Šta je novo?

Koji CPU kuler je trenutno najbolji ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Pa još uvek nema dobrih testova, vidiš da čak i na Thermalright sajtu uopšte ne stoji izlistan ovaj SB-E Extreme kuler. pejo, ako slučajno vidiš neka poređenja direktno sa Phanteksom, javi mi.

Odvratan je.

Pa nadam se da će Thermalright izbaciti i ventove sa nekom normalnom bojom, slažem se da je malo čudna ta boja. Ali ako i ne izbace, nema veze, kuler ne bi trebalo samo zbog boje da se gleda.

Mislim da je buka prevelika, mada nisam kompetentan da govorim o tome :) Iskreno jedva cekam Noktuin nov super kuler sa "active noise cancellation" tehnologijom koji treba da se pojavi krajem godine pa onda Fanteksov odgovor na to itd... Bice interesantno u svakom slucaju gledati dodatno spustanje vec ekstremno niskih temperatura za hladjenje na vazduhu u budecem periodu :p

Poslednja izmena:
Pazi, taj Noctua kuler sa active noise cancelation tehnologijom je prilično daleko od tržišta. zaboravio si da je u toj vesti sa Techpowerup sajta pisalo da će razvoj te tehnologije potrajati još 12 do 18 meseci, dakle krajem 2013. godine ćemo videti te kulere u prodaji, ne krajem ove godine. Evo:

The highlight at this year's line-up was the first public demonstration of a working prototype of Noctua's NF-F12 fan with integrated RotoSub Active Noise Cancellation (ANC) technology. The development goal for Noctua's recently announced partnership with RotoSub is to speed up the award-winning NF-F12 120mm fan from 1500 to 2500rpm and to achieve a broadband sound signature that sounds more agreeable to the human ear as well as a similar overall sound pressure level as the original 1500rpm NF-F12 fan, resulting in 80% more airflow and 120% higher static pressure at the same noise level. The first prototype shown at Computex 2012 represents a first proof of concept that demonstrates how tonal noise components can be reduced using RotoSub ANC. Noctua and RotoSub aim to have first products with this technology ready for the market by Q3/Q4 2013.

http://www.techpowerup.com/167685/N...ing-Fan-and-More-Innovations-at-Computex.html

Kakve dezinformacije, preporucujete coveku Silver Arrow koji je losiji od Noctue NH-D14...
Jedino je zerogravity bio u pravu. :)

TOP 3 vazdusna kulera idu ovako...

Silver Arrow SB-E
Phanteks
Noctua NH-D14

@Solesoslav (bem te u nick) :D
Taj Zalman CNPS12X je losiji od Noctue NH-D14, ali je lepsi, sad, ko sta vise voli...

Ovako:
Phanteks
Silver Arrow SB-E
Alpenfön K2

Na overclock.net-u su me "zarazili" idejom da stavljanjem fana ispod ploce u delu gde se nalazi CPU mogu dodatno da skinem jos 2-3 stepena. Ideja se cinila interesantnom pa sam odlucio da probam. Medjutim kod nas od nekih uvazenih forumasa sam cuo pricu da je moguce da se tako nesto desi ali nije realno zato sto je sonda za merenje temperature kod Intela sa zadnje strane ploce a kod AMD je situacija drugacija(opet se ogradjujem - tako kazu). Resio sam da sam vidim kako stoje stvari. Merio sam temperature sa fanom ispod CPU-a i bez njega desetinu puta i uvek je bila razlika jedan stepen u korist fana. Prilazem slike ispod pa pogledajte, mozda nije adekvatno mesto ali dobro ajde sad... :)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    139.6 KB · Pregleda: 177
  • 2.jpg
    2.jpg
    110.1 KB · Pregleda: 163
  • 3.jpg
    3.jpg
    130.2 KB · Pregleda: 152
  • 4.jpg
    4.jpg
    96.4 KB · Pregleda: 154
  • 5.jpg
    5.jpg
    110.3 KB · Pregleda: 138
Zanimljivo je to da stavio mali Antec-ov fan koji sluzi za hladjenje HDD-a ili stavio TY-141 ispod razlika u temperaturi je bila uvek 1 stepen. Mislio sam da mozda mi se fan vrti na malo broju obrtaja, mozda cu dobiti vecu razliku sa vecim brojem obrtaja. Cak sam i profesionalni fen stavio ispod da hladi na maximalnoj brzini ali opet je razlika ma sta radio bila taj jedan stepen. CPU je Phenom II na 4 GHz-a na naponu od 1,4V. Mozda ce na Intelu posto se na overkloku vise greje na recimo 75 stepeni zaista pokazati vecu razliku nego tamo gde se Phenom greje na 64 pa ko ima neki Sandy moze da proba. Voleo bih da cujem druga misljenja i iskustva.

