Šta je novo?

Koje miševe imate?

Možda na slikama, evo baci pogled ovde uporedo:
-1106217703-856504568~2.jpg
Ne da nešto pljujem dizajn, nisam ga lično probao, zato se i raspitujem, logi je povoljniji, ali znamo da ide double click kad-tad, lošiji senzor.
Sa druge strane plastika na ajazzu deluje lošije, na nekim slikama se vidi loše isečena plastika oko skrola pa deluje da je točkić kriv.
Darmoshark m3 izgleda jako primamljivo, pogotovo sada kada je bio na superdeals za 3100.

Vodi računa da je to zaista miš, ima na sniženju onaj kombo sa risiverima podlogama i time, klasične ali fore.

Vodi računa da je to zaista miš, ima na sniženju onaj kombo sa risiverima podlogama i time, klasične ali fore.
Zaista je mis sa ovog linka https://www.aliexpress.com/item/100...13624e127a!12000034904010480!gsd!!&aecmd=true, sada je poskupeo, bio je 3100 sa besplatnom postarinom u superdeals, nije mi potreban samo sam naleteo na njega, niti imam iskustva sa tim kineskim misevima ali za taj novac ima zanimljive specifikacije, sada za 3900 i nije nesto primamljiv.

Menjaju malo malo, treba pratiti. Meni je G304 bio za 2600din sa isporukom, rekoh šta će mi, zadovoljan sam sa G402 koji trenutno koristim. Posle crv radi, možda bi bilo zgodno otarasiti se žice.

Nije ni meni još uvek stigao AJ199, ali očekujem da će oblik biti sličniji viper mini-u koji trenutno koristim.

Oblik na G102 mi je na prvu odgovarao, ali posle par sati korišćenja su prsti počeli da mi trnu.
Relativno je mali miš, ali ima širu osnovu, uz to su stranice blago zaobljene na spolja, tj konveksne. Zbog ovoga miš "beži" na gore kad se stegne prstima sa strane.

Ovo nije problem ako imaš claw grip, ali sa druge strane, teško da će ti odgovarati i za to, ako imaš malo veću šaku.

IMG_20231211_172309.jpg

@illidan
Shape odličan za moju šaku, lično bolji ergo od DA, dosta sličniji Zowie EC (skoro 1:1)... Ne oseća se u ruci. Bolji coating od DA v3, bolji likovi i skrol... Jedino što je senzor 3335 (ako ikone) znači
Ovaj čak i nije izakan kao što su bili izloženi primerci... 40e
Sledeće nedelje stiže i roccat kone pro air, možda zadržim oba...

extra :)

samo ti puding keycaps.... :|

salim se :)

Ja se dvoumim, tj troumim između GPX 2/Thorn/DAV3 pro.. Imao sam milion miševa zadnjih 15 godina, svi su uglavnom bili takmičarski za fps. I opet ne mogu da procenim oblik ova tri jer mi svaki miš koji nema ulegnuce za mali prst bunvakno kao sapun ispada iz ruke. Sa druge strane, svaki ima grip tape. Nekako mi je GPX 2 najlogicniji izbor..

gpx je odlican, samo da je malko laksi jedno 10g :) i ako imas manje sake, nije bas najsrecnije resenje, ali je bas ono best bang for the buck (iako uopste nije jeftin, moze da se moduje, olaksa, ali ode garancija)

ja imam manje sake, obicno gravitiram ka mini modelima, sada imam lamzu atlantis mini, perfektan mis (meni)

Ja bih kompletno zaobisao ovu generaciju DA v3, skoljke su ocajne pre ili kasnije ce se javiti flex ili krcanje.
Coating je klizav, m1/m2 i skrol su (subjektivno) losiji od v2... Pre bih isao na v2pro po ceni DA v3 wired verzije.

Ako si u mogucnosti probaj i za Pulsar v3 eS, deluje kao solidna evolucija ec2 oblika.
SS ima Prime wireless mini verziju koju uglavnom hvale (osim outdated senzora kao i kod PW-a), mada ja licno ne vidim problem...
Odradio fw update, sredili debounce i wake up time, za kezual igranje vrsi svrsi. Sacekacu da stigne i Roccat KPA sa 3370 pa da uporedim h2h.

Btw SS i i Roccat trebaju da izbace nove serije Prime (wireless) i Kone Pro Air, zato i nude ovu trenutnu rasprodaju modela.

Poslednja izmena:
@Yojimbo

Imao sam sve ec modele i sve sam prodao posle mesec dana sam nekog ZA modela, ne sećam se tačnog naziva. Nekako su mi uski i klizavi. Najduže sam imao mx518, Finalmouse Ergo i Ergo 2. I onaj Scream je bio dobar miš. E da i Sensei mi je bio vrh što se tiče oblika. Pulsar V3 eS deluje ok, hvala na savetu.

