Šta je novo?

Koje kutije?

Pioneer-ove 3070, 5070 i 7070 kutije su bas ako nema nista bolje da se nadje. Lepo izgledaju, ali nemaju veze sa audiofilskim zvukom, i tacno je da visokotonac nije kalotni, vec papirni. Pogledajte i njihovu masu od 10kg...ne obecavaju skoro nista.
@KIBLA
Sto se tice klipinga, i odnosa snage pojacalo/zvucnik, samo neko ko nema sluh i svoje sopstvene usi, moze da dovede pojacalo u kliping i da sprzi zvucnike. Ne moraju uopste zvucnici da budu jaci od pojacala(jos ako su i slabe osetljivosti, nista se ne dobija time). Kada su mnogo jaci od pojacala, tako moze da pregori pojacalo jer ga kutije vise muce i zamaraju. Kada su kutije slabije, i kada pojacalom rukuje neko ko ima imalo sluha, skoro nikada nece da sprzi ni zvucnike, a ni pojacalo. Cak se naprotiv dobija bolja ukupna zvucna slika i bolje definisan donji spektar. Ja npr. dok ne nabavim bolje i jace kutije (a izgleda i necu skoro, posto niko nista ovde ne nudi i predlaze, nego se samo udaljava od naslova teme), koristim verovali ili ne dva zvucnika sa neke mini-linije na 8oma i 5W RMS-a., a pojacalo mi je 2x130W, i nista im nije do sada,niti ce nesto da im fali cak i ako ih tako duze vremena budem slusao. Znaci, bitna je samokontrola i bilo koje kutije mogu da se sacuvaju, bilo one jace ili slabije od pojacala. To sto su one Jamo kutije na 6oma, a tebi je pojacalo ne 8oma, nema nikakve veze, radice bez problema. Cak ce i kutije na 4oma super da rade. Skoro svako pojacalo se krece u rasponu od 4-32oma. Kad je zvucnik manje omaze, on vuce vise snage iz pojacala. ;)

ne mogu reci za sebe da sam audiofil,
ali volim da cujem lep raspon zvuka, i kada se sistem pojaca da ne dolazi do distorzije,
recimo da bi napravili neki reper:
cuo sam Genius SW5.1 i SW-HF 5.1 5000 (u osnovi isti zvucnici)
i mogu reci da mi se zvuk ni malo nije svideo, prenaglaseni visoki i bas,
a srednjih ni od korova, (ove prve sam slusao duze jer ih cimer ima)
tako da ako bi ovaj moj buduci sistem zvucao bolje od ovih "genijalaca"
ja bih bio zadovoljan.

zvučaće sigurno bolje, ali ti u osnovi ideš sa najeftinijim AV Receiverom i jeftinijim zvučnicima... ne očekuj čuda. ali svakako da će zvučati bolje. i doći ćeš do jednog zaključka - muzika se sluša u stereo modu :d

:wave:

Ja isto imam vece 4 godine Genius Home Theater 5.1 (3600W PMPO-120W RMS) i za te pare tesko da moze da se dobije bolji zvuk. Takodje je bitna i kvalitetna zvucna kartica, verujte, razlika je ogromna na integrusi ili nekoj socijalnoj kartici od 1000din i na profi karticama na ovom sistemu. Licno sam se uverio i probao. Ne treba mesati babe i zabe, ovaj sistem je za komp, i kako ga onda uporedjujete sa Hi-Fi sistemima?! Cista besmislica...isto kao uporedjivanje fice sa floridom.

Pazi, fica je nekad bio OK auto, a Florida nije nikada... :d

Shalu na stranu... :)

Generalno, za 150 evra mozes da dobijes samo bookshelf varijantu i to skromniju tipa Monitor Audio BR2 (polovni, naravno). Velike kutije za te pare jednostavno ne mogu da valjaju.

Cesljajuci forume i razne ponude, uverio sam se da pravi audiofilski kvalitet zaista nema za te pare. Od kvalitetnijih varijanti jedino kao sto kaze Delija, dolaze u obzir bookshelf varijante, naravno polovne, tipa Monitor Audio, Mission, poneki Kef...standardna ponuda. Ali monitori skoro nikada, bar ne ovi srednje prosecni, ne mogu da daju taj bass, aj da ne kazem kvalitet, kao neki driver od 10",12" ili 15". Druga stvar, bookshelf su vise namenjeni pojacalima sa manjom snagom, i na skoro svim ovim gore navedenim modelima je preporucena snaga pojacala 60W... To je jednostavno predvidjeno za uzivanje u muzici, bez izivljavanja u dB i vatima. Pokusacu ipak da nadjem neku polovnu trosistemsku kutiju za ove pare, pa sta bude...ne zurim;)

Dobre bookshelf kutije traze "vatre" samo tako, i vole snazna pojacala...

Ne zaboravi najvaznije pravilo:

ZVUČNICI SE NE KUPUJU NA SLEPO - BEZ PRESLUSAVANJA PRE KUPOVINE !

Moraćeš da isprobaš kako koji pasuju tvom pojačavaču, bez toga je čista kocka bez obzira na cenu.

Evo i predloga za niskobudžetni HiFi:
probaj da pronađeš negde Celestion ili Jamo zv. kutije.

Pružaju dosta za ono koliko koštaju. Mislim da je Celestion kupio KEF i znatno poboljšao njihov razvoj u poslednjih par godina, a Jamo ima u Tehnomarketovim prodavnicama za sve ukuse i dubine džepova.

Poslednja izmena:
Slazem se za Jamo i Celestion- koliko para, toliko muzike. Jamo modele mogu da poslusam, ali ne znam gde bih mogao Celestion-e u Nisu da nadjem?

U prilici sam da kupim Infinity Primus 200 zvucnike. Bookshelf varijanta za 120e, naravno polovni u odlicnom stanju.

PRODUCT SPECIFICATIONS
General
Recommended Power Amplifier Range 20 - 100 watts
Frequency Response 50Hz - 22kHz
Sensitivity (2.83V @ 1m) 92dB
Nominal Impedance 6 ohms
Crossover Frequency 3,5kHz
Woofer 165mm glassfiber
Tweeter 20mm textile dome
Dimensions
(H x W x D) 370 x 208 x 279 mm

Sta biste mi rekli za ove zvucnike? Jer neko imao iskustva s njima?

Prilozi

• Infinity Primus 200.jpg
    Infinity Primus 200.jpg
    14.9 KB · Pregleda: 118
  • Infinity Primus 200 (1).jpg
    Infinity Primus 200 (1).jpg
    10.2 KB · Pregleda: 75
  • Infinity Primus 200 (2).jpg
    Infinity Primus 200 (2).jpg
    14 KB · Pregleda: 90
Ja predlazem takodje polovne kutije. Mogao bi naci neki polovni DIY projekat kao sto je Visaton Alto2. Ume bas da mu padne cena u odnosu koliko vredi, i onda ti taman uskocis:)
Ako mora novo, mozda bi valjao neki od eltax symphony modela. Imas ovde pozitivno misljenje o njemu: http://www.hifi-forumi.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=7470

Moras da cujes te infinity. Ja sam slusao wharfedale diamonde pa ti njih i preporucujem, te nisam. Najbolje da odes sa tim pojacalom i novcem do neke od radnji i lepo poslusas par modela koje mozes da platis i eto. Mozda i da povedes nekog ko zna vise.

...
U slucaj uda budu slabiji zvucnici onda im skracujes vek trajanja. Ako stavis prejake zvucnike, onda vuku previse iz pojacala i pojacalo je onda ugrozeno.
Malo jaci zvucnici mogu da zadovolje maximalnu snagu pojacala, a pojacalo nije preoptereceno.

Bolje cuti...

Ti me ispravi i prosvetli.
Meni prija ova tema, nesto sam naucio, ti verovatno nisi. Verovatno ne umes da ucis i da drugima objasnis kada grese i zasto.

tuča! tuča! Snupi i Lucija se tuku ..

treći post u ovoj temi (by Cvrčak) je sasvim lepo objasnio ono oko čega se pokušate raspraviti ..

a cilj je da pomognemo čoveku .. ja bih savetovao da ipak ne ide na tu varijantu od 100 i kusur evra, već da gleda nešto polovno a dobro za npr 200+ evra, jer ipak ćeš ih dugo koristiti ..

ja sam tako svojevremeno uzeo KEF Q30 lepo sređene u prerađenene, i shvatio sam da za ovu relativno malu prostoriju daju taman ono što mi treba, u skladu sa muzičkim afinitetom

Pa razmisljam da naletim na neke polovne Monitor Audio, BR2 ili SR1, neki Mission, tako nesto... Kad sam malo bolje razmislio, sedeci u sobi za koju su namenjeni buduci zvucnici, shvatio sam da za podnostojece necu moci da napravim idealne uslove za rasprostiranje zvuka, jer bih morao da pravim velike promene u razmestaju stvari, a velicina sobe je 20 kvadrata, pa stoga mislim da ce meni monitori da sasvim pristojno ispune ovu sobu kvalitetnim zvukom. Ono sto me zanima u vezi ovih gore navedenih modela (posto nisam imao prilike da ih cujem, a toliko su nahvaljeni od strane svih) je sledeca stvar. Kako se ponasa bass na vecim snagama, s obzirom na velicinu od 16cm bass jedinice? I posto je za ove monitore i svake bolje zvucnike umesto nominalne snage stavljena sledeca fraza:"Preporucena snaga pojacala 10-100W", da li to znaci da mu je RMS snaga 100W, ili da je toliko preporucljiva snaga pojacala, a da je zvucnik slabiji od 100W?

@Johnny B.
Napisa ti svasta nesto, tako da nemas pravo da se ljutis... ;)

Ne ljutim se, samo treba reci na lep nacin.

Ja prihvatam kritiku.

Moje iskustvo sa tannoy+pioneer nije bas bilo nesto ,ustvari ochajno.Bas mutan ,nema trunke iskre-zanimljivosti u zvuku ,suvise povuceno i tamno.Doduse ,nije isto pojacalo (moje je bilo A757 ) ali zvucnici su bili tannoy mx2 tako da ako budes imao ponude za ove kutije ,moja preporuka ti je da ih dobro poslusas.
Za 150e stvano ne znam sta bih preporucio...Poslusaj sve sto ti padne pod ruku !!!

Premasicu malo cifru od 150e, pa cu da idem na kvalitetniji polovni monitor...

Neko je spomenuo Alto2 kutije (samogradnja), najtoplija preporuka za njih (ako ih nađeš od nekog) a ako se ne gadiš samogradnje, ove se baš lako prave.

Poslednja izmena:
Ima jos jedna laksa varijanta ,doduse avangardna ali pruza ubedljivo najvise muzike za ulozeni novac.Open Baffle sa PA drajverima !

Izbacujem samogradnju kao mogucnost, idem najverovatnije na polovne Monitore.

Koliko bi moglo da se dobije za B&W - Matrix I ?

poz
M.

Nazad
Vrh Dno