Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Meni bi isto trebalo neko napajanje do 50e, imam slicnu konfiguraciju kao clan amdpower, odnosno konfiguracija iz potpisa. Da li bi mi ovo FSP napajanje odgovaralo i meni na trenutnu konfiguraciju a posle i na neki Ryzen 5 + 1050ti ili 1060? Hvala!

Da li može preporuka za napajanje od 500-600W, 80 Gold-Bronze efficiency.

Na meraču potrošnje, ceo komp ne vuče više od 260W. Intel i5 760, nVidia GTS 450 graficka, 12 Gb RAM. To su neki veći potrošači. Konfiguracija sastavljena još krajem 2010. Radi na nekom LC 600W napajanju od 2.700 dinara u ono vreme. Mislim da i danas to napajanje ne košta više od 3.000 dinara. Zadnje 2-3 godine drnda uvek i dosta se čuje. Ne mogu više noću da ga slušam.

Uzeo bih neko kvalitetnije napajanje za narednih 10 godina. Da traje čak i kad promenim ovu konfiguraciju.

Znam da ima napajanja bez ventilatora i onih hibridnih, koji gase ventilator kad nije veliko opterećenje. Ne mora da bude bez ventilatora, ali mi dosta znači da je tiho napajanje.

Imate li neke predloge do 7-8.000 dinara?

Ono što sam našao nakon kratkog guglanja je
LC9550 V2.3 - Gold - https://www.gigatron.rs/napajanja/lcpower_napajanje_500w_lc9550_v23__gold_series-70099
LC6550 V2.3 - https://www.gigatron.rs/napajanja/lcpower_napajanje_super_silent_series_550w__lc6550_v23-92709
LC6560GP4 V2.4 560W, Semi-Modularno - https://www.gigatron.rs/napajanja/lcpower_napajanje_gp4_series_560w__lc6560gp4_v24-72565
Cooler Master V3 Elite
Sea Sonic Bronze SS-520GM2 - https://www.gigatron.rs/napajanja/s...o_edition_520w_80_plus_bronze__ss520gm2-35181

Može LC, CoolerMaster, Seasonic, Corsair. Samo da je kvalitetna marka.

Za sad mi je LC LC6550 V2.3 favorit zbog cene i tihog rada, a Sea Sonic SS-520GM2 zbog specifikacija.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Ja bih gledao SeaSonic. 500+ vati, idealno ako je modularno.

Ušteda na napajanju i ploči = ferari sa “krštenim” benzinom iz flaše za Kolu. :)

Ako planiraš “gejming”, možda i 600-700 vati za svaki slučaj, ako grene trend opreme sa jačom potrošnjom (ne znam može li to iko predvideti).

Mada me ne bi iznenadilo da za par godina izmisle “bolji” standard za napajanje, sa drugačijim konektorima i voltažama - zašto bi se stara ispravna oprema mogla koristiti preko 10 godina, od toga nema zarade.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja bih gledao SeaSonic. 500+ vati, idealno ako je modularno.

Ako planiraš “gejming”, možda i 600-700 vati za svaki slučaj, ako grene trend opreme sa jačom potrošnjom (ne znam može li to iko predvideti).

Mada me ne bi iznenadilo da za par godina izmisle “bolji” standard za napajanje, sa drugačijim konektorima i voltažama - zašto bi se stara ispravna oprema mogla koristiti preko 10 godina, od toga nema zarade.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne igram igrice. Radim video i foto obradu. Za surf i gledanje filmove potrošnja je između 90-150W. Sa maksimalnim opterećenjem Premiera, nisam primetio da vuče preko 260W iz zida. Ne znam kako će biti kad pređem na 4k i noviji procesor za godinu-dve, mada i5 8. generacije ne troši više od 65W. Grafike max vuku oko 150-180W pod punim opterećenjem u majningu (primer), tako da teško da će da povuče više od toga za video obradu.

Mogu oni da menjaju standarde, uvek može da se kupi malo starija oprema koja odgovara današnjim napajanjima.

Hvala za savet.

Pozdrav.

Eto nesto sto bi nixylive mogao da tera sledecih 10 godina ;)

LG 600H-12 V2.3 traje 8 godina. Zasto ne bi neko mnogo bolje napajanje :)

Inače, juče sam osluškivao odakle dolazi buka. Nije iz napajanja. Napajanje je relativno tiho. Ventilator na grafičkoj pravi najveću buku, tako da ću to da popravljam sad, a napajanje malo kasnije da menjam.

Napajanje stiglo,sve me izaslo 6200,garancija 36 meseca.
Moze li malo pomoci oko ventilaotra skinutog sa napajanja,moze li se ovako ubosti u prva dva pina na ploci??

attachment.php

Ljudi moze mala pomoc, vec par dana ne mogu da se opredelim za napajanje zapalo mi za oko CHIEFTEC GPE-600S 600W ECO serija i Cooler Master MasterWatt Lite 600W slicne su im cene sto mi najvise odgovara e sad.. Muci me kvalitet, citao sam negde da je Chieftec Nemacka marka pa idem onom logikom "kad Nemac napravi to mora da traje" i trazio sam da uporedim i jedan i drugi medjutim nalazio sam samo Cooler Master rewiev paa ako moze neki savet sta je po vama bolje da uzmem? E da, sklapam polako neki gejmerski racunar sa i5 8500 procesorom, maticna gigabyte z370 hd3p, Ram DIMM DDR4 8GB 2666MHz Kingston Fury Black CL15 i za graficku jos nemam kintu al kad skupim uzecu gtx 1050ti 4gb

Intel i5 8500
DDR4 8GB RAM Kingston fury black 2666Mhz
Gigabyte Z370 HD3P maticna
Nvidia GTX 1050ti 4gb

koje napajanje uzeti mislim koje je kvalitetnije, da li Cooler Master Masterwatt light 600w ili Chieftec GPE-600S Eco?

Great Wall je napravio Corsair SF? Interesantno...znam da je deo CX serije by GW. Ko god da ga je sklepao, dobio je izuzetno visoke ocene od Džonija, tako da ne sumnjam u kvalitet.

Još samo da nađem negde onaj SFX-ATX adapter...

Nazad
Vrh Dno