Šta je novo?

Koje kutije?

nikk18adsl

Slavan
Učlanjen(a)
28.07.2007
Poena
350
Upravo kupujem polovno kucno pojacalo Pioneer A-60. Radi se o stereo pojacalu snage 2x100W na 8oma. Imam dilemu oko izbora zvucnika za njega. Znaci, trebaju mi 2 zvucne kutije(trosistemske, na 8oma) koje bi se perfektno uklopile s tom izlaznom snagom pojacala. Misljenja oko odnosa snage pojacala-zvucnika su podeljena. Tako neko tvrdi da je bolje da su zvucnici slabiji od pojacala, zbog klipinga pojacala, dugotrajnosti zvucnika i bolje kontrole celokupne zvucne slike. Ima logike. A neko kaze: Kaci bilo koju jacu kutije, mocice da "gura"...Stoji i to, moze. Poznatije marke i modeli (Mission, KEF,...) cak naglasavaju da ne postoji "snaga zvucnika", vec oni stavljaju preporucenu snagu pojacala koje bi trebalo da gura te kutije. Kod pasivnih kutija, kazu, RMS ili nominalna snaga oznacava samo dozvoljenu kolicinu snage koju zvucnik moze u duzem intervalu vremena da izdrzi, a da se ne raspadne...
Ovo su neka kontradiktorna misljenja, i vec pitanja za razmisljanje i sire razmatranje, a mene samo interesuje KOJE KUTIJE DA NABAVIM za snagu 2x100W na 8oma, a da to bude fenomenalno za kucne uslove i da bude sto jeftinije. Takodje mi je bitno da bass bude kvalitetan. Znaci najpovoljniji odnos cena-kvalitet, a da ipak to ne bude SAL. U obzir bi mogle da dodju i koriscene, ali ispravne i ocuvane kutije. Pa ako neko ima neki predlog, misljenje ili ponudu, neka izvoli. Hvala! Pozdrav

Pa nemam nikakav konkretan model da ti predložim, ali imam savet za sve ovo pre toga što si rekao.
Ako uzmeš kutije koje su jače od pojačala, možeš da ih syebeš, jelte, klipingom pojačala, a ako ti je obrnuto, možeš da ih syebeš pumpanjem prevelike snage. :D

Znači, ako ćeš da paziš koliko odvrćeš, totalno ti je svejedno.

Ja bih gledao sve od 80w-150w bitnije bi mi bilo kako zvuče, nego koliko se deru.
Nisi naveo cenovni rang ni orijentaciono, ali ljudi su hvalili JAMO tako da ne bi bilo loše da ih poslušaš.

Pogledaj Tannoy zvucnike... ja sam uzeo za lokal i super su. Ima ih u BM-u.

Upoznat sam sa dobrim i losim stranama odnosa snage zvucnika/pojacala, tako da se slazem u rangu preporucljive snage (80-150W). Bitan je zvuk naravno, s tim sto ovo pojacalo ima dosta potencijala da tera sve moguce kutije, pa i preko 200W, u sta sam se sam uverio. To ne znaci da trazim takve grdosije za sobu od nekih 20-tak kvadrata.Fond za te dve kutije bih voleo da ne premasi 150-160e,bas u izuzetnoj situacije i nesto malo preko. Svestan sam da za taj kesh nema nesto preteranog kvaliteta, ali nisam ni rekao da trazim poznatije audiofilske modele, tipa Mission,B&W i sl. To ce mozda kasnije da udje u obzir sa vecim fondom. Znaci, potraga se svodi na klasicnu trosistemsku kutiju na 8oma, snage 100-150W, sa vecim bassom(8'',10'',12'' ili eventualno 15''). Ako neko ima nesto sto bi odgovaralo opisu, neka predlozi.Hvala unapred.Poz:wave:

E, ovaj Eltax Concept 400 Black bi mogao da dodje u obzir.Lepo bi se uklopio(bar se nadam). Jer mu je stvarno cena 149e za oba zvucnika u Beogradu?

Mislim da bi zvucnici trebalo da budu jaci za recimo 10tak% od izlazne snage pojacala.
U slucaj uda budu slabiji zvucnici onda im skracujes vek trajanja. Ako stavis prejake zvucnike, onda vuku previse iz pojacala i pojacalo je onda ugrozeno.
Malo jaci zvucnici mogu da zadovolje maximalnu snagu pojacala, a pojacalo nije preoptereceno.

jeste mu cena 149e za par, samo o kvalitetu ne znam puno - koliko očekivati za 149e od tolike kutije??? inače u vezi odnosa snaga pojačala/zvučnika, uvek bih uzeo jače pojačalo od zvučnika, samo ne odvrćeš do kraja i miran si. o ovoj temi se već pričalo, pa ne bih ponovo...

