Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

I 931bf i lg 204wt su recimo best buy u svojoj klasi, da ima bolje. Ali shvati da nema svako pare za bolje. Oba monitora imaju ochaj ergonomiju i to je po meni jedino shto mozhe da im se zameri. Ali shto se ostalog tiche nishta im nije TAKO loshe da budu zhestoko ocrnjeni. Koliko para toliko muzike, chak mozhda i suvishe muzike za toliko para spram drugih modela. Dati modeli su sve sem loshi.

Za "kodni raspored" necju da se raspravljam, moja lichna stvar kako cju da kuckam.

U dilemi sam da li da kupim Nec MultiSync LCD1990SXi.
U pitanju je 19'' LCD.
Da li je neko imao iskustva sa NEC-om i kakvi su utisci.
Na prvi pogled me zabrinjava odziv od 9ms.
Ja nemam sa tim monitorom,al ako ti nesto znachi imam sa 17-inchnim 71vm modelom koji evo skoro dvije godine sluzi savrseno,ni traga od bad pixel-a i sl.Ne znam za sta ti sluzi monitor,al na mom je odziv deklarisan na 16ms,a video sadrzaji i igrice su super na njemu.Dodushe slabo kad igram,al to sto sam probao slika je bila odlicna i ni traga od tkz. duhova,mozda bi neko ko igra igrice cesto tu nesto i primijetio,ja definitivno ne primjecujem.Najbolje da sam pogledas ako si u prilici,definitivno su ukusi i zelje razliciti,a ti znash najvishe sta tebi odgovara.

Jedno mozda cudno pitanje al ajd.
Kupio sam BENQ FP93X , ali bez obzira na marku zanima me koliko ste vi koji imate 19-tice udaljeni od ekrana, jer mi sve ovo izgleda mnogo veliko ?
Uzgred , ako ima neko ovaj monitor jel moze da mi kaze kako je ispodesavao sve ono.
Ja nedavno kupio 21" CRT Eizo T962 .
Vidljive dijagonale ima 19.6" i mislim da je taman,ni veliki ni mali ekran....
Teram na 1280x1024 @ 120Hz
Shomi ,i kakav je Benq?

Pošto taj NEC?

Imaš Nec MultiSync 195VXM 8ms, 270cd/m2, 550:1, 140/125 Black/Silver za 260 evra, ako te interesuje.

Uh, tek sad sam video da model LCD1990SXi iam PVA panel. Svejedno, cena me interesuje, a pošalji mi i PP gde ima da se kupi.

Poslednja izmena:
Benq

Planiram da kupim BENQ FP93G ili BenQ FP93GX. Da li neko moze da kaze nesto vise o njima? Pre svega me zanima kakav je ugao vidljivosti? Posto mi deluje, na osnovu specifikacije, da su kontrast i osvetljenje ok. Kakve su wide verzije BenQ-a?

Poslednja izmena:
Viewsonic VP930 ili Samsung 204B? Kvalitet ili veličina? :)

Dvoumim se isključivo između ova dva monitora. Mada se tu više radi o dilemi između 19" i 20". Kada se radi o 19" monitoru tu nema dileme, Viewsonic VP930 je jedini izbor za mene. :)
Kada se radi o 20" Samsung 204B je trenutno jedino što se nudi po nekoj razumnoj ceni od 20" displeja 4:3. Na strani Viewsonica VP930 je pre svega PVA panel, odličan i horizontalni i vertikalni ugao vidljivosti, jako prijatna slika, više nego dobar kontrast, jednom rečju perfekcija od monitora od 19" za nekih 30tak hiljada dinara. "Mana" mu je što je rezolucija ista kao i na 17" monitorima.
Samsung 204b po kvalitetu panela i slike ne može ni da se očeše o Viewsonic VP930, koliko sam čitao, Samsunga nisam još video uživo, dok Viewsonic jesam, ali zato Samsung 204B nudi native rezoluciju od 1600x1200, dakle osetno veću radnu površinu.
Sada će me neko pitati, šta mi je bitnije, veća radna površina ili kvalitet slike, odgovorio bih da mi je bitno i jedno i drugo i to podjednako.
Samsung 204B je skuplji nekih 3-4 hiljade din, što opet nije dovoljno da presudi.
Možda je ipak bolje uzeti kvalitetan 19" monitor i sa njime sačekati da recimo Viewsonic od 22" wide VP serija padne sa 1500 evra na neku razumniju cenu. Možda je glupo platiti najslabiji model 20" monitora skuplje nego vrhunski 19"?
Nekako ima osećaj da će Samsung 204B biti daleko jeftiniji kroz par meseci, a da će Viewsonic zadržati svoju cenu tu negde.
Šta vi kažete? :wave:

