Šta je novo?

Koji CPU kuler je trenutno najbolji ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
ne znam kakva je baza fantexu, ali tr ima trbuh poprilichan (3 komada sam imao), pa se lapovanjem podosta dobija.
pa eto, ako bi oba lapovao, cenim da bi podjednake temp bile sa istim ventovima, ali poshto tr sb-e extreme dolazi sa zver ventovima fabrikante,
definitivno je No1 shto se tiche air hladjenja.
ne zaboravimo da je i jeftinji 15-20e od fantexa i da se dobija i treci fan klip (ne znam za fantex, mrzi me da gledam).
tako da....po meni, ne zato shto ga posedujem :D, je najbolje i najkompletnije reshenje kad se apsolutno sve uzme u obzir.

Phanteks treba da je more efisnt heatsink od Silver Arrow-a SB-E-a po svim mogucim testovima, ako lapujes oba zasto mislis da ce biti jednaki? Dolazi kacenje za treci fan uz Phanteks.

ima raznih testova na netu, ali pod pretpostavkom da je ~2c bolji fantex bez lapovanja sa istim ventovima,
rekoh, poshto sam video bazu strele, kontam da nema teorije da je fantexova tako ispuspchena, i samo sam pretpostavio da,
ako bi odradio bazu, veci bi dobitak bio sa strelom, pa bi se izjednachili, mozda bi i strela pretekla. kontash li sad?
plus, i sam si rekao da su TR ventovi bolji, efikasniji i tishi, pa ako ih i ne lapujesh, tu su negde (obichan sb-e SE, ne extreme).
fantex je super shto ima varijante sa raznim bojama, ali telo kao telo je extra gadno, ventovi su simpa, kod strele je pak obrnuto (stvar ukusa, ovo je moje mishljenje).

Ja čekam naslednika high-end Phanteks PH-TC14PE kulera. Nema najava za sada ali pretpostavljam da oni grozničavo rade na nasledniku. Možda će se pojaviti već na leto, videćemo.

Mislim da će neposredno posle pojave Haswell procesora većina proizvođača kulera izbaciti unapređene modele.

Poslednja izmena:
Ja čekam naslednika high-end Phanteks PH-TC14PE kulera. Nema najava za sada ali pretpostavljam da oni grozničavo rade na nasledniku. Možda će se pojaviti već na leto, videćemo.

Mislim da će neposredno posle pojave Haswell procesora većina proizvođača kulera izbaciti unapređene modele.

Ti redovno neshto chekash...prolazi vreme...uzivaj u momentu...;-)

Pa pošto ionako nemam para za novi komp, pošto su pare trenutno preraspodeljene za kupovinu dodatne opreme za moj fotoaparat, što da ne čekam. :) To sad za mene nije nikakav problem.

Društvo koji cooler bi mi preporučili za procesor Phenom II X4 955 Black Edition? Kad igram onako zahtevnije igre toliko počne da urliče da se čuje iako je pojačan ton solino a čitao sam već da cooler koji ide uz procesor se dosta čuje. Ne mora da bude nešto najbolje, recimo neki best buy. Da hladi dobro, da se nečuje puno i naravno cena da bude neka normalna do 1500 din. može i malo preko ako nema takav za 1500.

tx3 je da prvi kuler a da lichi na neshto, sredina ti je 212 evo i njemu slichni, tt contact onaj neki 39 beshe, alpenfohn varijante i ostalo do 4000din....

Nista od toga nema za 1500din (ni polovno), 212EVO je bio oko 3500din kad sam poslednji put gledao.
U principu, sve do TX3 i sl. je tu da bude tise od BOXa, a malo bolje hladi.

prevideh da trazish kuler do 1500 din.
a ovo je tema "najbojli cpu kuler", a ne najjeftiniji :D

shalim se...pa tako neki gledaj xigmatek, neshto sa pajpovima i sa 92mm ventilatorom, nema druge.

Pa može i nešto više od 1500 din. :D

Nisam hteo da otvaram novu temu zbog ovoga pa sam pomislio da može da posluži i ova.:) Naručio sam ovaj Cooler Master Hyper TX3 EVO, verovatno je dobar bolji od ovog što sam dobio uz procesor sigurno:D

ima raznih testova na netu, ali pod pretpostavkom da je ~2c bolji fantex bez lapovanja sa istim ventovima,
rekoh, poshto sam video bazu strele, kontam da nema teorije da je fantexova tako ispuspchena, i samo sam pretpostavio da,
ako bi odradio bazu, veci bi dobitak bio sa strelom, pa bi se izjednachili, mozda bi i strela pretekla. kontash li sad?
plus, i sam si rekao da su TR ventovi bolji, efikasniji i tishi, pa ako ih i ne lapujesh, tu su negde (obichan sb-e SE, ne extreme).
fantex je super shto ima varijante sa raznim bojama, ali telo kao telo je extra gadno, ventovi su simpa, kod strele je pak obrnuto (stvar ukusa, ovo je moje mishljenje).

Razumem sta si hteo da mi kazes. Cuo sam neku teoriju ovde(ne bih da imenujem clana :) ) o namernom ispupcenju baze tj da fabrika namerno pravi tako ispupcenu bazu jer je baza procesora malo udubljena tj konveksna(kod procesora novije generacije) i uleze IHS pod pritiskom baze kulera. U fazonu je fabrici lakse da napravi potpuno ravan kuler nego konkavan, kada sam video kako je ispolirana u mirror finishu baza Silver Arrow SB-E a ipak konkavna palo mi na pamet da pomenem celu stvar opet ovde :) Lapovanjem ne da se ne dobija nista vec se i gubi na performansama. Poenta je, znam da si lapovao ko zna koliko kulera i da se razumes dobro u celu stvar, sta mislis o tome?

PS Ne reklamiram ovo sto pisem vec samo pitam za misljenje :)

znam ja tu teoriju, ali ona nema veze sa zivotom u reallnosti. ni jedan cpu nije konkavan fabrichki (ajd da kazem ipak izuzetno retko koji), osim mozda onih na kojima je svinjski bio nategnut jedan od tako ispupchenih kulera.
i ako prvo to uradish, pokrivish IHS, a potom lapujesh SAMO kuler, naravno da su velike shanse da napravish gore.
prvi SB-e koji mi je donela devojka iz francuske je imao identichnu bazu, kao i ova dva sada. probao sam ga pre i posle lapovanja, (i meni je bilo zao da mirror bazu unishtim),
razlika je bila, ne secam se tachno, ali oko 3-4c je pala temp 100%, gore nije bilo sigurno.
jedno shto sam sada primetio je da se lapovanjem megahalema ne dobija puno...~1c jer ima blago samo ispuspchenu bazu i neverovatno snazan sistem montiranja sa velikom silom pritiska.... i to je to....

takodjer, kontra efekat se mooozda tj retko kad moze desiti ako kachenje ni u startu nije pravilo neki specijalan pritisak, i onda ako skinesh podosta lapovanjem, taj pritisak dodatno smanjish....
ali to uvek mozesh reshiti jednostavnim washer modom.

Ql, znaci uvek lapovati. Tako sam i mislio, anyway imam Phanteks sa 2xTY-143 ali nemam na cemu da uporedim razliku pre i posle tj vozim 955 C3@4GHz tako da se to prilicno malo greje i ne mogu da primetim dobitak na malim temperaturama. Idealno bi bilo da imam jedan 2700K da nategnem koliko moze@1,45V sa HT na ON :)

PS Da ne znas mozda gde mogu da nabavim dobar PWM spliter kablic za 2xTY-143, koliko citam gutaju 7.2 W (per fan) pa ne bi bilo lose da kablic ima molex dodatno napajanje?

Poslednja izmena:
pa sad ti kazem...da, sem ako nekim chudom imash vec ulubljen IHS ili si ga pak ti ulubio nekim od kulera....a najbolja varijanta, naravno, sve lapovati i techni metal izmedju.

ooppaa...imash da kazem, vrlo zaheban kombo shto se tiche hladjenja, ali na tom procesoru, sem ako ga debelo ne nasvirash na 1.55v i 4300+mhz...necesh nishta primetiti.

ne znam gde mozesh to da nabavish. ja sam uzeo fabrikante sb-e extreme uz koji dodje taj spliter i ima dodatno struju preko molex-a.

Hvala kolega za pohvale u vezi hladjenja :wave: nema od AMD-a dobiti u gamingu realno preko 4GHz-a zbog toga i drzim taj klok :( Nemas slucajno da izneses svoje iskustvo vezano za tecni metal pastu tj kako se skida i da li realno ima problema oko garancije vezano za serijski broj? Verujem da imas poslednju reviziju najbolje paste na svetu ,)

Poslednja izmena:
To bi bilo neverovatno dobro kada bih mogao da stavim Ultra bez bojazni od gubitka garancije :(

Da, radi i sa niklovanim bakrom bez ikakvih problema. Liquid Ultra nagriza JEDINO aluminijum, nijedan drugi metal nije u opasnosti.

Nazad
Vrh Dno