Šta je novo?

Koji aparat da kupim?

warther

Cenjen
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poena
151
Ovako... Zeleo bi da pocnem malo ozbiljnije da se bavim fotografijom pa me interesuje koji bi aparat bio solidan za mene? Znaci negde oko 300e? To ne bi bilo dovoljno da neki dslr, ali sta mislite koji prosumer ili amater slr bi bio ok? Negde su mi preporucili Canon sx10is i cini mi se kao ok aparat... Voleo bih da vidim jos neki drugi ne samo ovaj... Hvala :D

Poslednja izmena:
he he ... trebalo bi napraviti program za izbor aparata :)

if 'manulane komande' goto 1
else
goto 2 ...

da se ljudi ne muce :)

Treba stvarno da volis fotografiju i uzivas u fotografisanju da bi nosio putnu torbu sa aparatom i objektivima :)

th_264403.jpg

http://hotfile.com/dl/23818629/f65e707/Popular_Photography_2010-02_magazines.softarchive.net.rar.html

Mnogi koji imaju to, traze neki mali, dovoljno kvalitetan da bi im zamenio torbu od 6 kila opreme i bio uvek pri ruci. Kada pogledam fotografije koje prave pojedini sa takvim a i slabijim aparatima shvatim da nije sve u aparatu.

SX20IS 320 eura. Nikon D3000 na popustu sa kit objektivom 350 eura.
Bolje dodati 30 eura i kupiti entry level DSLR.

http://www.dpreview.com/reviews/nikond3000/

Driver kaze da je krsh. Na dpreview ima odlican i iscrpan test po obicaju i na kraju kazu da je Highly Recommended.
Ipak za te pare mislim da je odlican.

Na dpreview su svi dslr-ovi Highly Recommended ;) cak i neki prosumeri tipa panasonic fz8 koji je krs krseva !
Ali naravno da se slazem da je bolje uzeti d3000 ! :)

A ako je neko gledao te aparate i testirao ih, to je driver, tako da ne treba odbacivati njegovo misljenje tek tako ;) pozdrav !

Poslednja izmena:
A ako je neko gledao te aparate i testirao ih, to je driver, tako da ne treba odbacivati njegovo misljenje tek tako ;) pozdrav !

Driver je rekao i da je Nikon D3S krs, sto jednostavnom logikom znaci da ces mu ti verovati i ako ikada budes u prilici da pazaris polovan D3S umesto tog Nikona uzeti njegov polovan Canon 20D zato sto ga on koristi i tvrdi da je bolji od D3S, verujem da je njegov sadasnji 7D u njegovim rukama postao bolji i od Hasselblada H3Dii-60, jedino je problem sto niko nigde nema pristup njegovom hyperprofi radu u foto i video domenu. :party::party::laugh::laugh:

Driver je rekao i da je Nikon D3S krs,
sto jednostavnom logikom znaci da ces mu ti verovati i ako ikada budes u prilici da pazaris polovan D3S umesto tog Nikona uzeti njegov polovan Canon 20D zato sto ga on koristi i tvrdi da je bolji od D3S

Kakva neverovatna gomila izmishljotina, pa ti si taj koji redovno pricha kako je D40 bolji od 1DsMKIII :d:d

Ti da uopshte chitash shta pishem i da ne dolazish ovde samo da pljujesh po nechemu, primetio bi da sam protiv 350D, 400D, 500D, ili recimo Olympus Pen isto koliko i protiv D40, D50, D90 i svih novih chetvorocifrenih, iz potpuno istog razloga, a to je neozbiljnost tela za bilo shta ozbiljnije osim za*ebancije, a DSLR je daleko od toga, ali sve dok ima kupaca koji mogu da plate, postojace i roba prilagodjena za njih...

Ali ne znam ni zashto ti stoti put pishem bilo shta kada ces za 2 dana opet da kazesh kako ja mislim da je 20D bolji od D3S :d

jedino je problem sto niko nigde nema pristup njegovom hyperprofi radu u foto i video domenu. :party::party::laugh::laugh:

Mnogo veci je problem taj shto si ti juche kupio fotoaparat, ja ovde imam vishe fotografija od bilo koga, i prestao sam da ih postujem zbog naduvanih kao ti koji se odushevljavaju nekim smeshnim aparaticem sa kit objektivom, a ovamo komentarishu kao da su dugogodishnji profesionalci :d Smeshno...

