Šta je novo?

Koji 24'' TFT?

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
Planiram da menjam ova dva IBM-a za neki od 24"(ne mora 24 ali da je tu negde),e sad,koji uzeti ? ne treba mi za igranje,uglavnom posao (dizajn)

kakav je Dell 2405FPW ? ajde neki iskusni saveti :d

Poslednja izmena od urednika:
Poruka sa druge teme gde je pogrešno ostavljena.
Pozdrav ljudi.
Interesuje me sta preporucujete od ovih ips ili va monitora,dijagonale 24" do 200e?
Monitor bi se koristio php programiranje,igranje igara i gledanje filmova.
Koje igre?
Radno okruženje? Da li koristiš kompjuter u mraku ili pod svetlom?

Za programiranje su najbolji IPS-oliki monitori, ali sad već skoro svi VA modeli imaju u Reader ili sl. mod ili program tipa f.luxometer.

Moja preporuka je BenQ VZ2470, a na temi iz mog potpisa sam i objasnio zašto. Iako ima AMVA+ panel, citat sa hardforuma
(gde jesu tvrdokorni likovi koji u svemu nađu manu :d):
So I just bought a Benq VZ2470H and I must say I am very pleased with it. I tried a few IPS monitors including the Veiwsonic VP2468 but they all had an annoying sheen/glow. None of them were as good as the VZ2470H. I tried the Iiyama x2783hsu as a VA alternative but it isn't a good as the VZ2470H.
...
It has amazing dark blacks and it is very comfortable to look at. I am a programmer and I wanted a something with dark blacks that I could use to write code with. This thing is incredible. The colours are great too.
Ima unutrašnji crni ram što BenQ ne skriva kao na nekim drugim modelima, ali je kućište belo što je ogroman plus.

Poslednja izmena:
Sta biste meni preporucili do 15 000? Kakvi su ovi AOC monitori? Tek sam od skoro cu za njih.

Uslov je 23 ili 24 inca, slika je najbitnija (odziv, boje, kontrast) a zatim je vazan dizajn.
Znam da mnogo trazim, ali cisto da kazem neke smernice :)
AOC je u zavisnosti od kvartala do kvartala u top 5 ili top 6 najvećih prodavaca monitora i to godinama u nazad
(uz Dell, HP, Samsung, Lenovo i LG Electronics).

Ne tražiš mnogo nego je i nemoguće. Ozbiljno kucam. Čak i da kupuješ za 1.000 € ne bi to mogao dobiti.
Nema tih novaca...

Možda Samsung C24FG70 to postane jednog dana...

Pozdrav drugari! Želim da kupim Benq GW2470H i jedan LG tv. Zvao sam 3 prodavca po 2 puta na KP od 19-21 ovo veče i ne javljaju se na poziv. Nešto kontam, ako se ne javljaju kad ih zovem kao kupac, kako će se tek javljati ako ih budem zvao u slučaju reklamacije =D Znate li nekog ok prodavca iz iskustva za preporučiti? Može i na PP..
Isti problem sa prodavcima na KP... Izgleda da hoće da kontaktiraš ih preko sajta, moj utisak :S:.
Ne preporučujem BenQ GW2470H. Jako problematičan model u smislu kontrole kvaliteta.

Pokušavam da kupim Benq GW2470H i ne mogu da ga nađem nigde, nema ga u nabavci. E sad, lik na KP mi nudi Benq GW2470HE. Ima li iko predstavu koja je razlika između ta 2 modela? Na benq sajtu ne nalazim nikakav info o ovom HE modelu. Inače uvoz je iz Mađarske... Svaka pomoć je dobrodošla :)
HE izgleda ima audio ulaz i zvučnike. U servisnom meniju su isto koliko sam video na nekom forumu.
I nije samo za mađarsko tržište - Španija, Skandinavija, Baltik, Rusija, Italija, Rumunija, Češka...

To što ga nema na sajtu nemoj da te buni uopšte. Stavljaju proizvođači monitora modele sa pogrešnim specifikacijama
(Samsung verovatno prednjači) :crash:.

Poslednja izmena:
Teško da se nešto može preporučiti pošto niko ne testira jeftine modele niti na stranim forumima ih iko kupuje.
Ostaje ti da se osloniš na komentare na Amazonu i tako to.

Sve što ti mogu otkucati je sledeće, što kucam stalno:
Ponoviću ono što uvek otkucam – kupujte monitore uživo gde ih možete proveriti pre kupovine da nisu defektni ili na daljinu pošto
se može bezuslovno odustati od ugovora u roku od 14 dana. Nikako na slepo u prodavnici.
Dok nije škart, u redu je. Za provereni model ipak treba preko 20K.

Svidjaju mi se dell 24es i asus vx239. Ne znam kako da uporedim kvalitet slike na ta dva modela jer mi se ovaj dell vise svidja i ako razlika u kvalitetu prikaza nije znacajna uzeo bih njega.

Uzeo sam p2417h pre nedelju dana i tek sad otkrivam ovu temu. Boje su generalno ok i nisam primetio ghosting, ali su mi igre dosta mracnije nego na starijem monitoru. Pokusavao sam sa razlicitim podesavanjima i monitora i unutar softvera. Ne mogu tacno da vam opisem to, ali defitinivno se vidi razlika, gledao sam i side by side monitore (stari je t220). U GTAV npr. tokom noci se jedino vidi put ispred auta, znaci ultra realno :D ali mi se totalno ne svidja. Kako ja to da pokazem strucnijim ljudima pa da vidimo da li je felerican monitor da ga vracam dok jos mogu (jos malo je do isteka tih 14 dana ostalo). Brightness pojacan da me bole oci u windowsu, a slika kao da je monohromatska :/

Neka alternativa za U2417H posto ih nema nigde....al bitno da ovog djubreta od P ima...

Поздрав људи.

Дужи временски период тражим монитор који ће задовољити моје потребе и имати добре ревизије људи који га користе.

Како због мана који сваки од типова панела носи са собом, тако и због лоше контроле квалитета, моја потрага само изазива фрустрације. Због тога, одлучио сам да потражим помоћ људи са форума.
Умало нисам поручио Dell P2417H када сам наишао на овај форум и одустао након тога.

Сада сам издвојио неку ужу листу кандидата, али евентуални предлози не морају стриктно бити за њу везани.
Приоритет коришћења монитора је програмирање, као и подразумевани сурф нетом. Гледање филмова и игре ме не интересују и немају никакав значај.

Испред монитора проводим скоро цео дан, тако да ми је најважнија ставка да сачувам вид колико је то могуће. Знам да се одређене серије монитора рекламирају као eye-friendly, али и са таквим монитораима људи имају проблема са очима, тако да је вероватно маркетиншки трик више него feature.

Ако постоји нешто као што је монитор (или тип панела) погодан за дуг рад на рачунару, замолио бих вас за препоруке, уколико мислите да не постоји, онда препоручите најбољи монитор са којим сте радили.

Буџет је до 30k динара, преферирана величина је око 24 цола :), ергономија пожељна, не и критична.

Након смарања, коначно иде поменута листа:

• Asus MX239H
  • Asus VZ249H
  • LG 24MP58VQ-P
  • LG 25UM58-P
  • HP 24es
  • BenQ VZ2470H

Ajde i ja da se uklljucim. Pre neki dan sam ukljucio Minecraft na PG348Q ovde kod mene u Salzburgu u Saturn-u i kad nisam pao na noge koliko sve izgleda smooth. E sad posto je ovo preskupo a vidim da ima i oko 300 eur modela sa 27" ili 24" sa 144hz a i manje sa 75hz osvezavanjem, intreresuje me ovako iz prve ruke da li je razlika uzivo dosta velika ili ne? Ne bih da bacam nesto puno para na monitor ali ako treba onda bih. Video sam nekoliko modela pa mozda moze neki savet ili preporuka:

Dell SE2717H € 192
Viewsonic XG2401 € 298
AOC G2460PF € 264
AOC G2770PF € 336

• Asus MX239H
  • Asus VZ249H
  • LG 24MP58VQ-P
  • LG 25UM58-P
  • HP 24es
  • BenQ VZ2470H

I ja takođe trenutno tražim monitor, Samsung BX2350 je crko pa takođe ne znam da li da se opredelim za IPS ili VA panel.
BX2350 je valjda TN, i bio sam sasvim zadovoljan slikom, jedine zamerke bih mu našao u uglu gledanja i crnoj boji.
Monitor bih koristio za gaming(uglavnom NBA/FIFA i RPG igre) i gledanje filmova i serija.

