Šta je novo?

Koje miševe imate?

Pored ovih kineza, ja ne planiram više nikad da kupim neki "brendirani". Senzori su isti, kvalitet izrade skroz korektan (čak i bolji od nekih skupljih) i još uvek nisam imao probleme ni sa jednim. Za razliku od logija i razera kod kojih su se pojavljivali dupli klik i preskakanje skrola u periodu od godinu dana...
Jedina stvar koja mi se više sviđa na Razer miševima je lagani scroll klik. Na svakom kinezu koji sam probao do sad je dosta tvrđi.

Crkao mi je dongle za G502X. Naručio bih zamenski, ali sad sam pročitao da je svaki unikatan i vezan za baš taj miš uz koji dolazi. Da li je to tačno ili mogu da naručim samo novi dongle?

Pored ovih kineza, ja ne planiram više nikad da kupim neki "brendirani". Senzori su isti, kvalitet izrade skroz korektan (čak i bolji od nekih skupljih) i još uvek nisam imao probleme ni sa jednim. Za razliku od logija i razera kod kojih su se pojavljivali dupli klik i preskakanje skrola u periodu od godinu dana...
Jedina stvar koja mi se više sviđa na Razer miševima je lagani scroll klik. Na svakom kinezu koji sam probao do sad je dosta tvrđi.
Ja hoću da probam Attack Shark X11 da probam, odgovaraju mi dimenzije miša, pa da vidim kako to šljaka.

Zadnjih nekoliko godina koristim MX Master, a zbog lenjosti nikako da ga zamenim, jer mi jednostavno ne odgovara za ruku. Imam i G602 koji mi mnogo vise odgovara, ali sam slomio USB risiver. Ne treba mi za igre, vec za svakidnevni rad. Gledao sam po obliku neke modele, pa me zanima sta je kvalitetnije resenje:
Attack Shark X11
AJAZZ AJ159
RAZER DeathAdder V2 X HyperSpeed Wireless
K-Snake BM600

Razer je duplo skuplji od ova 3, mozda sa razlogom, ne znam. Ili mozda neko peto resenje?
AJ159 je dosta manji od ostalih miševa sa tog tvog spiska, a stavio si na spisak i simetrične miševe i ergonomske. Jesi li ti siguran da znaš kakav oblik i dimenzije miša tražiš?

Screenshot 2025-04-02 at 15-47-57 Razer DeathAdder V2 X HyperSpeed vs AJAZZ AJ159 vs Attack Sh...png

Naravno da nisam siguran. :) Gledao sam samo neke slike ovde u temi i otprilike probrao šta mislim da će da mi odgovara. Iskreno ne bih toliko mali miš. Npr. miševi koji su obično za laptopove mi nikako ne odgovaraju, jer me uhvati grč od tog položaja ruke.

Koji kineski brendovi su kvalitetni? Koristim bloody v5 vec deceniju pa bih hteo da probam nesto novo.

WLMouse, Scyrox, VXE, Waizowl, G-Wolves, Mchose...

ima ih, malo potrazi na yt

Jel zna neko kako da poboljšavam/ubrzam skrol na Attack Shark X11 pod MacOS-om? Večnost mi treba skrolujem npr celu stranu Google rezultata.

Jel zna neko kako da poboljšavam/ubrzam skrol na Attack Shark X11 pod MacOS-om? Večnost mi treba skrolujem npr celu stranu Google rezultata.
Pa što ne reče da ti je bitan taj "hyperfast scroll"? Onda bi preporuke za tebe bile Logitech g502, Razer Basilisk, Keychron M6, Machenike L8 Pro, Lenovo Legion M7, Redragon M813 Pro...

A što se tiče podešavanja skrola, valjda imaš opciju Scrolling speed, kad uđeš u podešavanja, pa u podešavanja miša.

Nemaš ovu opciju u podešavanjima operativnog sistema?

hFjGiyBLZj24Z5FP52yghR-970-80.png

To imam, ali onaj njihov software za detaljno podešavanje miša i dock-a nažalost nemam.

Ma softver koji koriste za Attack Shark X11 je isti generički kao i za moj Aula SC680, nema u tom softveru ništa oko podešavanja brzine skrolovanja. Imaš podešavanja DPI možeš da podesiš poll rate i to je otprilike to od korisnih opcija. Možeš da sedneš za bilo koji Windows računar, instaliraš taj njihov software, podesiš kako ti odgovara i kad jednom to snimiš u memoriju miša, taj softver ti više i ne treba.
Za MacOS bi trebalo gledati miša koji koristi web software, kao što je Attack Shark R6.

Jel se meni to cini ili Rapoo Mt750S/L nema mesto gde da se sakrije dongle?

#4,449

Pisao sam vec o ovom misu, mali update, Steel Series Rival 3 wireless, posle 1.5 god crkao klik skrola, zamenjen u garanciji, A4Tech spider ziv zdrav prav :D

Posle par godina postao mi je Razer orochi v2 neugodan i premali. Hvala za preporuku u vezi Attack Shark x11 uzeo na popustu Amazon za sada lepo radi za sve pare.

Imaš na Temu original Hero za oko 5000 još uzmeš credit onaj od 2000 I da te bog vidi.

Stigla mi dva kineza sa alija, Attack Shark R1 i Dareu A950 AIR 35g. Odlicni kinezi, dareu 35grama neverovatno lagan a vrlo dobar kvalitet izrade i jednog i drugog, Senzori odlicni, software jednostavan cak kod dareu ide preko weba ne mora nista da se instalira na pc. Odma sam stavio obsidian air dots za mene must na svakom misu. Prekidaci jako dobri, sad koliko ce da traju videcemo. Izasli me R1 17e, A950 40e. Kinezi objasnili. DA V3 Hyperspeed ide u fioku :D

Prilozi

• a950.jpg
    a950.jpg
    139.4 KB · Pregleda: 59
  • IMG_4299.jpg
    IMG_4299.jpg
    86.7 KB · Pregleda: 60
  • IMG_4301.jpg
    IMG_4301.jpg
    166.1 KB · Pregleda: 53
  • IMG_4302.jpg
    IMG_4302.jpg
    288.4 KB · Pregleda: 56
Imaš na Temu original Hero za oko 5000 još uzmeš credit onaj od 2000 I da te bog vidi.
Hvala na savetu, komplikuje mi kupovinu, mislio sam u radnjama nasim.
Svestan sam da su nase radnje skuplje.
Ono sto me zanima,
sta je bolji izbor izmedju:
Razer Cobra FRML, G102 ili Rival 3?

Iskreno miš je meni posebna kupovina i moram ih probati. Ja npr ne mogu te male miševe, a pogotovo miševe koji nemaju oslonce za palac. Znaci mogu jedino basilisk v3, mx master 3s, Logitech g502 itd...

Treba mi neki budzet wireless mis da je najpriblizniji a4 tech bloody v7 misu, cena tu 30-40e maks, ne mora od nasih moze od "madjara" sa ipona, ima neko preporuku ?

Dugi niz godina sam na tom V7 misonji al se malko ofucao, uzeo sam bezicnu verziju tog misa pre koju godnu, al je crkla baterija :/ Pa bi sada da dam ponovo sansu nekom bez kabla sto ima slicni grip :D

Hvala na savetu, komplikuje mi kupovinu, mislio sam u radnjama nasim.
Svestan sam da su nase radnje skuplje.
Ono sto me zanima,
sta je bolji izbor izmedju:
Razer Cobra FRML, G102 ili Rival 3?
Razer ne znam kakav je. G102 ima loš senzor ako ćeš mnogo da flikuješ, može da se izvede spin out (osim ako nisu stavili bolji senzor u međuvremenu), Rival 3 je nažalost pravljen od gore plastike nego Logitech, tako da je na osećaj gori i boja se skida, jer nije crna plastika, nego farbana (ne mnogo, ali može da se desi). Za oblik moraš da probaš, to niko ne može da ti kaže šta će da ti više odgovara. Pitaš u radnji, u principu normalan prodavac ti izađe u susret.

Pa što ne reče da ti je bitan taj "hyperfast scroll"? Onda bi preporuke za tebe bile Logitech g502, Razer Basilisk, Keychron M6, Machenike L8 Pro, Lenovo Legion M7, Redragon M813 Pro...

A što se tiče podešavanja skrola, valjda imaš opciju Scrolling speed, kad uđeš u podešavanja, pa u podešavanja miša.
Možeš li preporučiti još neke modele koji imaju hyper scroll?
Meni treba miš koji ima taj hyper speed ali da se automatski prebaci u njega kada se brže skroluje.
  • MX Master sam odbacio jer nije pogodan za fingertip grip, a i svi kažu da u tactile modu točkić nije precizan (skipuje često)
  • Basilisk V3 ću verovatno odbaciti jer ljudi masovno prijavljuju probleme sa motorom koji (de)aktivira kvaličlo na točkiću pa ceo miš crkne.
Odvojeno pitanje za one koji imaju Basilisk V3:
video sam da mnogi prijavljuju da im točkić crkne ili čak ceo miš nakon kratkog vremena, ali sam skontao da je to nakon što su ažurirali firmware. Da li postoji mogućnost da kada kupim miša samo instaliram Synapse da podesim DPI, sačuvam podešavanja u memoriji miša, i odmah obrišem Synapse pa da miša tako koristim?
Ako neko ima iskustva povodom crkavanja točkića/miša nakon ažuriranja firmware-a ili ako se dešavalo i bez ažuriranja. Hvala.

Ne samo da je neprecizan Infinity scroll sa kočnicom nego je i vrlo loš osećaj koristiti ga tako a u igricama je neophodno jer menjati oružja sa infinity scrollom je patnja. Opet scroll je metalni što ima i mana i prednosti, više prednosti. Jer ako planiraš duže koristiti miš svaki silikonski scrolls će se raspasti ali je tiši i ne zveči. Sve ima svoje. Takođe MX Master ima baš loš coating, pa se moraju lepiti preko razna čuda ako ne želiš da se ta guma-plastika ne istopi posle par godina korišćenja.

U stvari nije da skupuje nego sa kočnicom kao da ima grbu, imaš osećaj da su manji "koraci", ali zapravo nisu, dosta su veliki i zbog toga imaš osećaj da skipuje. Moje neko zapažanje na osnovu korišćenja MX Master. Zbog te grbe nije opcija brzo skrolovati sa kočnicom, samo sporo jer ako skroluješ brzo onda "preskače". Znači poenta je da sa kočnicom kako ja to zovek ili kako ti kažeš u tactile modu skroluješ sporo a sa infinity scrollom tj. nativno skroluješ brzo. Ako pokušavaš sporo sa infinity scrollomg i brzo sa kočnicom nećeš se lepo provesti.

Logi prednosti, ergnomija, baterija, softver.
Razer su bolji za gaming ali kvalitet izrade lošiji od Logi, softver dno dna, što se baterije tiče ne znam jel imaju ove maratonske miševe, one što sam ja koristio su klasika, par dana sa RGB tip baterije i možda nedelju dana bez.

MX Master ima i drugi scroll ali sam ga koristio manje nego li horizontalni scroll na matorim Microsoft miševima, jednostavno nemam naviku da to pristikam kao ni ova dva mala dugmeta sa strane.

Hvala na detaljnom review-u. Treća opcija mi je "Logitech G G502 X" jer koliko vidim nema nekih masovnih problema. Hteo sam prvo "Hero" verziju jer je jeftinija, ali tu su masovno prijavljivali ufalite tastere. Ova "X" verzija ima optičke pa je to rešeno. Za sada nisam našao da neko baš hejtuje točkić (glasnoća, kvalitet...) kao kod Basilisk-a, ali jedina mana je što nema da se automatski prebaci mod. Ali, s obzirom na to da nisam našao ništa drugo, i da bih taj "unlocked" mod koristio češće nego "locked", možda se na kraju odlučim za tog.

Je li probao neko Keychron M4?
Zanimaju me mali fingertip miševi, ali ne one šupljikave mini perverzije a la G-Wolves...
Mchose L7 i Darmoshark M3 Micro mi takođe deluju zanimljivo...

Jel probao neko "magnezijumske" kineske miševe tipa ATTACKSHARK R3 i tako te povoljnije modele, Beast me ne zanima jer košta kao Finalmouse...
Ima i onaj Metapanda ali je on nešto skuplji, neka iskustva sa tim miševima?

Nazad
Vrh Dno