SX20IS 320 eura. Nikon D3000 na popustu sa kit objektivom 350 eura.
Bolje dodati 30 eura i kupiti entry level DSLR.

http://www.dpreview.com/reviews/nikond3000/

Driver kaze da je krsh. Na dpreview ima odlican i iscrpan test po obicaju i na kraju kazu da je Highly Recommended.
Ipak za te pare mislim da je odlican.

DSLR nije za svakoga mige, a uopshte ne vidim razlog zashto bi ga ti kupio :) Imao si S6500 i sta si o fotografiji nauchio na njemu ?

Ja sam pre DSLRa imao 3 fotoaparata sa manuelnim komandama i nisam se odvajao od njih, kad sam kupio DSLR, nisam se odvajao od njega, i danas nosim torbu od 20 kila bilo gde da postoji i najmanja shansa za neko fotkanje, da li me razumesh shta hocu da kazem ? Nije dovoljno imati kesha i zeleti da kupish DSLR, ako te to ne interesuje dovoljno, samo si bacio pare bezveze. Ako ga kupujesh da bi mogao da fotkash u loshim svetlosnim uslovima, opet ti za to treba eksterni blic koji koshta vishe od pola aparata, treba ti objektiv sa velikom blendom, i to je sve previshe komplikovano za nekoga ko nece time da se bavi ozbiljnije, i to pricham u smislu hobija. Kupovinom D3000 kit ti nishta nisi uradio, i nishta ti on nece napraviti specijalno bolje fotke od nekog malog Panasonic kompakta koji ima F2 na 24mm i odlichan visoki ISO, shto na DSLRu koshta vishe od tog D3000. Naravno, ko zna, napravice vrh fotke sa tim, ali taj nece koristiti D3000, pa tako se opet vracamo na prichu zashto je D3000 krsh, a to je zato shto je ta klasa aparata ni tamo ni ovamo, pochetniku koji ga kupuje taj upgrade u odnosu na dobrog prosumera nece znachiti nishta, a ozbiljniji korisnici ga nece ni kupovati kao glavno telo (osim ako ne zive u Nigeriji pa nemaju za bolje, ili Srbiji :))...

Poslednja izmena:
Nisam video da je iko ovde rekao koliko je DSLR skup sport. S kit objektivom nista nece posebno uraditi a sve ostalo vuce jako puno para. I mislim da je bespotrebno pocetniku preporuciti DSLR jer pitanje je koliko ce ga to drzati, kasnije ce ga mrzeti da nosi "rondzu" od aparata sa pratecom opremom itd. Neka se igra prvo s necim non pro sto ima manuelne funkcije... Neki prozumer ce mu tu odlicno leci i nebitno je sto je polovan. Ako je ocuvan spolja nema vece frke da nece raditi kako treba.
Za dobru fotku mu prvo treba znanja a tek onda bolja masina

Prosumer je skoro istih dimenzija kao i DSLR i nema ni jedan jedini razlog da se kupuje prosumer ako po istoj ceni moze da se nadje DSLR.
Sporost, losije fotke pri slabom svetlu, nemogucnost promene objektiva... sve su to prednosti DSLR-a. Na DSLR-u su skupi objektivi ali na prosumeru kao sto je vec neko rekao imas jedan koji ima diskutabilnu upotrebljivost i koji ne mozes da menjas, pa ti dodje isto ako ne menjas objektive i ako hoces da ga koristis kao prosumer. Automatika radi isto dobro i na DSLR i na prosumeru, mada se ovi aparati ne koriste u full auto modu.

@driver
Stvarno preterujes. odakle ti znas da za migeta nije DSLR?
Ovo stvarno deluje kao da je tebi krivo ako neko kupi DSLR, kao da samo ti imas dozvolu za tako nesto pa ostalima najvise sto im treba je prosumer jer nisu sposobni za tako nesto.
Rad sa DSLR-om nije neka naucna fantastika pa da obicni smrtnici ne mogu to da skontaju kako se radi.
Ako se pazljivo porcita neki pocetnicki kurs za dslr (pun je internet takvih) za sat ili dva vec si skontao glavne stvari o cemu se radi, a nakon toga dolaze samo detalji i talenat na delu. Vremenom ako te privlaci fografija uvek ces ponesto novo nauciti i probati i bice ti zanimljivo.
Nisu bas svi tako glupi da ne razumeju sta je to blenda, brzina okidaca i ISO, i kako se to koristi.

Poslednja izmena:
@driver
Stvarno preterujes. odakle ti znas da za migeta nije DSLR?

Mozda zato shto ga znam dosta vremena i pricam sa njim svaki dan ? :)

Ovo stvarno deluje kao da je tebi krivo ako neko kupi DSLR, kao da samo ti imas dozvolu za tako nesto pa ostalima najvise sto im treba je prosumer jer nisu sposobni za tako nesto.
Rad sa DSLR-om nije neka naucna fantastika pa da obicni smrtnici ne mogu to da skontaju kako se radi.
Ako se pazljivo porcita neki pocetnicki kurs za dslr (pun je internet takvih) za sat ili dva vec si skontao glavne stvari, o cemu se radi, a nakon toga dolaze samo detalji i talenat na delu. Vremenom ako te privlaci fografija uvek ces ponesto novo nauciti i probati i bice ti zanimljivo.
Nisu bas svi tako glupi da ne razumeju sta je to blenda, brzina okidaca i ISO.

Ne znam da li to namerno radish, ali redovno drugachije shvatash moje postove.

Ja ne kazem da on nece znati, nego da nece hteti, da ga to nece zanimati, da to nece uraditi, mozda sam sad jasniji...

Poslednja izmena:
Pa imaj na umu da ja za sve ove godine na forumu poznajem puno ljudi, shto lichno, shto preko IRCa, MSNa, i da se u mojim postovima stalno provlache zakljuchci doneseni na osnovu toga, ne samo u vezi fotoaparata...

Nikada se ne mešam u prepucavanja, ubeđivanja, razgovore ili sl. o tome koji je aparat bolji a koji lošiji, obično ako se odlučim na komentar kažem samo svoje mišljenje u fazonu saveta a saveti su najjeftinija stvar na svetu.

Želeo bih da Vam obratim pažnju na par stvarčica za koje imam utisak da se zanemaruju.

• Fotografija nije nastala izmišljanjem današnjih najnovijih, najnabudženijih i sl. aparata i stakala.
  • Mnogi fotografi kojima se divimo su napravili svoje ime sa opremom na koju mnogi današnji ''stručnjaci'' pa i početnici gledaju sa podsmehom.
  • Dobra fotografija je po pravilu skoro uvek začeta van fotoaparata.
  • Armija ljudi ima fotoaparate, armija istih uglavnom zna skoro sve komande ali zar to nije fora kao sa slovima i pismenošću, zar nije potrebno nešto malo više da bi se bilo Ivo Andrić, Crnjanski, Mika Antić itd. koji su nas naučili da razmišljamo u slikama.
  • Fotografija ne trpi nervozu, svakoga dana se napravi na stotine hiljada fotografija od kojih je manje od jedan posto koliko toliko kvalitetno.

Valjda je jasno šta sam želeo da kažem.

Za sve ljubitelje fotografije evo jedna fotka sa dočeka Kralja u Novom Sadu iz doba kada su aparati radili na ugalj i drva :)

Moderna fotografija je vrlo zavisna od opreme koja se koristi, ta pricha je iz vremena kada su svi fotoaparati bili isti, i svi su imali samo 50mm prajm, a ni jedan nije bio u stanju da fotka bilo shta osim statichnih scena, pa si tu mogao da pokazesh skill za kompoziciju i fotografsko umece :) Sada postoji gomila razlichitih vrsta fotografija koje zahtevaju odredjenu opremu, ne mozesh ti da ushetash na recimo hokejashku utakmicu sa 70-300/4-5.6, jer sa tim necesh moci da napravish ni jednu fotku :d

Zato je pitanje shta fotkash, koju vrstu fotografije volish, jer niko ne fotografishe sve, niti voli sve, i zato je bolje uzeti prosumer od 200e sa kojim sve mozesh da probash, pa kada dodjesh do toga da te tehnika ogranichava u onome shto zelish, spreman si za DSLR i tacno cesh znati shta ti treba.

Da li to znači da ću napraviti bolje fotke sa nekim Prosumer aparatom od recimo nekog DSLR sa 18-200mm?

