, dok pokrenem chromium, jos par minuta i onda pocinje mucenje. teeeeesko otvara stranice i kad otvori, vrti i vrti i nikako da stane da se stabilizuje.
Koja bi bila neka nenormalno lajt distribucija a da je novija i da ima sve sta treba.

Netbook nije za pohvalu, al sta da radim. singl core, 1gb ram.
 
Lubuntu, Puppy?
 
Lubuntu je zakon :d!

Zimus sam spominjamo burazeru instalirao na antički MSI laptop – neki Sempron, 160 GB HDD, 1 GB DDR2 od kojeg još oduzima GeForce integruša.
Pre toga XP koji se vukao – posle toga laptop poleteo :smash:. Komplet hardver prepoznat.
 
Bez obzira na sve, ne ti gine da probas barem 2-3 distroa :D
I ja sam u istoj situaciji, uskoro planiram prelazak na Linux, prvo ide Lubuntu, pa cemo videti za kasnije.
 
Lubuntu je nekad bio mnogo laganiji distro, ali je sada napunjen Gnome stvarima i samim tim zahtevniji.
Ja na netbooku teram Debian LXDE i to ne punu LXDE verziju, vec samo stvari koje mi trebaju.
 
Imam i ja na selu neki (pra)stari laptop koji je jedva terao Xp 32-bitni. Mislim da ga niko nije upalio godinama. Ne sećam se ni komponenti više koje su unutra, ali mislim da je imao 512Mb RAM :)
Tačno ću probati da mu instaliram neki antix/bodhi/lxle/lubuntu
 
Ko je fan Budgie desktop environment-a moze probati i Ubuntu Budgie od 17.04 verzije. Solus je ekstra kome ne smeta manji broj paketa, ali je sto bi se reklo bas kvalitetno odradjen. (Disclaimer: Ubuntu Budgie Developer ovde)
 
Ko je fan Budgie desktop environment-a moze probati i Ubuntu Budgie od 17.04 verzije. Solus je ekstra kome ne smeta manji broj paketa, ali je sto bi se reklo bas kvalitetno odradjen. (Disclaimer: Ubuntu Budgie Developer ovde)

Meni se svidja. Probao sam 16.10 i 17.04 beta 2. Lepo si rekao za Solus. Fale mu paketi pa sam ostao na Ubuntu. Kad si vec napomenuo da si developer, da li imas ideju kako da sklonim onu poruku kada se ulogujem? U pitanju je obavestenje da sam se povezao na mrezu. Postoji dugme tipa "do not show this message again" ali ne reaguje. Nije dealbreaker samo malo iritira. Jos nesto sam primetio a vezano je za vsync. Koristim Firefox, i kada skrolujem sadrzaj, dolazi do screen tearing-a. Cini mi se da Ubuntu i Mint nemaju taj problem.
 
Poslednja izmena:
Debian LXDE je prilicno zahtevan za podesavanje. Uglavnom nedostaje bar drajver za bluetooth tj wireless karticu, vlasnicki drajver za graficku, flash, skype, power manager (bitno za svaki laptop).. Treba zakaciti non-free repozitorijume pa cak ni tada nema skajpa u njima. Dakle, ko se odluci za Debian LXDE trebace mu jos:

- XFCE power manager (sa njim bez mnogo cackanja proradi i regulacija osvetljenosti ekrana koja po defaultu ne radi)
- Blueman (ako postoji bluetooth)
- Za Atheros wireless kartice i bluetooth, firmware-atheros paket
- Vlasnicki drajver za graficku (ako postoji). Istini za volju, opensource radi solidno na ATI-AMD kartici (gaming nije proban)
- Flash player (instaliranje iz repozitorijuma je problematicno - Firefox ne vidi plugin (rucno skinuti sa sajta Adobija i .so fajl kopirati u Firefox plugin direktorijum
- gdebi (nije neophodno ali olaksava instalaciju deb fajlova)
- Ikone, GTK 3 kompatibilne teme (faenza za ikone, Radiance Ambiance LXDE-XFCE tema npr)
- Skype (nema ga u non-free repou a na sajtu je samo beta i to 64itna. Ako imate 32bitni Debian pogledajte wiki gde da nadjete stari skajp jer na njihovom sajtu nema linka (iako je deb fajl jos tamo)
- numlockx (ako zelite da num lock "on" imate pri podizanju sistema zapamcen)
- Fn volume tasteri n funkcionisu pa se treba igrati sa openbox rc.xml konfiguracionim fajlom. Obratiti paznju da su instalirani i pulseaudio i alsa sto zna da pravi probleme pri podesavanju zvuka)
- Smplayer tj VLC player jer gnome-mplayer nije neko resenje.
- Naci na netu mplayer koji podrzava vaapi (ako imate ATI-AMD graficku) jer instalirani ne podrzava (smplayer i gnome player su samo graficki frontend mplayera). Bez vaapi nema graficke akceleracije sa ATI-AMD kartama.

Jos eventualno GUI za firewall, eventualno neki update manager (notifier) jer Debian dolazi bez njega.

Za sve ovo, i da tacno znate sta radite treba, brat bratu, bar 2-3 sata. Kada ne znate, sve traje i nekoliko dana. Mnogo je lakse instalirati Mint XFCE ili Xubuntu. Prednost Debiana je podrska do sredine 2020 u odnosu na npr Mint 17.3 (do sredine 2019) i LXDE je nesto laganije okruzenje. Kada se Debianu dodaju pomenuti paketi nije mnogo brzi od Xubuntua ili Minta 17.3 XFCE. Pa i Lubuntu je sasvim dobro resenje, brzinski ce biti tu negde a cimanja je bukvalno 10 minuta sa Lubuntuom tj nekim njegovim derivatom (Zorin Lite, LXLE itd).
Ipak, ko ima ATI-AMD graficku a zeli da koristi vlasnicki drajver nema neki izbor sto se tice Ubuntua i derivata. 14.04 Ubuntu ima podrsku do pocetka 2019, Xubuntu, Lubuntu 14.04 do aprila 2017. Ostaje Mint 17 sa podrskom do pocetka 2019 (kao Ubuntu) i Debian 8 (sa podrskom do sredine 2020). U tom slucaju se oko Debiana 8 LXDE, XFCE, MATE .. vredi "iscimati".
 
Poslednja izmena:
Velika se rupa napravila od kako je Canonical krenuo u pogresnom smeru, evo ima vec pola decenije. Danas Linuxu najvise fali jedan novi Ubuntu projekat kakav je bio onaj iz 2005. godine. Da se ljudi dogovore precizno oko pravca razvoja. Kinezi imaju mozda i najbolje ideje ovih dana u Linux svetu, sto je porazavajuce. Samo je njima jasno sta to zele desktop korisnici od Linuxa.

Novi Ubuntu Unity i sve verzije Gnome 3 su toliko grozne da ih ne bi dalje komentarisao a KDE je jos uvek nestabilni kupus. Tako da bi ipak moralo novo okruzenje da se pravi jer ne vidim nijedno koje zadovoljava sve kriterijume. Treba sami sa sobom da se dogovore da od tableta nema nista i da ne postoji sansa da ikada pomere Android nego da trebaju raditi na integraciji Android runtime u distribucije. Na kraju ce ispasti da je Windows odradio bolji posao sa desetkom sto se tice grafickog interfejsa nego Gnome i Canonical timovi.

Red Hatu svaka cast na profitu ali oni finansiraju pogresne projekte.
 
Velika se rupa napravila od kako je Canonical krenuo u pogresnom smeru, evo ima vec pola decenije. Danas Linuxu najvise fali jedan novi Ubuntu projekat kakav je bio onaj iz 2005. godine. Da se ljudi dogovore precizno oko pravca razvoja. Kinezi imaju mozda i najbolje ideje ovih dana u Linux svetu, sto je porazavajuce. Samo je njima jasno sta to zele desktop korisnici od Linuxa.

Novi Ubuntu Unity i sve verzije Gnome 3 su toliko grozne da ih ne bi dalje komentarisao a KDE je jos uvek nestabilni kupus. Tako da bi ipak moralo novo okruzenje da se pravi jer ne vidim nijedno koje zadovoljava sve kriterijume. Treba sami sa sobom da se dogovore da od tableta nema nista i da ne postoji sansa da ikada pomere Android nego da trebaju raditi na integraciji Android runtime u distribucije. Na kraju ce ispasti da je Windows odradio bolji posao sa desetkom sto se tice grafickog interfejsa nego Gnome i Canonical timovi.

Red Hatu svaka cast na profitu ali oni finansiraju pogresne projekte.

Jel moze par primera? Ne pratim puno tu situaciju ali me zanima..
 
Nazad
Vrh Dno