Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Upravo, 650W+ je samo "future proof" da moze neki upgrade da odradi. Evo imas u potpisu sta ja teram sa 750W bez problema :D

@terzazak Ja bih doplatio koju hiljadarku i uzeo bolji proizvod.
@Rick Hydro GD je low end speculative na tier listi. Nešto kao i spomenuti MW650. I nije neka razlika sem u ceni, koliko vidim.

Antec EA550G Pro je realno najbolji izbor (ali je malo skuplji). Ima verzija od 650W za 13.000. Vredan pomena je i be quiet Straight Power 11 650W za 11.500, ali nažalost samo 3g garancija.

Baš bezvezna ponuda.

Pa onda se najvise isplati ono sto sam prvo hteo FSP Hydro GSM Lite PRO 750w za 10.800din, 7 god garancija.
Ista cena na satu za 650w i 750w (moram da pozovem i proverim).

Gledao sam neke nase recenzije (YT) i kazu da je kvalitetno uradjeno. Koliko vidim spada u Tier B napajanja.

I strane recenzije ga hvale, "Kondenzatori japanske proizvodnje. Ima visoku efikasnost (prema našim testovima, čak i nešto veću od deklarisane), dobro je zaštićena od vanrednih situacija i izgrađeno je na kompetentnoj modernoj platformi. Izlazni električni parametri su dobri. Moguće je ručno kalibrisati svaku liniju, ali naša kopija ima normalnu fabričku kalibraciju. Dobro lemljenje, dobri dugački kablovi sa presekom čak i debljim nego što bi bilo potrebno."
Jedina zamerka na ventilator, lezajevi i buka.

Ko i pravi te "tier" liste? Ja sa odavno prestao da ih gledam.
Ja konkretno pričam o ovoj. Ukratko, ekipa entuzijasta elektrotehnike koja se okupila sa par tehničkih foruma i rešila da napravi smislen resurs kako bi prosečan čovek koji se u napajanja ne razume snašao nekako i napravio kakav-takav bolji izbor (a i da ne bi bilo beskonačnih rasprava na jedno te isto pitanje). Lista nije perfektna, ali je više nego dobar vodič. Rangiraju napajanja po definisanoj metodologiji, a na osnovu onoga šta piše u recenzijama profi ljudi koji imaju uslove da izvrše testove sa skupom opremom. U sve to uračunaju i arhitekturu tj. dizajn napajanja i performanse i klasifikuju u standardizovane kategorije.

Ne znam ni za aktuelnu jednu kritiku koja na neki način obezvređuje listu (minus ona o nedostatku/ograničenosti informacija). Ko zna nek napiše.
Nadjoh Corsair 650W 80 PLUS Gold Modular RM650 za 11.300, ne pise kolika je garancija.
Valjda je ovo bolje od prethodnih?
Kad sam gledao, nije bilo na stanju. Inače, to ti je jedno od najboljih (najhvaljenijih) napajanja. Ne znam koliku garanciju VH daje.

Ja konkretno pričam o ovoj. Ukratko, ekipa entuzijasta elektrotehnike koja se okupila sa par tehničkih foruma i rešila da napravi smislen resurs kako bi prosečan čovek koji se u napajanja ne razume snašao nekako i napravio kakav-takav bolji izbor (a i da ne bi bilo beskonačnih rasprava na jedno te isto pitanje). Lista nije perfektna, ali je više nego dobar vodič. Rangiraju napajanja po definisanoj metodologiji, a na osnovu onoga šta piše u recenzijama profi ljudi koji imaju uslove da izvrše testove sa skupom opremom. U sve to uračunaju i arhitekturu tj. dizajn napajanja i performanse i klasifikuju u standardizovane kategorije.

Ne znam ni za aktuelnu jednu kritiku koja na neki način obezvređuje listu (minus ona o nedostatku/ograničenosti informacija). Ko zna nek napiše.

Kad sam gledao, nije bilo na stanju. Inače, to ti je jedno od najboljih (najhvaljenijih) napajanja. Ne znam koliku garanciju VH daje.
Verovatno mislis na RMx :)
Ovo je samo RM :) Ako se dobro secam ima neki kineski ventilator koji je navodno malo bucniji ili tako nesto, to je bila kao neka zamerka.

Nije, isto je Tier C, speculative position
GSM Lite "Lite" Pro je manje vise tier B, nema toliko razlike u odnosu na original model. Bas je granici izmedju tier-ova, i najvise koci (kao i sve jeftinije FSP), sto nema review-ova dobrih.

minus ona o nedostatku/ograničenosti informacija
Koje su u monstruozno detaljnom excel fajlu xD i + tone i tone detalja u DIscord server-u, kroz svako-nedeljne diskusije sa razlicitim Velikanima iz industrije, serviserima, naucnicima itd, ...
Ko i pravi te "tier" liste?
Je pogresno pitanje xD. Ispravna pitanju su,

1. ko im daje rezultate testiranja i Full Cybenetics detaljne fajl-ove o test-ovima napajanja koji nisu javno dostupni (zbog zahteva firmi koje placaju ta testiranja).

2. ko im prenosi novine u razvoju elektro-mehanickih komponenti i trendovima iz fabrika i insitituta.

3. ko je bio glavni mentor

4. ko ih je povezao sa kontaktima iz industrije

5. i ko im privatno govori da li je posle originalnih review-ova, neko napajanja od neke firme imalo probleme koji su se ispojili u dugotrajnom testiranju

Poslednja izmena:
Verovatno mislis na RMx :)
Ovo je samo RM :) Ako se dobro secam ima neki kineski ventilator koji je navodno malo bucniji ili tako nesto, to je bila kao neka zamerka.
Da, u pravu si. Definitivno sam mislio na RMx kad sam napisao prethodni post, ali ni mlađi brat RM nije daleko iza po kvalitetu. Ista topologija, samo su odabrane jeftinije komponente koje su i dalje vrlo kvalitetne (isti garantni period). Kineski kondenzatori umesto japanskih i jeftiniji Hong Hua ventilator umesto NR135L (HH je navodno slabiji po pitanju izdržljivost; koliko je bučniji od RMx - ne znam).
Koje su u monstruozno detaljnom excel fajlu xD i + tone i tone detalja u DIscord server-u, kroz svako-nedeljne diskusije sa razlicitim Velikanima iz industrije, serviserima, naucnicima itd, ...
Pa nedostatak (ozbiljnih) informacija je problematičan za speculative podkategoriju. Recimo, za Gigabyte PG-M seriju se nije znalo da lako eksplodira dok ga se Aris nije dokopao. Ali je svom srećom ionako bilo klasifikovano kao za izbegavanje zbog velikog postotka otkaza. Da nije, bilo bi speculative. A problem sa ograničenošću informacija je bio u slučaju Aresgame AGT850. Dobili su "golden sample" + "zvanične" podatke od kompanije i dok im jonnyGuru/Aris/ko već nije javio za muljažu, verovatno bi bilo i dalje na listi (a tamo je bilo ca. godinu dana?). Ima sigurno i drugih primera, ali setih se ova dva.

U prvom slučaju to može da se reši tako što se izbegava speculative podkategorija (ponekad možda i na uštrb), a druga zamerka će uvek biti tu. Ali kao što si i rekao, tu je saradnja sa ljudima iz zajednice da umanji verovatnoću da se ponovi neki PG-M/Aresgame slučaj, pa je shodno tome čitav projekat vrlo smislen i koristan.

Pa nedostatak (ozbiljnih) informacija je problematičan za speculative podkategoriju.
A, ti si mislio sa te strane, da, da Speculative, i nize u tier-u za neka ocigledno kvalitetnija napajanja, je zbog nedostatka informacija.
Recimo, za Gigabyte PG-M seriju se nije znalo da lako eksplodira dok ga se Aris nije dokopao.
Sad je sve speculative i u nizem tier-u, dok ga se Aris ne dokopa (ili ima dovoljno drugih slicnog kvaliteta ili malo ispod review-ova). Al generalno mislim da nista ne moze da udje u Tier A vise dok ga se Aris ne dokopa

Da li je ovo baš DOBRO napajanje za oko 180 eura?

Da li za te pare postoji neko bolje?....na njega bi išla neka 4080 grafika pre ili kasnije...

Odlično je, za te pare nema bolje.

Mada kako vidim kod nas je za te pare FSP napajanje HYDRO G PRO 1000W PPA10A2400, koji nema podršku za ATX3.0(PCIe5.0), ovaj je skuplji

@Ulrich za tu cenu da. Ali proveri da li je to zapravo Hydro G Pro ATX3.0. Na itsvetu stoji GT Pro za 180€, a G Pro ATX3.0 235€. (I tad se isplati; na itsvetu su artikli zamenjeni iz nekog razloga)
Pa valjda je ovo taj noviji ATX 3.0 model napajanja...

Mada na iponu postoji i taj gt model koji je nešto jeftiniji,ali to je valjda taj stariji i koji nije 5.0 i ATX3

Na sajtu Ipon-a je ok, nego smo gledali domaće radnje gde postoji i stari model (PPA10A2400) i stoji na stanju, ali svakako i na kp i kod naših treba prvo proveriti jer su oznake slične

Pa kupio bih ga iz Ugarske,ovde kod nas je skuplje za nekih 7-8 hiljadarki....(možda i nešto više,što nije baš malo)

Nazad
Vrh Dno