Moderna fotografija je u skoro jednakoj meri zavisna od onoga koji drži fotoaparat kao što je to bilo u starijim vremenima.
Zavisna je od misli, osećaja, talenta ...
Upoznao sam mnoštvo izuzetnih, vrhunskih zanatlija u raznim umetničkim vodama koji nikada neće biti ništa više od toga. Naravno, da većina od njih radi sa profi opremom ali *** to nije uslov da bi se uradilo nešto više, da bi se prešao onaj tako željeni prag.

PS.
Svako mora sam da proceni šta je za njega najprihvatljivije i najbolje rešenje.
Nadam se da će pokretač teme moći iz naših poruka da izvuče određene zaključke koji će mu biti od pomoći.
Protiv toga sam da mu treba nametati mišljenje i da ga treba plašiti DSLR vodama, može se ispostaviti da je kupovina Prosumera samo gubljenje vremena, kao što se može pretpostaviti bilo šta drugo. No, ne želim da se bavim pretpostavkama.

Jedna od najvažnijih stavki je posvećenost nečemu, čovek mora da proceni koliko je sposoban i koliko želi da se posveti pa da prema tome donese neku odluku, vikend korisniku je uglavnom sve dovoljno dobro ali onaj koji je spreman da odvoji koji minut više mora sam da razmisli šta je za njega najbolje.

Ljudovi, izvinite sto vracam temu iz mrtvih :D
Al' setih se ovog foruma pa sam mislio da vam javim sta sam uzeo na kraju xD
Sacekao mesec dana i kupio Canon 450d ,) Prezadovoljan :)

Am, hajd' sad: :D

Canon IXUS 110 IS - 215e

Canon IXUS 100 IS - 196e

Canon Powershot A1100 IS - 138e

Imam 230e, dakle ima za bilo šta od navedenog, + isporuka na kućnu adresu. :)
Nemam nikakav aparat, voleo bih da experimentišem, kapiram da je Canon najbolji, pa u najuži izbor dođoše ova 3 modela. Znači, da l' da puknem sve pare ako je razlika drastična između ovih Ixusa i Powershota, ili da uštedim nešto love.

A sećam se i jednog testa iz Digitala gde je ovaj Powershot dobio "best buy" pa najviše razmišljam o njemu. :)
Still, nije mi žao ni ovih 60-70e ako su ovi dosta bolji. (imaju više modova?, bolje ovo, bolje ono...)

Ixusi su dzepni idi0ti bez ikakvih modova :) Sva tri su aparati koji nemaju nikakva podeshavanja i namenjeni su za casual fotkanje, Ixusi su bolji jer imaju kvalitetnije kucishte, manji su, imaju shiri objektiv, veci LCD. A upravo su poredjani tako kako koshtaju, i shto se mene tice Ixus 110 + rezervna baterija ako cesh dosta da ga koristish..

Hvala ti za ovo. Što odma' ne kažeš, nego bi me pustio da kupim onog Canona? :D

Neću polovan da uzmem (i ne bih da se polemiše na tu temu :) ), tako da ostaje F70... Pa, je l' to ovo: http://www.bmfoto.rs/product_fuji-finepix-f70exr-f72exr_2675 i šta kažeš na cenu?

...da naručim lepo odmah, ubi me ovo odugovlačenje sa kupovinom.

Uzmi...
Ja kupio F72EXR pre nesto vise od mesec dana... I prezadovoljan... ,)

Jos jednom 'fala Driveru za preporuku... ;)

Mozes eventualno ako ti nije bitan zum (kojeg F70 ima 10x), da razmislis i o F200EXR, koji ima 5x opt. zum, ali pravi malko kvalitetnije slike... Tako da imas izbor od dva jako slicna modela od istog proizvodjaca...
Za te pare best buy!

Тестирао човек детаљно f70 и f80

http://kimletkeman.blogspot.com/

Укратко за оне које мрзи да читају f80 је лошији видно. У принципу због ова 2 додатна мегапискела мора да се користи више укањања шума па самим тим је и квалитет слика лошији.
Дакле онај који узме f80 уместо f70 је онај коме више значи видео снимак, аутоматска ротација слика и они PET модови од квалитета самих фотографија :)

Znaci Fuji je krenuo svojim utabanim stazama, izbace jedan dobar model, pa onda nekoliko generacija krseva.

E ovi nemaju na lageru trenutno f70, pa sad razmišljam i o f200, skuplji je samo malo. A pošto je već bolji po karakteristikama, a i zum mi nije toliko bitan, mislim i ovaj ima 5x...

Vrh Dno