Šta je novo?

Koji antivirusni program da izaberem - preporuka

dundjer je napisao(la):
E pa ti ga sad bash uprska totalno - ne treba gora kritika NODa od ove tvoje pohvale - kazhesh izbacuju definicije svaki dan, a ponekad i cheshce...e svaka im chast, bash znaju posao :)
Kaspersky napr. izbacuje definicije na svaki sat, znachi bar 20 puta cheshce od ove za tebe pohvalne brzine :)
Dobro, on je najredovniju u tome, ali imash i druge proizvodjache koji to cheshce rade od NODa.

A ove linkove koje si dao, pogledaj malo bolje - na svakom od testova napr. Virus Bulletina, nagradu 100% dobije bar 10 razlichitih programa - da li to znachi da su svi podjednako dobri? Imash po netu dosta diskusija oko ovih Virus Bulletin testova, pa prochitaj...

Inache, bila je ovde ili na nekom drugom forumu neka baza od nekih 600 prastarih virusa. Kada ih NOD skenira, ne nadje oko 50 njih - iako su stari poprilichno.
Znachi, ni heuristika ni to "brzo" dopunjavanje baza od chak jednom dnevno mu ne pomazhu da nadje tih 50 prastarih virusa - pa to je sramota.
Imash i onaj grchki sajt na kome se vidi da iz njihove baze NOD propusti chak preko 10 HILJADA virusa, eeejjjj?!!!

A argument da iz pouzdanih izvora znash da neke domace institucije koriste NOD i nije neki - i ja znam da neke kao sluzhbeni auto koriste YUGO, pa ne verujem da cemo zakljuchiti da to znachi da je YUGO dobar :banana:

;) :d

ajde, kada tako kazes :-devil-: .... ljudi cesto imaju problema sa poredjenjem baba i zaba ....

ovako bismo mogli u vecnost ..... ali znamo mi bolje ....

u prilogu jedan poucan tekst, pocinje saljivo ali...

Poslednja izmena:
Hajzl je napisao(la):
ajde, kada tako kazes :-devil-: .... ljudi cesto imaju problema sa poredjenjem baba i zaba ....

ovako bismo mogli u vecnost ..... ali znamo mi bolje ....

Drago mi je da sam te "provocirao" da pokazhesh da umesh bolje - zapravo, poredjenje sa YUGOm je bilo bash napisano da ti pokazhe da si ti tvrdnjom o korishcenju od strane nekih institucija kao potvrdom da to shto se koristi valja - poredio babe i zhabe :smash:
Reference mogu da budu dokaz kvaliteta, ali isto tako i dokaz umeca prodavca da neshto prosechno proda kao dobro :)

Moje misljenje,da je kav mnogo iznad drugih,al sad ;)
svakom po volji,ali ... koliko sam mogao da primetim ovde se vodi
neka prepiska oko nod32 :) e to mi je vec smeh :)

poz.

srle_987 je napisao(la):
Moje misljenje,da je kav mnogo iznad drugih,al sad ;)
svakom po volji,ali ... koliko sam mogao da primetim ovde se vodi
neka prepiska oko nod32 :) e to mi je vec smeh :)

poz.

toliko o tvom znanju ... :trust:

Hajzl je napisao(la):
toliko o tvom znanju ... :trust:

eto :) cim kazem da nod32 nevalja,odma se neko zali :)

pa dobro ajde please poduci me :) kako je to nod32 bolji od kav-a
osim sto istina ! brze skenira (chekria) file-ove na hdd-u,ali zarad
te brzine propusti min 10% virusa ?

Mozda nisam upravu ?

srle_987 je napisao(la):
eto :) cim kazem da nod32 nevalja,odma se neko zali :)

pa dobro ajde please poduci me :) kako je to nod32 bolji od kav-a
osim sto istina ! brze skenira (chekria) file-ove na hdd-u,ali zarad
te brzine propusti min 10% virusa ?