Jeste, jeste... Bacio sam samo letimičan pogled, pa sam pogrešno napisao. U pravu ste.

@djdejan, je l' mora baš NEC? Za te pare, pa čak i za manje, izbor je veliki.

Poslednja izmena:
Ja sam od 57 strana procitao svega 5 i ostao zapanjen koliko ima materijala za citanje. Posto se trendovi u TFT svetu menjaju mesecno, tako da i kvalitet ovih monitora koji su spominjani postaje standard i dolaze novi.

Imam 240 eura budzet. Raspitivao sam se na XYZ mesta o tome sta da kupim i kako da kupim. Sto kaze Miki: "Vi ste mi zadnja sansa da ih sve oduvam jednim potezom." - u prevodu daj recite sta da uzmem poludeh vise od saveta, gde se sve zavrsi citanjem recenzije gde je taj monitor ocenjen lose. :(

Evo moje liste:
- Sony SDM-E96D
- LG 1952H-SF
- Samsung 920N
- Samsung 940BW

Kupovinu bih odradio za mesecak dana, mozda i ranije.
Hvala svima.

LG 1952H-SF je OK monitor.
Sony, koliko sam čuo gasi proizvodnju TFT monitora. Poredio sam Sony SDM-E96D sa Hyundai Q90U monitorom i lako je i laiku videti da je Sony bolji, ali ne mnogo bolji.
Samsung modele koje si naveo, ja uopšte ne bih uzimao u obzir.
U navedenu cenu se uklapa i npr. Nec MultiSync 195VXM, kao i još neki monitori koji nisu Samsung ili LG. Najbolje je da ih vidiš uživo. Slobodno razmotri još neki monitor koji nije Samsung ili LG. Ako se tvom oku neki drugi svidi više, slobodno ga kupi, nema šanse da pogrešiš.

Posle dosta gledanja, uzeo sam samsung 940bw. Imam ga dva meseca i izuzetno sam zadovoljan (presao sam na tft sa 19" trinitrona). Specifikacije slobodno zaboravite, ovaj smazung ima "samo" 550:1 kontrast , ali sta mi to vredi kada kontrast drzim na 40%, a osvetljenje na 1-15% samo da bih mogao da ga gledam u sobi (stoji pored prozora). Na 100% slika je suvise jaka, i oci zabole posle 5 minuta.
Ima 4ms, sto sam testirao u onom pixperan programcetu, i dosta je vidljiva razlika izmedju ukljucene/iskljucene RTA opcije (akceleracija), a i poklapa se izmerena brzina sa realnom (4ms rta on, 11ms rta off).
Rezolucija je i vise nego dovoljna (mislim na vertikalnu), a sto se tice samog wide ekrana, sada bih se tesko vratio na stari 4:3 ili jos gore 5:4 kod obicnih 19" tft-a. Mnogi programi bolje iskoriscavaju ovu sirinu, a i tv odlicno izgleda kada se odsece malo parce slike gore i dole (tako se dobija 21" televizor, jer on ima pravih 20", a toliko je sirok tft wide 19"). Igre izgledaju takodje odlicno, a pri gledanju filmova prednost je jasna.
Vozim ga na dvi , mada sam probao i na dsub i slika je podjednako dobra (jako tesko je uocljiva razlika). Postolje moze da se okrece levo/desno, da se podize i spusta (samo se gurne ekran i ostane na tom mestu) i naravno naginje gore/dole.
Topla preporuka za ovaj ekran, mada nisam pratio sta se desava sa lg204w u poslednje vreme, da li ga ima i kolika je cena. Za 50e razlike se dobije 1",veca rezolucija i sporiji odziv pa odlucite sami.
Pozdrav!

Topla preporuka za ovaj ekran, mada nisam pratio sta se desava sa lg204w u poslednje vreme, da li ga ima i kolika je cena. Za 50e razlike se dobije 1",veca rezolucija i sporiji odziv pa odlucite sami.
Pozdrav!

Ihhh sporiji odziv koji se ogleda u 1ms :p , a LG ima 5ms true odziv, znaci ne Grey to Grey.
Al ti lako zapadne falerichan i to je nezamislivo velika mana ovog modela ... :trust:

Cena od 290eur - 320eur kako gde.

A LG 19" Wide se sve teze nalazi ko sto je slucaj sa 20"

Shto se tiche LG wide modela, NOVEL je navukao vecje kolichine od uvoznika <pin> :)

Ja ga nikad ne bi uzeo zbog iskustva od pre 18 meseci 17" TFT sa 7-8 bad pixela u startu..nisam mogao da verujem prosto. Dobio nazad pare...sva srecja. Sada ljudi kazhu da su ok...ali losh ukus meni ostao...

BenQ FP93GX je solidan. Za ostale ne znam,nisam ih ni video. Ali,po meni ubedljivi BEST BUY je LG L204WT! Video sam monitor,i isprobao ga. Ergonomija ravna nuli,ali za te pare super monitor. Dobar ugao gledanja,dobar odziv(duhovi=nuli),ima dosta problema sa bad pixelima,ali garancija to resi uglavnom.
Inace,onaj komentar srbina ka isnogood-u : "I dodaj srpski kodni raspored za tastaturu da se ne foliraš više sa onim "ch" umesto "č" i td." ROFL! Nepotreban flame...

pa znaci video si FP93GX?!?

Koliko sam pokupio sa neta u trenutku kaada se poajvio bio je najbrzi monitor na svetu (2ms gtg) ali koliko vidim fale ga na sav glas kada su u pitanju igrice, cak idu do toga da su na IGN-u na pisali Stellar (zvezdano) slika. Dok kazu da je za filmove slabiji kao i za tekst pre svega sto je osnovna paleta 6-bitna... vrlo se nosim mislju da ako budu presudile igre onda uzimam njega ako uzimam za filmove i tako to onda 'e biti 940BW samsung...

nadam se da se jos neko slaze sa mnom...

Koliko sam pokupio sa neta u trenutku kaada se poajvio bio je najbrzi monitor na svetu (2ms gtg) ali koliko vidim fale ga na sav glas kada su u pitanju igrice, cak idu do toga da su na IGN-u na pisali Stellar (zvezdano) slika. Dok kazu da je za filmove slabiji kao i za tekst pre svega sto je osnovna paleta 6-bitna... vrlo se nosim mislju da ako budu presudile igre onda uzimam njega ako uzimam za filmove i tako to onda 'e biti 940BW samsung...

nadam se da se jos neko slaze sa mnom...

Slazem se sa tobom :) doduse,i i 940BW je dobar ako ces se igrati :)
Nadji oba modela u nekoj prodavnici i pogledaj ih izbliza...pa se odluci. Kontam da ne mozes pogresiti koji god da uzmes.

Njaradije sam za to da uzmem 940BF..monitor za koji jos nisam naleteo na zli jezik...

ALi morace neki od ova dva da posluze :D

Moracu da odem da se licno uverim kakvi su i samo utisak koji ostave na mene ce pobediti...

razmisljao sam i da smotam dve kuglice papira pa da izvlacim da vidim koji cu da izvucem ali sm prevaziosao to..mada... :D

Nazad
Vrh Dno