:wave:

Meni na izgled a i po karakteristikama, onaj zvucnik obecava kakav-takav kvalitet. Nasao sam potpunije podatke. Long term power je 200W po kutiji, sto je super ako je istina,short term power je 400W, frekventni opseg 35-20000Hz, osetljivost 93dB, za impedansu pise 4-8oma, tweeter 25mm soft dome, midrange 130mm, woofer 2x200mm. Sasvim primamljivo po deklaraciji... A nasao sam i model 700, malo jaci model, samo sto ima hornu, 250W RMS-a i wooferi su 2x250mm. Za njega ne znam cenu. Ako neko moze nesto da mi kaze za ovaj prvi model nesto detaljnije ko ih je slusao, bilo bi mi od velike koristi.
P.S. Trenutno na pojacalu od 2x120W RMS-a imam prikljucene plasticne kutije od neke mini linije koji su po 5W, i jos nisu crkli, tako da imam osecaj za uskladjivanje i obuzdavanje snage.:D

I na tarabi pise p**** pa ljudi ne lome q*****.... :d :D

Iliti, to sto pise - macki o rep. 100 evra kosta jedan iole kvalitetan 6.5" mid-bass... Sta ocekivati od 2 tolike kutije za 150 evra? :wall:

Šta očekivati od Pioneera Starijeg od 20 godina?

Dosta toga, ali ipak treba reci sta je taj pioneer.

Mislim, jesu li to zvucnici, pojacalo,???

Poslednja izmena:
Ako su zvucnici - onda "truba" :)

U pitanju je tranzistorsko pojacalo Pioneer iz 80-tih godina, sa trafoom od 700W, 2x120W po kanalu, velikim kondenzatorima i odlicno ocuvano, kao novo! Zilavije od mnogih igracaka...

Prilozi

• IMG_0813crop_resize.jpg
    IMG_0813crop_resize.jpg
    102.3 KB · Pregleda: 190
Mislim da je to odlicna stvar!

Provereno dobra:,,: Samo jos da legnu i neke mrcine od kutija...

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo skoro SAL-ove kutije za tacno 12000 dinara i prikljucio ih na KENWOOD-ov resiver od 2x80w kupljenog '97 godine za 520 DEM. Za moj ukus rade extra mada mnogi i nemaju neko lepo misljenje o SAL-u. Napominjem da nisam neki audiofil ali volim da cujem dobar zvuk tako da mislim da ove kutije pruzaju dosta sobzirom koliko kostaju. Evo nekog mog subjektivnog poredjenja u odnosu na Jazz-ov 9940 sistem 5.1 200w RMS koga isto posedujem. Naime Jazz nema sta tu da trazi, SAL-ove kutije pre svega mnogo bolje reprodukuju srednje tonove (Jazz ih skoro prakcitno i nema) i pre svega su verovali ili ne jace od JAZZ-a. Evo i specifikacije svucnika.

SAL SILVERSOUND 2610
• Pm / Pn: 250 / 150 W
• Z: 4 Ohm (MADA KOD MENE NA ZVUCNIKU PISE DA JE 8 Ohm)
• SPL(1W/1m): 91 dB
• f: 35 - 20.000 Hz
• construction: 3-way, bass-reflex stand- box pair
• speakers:
• woofer: 250 mm paper cone
• midrange: 2 x 165 mm polipropylene
• tweeter: 1" metallized mylar dome tweeter
• connectors: 4 pole gilded banana, adjustable
• removable front panel and black anvil
• the 8 Ohm sub-bass could be bounded to separate ampilfier, too
• It is 8 Ohm on the level of midrange and tweeter.
• By using the accessory templet the resultant impedancy will be 4 Ohm
• size: 207 x 987 x 350 mm
• weight: 17,6 kg

Prilozi

• 05004.jpg
    05004.jpg
    5.9 KB · Pregleda: 247
Poslednja izmena:
po čemu su solidni, ja sam pročitao da su krš neopevani, pa me zanima zašto tvrdiš da su solidni?