Mozda nisam upravu ?

pazi ... ja nigde nisam rekao da je NOD32 bolji od KAV-a .... ja samo kazem da su oba resenja izuzetno dobra .......... ali (uvek ima "ali") ... NOD jeste dosta brzi i jednostavniji za administriranje :d ....... vrum :banana:

takva je situacija trenutno .... cim se pojavi bolje resenje ..... ja prelazim na to .... :eyebrows:

Hajzl je napisao(la):
pazi ... ja nigde nisam rekao da je NOD32 bolji od KAV-a .... ja samo kazem da su oba resenja izuzetno dobra .......... ali (uvek ima "ali") ... NOD jeste dosta brzi i jednostavniji za administriranje :d ....... vrum :banana:

takva je situacija trenutno .... cim se pojavi bolje resenje ..... ja prelazim na to .... :eyebrows:

pa doshlo je vreme :)

pa gde je jednostavniji od ovog novog KAVa koji ima par podeshavanja sa kojima mozhesh sve da namestish.
Ja kada sam probao NOD, ubio sam se dok sam shvatio da on po defaultu nece ni u arhivu da udje, nece da skenira odlazne mejlove...defualt mu je extra shupalj.
a onda sam se ponadao kada sam nashao da ga podesim na max - pa sam se opet razocharao.
Jeste da mi je par minuta brzhe skenirao, ali...pisali smo vec o tome :)

ja moram da se slozim sa dundjerom,zato sto stvarno ne vidim sta si ti skontao da
je na kav 5.0 (bilo koja varijanta) komplikovano za administraciju ? Mislim da ti to
i nije neki argument.Ali dobro :) koristi NOD ali kad ti se zapati nesto na masini nemoj da kukas :)

srle_987 je napisao(la):
ja moram da se slozim sa dundjerom,zato sto stvarno ne vidim sta si ti skontao da
je na kav 5.0 (bilo koja varijanta) komplikovano za administraciju ? Mislim da ti to
i nije neki argument.Ali dobro :) koristi NOD ali kad ti se zapati nesto na masini nemoj da kukas :)

pazi kucni korisnik je jedno, a mrezna administracija i RA konzola drugo .... opet kazem, nemam bog zna koliko iskustvo ali na prvu loptu ... NOD je laksi ... doduse ... podrazumevam da je uputstvo procitano ,)

Hajzl je napisao(la):
opet kazem, nemam bog zna koliko iskustvo ali na prvu loptu ... NOD je laksi ... doduse ...

pazi nemam ja nista protiv NOD-a samo kazem, da je kav u prednosti u odnosu na njega,barem
po meni.Sto se tice mrezne administracije,kav ima Administration Kit ver 5.0 koji je barem po meni mnogo bolji od bilo kog drugog alata za mrezu administraciju av software-a i generalno zastite,mogao bih da postujem par slichica da vidis kako izgleda i kako radi monitoring mreze
(aktivnost virusa) itd itd itd

ukoliko bude zelje za time postovacu,ipak da ni ja ne preterujem sa kav-om.

AVG 7.0 Free Edition

Ne znam zasto ga maltene niko ne spominje ?
Izuzetno brz i na najslabijim masinama, nimalo ne gusi komp ! Brz i veoma cest update, update fajlovi su mali ako se cesto update-uje. Nastavak skidanja update-a (ako dugo ne skidate, naravno naraste) zaista radi kako treba. Instalirao sam ga na 60-tak masina i nigde niije nastao problem ako se redovno update-uje, bas nigde ! Imali su posle nove godine preopterecenje servera , ali zadnjih mesec dana definicije se skidaju za tren oka. Kad se samo setim Nortona , majko Mila , skidanje skoro 5 MB SVAKI PUT ! Ultra gusenje masine. A neki dan kod kod jedne zene NAV 20004 sa najnovijom definicijom registrovao 2 virusa, ali ne moze da ih ukloni nikako ! Ja sa zadovoljstvom obrisao NAV i stavio AVG, ovaj detektovao i UKLONIO 8 (OSAM) razlicitih virusa u 15-tak zarazenih fajlova !
Verujte mi da se rad sa njim ne oseti, brz mu je i full scan celog sistema.

