Šta je novo?

Hardver Koji Access Point (AP) uzeti?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Otvaramo ovu temu zbog potrebe za razdvajanjem diskusija o Access Point uređajima od wireless rutera.
Originalna tema je mix postova na temu wireless rutera i access point uređaja, želimo da izbegnemo zabune kod manje stručnih korisnika i da eliminišemo šum (kada se na pitanje za preporuku wireless rutera odgovara preporukom za AP, što nije nužno rešenje problema obzirom da AP rešava samo problem WiFi).

Link od izvorne teme (locked):

Link do teme - Koji Wireless ruter kupiti?

Poslednja izmena:
Slabo se snalazim sa GS Ap. Glavnu mrezu sam stavio only 5 ghz. Napravio poseban ssid za 2.4, zakacio omoguci ali nece da emitira 2.4. Gdje grijesim?
Malo me bune podesavanja

Slabo se snalazim sa GS Ap. Glavnu mrezu sam stavio only 5 ghz. Napravio poseban ssid za 2.4, zakacio omoguci ali nece da emitira 2.4. Gdje grijesim?
Malo me bune podesavanja
Kad dodaješ novu mrežu, moraš da klikneš na tab Device Membership, selektuješ uređaj sa leve strane, a onda klikneš na > simbol tako da selekcija pređe u desni box. Onda se vratiš na tab Wi-Fi, i u polje SSID upišeš kako hoćeš da ti se zove mreža. Klikni na Enable SSID. Skroluj dole do sekcije Access Security, security mode stavi WPA3 ako imaš nove uređaje koji ga podržavaju, ako ne, stavi WPA2/WPA3. U polje WPA Pre-Shared Key upiši tvoj password. Uključi stavku Client Isolation, a onda postavi Client Isolation Mode na internet, Klikni na Save, i to je to.

I zapampti. Svaki put kad praviš novi SSID, moraš da dodaš uređaj u tabu Device Membership. Ako to ne uradiš, napraviće ti mrežu koja je vidljiva za uređaje, ali nećeš moći da se nakačiš na nju.

@alex303
Zadovoljan sam kako mi radi ovaj 7660. Postavio sam ga u garazu da mi pokriva taj prostor i dvoriste i radi fino posao.
E sad, hocu malo da sredim wifi po kuci pa se dvoumim izmedju 7665 i 7670. Ovaj prvi ima taj tri band tj ima tu 6 Ghz. Drugi je opet wifi7 certified ali nema 6 Ghz. U kuci imam nekooliko uredjaja koji podrzavaju taj wifi7. Sta je po tvom misljenju u ovom momentu bolje i korisnije, 6 Ghz ili wifi7? Koji je uredjaj kvalitetniji od ova dva? Cijena ne igra ulogu jer je razlika minorna, nekih 10-ak eura

@alex303
Zadovoljan sam kako mi radi ovaj 7660. Postavio sam ga u garazu da mi pokriva taj prostor i dvoriste i radi fino posao.
E sad, hocu malo da sredim wifi po kuci pa se dvoumim izmedju 7665 i 7670. Ovaj prvi ima taj tri band tj ima tu 6 Ghz. Drugi je opet wifi7 certified ali nema 6 Ghz. U kuci imam nekooliko uredjaja koji podrzavaju taj wifi7. Sta je po tvom misljenju u ovom momentu bolje i korisnije, 6 Ghz ili wifi7? Koji je uredjaj kvalitetniji od ova dva? Cijena ne igra ulogu jer je razlika minorna, nekih 10-ak eura
7665 je bolji u svakom pogledu. Po meni je WiFi 7 bez 6Ghz totalna besmislica.

Ево мене поново са истом тематиком као и у првом посту у овој теми, како побољшати кућни нет.
Како нисам купио "Ubiquiti U7" у Августу по препоруци колеге Hardware Quark, сада када могу да решим раније описану ситуацију, јавиле су се и нове идеје.
Укратко, у кући цца 12х12 метра (од ситне цигле), коју можемо поделити у 3 секције од по 4 метра, први део до улице који је подељен у 2 собе, у једној је супернова рутер, други - средишњи - део сачињен од ходника , купатила и оставе (ширина такође приближно 4 метра), и трећи део у ком је кухиња и велики дневни боравак у, опет ширине 4 метра, иза којих се пружа двориште, у "задњем-дворишном" делу се повремено јавља слаб нет. Како се рутер налази у једном од ћошка ближе улици, идеја је била да у ходнику ближе страни на коју се наставља двориште, додам АП, и тиме обезбедим "добру" покривеност интернетом и у том делу куће, а мало и у дворишту. Сада су се јавиле 2 нове идеје.
Прва, да уместо унутрашњег АП-а, додам спољашњи, који бих поставио по средини куће према дворишту. Тиме бих сигурно решио питање интернета у дворишту, али нисам сигуран да ли би АП намењен за спољашњу употребу, "довољно пробио" спољашњи зид и покрио унутрашњи део куће. Да ли мислите да је идеја ок, или је боље додати унутрашњи АП ?
Друга идеја је да "унифицирам" опрему,ако сматрате да је то сврсисходно. На суперновин "technicolor tc7210" је накачен "Tp-link" AX55 који бих евентуално продао, и купио нов рутер заједно са АП-ом. Оно што сам успео мало да истражим, "GrandStream" има много боље опције од "UniFi", бар боље по кућни буџет. Код "UniFi" сам нашао само "UniFi Express 7" рутер, а да је прихватљиве цене за кућну употребу (мада са 175 евра и то је упитно), док је избор АП-а бољи (нпр. "U6+" -125 еур као унутрашњи и "Swiss Army Knife"-100 еур као спољашњи АП, плус скупље опције). GrandStream има минимум 4 рутера које могу да купим код нас (најскупљи је 102 еур) и још већи избор АП-а (од 75 до 140 еур). Трећа опција, је да пред АХ55 додам неки "Tp-link" АП. Четврта опција, да оставим ово што имам и додам АП који предлажете. Шта бисте одабрали од наведеног, и шта бисте купили ?
И трећа финална тема, колико је "бежични меш" лошија опција од жичане везе рутера и АП-а ? Знам да је "жица мама", али ме инетересује колико.
Едит: под "UniFi" мислим на Ubiquiti, од силног читања све се помешало у глави....

Poslednja izmena:
Vrh Dno