BTW: Koji smor na ovom forumu, niko ništa ne piše 100 godina, isto kao na "aparatima i opremi" :(

Poslednja izmena:
Postoje drugi forumi koji se time bave... :)

Nisam skoro upadao na ovaj forum, uglavnom visim na Hi-Fi forumu, pa vidim ovde neke predloge oko zvucnika... Sto se tice ovih SAL-ovih kutija, verujte mi da sam ih odavno imao u opciji, i ovaj model 2610, kao i 3610 i 4610 ali kako prodavci u bilo kojoj SAL-ovoj radnji nisu ni najmanje zainteresovani da prezentuju svoj proizvod na delu, u radnji(kao, nemamo mi nikakvo pojacalo ili uredjaj na kome bi ih pustili...), odustao sam od njih, a i mislim da se za iste pare moze naci neki kvalitetniji polovan zvucnik(bez uvrede, nije da vredjam ili ponizavam SAL). Gledao sam vec i ove Pioneer kutije, znam sva tri modela po karakteristikama u prste sto bi rekli, ali sam i ja cuo da nisu nista posebno po zvuku, a i ne svidja mi se sto su u pitanju kompresione kutije. Takodje je i kod njih politika da posto ih nemaju na lageru, cim ih naruce, bukvalno sam u obavezi da ih kupim, bez prethodnog neobaveznog slusanja. To mi se naravno ne svidja, a kao sto rekoh, za manje pare ima mnogo bolji kvalitet,naravno polovnjak. Pioneer 5070 sa marzom kosta oko 14000 din...7070 je jos 50-tak evra skuplji! Neko mi je preporucio JBL, narocito trosistemsku kutiju lx-55. Po karakteristikama i preporukama prava bombona za Pioneer pojacalo, ali sam takodje naisao na komentar na nekom stranom forumu, da srednji spektar nije dobro izbalansiran u odnosu na bass, a rezna frekvencija je na 800Hz i 4000Hz. Jos neki predlog?

Kompresione kutije su prava stvar, ALI... one koje valjaju kostaju mnogo + traze kvalitetna, jaka i skupa pojacala...

Au, covece kako losa usluga. U radnji gde sam ja kupio SAL zvucnike (necu da je reklamiram inace radnja je iz Pozarevca) sam ladno doneo svoj resiver i ispobao par zvucnika bez problema i odabrao ove kutije.

Poslednja izmena:
Imaju pioneer zvucnici sa oznakom 5070 uklapaju se u tu cifru i solidni su a ima nesto skuplja varjanta za nekih 50e 7070 i mislim da su ovi drugi dosta bolji i mnogo se bolje uklapaju sa tim pojacalom.

http://www.pioneer.co.uk/uk/products/CS-5070/print.html
http://www.pioneer.co.uk/uk/products/42/99/161/CS-7070/index.html

po čemu su solidni, ja sam pročitao da su krš neopevani, pa me zanima zašto tvrdiš da su solidni?

BTW: Koji smor na ovom forumu, niko ništa ne piše 100 godina, isto kao na "aparatima i opremi" :(

merkam ove kutije vec nekoliko dana,
pa me zanima ima li neko iskustva sa njima,
meni su ovako na oko i po karakteristikama ok, sto naravno nemz veze sa stvarnom slikom ili bolje reci zvukom, prvenstveno mislim na 3070 eventualno 5070, ali tesko zbog finansija
isle bi na ovo pojacalo link
evo usput link i za kutije 3070 , 5070

e sad u vezi tog kliping-a
moze li malo pojasnjenje,
jer do sada sam uvek nailazio na predloge da zvucnici treba da su jaci
od pojacala za nekih 20-30w.

ne mogu da nađem tačan link, ali sećam se da je jedan od detalja koji su pominjali da ovi zvučnici (što se vidi i sa slike) još uvek imaju papirnog visokotonca (a ne kalotnog), pa ne treba očekivati neki kvalitet što se tiče zvuka. inače ako imaš već budžet od 10-15000din, pogledaj pre jamo e660 u tehnomarketu, veruem da bi bio bolji izbor ;)

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09028202

ne mogu da nađem tačan link, ali sećam se da je jedan od detalja koji su pominjali da ovi zvučnici (što se vidi i sa slike) još uvek imaju papirnog visokotonca (a ne kalotnog), pa ne treba očekivati neki kvalitet što se tiče zvuka. inače ako imaš već budžet od 10-15000din, pogledaj pre jamo e660 u tehnomarketu, veruem da bi bio bolji izbor ;)

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09028202

video sam te jamo, ali su oni od 6 oma,
a ovo pojacalo je 8 oma.

potraži malo na netu, ja sam sad gledao, ali bezuspešno :S: , nešto mi ne deluje verovatno da to pojačalo ne radi i na 4Oma?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno