Šta je novo?

Koji 24'' TFT?

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
Planiram da menjam ova dva IBM-a za neki od 24"(ne mora 24 ali da je tu negde),e sad,koji uzeti ? ne treba mi za igranje,uglavnom posao (dizajn)

kakav je Dell 2405FPW ? ajde neki iskusni saveti :d

Poslednja izmena od urednika:
HP ZR24W -24" IPS 1920 x 1200 kupi ovo da te ne boli glava poz

I vredi svaki dinar , iza TN panela mogu i laser da stave , dzaba im kad ne vidis 40 posto boja koje mozes da vidis....

Tu si potpuno u pravu. Mada kad vidim cene od 45k za 24" monitor jos malo pa 32" lcd tv. Koje su to razlike, uvek za "malo" mnogo bolje pa od 30k covek predje 50k.....

ako neces IPS ili PVA kupi bilo koji tn za 15k sve je isti djavo , ovo ostalo je bacanje novca na dizajn i marke , paneli su ionako isti....

Pa jeste al prelaz sa TNa na nešto bolje tipa IPS nije "malo" već baš mnogo bolje ;) Tako da..taj HP ili Dell U2410 su prave stvari ;)

To jednostavno nije isto , cak ni priblizno , kad sednes da radis bilo sta ozbiljno ispred kvalitetnog kalibrisanog monitora shvatis koliko su lcdtv smesni, ne za filmove to je skroz druga prica, velicina tacke je presudna u tom slucaju...

Za surf , programe , obradu i ostale svakodnevne poslove , mnogo bolji , za igre i filmove ne , mada 27 i 30 sa vecom rezolucijom po meni i tu imaju primat samo moja 2c

civi moram da te demantujem da pojma nemash i da si fanboy panela i da klasichno shirish dezinformacije... evo dodji kod mene da primetish razliku izmedju dobrog TN+Film i S-PVA u bojama jedan pored drugog iz istog sourcea i ja ti dam oba da nosish kuchi... jedino shto je crna "jacha" a opet ako ne ukljuchis dinamichke kontraste to "jacha" je marginalna vrednost... jeste lepshe kad ti na papiru pishe da je panel 8 a ne 6 bita, ali u praksi to znachi da 6 bit panel mora da uposli dithering za isti rezultat kao 8 bit panel, ali bottom line je isti rezultat...

a za rezoluciju evo ja surfujem (upravo) na 40", profesionalno se bavim CAD-om i photoshopom i odushevljen sam kako to sve izgleda kad se lepo setuje, ne bi se vrachao na 24" ko shto posle bmw ne bi kupio vw... i ja sam imao dilemu da li che 70% vecha tachka biti problem pri 1920x1080, da si probao znao bi da nije i da degradacije u slici na 40" naspram 24" nema (kamo li na 32") ali ni najmanje... uostalom pogledaj http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=234073 , thread ti pobija svaku izjavu tipa "to jednostavno nije isto , cak ni priblizno , kad sednes da radis bilo sta ozbiljno ispred kvalitetnog kalibrisanog monitora shvatis koliko su lcdtv smesni"... uostalom shta je hdtv nego monitor sa tunerom...

zlatno pravilo za monitor je idi da ga pogledash i to primerak koji ocesh da kupish pogotovo jer je praksa da isti model ima raspon od 5 razlichitih panela (samsung je u tome najgori za sad kolko vidim), shta ti sad vredi da ti bilo ko od nas da preporuku o modelu kad se u taj model pakuje 5 razlichitih panela... i dal su ga sklapali koreanci ili pijani slovaci... neki ne kapiraju da mnogo toga nije u tehnologiji izrade panela... evo ti IPS panel od kog su i 15k TN bolji http://www.youtube.com/watch?v=ljRCxlf0njk a takvih primera je milijardu...

a ti TN konfekcijski modeli od 15k shto ih preporuchujete po pravilu nemaju ni DVI (a da ne prichamo shto su u njima shkart paneli pa nisu dzabe 15k), ako je neshto greh to je uzeti lcd sa analognom konekcijom, do japana peshke ima vishe smisla...

Kazi gde si da nosim te monitore kuci , nije problem... oblepi im ramove da neznam koji je koji i to je to ... ao samoj osvetljenosti lcd panela na tv necu ni da komentarisem , al dobro ti si u pravu... evo necu da te orobim a oba monitora , samo mi platis put i spremis veceru, ako tebi tn i PVA imaju iste boje , mislim da si ili daltonista ili hitno trebas kod opticara

Poslednja izmena:
kolko ne znash, al ne mozhe ti se uzeti za zlo jer vechina vas tako umishlja neke imaginarne stvari i lichne utiske brka sa chinjenicama... evo chinjenichno da ti objasnim, hard cold facts.

kada uredjaj radi po standardu onda je taj standard svuda apsolutno isti josh kad je prisutna digitalizacija onda su devijacije od standarda praktichno nemoguche. kada monitor ima pravi 24bit prikaz boja to znachi da je uradjen po standardu (jasno definisanom, jasno uredjenom, bez devijacija) i dok se taj uredjaj pridrzhava standarda on je IDENTICHAN sa drugim uredjajem koji takodje ispunjava standard. dakle razlike izmedju 24bit panela u prikazu boja NEMA, jer ne mozhe ni da je ima kad koriste apsolutno istu digitalizovanu paletu, razlika se kasnije stvara u post procesiranju slike koju svaki proizvodjach implementira na svoj nachin van standarda ili u greshci pri proizvodnji (shkart roba).

dakle tvoj utisak da bilo koji 24bit display ima bolje boje od bilo kog drugog 24bit displaya lezhi u post procesiranju, sub standardnoj proizvodnji ili kalibraciji (ili kombinaciji ta tri). e sad da se vratimo ditheringu i pseudo 24bit (18bit) TN panelima. algoritmi za dithering su razni ali se generalno svode na to da pixel oponasha boju koju nema u paleti tako shto proizvodi prvu naj priblizhniju koju ima u paleti a buduchi da se radi o 2bit po boji dobar dithering algoritam che napraviti rezultat koji je za ljudsko oko toliko slichan 24bit color paleti da ga je nemoguche razlikovati. ovo nije moj lichni utisak ovo je dokazana chinjenica potvrdjena instrumentima. colorimetar hvata razliku izmedju true 24bit panela i dobro ditherovanog 18bit panela ako se gleda u profesionalno kalibrisan monitor, ne kompresovan statichan materijal, primera radi na BluRayu je nemoguche videti te razlike jer je slika u konstantnom pokretu treba ti png od par stotina megabajta koji je sniman u najmanje 24bit ne kompresovan i ne modifikovan, profesionalna kalibracija displaya i slika koja vrvi od svih moguchih boja i nijansi, neshto izuzetno zhivopisno i odredjeno ambijentalno osvetljenje. pod ovakvim uslovima je moguche videti vrlo malu razliku u bojama izmedju dobrog dither algoritma na 18bit displayu i 24bit displaya.

u ovakvu situaciju obichan korisnik NE DOLAZI, prvo jer nema colorimetar i verovatno nije ni chuo za program DisplayMate (ili neki ekvivalent) koji su neophodni za profesionalnu kalibraciju, u ostale detalje da i ne ulazim. ako mislish da se razlika vidi na 100kb jpg koji skinesh sa neta ili divx filmu onda nemamo shta dalje da prichamo.

razlika izmedju 24bit i 18bit nije tako velika, uz pomoch dobrog dither algoritma postaje josh manja i kako je shansa da obichan korisnik ispuni sve uslove potrebne da bi se razlika videla neverovatno mala kazhemo da razlike nema.

a koliko je dither mochan tj koliko je lako zavarati ljudske ochi evo ti primera, prva slika je true 24bit dok je druga slika konverzija u bednih 256 boja (nekih 256 000 boja manje od 18bit) sa dither filterom i daje ekvivalent onoga shto bi ditherovani display sa 256 boja dao kada mu se feeduje true 24bit slika... razlika je i ovako mala a razliku kada se 24bit feed prikazuje na 18bit ditherovanom displayu je nemogucha za uhvatiti ljudskim okom. zamisli josh da je ta machka na videu a ne statichna slika... za dobar dithering u realnom vremenu je potrebna i odredjena podrshka elektronike, prvenstveno to je razlika u ceni izmedju nekog tamo TN panela i vrhunskog TN panela... i naravno one ochigledne, odsustvo digitalnog porta, krsh neonka, panel a naspram panela š klase etc etc etc

Dithering_example_undithered.png

Dithering_example_dithered_256color.png

svi ostali color enhanceri se izvode veshtachki (dinamic contrasti, nvidia digital vibrance, etc etc etc) i daju neprirodan rezultat, mnogima to deluje lepshe jer su neobrazovane zhrtve marketinga i ljudi koji vole da sve svetli i shljashti ali to je samo njihov lichni utisak, veze sa realnoschu nema. a to shto si rekao za osvetljenost hdtv u proseku nznm ja moj samsung drzhim na setovanju backlight 3 od moguchih 20 jer na 20 svetli ko reflektor... zaista bole ochi.

Poslednja izmena:
Ok ajde da potvrdimo tu tvrdnju , ja bas hocu da ti uzmem te monitore .... ne trebaju mi gifovi sa neta ponecu fotke sa mog canona , u ps upalimo raw konverter na 14 bita i da vidimo najbolji tn protiv loseg ili srednjeg ips , pva , mva stagod , druze na stolu su mi sMVA , TN i ledTN i samo SLEP covek nebi primetio razliku

Poslednja izmena:
Ja imam ovaj Benq 2420HD(verzija sa HDMI), a drugar je kupio bas taj Samsung ... i mogu ti reci da se definitivno isplati. Ne kupuje se monitor bas svaki dan. Ovaj Benq ima duhove, boje su cudne u odnosu na Samsung. Ja sam generalno zadovoljan, ali kada sednes za taj Samsung bas se vidi razlika.

u odnosu na verziju bez hdmi ne vredi , cak sta vise ovaj je bolji

gde ima taj Dell za 240€?

aj ako ima koga da gleda forum neka mi da savet - dvoumim se (troumim...) izmedju samsung p2450h i samsung b2430h (ili b2430l). zanima me ima li ko siskustva sa ovim monitorima serije b i isplati li se dati 2000-2500din vise za p2450h u odnosu na b2430l koji nema hdmi ulaz (koji mi i ne treba) ali je navodno za 0,4inca kraci po dijagonali... zanci - kolika je realno razlika u kvalitetu slike i prikaza boja izmedju 2450 i 2430 i da li iko moze da vidi da je jedan od drugog pola inca manji?

zavrseno, uzet b2430l i moram da kazem da su boje zaista dobre. jes da je malo potrajalo da se ispodesava gama, brightness i kontrast ali je zaista solidan monitor...(naravno, ovo je utisak samo posle 2 dana koriscenja)

Uzeh pre par dana 6 hdbl 24" monitora, i utisci su sledeci:
-Fenomenalni uglovi za jedan TN panel, posebno horizontalni
-Lepe boje, slika je OK
-Na jednoj od masina je imao treperenje na dsub-u (kao plivanje) na nekim nijansama boje (ne emulacija 8mobitnih nijansi, nego bas smetnja). Na drugim masinama toga nije bilo, ali sam video da se neki ljudi zale. Nije do kabla..
-Na DVI naravno toga nema
-Ne dolazi sa DVI/HDMI kablom (450din kasnije je to reseno)..

Od 6 komada kupljenih - ni jedan mrtav/zaglavljen piksel..

Ukratko - odusevljen - iskrena preporuka.. Jedino sto mu po meni fali je sto nije 16:10...

Vrh Dno