P.S.
Ne mogu da verujem da sam snimio pogresnu sliku, sada tek vidim da mi u drugoj slici u core temp-u ne pise nista a trebalo je da pise 63 :( . Stvarno me mrzi da rasturam ceo sistem i da pravim skrin sotove. Ostaje jedino da mi verujete na rec... :(

Prilozi

• standard.jpg
    standard.jpg
    530.4 KB · Pregleda: 94
  • custom.jpg
    custom.jpg
    514 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Svaka čast na trudu, dobro si to izveo. Mada je postojao rizik da nešto zezneš i tako onesposobiš komp, ipak si to lepo uradio. Skidam kapu na kreativnosti.

Ali zbog čega onda ljudi sa overclock.net-a kažu da se može skinuti do max 3 stepena, da nisu malo preterali, koliko se čini ? Ili ti nešto nisi uradio kako su oni to zamislili ? Šta su ti rekli tamo kad si i njima objavio rezultat ?

Svaka čast na trudu, dobro si to izveo. Mada je postojao rizik da nešto zezneš i tako onesposobiš komp, ipak si to lepo uradio. Skidam kapu na kreativnosti.

Ali zbog čega onda ljudi sa overclock.net-a kažu da se može skinuti do max 3 stepena, da nisu malo preterali, koliko se čini ? Ili ti nešto nisi uradio kako su oni to zamislili ? Šta su ti rekli tamo kad si i njima objavio rezultat ?

Nisam imao bilo kakav rizik da bilo sta onesposobim ili upropastim a nisam se zamarao da diskutujem sa njima dalje - samo sam hteo da proverim taj mit o dodatnom skidanju temp. Sve sam savrseno odradio, cak sam i drzao ventilator u ruci priblizavajuci ga u jednom testu, odaljavajuci ga u drugom, cak sam ponavljam zbog malog broja obrtaja uzeo i profi fen za kosu i na maksimalnoj snazi duvao u predeo gde se tacno nalazi cpu i rezultat mi je uvek bio isti, bilo sa malim Antec fan-om za HDD, bilo sa TY-141 ili profi fenom za kosu :-devil-: Ponavljam mozda ce se veca razlika pojaviti tamo gde je toplotna disipacija veca recimo gde se procesori greju na recimo 75-85 stepeni i Intel platformi na primer ali tu imamo novi mit a to je da se ponovim sonda za merenje temperature na Intel platformi je sa zadnje strane ploce i merenje prilikom fana koji duva u predeo zadnje strane ploce nije objektivno mada licno ne verujem u to ali bih voleo da cujem misljenja o tome kao i druge korisnike koji imaju Intel platformu da probaju nesto slicno :type:

Ima, ali pitanj je koliko su njihovi testovi validni, da li su hladnjaci testirani u istim uslovima itd... Na primer Frosty Tech ima dosta veliku bazu, ali testiraju na 150W izvoru što nije ni blizu TPDa nekih današnjih overklokovanih procesora. Prema njihovim tabelama su neki single tower hladnjaci bolji od Phanteksa i D14-ke "which makes you wonder....".

Naravno da je bolji. EVO je bolji za koji stepen jer bakarni vodovi direktno nalezu na procesor. Za nesto preciznije, pogledaj poredjenja po netu.

Vidim sad da je izgleda TX3 manja verzija 212-ice.
Sta znaci to "EVO"? Vidim da i 212-ica ima 212+ i 212 Evo verziju.
Koji je onda bolji 212+ ili Evo verzija?

I jel zna neko gde mogu da se nadju kod nas i po kojoj ceni?

@Corvus Corax
Vidim da ti imas 212 Evo. Koliko su ti pale temperature kada si presao sa stock kulera? I koliko je bucan.

originalni kuler je cm 212 bez ikakvih dodataka. Posle toga su izbacili poboljsanu verziju 212+, a kasnije i EVo. Svaki je doneo po 2-5c poboljsanja u dnosu na prethodnika. EVO ima u 2 verzije, tj. sa 2 fan-a. Za nase trziste je fana koji se okrece na 1600rpm, a ima i nesto bolji koji je na 2000rpm. Razlika izmedju 212+ i 212EVo je u bazi, tj. bakarnim cevima. Kod EVO su primaknuta jedan do drugog, a kod 212+ razmaknuta. Koji god da uzmes neces pogresiti.

U sustini, Milos je odgovorio na tvoja pitanja. 212EVO je poslednja verzija i on je najbolji od navedenih. Pored toga sto bakarni vodovi direktno nalezu na procesor, i pribijeni su jedni uz druge. U tom slucaju, bolje odvodi toplotu i bolje hladi.

@Corvus Corax
Vidim da ti imas 212 Evo. Koliko su ti pale temperature kada si presao sa stock kulera? I koliko je bucan.

Ja nisam ni stavljao Box kuler (stoji nekoriscen), tako da ti ne mogu dati nikakvo poredjenje izmedju ta dva. Ali recimo da su mi sada leti temperature na stock clockovima (1600-3700MHz) od 32C u idle (tj internet browsing, muzika, itd) do 46C u igrama (samo sam pogledao u Tribes - Ascend na maximalnim podesavanjima u 1080p). Bez klime u prostoriji. A prilicno je tih, iako se iz nekog razloga uvek vrti na ~1600 obrtaja.

Opa Bato, ovaj se opasno priblizio Phanteksu, iskreno to je od prilike to manje vise. Odlican proizvod nema sta - SilverStone Heligon HE01. Vreme je za sledeci nivo hladjenja na vazduhu i nove high end modele... :-devil-:

Sad obratih paznju :) - izgleda da Silverstone ima bolji potencijal od Phanteksa i mozda mozemo da uskoro ocekujemo novi modifikovani Heligon HE01 sa 2 identicna radijatora(umesto veceg i manjeg) i 2 mozda bolja ventilatora(ne dobija se nista dodavanjem jos jednog fana na Heligon HE01 tj 1C ali da kazemo nista eto u poredjenu sa njegovim jednim na max brzini) - Although some restless overclockers would probably rave about something like “Heligon HE01 Extreme” with two large symmetrical heatsink arrays and a couple of SST-FHP141-H fans… I am sure that a super-cooler modification like that would undoubtedly take over the lead in the CPU coolers segment. And maybe SilverStone will try to make our dreams come true one day? Well, all we can do is wait and see.

Poslednja izmena:
oprao ga Phanteks :)

ne znam kakva je baza fantexu, ali tr ima trbuh poprilichan (3 komada sam imao), pa se lapovanjem podosta dobija.
pa eto, ako bi oba lapovao, cenim da bi podjednake temp bile sa istim ventovima, ali poshto tr sb-e extreme dolazi sa zver ventovima fabrikante,
definitivno je No1 shto se tiche air hladjenja.
ne zaboravimo da je i jeftinji 15-20e od fantexa i da se dobija i treci fan klip (ne znam za fantex, mrzi me da gledam).
tako da....po meni, ne zato shto ga posedujem :D, je najbolje i najkompletnije reshenje kad se apsolutno sve uzme u obzir.

Nazad
Vrh Dno