Za oko su mi zapali BenQ VZ2470H i LG 24MP58VQ-P. Budžet oko 25k, pa ako može neko kompetentan i meni da pomogne[emoji846]

I ja takođe trenutno tražim monitor, Samsung BX2350 je crko pa takođe ne znam da li da se opredelim za IPS ili VA panel.
BX2350 je valjda TN, i bio sam sasvim zadovoljan slikom, jedine zamerke bih mu našao u uglu gledanja i crnoj boji.
Monitor bih koristio za gaming(uglavnom NBA/FIFA i RPG igre) i gledanje filmova i serija.

Za oko su mi zapali BenQ VZ2470H i LG 24MP58VQ-P. Budžet oko 25k, pa ako može neko kompetentan i meni da pomogne[emoji846]
Ima sad i Aoc I2481FXH za skoro 21k,jedan clan foruma je veoma zadovoljan istim.

Za oko 20k je solidan ali ako hoce da potrosi oko 25k din (24'') moze da nadje neki jos bolji.

Jednostavno nisam hteo da dajem vise para za 24'' pa sam uzeo taj model umesto Asusa slicne cene samo zbog malo vece (0.8'') dijagonale.

Za 24-25 'iljada moze da nadje i ovaj AMVA Benq 27'' - http://www.benq.com/product/monitor/vz2770h ali sam odustao od istog (nasao za 24.5k din pre 4 meseca) jer me nervira bela boja, gustina piksela je niza od one na koju sam navikao.

Poslednja izmena:
Ne znam kako bi mi se uklopilo 27'', moraću da vidim u nekoj prodavnici. Taj AOC izgleda odlično, ali ako mogu da nadjem nešto bolje za par hiljada više, pričajte.

Razgledao sam malo u prodavnicama ali izbor izlozenih monitora je poprilicno los. Negde procitah da je najbolje poruciti online jer postoji rok od 14 dana u kojem mozes da vratis monitor ako nesto nije ok. Jel moze neko to malo bolje da objasni? Da li postoje odredjeni uslovi u kojima mogu da ga vratim ili ne?

Odlucio sam se za IPS panel jer mislim da je bolji od VA za kombinaciju filmovi/gaming, verovatno cu poruciti AOC I2481FXH.

Kakav je Samsung C24FG70FQU za foto obradu i gaming? posto su se pojavili kod nas u maloprodaji pa se razmisljam da uzmem

To subjektivan (ogromni) plus ili postoji neki specifičan razlog?
Kucao sam na temama o IPS i VA monitorima. Boja kućišta utiče na naš doživljaj crne boje. U pitanju je tzv. iluzija kontrasta.
Zato što IPS-oliki i TN monitori ne prikazuju crnu boju već u stvari sivu, što je svetlije kućište, crna se doživljava dublje.
Objektivno je crna i dalje siva, ali imamo optičku iluziju u mozgu da je siva crna (subjektivno).

To možeš odlično da vidiš (koliko je moguće na video snimku) na primeru Philips E-line 276E7QDSW kojega i preporučujem.
[YOUTUBE]HbaW1UZJAV4[/YOUTUBE]

Neka alternativa za U2417H posto ih nema nigde....al bitno da ovog djubreta od P ima...
Veličina 24" ili može 25" i 27"?
Rezolucija 1080p ili može 1440p?
Budžet?
Namena?
Osvetljenje?

Kakav je Samsung C24FG70FQU za foto obradu i gaming? posto su se pojavili kod nas u maloprodaji pa se razmisljam da uzmem
Otkucaću ti odgovor na VA temi.

Приоритет коришћења монитора је програмирање, као и подразумевани сурф нетом. Гледање филмова и игре ме не интересују и немају никакав значај.
Ona zaboravi na BenQ VZ2470H u startu osim ako ne programiraš na crnoj pozadini. Monitori sa VA panelima zbog visokog kontrasta nisu za to.
Mogu ako se koriste modovi za čitanje ili f.luxometer, al' koja je onda poenta VA panela :)?

Испред монитора проводим скоро цео дан, тако да ми је најважнија ставка да сачувам вид колико је то могуће. Знам да се одређене серије монитора рекламирају као eye-friendly, али и са таквим монитораима људи имају проблема са очима, тако да је вероватно маркетиншки трик више него feature.

Ако постоји нешто као што је монитор (или тип панела) погодан за дуг рад на рачунару, замолио бих вас за препоруке, уколико мислите да не постоји, онда препоручите најбољи монитор са којим сте радили.
Postoji povezanost vida i gledanja u LCD monitor, ali što se tiče slabnjenja vida zbog gledanja u ekran - duga i komplikovana priča...

Ono što se zna je da određenim ljudima, PWM regulacija LED pozadinskog svetla smeta i treba zahvaliti BenQ koji je prvi krenuo da proizvodi
i reklamira monitore koji nemaju PWM (ne trepere). Danas skoro svi moderni monitori u poslednjih nekoliko godina na koriste PWM.
Kod TV proizvođača, samo Sonijevi LCD televizori ne koriste PWM.
Na temama gde preporučujem monitore uvek navedem da li dotični koristi PWM.

Ako misliš da čuvaš vid, pravi pauze i gledaj u daljinu. To se isto odnosi i na dugotrajno čitanje knjiga.

Redukcija plavog svetla se može regulisati na mnogim monitorima ili jednostavno besplatnim programom f.luxometer.

Буџет је до 30k динара, преферирана величина је око 24 цола :), ергономија пожељна, не и критична.

• Asus MX239H
  • Asus VZ249H
  • LG 24MP58VQ-P
  • LG 25UM58-P
  • HP 24es
  • BenQ VZ2470H
Svi navedeni monitori su ok dokle god izbegneš škart, sem BenQ VZ2470H (objasnio iznad).
Za HP 24es ne znam da li ima PWM. Oba ASUS-a i LG-a ga nemaju.

Poslednja izmena:
@DukeofSerbia
Iskreno, prvobino sam mislio da uzmem 27 2k monitor, da bude upgrade u odnosu na ono sto imam vec sad, ali cene 27 monitora su toliko kriminalne, da mi se vise isplati 2x24 nego jedan 27. Bavim se profesionalno fotografijom tako da mi je kvaltitet boje jako bitan, ali sam i gejmer, al ne patim da mora da bude fensi, da radi pos'o sto bi se reklo, budzet je da kazemo do 600-700e ako bi isao na 27

Ajde i ja da se uklljucim. Pre neki dan sam ukljucio Minecraft na PG348Q ovde kod mene u Salzburgu u Saturn-u i kad nisam pao na noge koliko sve izgleda smooth. E sad posto je ovo preskupo a vidim da ima i oko 300 eur modela sa 27" ili 24" sa 144hz a i manje sa 75hz osvezavanjem, intreresuje me ovako iz prve ruke da li je razlika uzivo dosta velika ili ne? Ne bih da bacam nesto puno para na monitor ali ako treba onda bih. Video sam nekoliko modela pa mozda moze neki savet ili preporuka:

Dell SE2717H € 192
Viewsonic XG2401 € 298
AOC G2460PF € 264
AOC G2770PF € 336
Koliko vidim, ciljaš da ti monitor ima FreeSync?

Dell je AH-IPS, dok ostala tri imaju TN panele. Viewsonic XG2401 je superioran u odnosu na oba AOC-a.
Da citiram poznatog Kanađanina:
The Viewsonic XG2401 has a 48-144hz AMD Free-Sync range and has superior color presets compared to all of the non-G-Sync 24" 144hz 1080p TN competitors aside from the LG 24GM77 once switched from the default Standard mode to the User mode. It also has a quality dark matte grey bezel which increases the perceived black depth.

Ako ti treba 144 Hz, koji ima i te kako smisla u određenim igrama, onda Viewsonic XG2401.
U protivnom Dell SE2717H.

Razgledao sam malo u prodavnicama ali izbor izlozenih monitora je poprilicno los. Negde procitah da je najbolje poruciti online jer postoji rok od 14 dana u kojem mozes da vratis monitor ako nesto nije ok. Jel moze neko to malo bolje da objasni? Da li postoje odredjeni uslovi u kojima mogu da ga vratim ili ne?

Odlucio sam se za IPS panel jer mislim da je bolji od VA za kombinaciju filmovi/gaming, verovatno cu poruciti AOC I2481FXH.
Da se citiram:
Ponoviću ono što uvek otkucam – kupujte monitore uživo gde ih možete proveriti pre kupovine da nisu defektni ili na daljinu pošto se može bezuslovno odustati od ugovora u roku od 14 dana. Nikako na slepo u prodavnici.
AOC I2471FXH nema za kupiti u Srbiji...

BenQ VZ2470H bi bio sasvim dobro rešenje pošto NBA i FIFA imaju slabo sivo-crne prelaze (Ahilova peta VA panela),
ali bi se morao lično uveriti. Poručiš preko neta, ne odgovara ti, vratiš nazad i zameniš za IPS monitor.
Još si u NBG pa ti nije problem za troškove slanja ;).

U filmovima su VA paneli superiorni, al' u mraku. E sad ako gledaš pod svetlom, onda i nema razlike.
Mada je najbolje koristiti monitor uveče sa pozadinskim svetlom iza monitora.

Poslednja izmena:
@DukeofSerbia
Iskreno, prvobino sam mislio da uzmem 27 2k monitor, da bude upgrade u odnosu na ono sto imam vec sad, ali cene 27 monitora su toliko kriminalne, da mi se vise isplati 2x24 nego jedan 27. Bavim se profesionalno fotografijom tako da mi je kvaltitet boje jako bitan, ali sam i gejmer, al ne patim da mora da bude fensi, da radi pos'o sto bi se reklo, budzet je da kazemo do 600-700e ako bi isao na 27
E sad je puno "lakše" (ponuda je mala u Srbiji pa zato "lakše"). Pošto si u NBG, možeš odraditi profi kalibraciju,
ne trebam ti kucati zato što je bitno ;). Bar kod vas i u NS-ima i nije skupo.

VA panel otpada u startu. Znam da postoje profi likovi koji rade na njima (ima na dpreview), al' sem ASUS PB328Q,
teško da mogu preporučiti za profi foto rad VA panel.

Za tebe je perfektan monitor BenQ PD2700Q kojeg na žalost nema za kupiti u Srbiji, a u Mađarskoj mu je cena ispod 500 ojra.

ASUS MG279Q je odličan, al' obrati pažnju na šta sam otkucao:
Upozorenje!
27" 1440p AHVA paneli korišćeni u monitorima sa G-Sync modulom su skloni tome da pate od vrlo loše kontrole kvaliteta koja uključuje
LED pozadinsko izbijanje i smeđe ili žute fleke u uglovima (ovo je zaštitni znak tih AHVA panela) i mogu doći sa prašinom ispod matiranog
premaza koji je neuklonjiv.
...
ASUS MG279Q ima odlično podešene boje (Racing mod), visoko kvalitetno matirano sivo kućište, odličan odziv, ali i povećan input lag
kada ne radi u 144 Hz modu tako da nije za konzole.
Iako nije G-Sync, isto je pogođen sa AHVA panel lutrijom. Ako bi kupio primerak sa korektnim panelom (minimalan BLB i bez fleka i prašine),
to je zver od monitora.

Dell UltraSharp U2515H ti je isto opcija, ako ti odgovara 1440p na 25".

Philips E-line 276E7QDSW* koji jeste 1080p na 27", nema pivot i tako to (al' ima VESA rupe), al' znam da je za foto obradu fantastičan
i to na fabričkim podešavanjima.

*Ako ga ima uopšte za kupiti.

Neka preporuka za 24inc monitor do nekih 36, 37k u domacim maloprodajama, nebitno dal je IPS ili VA, razmisljam o Dell P2416D ili Asus VG248QE, koristice se na masini iz potpisa, ne verujem da cu skoro nesto ozbiljnije da menjam, mozda grafiku, a inace najvise koristim za surf i igre, jer za filmove i serije imam dobar TV i igram se na xboxu pretezno, al ima par igara koje igram na kompu (Diablo, Total War Warhammer i Division, plus par piratskih)... Dell mi se svidja zbog 2K rez, a Asus zbog 144Hz, ali moja masina ja mislim da jedino u Fifi i Diablu moze da ostvari veci fps od 60 [emoji12] ako imate jos neki predlog recitee

Sent from my iPhone using Tapatalk

20k budžet

@ cage

Što se tiče UW modela, pročitaju moju poruku ovde.

Ne vidim poentu 25“ UW modela :S:. 29“ je ok ko dolazi ispod 23“ 16:9 monitora.
Da li LG 29UM58-P (najjeftini 29“ UW model) vredi 39K kod nas? Od preko vidim da je 225-240e na kp, a to već nije mala razlika.

Što se tiče najbolje kupovine do 20K, tu je izbor jasan – Philips E-Line 246E7QDSW. Pročitaj moju poruku gde sam
otkucao o tom modelu. To je ne samo najbolji izbor za tvoje potrebe, već je i to sami vrh kad su u pitanju IPS-oliki modeli.

Pitaj slobodno ako treba još nešto da se pojasni.

Prilozi

• Philips E-Line 246E7QDSW leaflet.pdf
    910 KB · Pregleda: 34
Poslednja izmena:
Vrh Dno