KAV takodje jako gusi masinu, cini mi se i vise od Nortona, ali je pouzdan po pitanju nalazenja virusa.

To su moja neka iskustava, sa masina koje sam odrzavao ljudima.

eh sad i ti lupi

Pardoniska Srle, nisam se dobro odrazio, zurio sam. Ali sigurno vise smara komp od AVG-a.

Hteo sam da kazem da Norton gusi masinu, a KAV najvise korisnika. Ja to gledam sa te tacke da instalacije vrsim ljudima koji ne znaju bas puno o radu na racunaru i da oni traze sto jednostavnije resenje za neki problem. Ako im to resenje ne izgleda jednostavno, oni ga nece primeniti ili ce zaboraviti da ga primenjuju (citaj: nece redovno azurirati AV softver jer ih to smara, pa ce zapatiti nesto i iskomlikovati zivot i sebi i meni jer im ja to odrzavam). Nista jednostavnije, a sasvim dovoljno efikasno za prosecnog korisnika, i pritom neopterecujuce za masinu nisam video od AVG-a i iza toga stojim 100 %.

Mislim da praviti razliku u kvalitetu KAV-a i AVG-a vec spada u domen paranoje. Potpuno bespotrebno osim kada su u pitanju ozbiljnije stvari, firme, mreze i veci sistemi. A tada na scenu stupaju vec neke krupnije i ozbiljnije stvari o kojim nisam kompetentan da pricam.

igysa je napisao(la):
Hteo sam da kazem da Norton gusi masinu, a KAV najvise korisnika. Ja to gledam sa te tacke da instalacije vrsim ljudima koji ne znaju bas puno o radu na racunaru i da oni traze sto jednostavnije resenje za neki problem. Ako im to resenje ne izgleda jednostavno, oni ga nece primeniti ili ce zaboraviti da ga primenjuju (citaj: nece redovno azurirati AV softver jer ih to smara, pa ce zapatiti nesto i iskomlikovati zivot i sebi i meni jer im ja to odrzavam). Nista jednostavnije, a sasvim dovoljno efikasno za prosecnog korisnika, i pritom neopterecujuce za masinu nisam video od AVG-a i iza toga stojim 100 %.

Moram ovo da te pitam kako bi pokusao da uticem na KL da jos vise pojednostavi KAV Personal da postane jednostavniji za rukovanje ljudima kojima racunari nisu posao nego "kucna tehnika" :)

Dakle, sta je to kod KAV 5 Personal sto treba da bude jednostavnije a utice na osnovnu sigurnost koju pominjes, posto:
1. ima jednostavan "klizac" za podesavanje stepena zastite
2. sam prepoznaje kada je korisnik na netu i moze samostalno da ide da pokupi baze
3. signalizira kada je potreban sken celog racunara
4. ima mogucnost potpuno automatizovane akcije u slucaju nalazenja virusa
5. itd :)

Moguce je da posto imamo 95% dodira sa firmama kao korisnicima pa samim tim i adminima koji po prirodi posla se lako snalaze, nam nesto promice, pa te molim da napises sta je to sto ti sreces kao problem kod KAV 5 Personal sa ljudima koji ne znaju bas puno o racunaru. A da to ujedno nije i problem kada bi koristili i neki drugi antivirus? :)

igysa je napisao(la):
Pardoniska Srle, nisam se dobro odrazio, zurio sam. Ali sigurno vise smara komp od AVG-a.

Hteo sam da kazem da Norton gusi masinu, a KAV najvise korisnika. .

cek,kazes da te kav gusi prilikom instalacije ? a AVG ne ? da Norton vise smara sistem :) malko mi nisu jasne tvoje recenice no nebitno,
evo imas priliku da kontaktiras direktno sa Singi-jem oni su ti zastupnici
za kav pa im lepo reci sta mislis da nevalja,cenim da je to najbolje :)

poz.

Evo sad tek stavih KAV peticu

Ljudi evo nemojte me pogresno shvatiti. Mogu sada za KAV 5 da kazem samo SVAKA CAST ! Moja neka iskustva sa KAV -om bila su vezana za prethodne verzije, a verzija 5 je nesto totalno drugacije !

Zao mi je ako se nismo razumeli i ako ja nisam dovoljno dobro pratio diskusiju da se radi o novijem KAV-u (verziji 5). mislim, logicno je da se prica o najnovijoj verziji, al uvek neka frka-trka. Imao sam njegovu instalaciju odavno na hardu, al moram priznati da sam zbog mojih iskustava i susretanja sa KAV-om od ranije imao blago receno odbojnost prema doticnom antivirusu. Tada me je totalno odbilo po meni i vecini ljudi totalna konfuzija u interfejsu a zatim krljanje masine (preveliko oterecenje). i da nije ove diskusije ko zna dal bi ga uopste instalirao.

Ovde je sve totalno drugacije. Interfejs je pregledniji nego kod AVG-a. Opcije se lakse podesavaju (klizac je super stvar za neiskusne user-e) , brzo se update-uje (cak i brze od AVG-a kolko sam primetio za ova tri dana ). Znaci za interfejs koji je vecini ljudi i najbitniji mogu reci da je veoma "User friendly".
S druge strane, skeniranje traje duze i opterecenje masine je vece memorijski, instalacija je veca. Objektivno KAV Real time zastita vise krlja komp od AVG-a, ali tek toliko da se vidi da je antivirus instaliran. Kod AVG-a se ni ne primeti da je antivirus instaliran, pa ni na najslabijim masinama.

Al opet ta za nijansu veca zahtevnost je opravdana. KAV to ipak radi nesto ozbiljnije !

AL DALEKO OD TOGA DA JE AVG NEOZBILJAN ! Tako ozbiljan potpuno besplatan antivirus koa AVG Free po meni ne postoji ! Zato sam mislio da bi bio red da i njega neko spomene.

Znaci po meni : KAV za korisnike sa prosecno jakim masinama, i vecim potrebama za bezbednoscu . A AVG Free za ljude sa slabijim masinama (kojih nazalost u SM ima jako puno) i sa prosecnim potrebama.

POZDRAV Singi !

igysa je napisao(la):
Ljudi evo nemojte me pogresno shvatiti. Mogu sada za KAV 5 da kazem samo SVAKA CAST ! Moja neka iskustva sa KAV -om bila su vezana za prethodne verzije, a verzija 5 je nesto totalno drugacije !

POZDRAV Singi !

Pozdrav i tebi - hvala za komentare
:)

igysa je napisao(la):
AL DALEKO OD TOGA DA JE AVG NEOZBILJAN ! Tako ozbiljan potpuno besplatan antivirus koa AVG Free po meni ne postoji ! Zato sam mislio da bi bio red da i njega neko spomene.
Nije neozbiljan ali prodje dosta toga pored njega
Ako ljudima treba besplatan antivirus koji ne gusi masinu a radi posao treba razmisliti o Avast! Home

Filo je napisao(la):
Nije neozbiljan ali prodje dosta toga pored njega
Ako ljudima treba besplatan antivirus koji ne gusi masinu a radi posao treba razmisliti o Avast! Home

free av ? neverujem,ipak pazite ljudi mora da postoji neko ko ce
ubacivati sve te nove viruse u baze :( tako da imajte srca :)