@nidzakv
A Razer viper ultimate?
Ja ga par puta probao, deluje solidno i dalje nije "zastareo" na trzistu... A i cene su im sada povoljnije.
Licno sam ga i razmatrao ali je bio previse "ravan" za saku

@Yojimbo

Viper je otpao što kažeš jer je flat. I ako je možda najzaokruzeniji proizvod. Mislim na ovaj novi model što gura 4k..

Pa da, ali ja sam svestan da nazalost imam "lopate" od saka i da vecina modela koji odgovaraju drugima meni ne leze. :)
Tako da uglavnom ljudi mogu da koriste standardne preporuke i popularne modele na trzistu...
Ja nazalost samo vece ergo mogu da koristim bez da imam grceve u prstima/saci.

Ovaj Pulsar je bas mali. 122mm..

@nidzakv
I ostali modele koje razmatras su mali...
Pulsar bi mogao/trebao da izbaci vece modele.
Ako si u slicnoj situaciji kao ja nemas puno izbora (ispod 125-6mm duzine) - Razer DA v2/v3, Roccat Kone Pro Air, Asus Rog Gladius 3 Aimpoint, SS Prime Wireless, Zowie...
Corsair Sabre (meni taj konkretni model deluje bas jeftino u nekim aspektima), Roccat Kone Kain 200 (trebaju nov model da izbace sa opto-mehanickim prekidacima)

Koja je poenta ovih 4K/8K miševa osim što troše više baterije?
Ima li to neke koristi za obične korisnike koji ne igraju takozvani kompetitivni FPS?

Nešto se ne sećam da sam ikada osetio razliku u polling rate između kugličara iz 1998. na 125 MHz i ovog sada na 1000 MHz.
Mada ja generalno imam reflekse ko mrtav konj pa možda je zato tako u mom slučaju, nikada mi milisekunde nisu značile razliku, kada mi je već response time oko 300ms :ROFLMAO:

Koja je poenta ovih 4K/8K miševa osim što troše više baterije?
Ima li to neke koristi za obične korisnike koji ne igraju takozvani kompetitivni FPS?

Nešto se ne sećam da sam ikada osetio razliku u polling rate između kugličara iz 1998. na 125 MHz i ovog sada na 1000 MHz.
Mada ja generalno imam reflekse ko mrtav konj pa možda je zato tako u mom slučaju, nikada mi milisekunde nisu značile razliku, kada mi je već response time oko 300ms :ROFLMAO:
Za vecinu korisnika bih rekao da nema potrebe iznad 1000Hz.
Ako igras kompetitivne FPSove, mozes da primetis razliku ali je, barem po meni, to dosta zavisno i od masine koju imas jer blago utice na performanse, kao i hercaze monitora (ne znam da li je ovo subjektivno ali meni je tako).

Razer Viper Pro v2...Nova ERA :D

8K pooling rate samo bespotrebno žvaće resurse procesora.

Moze li se online naci ovaj softver za MS Nemesis C100?

Prilozi

• Screenshot 2023-12-16 at 23-15-24 Uputstvo za upotrebu MS miš Nemesis C100 - uputstvo-za-upotr...png
    Screenshot 2023-12-16 at 23-15-24 Uputstvo za upotrebu MS miš Nemesis C100 - uputstvo-za-upotr...png
    336.8 KB · Pregleda: 33
Posto mi je crko prekidac na glavnom fensi Lidl misu od 800 din. trenutno koristim neki rezervni Logitech kome se izlizala oznaka, ide na jednu bateriju i ne secam se kad sam ga kupio ali malisa je zver izdrzljiva, nadziveo mi jedno 3 misa do sada. Mislim da je M185 ali neka starija verzija...i sad vidim da taj ide i do skoro 2000 din. bokte...kad sam ga ja kupio pre 100g mislim da je bio duplo manje...i vise od duplo. Ili je neki drugi model samo ista skoljka, ne mogu da nadjem.

Kada si vec pomenuo stari Logitech M185, isti sam koristio sigurno jedno 9 godina i posle toliko godina je poceo da pravi dupli klik i cistio ga ali ne vredi. Odem u radnju na G kupim novi ali model M220 da bi isti posle godinu i par meseci poceo da pravi toliko problema a isti placen 3.000 dinara sto nije malo, prvo dupli klik ima, onda ne prihvata uvek komandu kada stisnes levi klik nego moram ko sivonja da stisnem da bi registrovao komandu, stari M185 je u boljem stanju nego ovaj M220 se sav izlizao odole ajde to mi je nekako i logicno ali opet i nije.

I da bude ironija veca to uopste nije primarni mis koji se koristi svaki dan nego kada sam u krevetu da ne ustajem svaki put da uzmem glavni mis da pauziram film ili seriju ili ako gledam YT, sto znaci da u toku dana napravi mozda 50 klikova ako i toliko napravi. Neki dan sam ga odneo na reklamaciju i pita me tamo neki momak da li zelim popravku ili zamenu reko povrat novca pa cu ja kupim nesto sto ako i crkne nece mi biti zao. Poruci cu sa aliexpresa jedno 2 komada sa punjivim baterijama pa neka stoje.

Ne znam sta se njima desilo kao firmi. Oni su pre bili ono neki visi srednji nivo ali uvek pouzdane stvari koje ako se pokvare ti si nesto fizicki sam zeznuo. Bilo je uvek i mnogo boljih proizvoda drugih firmi ali za mnogo vece pare. Sad im je kvalitet maltene Genius nivo.

Realno Genius isto ne pamtim da su crkavali prekidači, imali dupli klik i slične probleme.

IMG_20231219_191701.jpg
@illidan
Ipak je bolji Roccat.
Dosta bolji ergo za palm (SS je vise za hybrid palm/claw), bolji skrol (posle logitech hyperscrola ovo je najbolji utisak na tržištu) kao i bočni tasteri... Čak i klikovi nisu loši (mada preferiram i dalje od SS - a koji imaju bolju tenziju ali su manji).. Akustični feedback m1/m2 kod Roccata je bliži mehaničkim tasterima i takodje se lakše spamuju ali mi se vise svidja "tenzija" SS opto-magnetnih ali ne i njihov supljikav zvuk.
Coating je više mat-gumiran osećaj za razliku od SS koji je čist mat-pbt fazon.. Klizači su bolji kod SS-a (tj preferiram ih lično) ali Roccatovi deluju da imaju vise "mesa".
SS više vuče na EC2 oblik (više kontrole zbog užeg vrha) , dok je Roccat donekle sličan mx518 ali se bolje "ukopa" u koren dlana i bolji je za office i casual desktop korišćenje.
Kod SS mi se umara ruka posle dužeg korišćenja (doduše nemam grčeve) i ne bi bilo lose da je malo "deblji" poput Roccata.
Oba imaju krs softver.
Generalno oba misa su fizicki bolje odradjeni od Razera (sa boljim skrolom, bocnim i m1/m2 tasterim)

U paketu kabal i usb adapter (nema dongla za usb adapter) ali dolaze i rezervni klizači. (po čemu se poznaje da je u pitanju nova revizija skrola).
Steta sto nema trenutno jedan "do it all" mis koji moze da cekira sve boxeve i da nema neku manu, verovatno cu zadrzati Roccat... Mozda zadrzim i SS, mozda ga vratim i dodam neki drugi model "ergeli". Pulsar v3 eS je prvi pik ako izbace vecu verziju za sake kromanjonca...

Poslednja izmena:
Ако смем да додам нешто интересантно. Приметио сам да сви произвођачи (сем Логи на топ моделима) још увек гуркају у своје мишеве примитивни механички енкодер, који је подложан оксидирању, прашини и свим осталим чиме је подложна механика, траје то дуго наравно, али кад се запрља, мора наравно да се расклапа и чисти, или замени новим. У свим мишевима (Roccat, SteelSeries, Razer, Goliathus итд.) је то исто, само се различито ради на естетици точкића, маске итд., па то звучи другачије код сваког миша. Рецимо Razer Ultimate ултра мега топ скупи модел има семи-оптичке тастере и механички енкодер :rolleyes:

Једино Логи има оптички енкодер, напомињем само на топ моделима (G502 wireless, G903, Master...), G Pro рецимо треба то да има као један скуп модел, међутим нема. Ти енкодери су трајни. Логи раније (док је био Logitech) није правио разлику, већ је у сваки њихов модел, било да кошта 5е или 100е, уграђивао исто. Сада то више није тако.
Уопште никад нисам успео да сазнам да ли је то њихов патент, јер чини ми се да је давно раније уграђивао Genius.

Виђао сам оптички енкодер другачијег посебног дизајна на Мицрософт мишевима рецимо, последњи је био интели 1.1, даље нисам имао прилике да видим. Наравно, далеко неудобнији него код Логија. Рецимо код свих модела сам виђао само такав енкодер, никад нисам видео механички.

Poslednja izmena:
Narucen Logitech MX Master 3s za kancelariju. Dobio firminu karticu uz opasku: trosi kao da su tvoje pare. Rodjaci, meni plata nestane za 48 sati, kakav danak neiskustvu.
Gledam sad jos neke, kao i mehanicke tastature.

Nazad
Vrh Dno