Šta je novo?

Koje zvučnike kupiti?

Pre neki dan sam slusao u kucnoj varijanti Genius SP-HF500A. Na jednom jedinom mestu u Nisu su bili oko 3200din, svugde drugde po 3900 i kusur. Da ne blatim radnje koje nabile te cene bzv, a pravdaju ga porastom PDV-a od 2800 na 3900din (kako da ne, sio mi ga Djura s tolikom razlikom u PDV). Sve u svemu, manji su uzivo nego sto sam ocekivao, ili sto se vidi na bilo kojoj slici. Glossy plastika napred, 3" mid/bass-ic, mali visokotonac gore, komande sve osim Power dugmeta napred...
Zvuk... za taj rang svakako bolji od nekog 2.1 sistema (naravno gledano u smislu kvaliteta, tonske ujednacenosti, prirodnosti i ostalog). Za neku manju sobu kao PC zvucnici, mogu da zavrse posao. Nisu nista spektakularno mocni za neko izivljavanje, niti im je to namena. A pre par meseci sam slusao i one vece Genius (http://itsvet.com/proizvod/genius-sp-hf1201a/comp_tehn_speakers/41/1112), i bili su naravno bolji u sveopstem smislu od ovih manjih, ali i dalje ispod Microlab Solo serije po kvalitetu, a i svemu ostalom. Jednostavno, nesto nizi rang zvucnika.

P.S Kad sam video kako Gigatron i neke slicne smejurije od radnji traze za Microlab Solo1 po 20 i kusur hiljada, slatko sam se ismejao i zakljucio da cu da prodam moje budzene Solo2-jke za oko 300e. :D :D :D Ovoj sprdnji sa cenama nema kraja...

Niste primetili ali ono Microlab i Genius su u stvari linkovi za Microlab B-73 i za Genius HF-1255a njihova cena je u Beogradu od 5000-5500. Što se tiče Junglerex-a samo AF-20 mi odgovara po ceni pa ako bude moglo da se proba možda i odem da ih čujem. Po kvalitetu bi trebalo da su Genius hf-1255a dosta bolji nego GENIUS SP-HF1201A.

Meni do sad uopste nije otvarao link za Microlab B-73, tako da nisam ni znao sa cime uporedjujes Genius hf-1255a. Naravno hf-1201a je nesto "slabiji" model u odnosu na 1255a. Po mom misljenju, B-73 je bolje napravljen zvucnik sveukupno, pa i zvucno, iako duplo slabiji po izlaznoj snazi od 1255a. Uporedo ih nikad nisam slusao jednog pored drugog, ali mislim da za tim i nema neke velike potrebe ako se sve sagleda. Ti ipak probaj da poslusas i jedan i drugi ako negde mozes, mada je to u PC radnjama cesto gotovo neizvodljivo (pod uslovom da ih zateknes na lageru uopste).

U istoj radnji ne mogu da se nađu oba a baš zbog izlazne snage bih pre uzeo Genius. A kako misliš da nema potrebe da se slušaju jedan pored drugog ako se sve sagleda, misliš su dosta bolji ovi Microlab-ovi ako ne bih gledao izlaznu snagu?

U istoj radnji ne mogu da se nađu oba a baš zbog izlazne snage bih pre uzeo Genius. A kako misliš da nema potrebe da se slušaju jedan pored drugog ako se sve sagleda, misliš su dosta bolji ovi Microlab-ovi ako ne bih gledao izlaznu snagu?

Meni licno svi ti modeli Genius 2.0 zvuce pomalo sirovinski i neugladjeno, mada ja i malo vise zakeram realno, kad su takve komparacije u pitanju :D Microlab ima bolju konstrukciju samih kabineta (nesto su i deblji, a s manjom izlaznom snagom, pa manje i odzvanjaju i luduju unutra), a i zvucno su bolje izbalansirani. Genius mi je znatno neprirodniji u zvuku, visokotonci su s losom reprodukcijom visih tonova, a sami zvucnici mi imaju "kutijast" boomy zvuk, ako kapiras na sta mislim. Za te pare (ne mislim na ove bezobrazno nabijene cene, nego one realne), dakle nekih 30-40e max, to je i zadovoljavajuci zvuk, i Genius-a, i Microlab-a, i malo je nezahvalno traziti njihove mane (a naravno da ih imaju, kao i mnogo skuplji zvucnici). Recimo moj generalni zakljucak i poredjenje ova dva modela: B-73 je za suptilnije slusanje muzike na finjaka, a Genius za malo siroviju primenu sa nesto vise snage i malo manje vernosti i prirodnosti u zvuku. Ako slusas malo glasnije muziku, Genius bi te vecom rezervom snage pre zadovoljio, a ako ti to nije odlucujuci faktor, onda ti je i B-73 dobar izbor za te pare. A i jedan i drugi imaju mesta za poboljsanje i tweak-ovanje kasnije.

Pa pošto ne znam ni ja šta hoću verovatno ću uzeti one koji mi se na prvi pogled svide :) Videću ako negde budem mogao da čujem B-73 koje je je jačine pa ako je zadovoljavajuće za mene onda ću njih uzeti.

Nazad
Vrh Dno