Bit Defender 8 profesional

Preporucujem ovaj softver, na dv sam foruma ga nasao na rang listi pod br 1,
u sebi sadrzi i antispam i firewall, kao i automatski update.
Posle cesljanja masine nortonom i Avg-om pronalazi neotkrivene stvari, ima heruisticki skener, antispam se inkorporira u e mail program.
firewall mu nije bas najbolji , barem prema Wakizashijevim testovima objavljenim na Benchu, tako da to mozete iskljuciti, otprilike je na nivou Windosovog u sp2.
Probajte

gmlale je napisao(la):
Preporucujem ovaj softver, na dv sam foruma ga nasao na rang listi pod br 1,
u sebi sadrzi i antispam i firewall, kao i automatski update.
Posle cesljanja masine nortonom i Avg-om pronalazi neotkrivene stvari, ima heruisticki skener, antispam se inkorporira u e mail program.
firewall mu nije bas najbolji , barem prema Wakizashijevim testovima objavljenim na Benchu, tako da to mozete iskljuciti, otprilike je na nivou Windosovog u sp2.
Probajte
a jel ovo reklama ako jest dajte broj faksa da vam gazda posalje profakturu

ili se obratite gazdi foruma za rekalmu nekosta mnogo,a rumuni su u eu-u,pa kovelim "ima se" moze se."ispostujte" brateeeeee ljude.
:d
@srle_987
ja sam poklonio dvogodisnju licencu za nod32(verzija 2) deci u zvecanskoj.imam i dokumenat.
nudio sam ovde na forumu da poklonim pomenuti av i n i k o se nije javio,cak ni na pm,(toliko mi se svideo) :d

@gmale
ps a zasto firewall na xpsp2 nevalja?daj malo objasni :wall:

Poslednja izmena:
srle_987 je napisao(la):
free av ? neverujem,ipak pazite ljudi mora da postoji neko ko ce
ubacivati sve te nove viruse u baze :( tako da imajte srca :)
naravno da postoje dobri besplatni AV-ovi!

Ja koristim Avast Home na nekoliko kompova vec duze vreme i prezadovoljan sam: malo opterecuje masinu, redovan upadte, solidna brzina rada...

a to ko ubacuje nove viruse u bazu? Pa, jednostavno je: Avast Home koristi istu bazu kao i Avast Pro ;)

ZoNi je napisao(la):
naravno da postoje dobri besplatni AV-ovi!

Ja koristim Avast Home na nekoliko kompova vec duze vreme i prezadovoljan sam: malo opterecuje masinu, redovan upadte, solidna brzina rada...

a to ko ubacuje nove viruse u bazu? Pa, jednostavno je: Avast Home koristi istu bazu kao i Avast Pro ;)

Joj,ne znam meni je iskreno da ti kazem vise muka od tih besplatnih AV :(
to mi je sve nakako tako,kao da je samo pola posla uradjeno_Ocu da poludim
kad mi ocisti virus a ostavi skoljku file-a (srle.exe) > size 0kb ;( znaci to me izludjuje :(

toliko

AVG 7 Free od besplatnih.
Odmah je nasao 7 virus koji su me napali kad otisao na "odredjeni" sajt, nesto je islo preko Jave.
Pustio sam Stinger, nista nije nasao
Pustio sam Avast, takodje,
AVG je nasao ali nije hteo da stavi u VirusVault pa sam morao rucno da ga obrisem.
Putanja do virusa je bila ovako nesto:

C:\Documents and Settings\Aleksandar\.jpi_cache\jar\1.0 (ext .class)
svi u zip arhivama.

Inace, dosta sam hvalio do pre mesec dana ETrust koji cim sam probao AVG sa radoscu deinstalirao. AVG mi je nasao u jednoj zip arhivi virus koji sam cuvao vise od 5 godina na kompu (prosto neverovatno), a koja je prosla sigurno par stotina skeniranja ETrust-om, Stingerom, i Avast-om.

Evo bash sad skeniram komp McAfee-om i nashao je dva virusa (za sad, scan nije josh gotov) shto je super jer to znachi da valja! Losha stvaru svemu tome jeste shto mi je disk formatiran pre nedelju dana...

Inache McAfee sam instalirao posle formata chisto onako da ga probam, a do tada sam koristio NOD32 i bio sam prezadovoljan s njim, vraticu se na nod kad verzija 2.5 izadje iz beta faze. Jedva chekam :D

a c a je napisao(la):
AVG 7 Free od besplatnih.
Odmah je nasao 7 virus koji su me napali kad otisao na "odredjeni" sajt, nesto je islo preko Jave.
<snip>

Kada vec koristis ovaj program, zamolio bih te za jednu pomoc. Upravo sam ga instalirao i nikako ne mogu da nadjem nacin da odaberem da skenira SVE fajlove (dakle i arhive, bas sve) na SVIM particijama i SVIM HDD-ovima koje imam u racunaru...il' sam slep il' sam mnogo glup danas...:(

ok i moj glas ide free AV-ovima... I to poredjani po ovom redosledu:
1.AVG 7.0.322 (od 19.05.2005 je 7.0.322) free
2.BitDefender 7.2 (nikad zakazao ali posto je izasao 2002-2003 u konfliktu je sa nekim programima)
3.avast! 4.6 Home edition
------------------------------------------------------------------------------
@tex707
E ovako (znam tacno sva podesavanja) uradi sledece (da ti AVG 7 free ksenira sve filese na kompu):
otvori Test Center i prati tacno uputstva:
pritisni CTRL+F4=> Nadji tamo gde pise: File Extensions i cekiraj opciju "Scan all files"... I takodje u otvorenom prozoru cekiraj sve opcije osim "Scan all infectable file" .... Tako si stavio on-demand na max ...
E sad uradi jos ovo (pomoci ce ti):
Otvori Control Center AVg-a (dvoklik na ikonicu u task bar-u) i nadji "Shell Extension" i uradi sledece:
Desni klik na Shell Extension i settings=> Stikliraj sve opcije osim ovih: Automaticaly heal infected file (da bi mogao ti da izaberes sta zelis sa zarazenim filesima) ... ovim si postigao da kada skeniras iz Explorera neki file (znas ono izaberi bilo koji file i desni klik na taj file i u padajucem meniju pise opcija "scan with AVG free" ... Ovim podesavanjima si podesio to skeniranje na max...)....
Takodje ti prporucujem i sledece podesavanje:
Control Ceneter=> Resident Shield => Desni klik i izaberi properities=> Stikliraj sve opcije osim ove: "turn off scaning files without extension" ...
I tako je tvoj AVg postavljen na maximum (e sad ako zelis i e-mail sceniranje na maximum samo reci (ali imas samo jednu-dve opcije da stikliras radi bolje zastite)) i nemas brines za viruse ;) ...
Kome god nesto nije jasno oko AVG-a neka mi se javi (moze PVT)

@Crna metalurgija
najbolji komercijalni program je taj koji si ti naveo (po mom misljenju ;) )... Trend Micro je zaista super AV i koristio sam sve njegove verzije (od 98-ice do 2005 -ice (IS naravno)) ...E sad zao mi je sto su prestali da proizvode samo PC Cillin jer onaj njihov Firewall je malo jadan a i ne svidja mi se nesto paket... Ima korisnih stvari ali ipak vise bih voleo da ima samo AV (sa script blocker-om naravno) da se stitim lepo... Imam ja 2004 Trend-a koji sam dobio (tj drug dobio al mi dao) uz maticnu (MSI KT-400 (sa podrskom za sugavi sampron) ... ZNaci preporuka ti je da predjes na 2004 (ako vec nisi) jer je malo vise ne zahtevniji (+Firewall u 2004-ci je moguce "lepo" iskljuciti i koristiti drugi firewall...)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno