Šta je novo?

Hardver Koji 4g LTE router za Yettel kucni net?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima,

treba za firmu da uzmem 4 rutera koji ce zameniti postojece koje smo dobili od yettela, ali su prespori. Iz nekog citanja i ovde i na netu sam skapirao da je glavni problem do rutera.

Tako da mi treba preporuka za dobar indoor/outdoor lte ruter za 4 lokacije, Pancevo kod rafinerije, Krcedin na Dunavu, Obrenovac kod TENT A i B i Kostolac kod TEKO.

U sustini cena nije problem, samo da je nesto sto moze da uzvuce dobru brzinu neta i jos bitnije da bude stabilno. Jos ako je plug&play sto se tice sim kartice, jos bolje.

U napred zahvalan.

Ukratko, što viša klasa radio modema, to veće brzine. Ti ruteri su LTE CAT 4 i povezuju se na jedan frekventni opseg, što znači da za bolje rezultate je potreban LTE CAT 6 2CA (CA je carrier aggregation, odnosno kombinacija signala, na primer Band 3 i Band 20 ili Band 1). To su na primer Huawei B525/s, B528s, E5186... koji se uglavnom mogu naći na oglasima. Mada, ima i novih poput Cudy AX1800 CAT 18* pa sve zavisi koliki je budžet i da li merenje telefonom na konkretnoj lokaciji je pokazatelj da je takvo ulaganje opravdano.
*Postoji i znatno povoljnija verzija bez LTE modema pa i to bi trebalo imati u vidu

Poslednja izmena:
^ Hvala na brzom odgovoru!

Glavna problematika je sto tih navedenih modema nema u regularnoj prodaju kod nas koliko sam video. Ima nekih jeftinijih Cudy modela.

Ono sto videh ovako da ima, Mikrotik npr:

Mikrotik Chateu LTE 6 kao indoor varijanta i Mikrotik wAP LTE Kit kao outdoor varijanta.

Kakvi su oni kao opcije?

Merenje telefonom sam odradio i skoro svuda dobijam drasticno bolje rezultate nego sa Huawei B311 ruterima koje trenutno imamo.

Jos jedna stvar koje nema u prodaju u Srbiji.

Sutra moram da narucim i za sada naginjem ka MIkrotik Chateua LTE12.

Ako nekog interesuje razlika na istom mestu, bez nekih podesavanja itd.

Untitled.jpg

Mikrotik Chateau Lte12, bio sam ubeđen da sam napisao.

Zdravo drugari,
Imam yettel kucni net karticu od skora, a A1 ruter ZTE, sv veci je problem sa netom, tj nije stabilna konekcija, ima prekide i na pretrazivacima, a i prilikom gledanja HNTV-a ili EON-a.
U proseku na 50ak sekundni se zakoci slika.
Probao sam reset rutera, nista. Kartica normalno radi u telefonu.
Ima li neko resenje?

Glupo pitam ali dali ce se brzina povecati ako umesto ZTE stavim B525 ili da idem na starlink, nekad mi je download isao na 90 mbps sad oko 20, upload je dobar 10mbps, mislim da je repetitor preopterecen. Mreza je A1 Beograd-Ritopek Smederevskii put

Hvala @gicko, jel mfazon u boljoj anteni ili je protokol
Fazon je sto B525 ima Bolju agregaciju 2CA.Imam i netgear ac810s cat12 x2 takodje on je bolji i od B525 ali nema lan prikljucak na sebi.To je mifi ali radi na 220v bez baterije ali ako imas bolji adapter.Ulaz mu je kao za eksterne hard diskove.Ja sam njih kacio preko takvog adaptera sa jedne strane taj Micro B konektor a sa druge type c na 20w adapter i radi tada stabilno i bez baterije.
Pozdrav

E sad si me pokrenuo, ovi u A1 sad imaju B 535-333 , ovde kod mene je sad sam pogledo ZTE 283U znaci koji je bolji za kucni net sa wfi jer vidim da mi je net roknuo na 20mbps a to mi je katastrofa za rad, primetio sam jos odavno al nisam pretpostavio da mi je mreza otisla u k. Video sam i tvoje postove na temi otkljucavanje ZTE 283+. Kakav je ovaj ZTE 296R nude i njega

B535 podržava 2+2 CA, tj. i za download i za upload, CAT 7 je, tj. 300 max brzina za download. B715 se povremeno pojavi, nudi 3CA mogućnost i 450mbit teoretski download, mada ako se ulažu toliki novci možda bolje ići odmah na neki sa 5G podrškom, ili neki sa 4CA agregacijom.

Sad sam malo uso u tu problematiku, iscitao malo, mozda ce naj resenje biti Mask jer sad placam 2k za 20mbps a tebalo bikao 90, a kao sam u Beogradu, ako rutet ne pomogne ne giine mii Mask. A gov...i su ii ovi iz A1 uzimju mi pare a ruter od pre hrista ZTE 283

Koji paket ? Samo XXL ima "neograničenu brzinu" tj najvišu dostupnu u tom kraju i/ili na ruteru.
PS. Taj ruter je i pre Hrista bio spor ali sa teoriskim brzinama do100/50Mbps. Ti Huawei 525 i 535 nisu ništa noviji, samo sa više mogućnisti.

Bolji ruter, spoljna antena i to je to. Starlnik je em oprema preskupa, em 50-60e mesečno...

Paket mi je XXL po ceni koju placam,jer sam u startu trazio naj protok. Medju prviima sam uzeo taj paketjos pre sest godina, jer ovde gde je kao Beograd nema bolje mogucnosti, znaci Grocka vukoje...a, na Smederevskom putu. Danas sam potero klinca posto radi u caomiju da vidi koje rutere imaju da zamenim i slozili mu neku priicu iako radi sa njima da se smrznes. Oni jako dobro znaju kako rade kojii ruteri , mislim na one kojii kupe kajmak, ova decurlija koja radii za sicu su teletabisi cast izuzecima. Sutra cu da im se majke, iako znam neke decake onii nisu krivi. Pre nego sam seo da pisem, proverim, sad diglii brzinu na 55/13 nebi me cudilo da su videlii koliko placam a da im je ostala neka postavka 200+50 koja je bila nekad, videcemo koliko ce biti nocas. @Astmario, nista nije skupo ako radi, da placam 20e a da imam 50Mb to se ne isplati i da me neko jos pravi na budalu. Sam sam hteo da imam kucu van grada i to mora da kosta, ako to moze daa se nazove van grada. Opticki kabl stoji razvucen na EPSovim banderama vec 4 godiine ali gospodi se ne isplati da ga razdele na dvadesetak kuca. Cekam vase predloge za ruter i spoljnu ako to ima smisla jer se plasim i da je taj njihov Bolecki repetitor preoptercen jer je to jedino resenje za ovaj deo tzv Beograda, a gospoda smatra da ovde zive samo poljoprivrednici (da ne vredjam seljake jer su doticni provajderi seljacizmii)

Noviji mobilni uzmi od nekog ako ga nemas, kupi prepaid kartice ostalih provajdera pa redom uporedni speedtest, ujutro, preko dana, uvece, kako unutra tako i ispred kuce, onda ces znati sta je kod tebe do provajdera/rutera/antene.

Ja sam na 12KM od Slavije ispod Avale i isti problem sa A1. Paket XL ali i tih 20Mbps retko postiže pa nema smisla uzimati veći. Sa starim ZTE modemom je postalo još gore poslednje godine. Na početku, kada je Vip postao A1 još i nije bilo loše ali poslednjih godinu dana stalno se menja između 1 i 20Mbps. U stvari kod svih operatera sve zavisi od lokacije, negde super brzo pa čak i izvan grada i manjim mestima. Nikada se nezna pa treba testirati na duže vreme, bar nedelju dana.
Što se modema/rutera tiče, svi normalno daju za 1 din/besplatno ono što se njima isplati pa makar bilo samo minimalno zadovoljavajuće. Ako recimo imaš naj sporiji paket, i ZTE radi isti posao za 10Mbps. jer teoretski može do 100Mbps.
Nije sve ni do jačine signala kada se radi o sporijim paketima, više je do toga koliko je opterećenje i koliko (i kada) puštaju protok na releju na koji se kačiš. Kao primer kod mene na obližnju antenu (oko 500M) kačim se sa -96dBm što je idealno ali je protok ograničen, ponekad ispod 4-5 Mbps a kada me prebace na neki relej preko 5KM udaljen (Košutnjak) ide preko 50Mbps (u testu) i ako je signal -115 do 120dBm.
Veliki problem je što im je dozvoljeno da sevade na ugovor gde nije garantovana neka minimalna ili standardna brzina nego se vade na "do 5-10-20 mbps" ili na "naj viša dostupna brzina" kako već za koji paket pa ugovor ne može da se legalno raskine na bazi njihovih performansi.
PS. Isti je slučaj i sa ostalim operaterima, nisu ništa bolji.

Dokopao saam se Huaweia 4G CPE 3 model B 535-333, zahvaljujuci gospodinu iz A1 deltasitija. Sta da vam kazem download skkocio duplo nisam nista pipnuo samo ubo sim i ukljucio, sa 45Mbps otiso na 95 i vise preko 100. Da li bi trebalo da se jos nesto prcka iili bosanac naranii sviinje i ne diraj niista.
Da li dodati jos i externu antenu

Pa proveri vrednosti signala, eksterna antena ima smisla ako je signal lošiji, takođe proveri telefonom da li su vece brzine ispred kuce tj da li ima smisla izbacivati antenu.

Evo ga iskocio problem, oko 3 jutros pao na 25, uzmem sad i iskljucim rutter ii posle par miinutta opet upalim i sad drzi 120, da li nesto treba setovati ili to A1 cim nadje adresu koja vuce normalno oni je automatski ustroje, na to mi opasno smrdi (ako je tako A1 zdravo cao, dobar dan Mask). Ruter ima opciju da se postavi na samo 3G,samo 4G, samo 4GFDD i samo 4GTDD ovaj u prezentaciji je postaviio na samo 4GFDD, pitanje za vas koji znate.
@Astmario,hocu samo moram klincu da otmem iphone 14 jer je kod mene neki njegov budjavi Huawei i ne baca vise od 20

Jačina signala nije uvek presudna za brzinu sem ako jačina ali i kvalitet signala nisu očajni. -96dBm se smatra kao odličan a preko 120 jako loš. Džaba i jačina signala ako nije kvalitetan tj. postoje smetnje. Unutrašnje antene su u paru a spoljašnje moraju isto pa i samo okretanje modema manja jačunu i kvalitet signala.

Evo ga iskocio problem, oko 3 jutros pao na 25, uzmem sad i iskljucim rutter ii posle par miinutta opet upalim i sad drzi 120, da li nesto treba setovati ili to A1 cim nadje adresu koja vuce normalno oni je automatski ustroje, na to mi opasno smrdi (ako je tako A1 zdravo cao, dobar dan Mask). Ruter ima opciju da se postavi na samo 3G,samo 4G, samo 4GFDD i samo 4GTDD ovaj u prezentaciji je postaviio na samo 4GFDD, pitanje za vas koji znate.
@Astmario,hocu samo moram klincu da otmem iphone 14 jer je kod mene neki njegov budjavi Huawei i ne baca vise od 20
Verovatno te prabacuju sa jednog na drugi relej/stanicu gde je sporiji protok. To kao i jačina signala se vidi ovde
PS. Ne moraš daga isključuješ iu struje. samo ideš ovde na RESTART.

Takođe menjaju i protokol između 4G i 4G+ što takođe utiče na brzinu, vidi se na provoj stranici
1727596954071.png
1727596813505.png

Pa nije resenje da ga svaki cas restartujem, to je *****avanje korisnika, onda ide zdravo cao A1 i pravac BBudimpesta da uzmem Maska, kosta ce me 300e oprema i 51e pretplata al nece niko da me *****ava i imacu 200Mbps
@CountMike jel ti imas isti ovaj ruter Huawei B535

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno