Šta je novo?

Koje integrisano pojacalo uzeti?

Uputio sam se i primljeno k' znaju ..:)

Inace eto da javim da je i pala konacna odluka na Denon-a. Ocekivao sam ga cak danas, ali kurir se nije pojavio tako da se nadam da je sve u redu i da stize u ponedeljak. Hvala vam na vremenu i preporukama :)

Upravo je stiglo i problemi ..

1. Nema daljinca u pakovanju.
2. Input potenciometar (Input Selection) i Rec Out Selection treba da se vrte za po 3 mesta na levo, i tri na desno. Oba se vrte 6 mesta na desno od sredine.

Pogledajte odavde sliku spreda da bude jasnije:

http://www.testfreaks.co.uk/stereo-amplifiers-receivers/denon-pma-1500r-mkii/images/

Znaci, Input Selection stoji na sredini i pokazuje na CD, a to je zapravo TAPE-2/MD sto je prva stavka.

3. Covek mi je rekao da pojacalo nije otvarano niti je popravljano. Po srafovima se vidi da je otvarano. Unutra mi doduse izgleda fabricki...bar koliko ja ovako laicki mogu da kazem. Ali sto se tice potenciometara, moje razmisljanje je da su potenciometri menjani ?

Inace povezao sam ga na CD player, stavio jednu kutiju i svira lepo. Ostalo jos nisam ni probao.
Zvao sam coveka na telefon, guess what, nije se javio. Mada se nije javio ni prvi put kada sam ga zvao da kupim nego me je posle okrenuo ...Uglavnom poslao sam mu poruku da mi se javi i nadam se da ce to i uciniti da bi se objasnili oko svih ovih stvari ..

Poslednja izmena:
Upravo je stiglo i problemi ..

1. Nema daljinca u pakovanju.
2. Input potenciometar (Input Selection) i Rec Out Selection treba da se vrte za po 3 mesta na levo, i tri na desno. Oba se vrte 6 mesta na desno od sredine.

Probaj izvadi dugmad i stavi kako treba. Znaci povuces dugme ka sebi trebalo bi da mozes da ga skines, i onda zarotiras samo dugme pot-a (trebalo bi ulevo) dok ne napravis da mozes da ides 3 levo 3 desno. Probaj moguce je da je neko cistio potove pa da nije vratio kako treba.

Pogledao sam kasnije detaljnije, menjan je izgleda prekidac kod tog potenciometra. Stoji kako stoji jer drugacije ne moze. Ima svoje rupe gde mora da udje, ovaj sto je stavljen je ocigledno neodgovarajuci pa se tako potrefilo.

-EDIT-

Za Rec Out Selection sam pogresio, sve je u redu. No eto, izgleda da ljudima ne mozes da verujes, pogotovu tamo nekima koje ne poznajes uopste.

Suma sumarum: 1) nema daljinski 2) menjan je prekidac za potencimetar Input-a 3) ima par sitnijih ogrebotinica na gornjoj ivici i lim je na tom mestu malcice iskrivljen.

Ostalo je manje-vise u redu i pojacalo dosta dobro zvuci.

Covek mi se jos uvek nije javio. Sutra cu ga ponovo okrenuti, imam njegov i fiksni i mob. telefon....kao i sve ostale podatke zapravo. Covek je u svakom slucaju komercijalista i lazov, ako me bude kulirao neodgovaranjem na pozive ili poruke, mozda cak i budem tvrdoglav pa odem do Apatina. 250e nije mala para, i 250e je cena za pojacalo koje je fizicki u dobrom stanju (ovo je nekih 7/10), ima sve stvari koje idu uz njega i 100% je kako treba da bude.

No dobro to je moja licna stvar i ne treba time da zamaram druge ...pojacalo samo po sebi ima dobar zvuk i izgleda veoma kvalitetno, takodje je veoooma masivno.

Poslednja izmena:
Za 250e treba da bude tip-top. Ne treba bezati od otvaranih stvari, vec od budzenih. Kada ti crkne npr potenciometar ili zameni originalnim ili ga ne diraj i prodaj kao pokvareno. To je po meni postena politika. Kod nas se prodaje vise budzenih stvari nego valjanih. Treba da ti vrati minimum 50e, a mozda i vise obzirom da nisi dobio ni daljinski ili da se ponisti prodaja.

To je prakticno identicno moje razmisljanje. Mislim, to su stvari koje se govore. Ukoliko je menjan prekidac potenciometra + zbog toga potenciometar je pomeren za 3 mesta, to je nesto sto mora da se navede. Nedostatak daljinskog nije veliki problem, moze da se kupi univerzalni. Cak vidim da za ~30-35$ ima bas Denon-ovih univerzalnih daljinskih. Ali to je opet dobar nedostatak i sve to obara cenu, i onda je 250e mnogo para. Cena nekoh univerzalnog daljinskog + sitne orgebotinice - nije da je nesto strasno, ali ih je cak i moji cale od 60 godina koji ima moc zapazanja nula uspeo da primeti. Pa na to dodati i ovo za potenciometar ...to apsolutno mora da bude minimum 50e nize.

Sto se tice ostalih stvari, sve izgleda u redu. Cak ga je i dobar drugar (koji bi trebao da se solidno razume) pogledao i kaze da je OK. On me tesi da je pojacalo odlicnog kvaliteta i da osim zamenjenog prekidaca je sve originalno - bar njemu. tako izgleda. A da dobro zvuci - zvuci, mada nisam se ni naslusao XX pojacala pa da nesto sad vise od toga i kazem.

Nisam nikada bezao od polovnih ili poravljanih stvari. Ali ako nesto kupujem, jos placam dobre pare, onda i ocekujem da znam sta dobijam. Ne eto, nekim ljudima postenje i ego nisu na prvom mestu, vec nekih 50e vise zarade. Do sada nisam nikada ima losih iskustava sa kupovinom polovnih stvari, ali poslo ovoga....Mislim da cu od sada ovakve stvari uzimati samo ukoliko ih budem predhodno licno video/probao ili budem imao poverenja u prodavca - sto uglavnom i imam kada sam/bi uzimao nesto preko Bench malih oglasa.

ni ja nisam imao losa iskustva sa polovnim stvarima dok nisam uzeo int pojacalo, i to je jos bilo od proverenog covega, preko poznanika itd ..

kad dodje do toga da tek kupljena stvar ispolji neki kvar, fizionomija prodavca se veoma izmeni .. slican slucaj ce verovatno biti i sa tobom, a ja bi na tvom mestu trazio pare nazad .. tj sve pare nazad i vrati mu pojacalo ..

To što ti dugme selektora ne pokazuje ono što je uključeno ne mora da znači da le menjan sam selektor već može biti da le zamenjeno samo to dugme.
Rešenje ti je jedmostavno - obelezi belom tačkicom na dugmetu ono mesto koje treba da pokazuje i nema problema sa 3 levo i 3 desno. (ako već ne može da se samo dugme zarotira za 3 mesta na pravi položaj).

Dugme izgleda (po "dizajnu") identicno kao i ostala na pojacalu. I ne znam sto bi neko menjao dugme, kako bi neko uspeo to da pokvari :) ?

Kada se skine dugme vide se dve rupe. Jedan velika gde prolazi "prekidac" tj. ono sto se i okrece, a druga je mala rupica gde ulazi deo sa prekidaca (samo jedan jedini koji postoji) i to zapravo sprecava da se prekidac vrti u prazno. Znaci ovaj prekidac koji je stavljen ima tu "izbocinu" na pogresnom mestu za ovo pojacalo. To je cela stvar ...P.S stavio sam u attach sliku koju sam napravi uz pomoc mojih MS Paint vestina, pa eto mozda pomogne da se bolje razume o cemu pricam ..

Zapravo, ima jedno resenje. Da se burgijicom izbuzi jos jedna mala rupica 90 stepeni ulevo u odnosu na tu rupicu na samom pojacalu, i takodje na jednom metalnoj plocici koja je unutar pojacala.

Rešenje ti je jedmostavno - obelezi belom tačkicom na dugmetu ono mesto koje treba da pokazuje i nema problema sa 3 levo i 3 desno.

Ali reci koliko bi lose izgledalo da ghetto dodam neku liniju na ovo ? Inace ta slika odlicno sluzi da se precizno objasni problem. Kod mene dalje levo od CD ne moze. I umesto da ide do DVD/AUX, on nastavlja jos 3 mesta posle DVD/AUX. Kod mene kada pokaze CD to je zapravo TAPE-2/MD.

Nije meni neki problem da mi tacno pokazuje, umem da izbrojim za 3 mesta. S druge strane Input mi 99% vremena stoji na Tape-1/DAT tj. vezu sa zvucnom karticom. Stvar je u tome sto je covek slagao i sto ovo nije fabricki kako bi trebalo da bude. U pitanju je estetika, a ona nije za zanemarivanje ..

Prilozi

• 1.png
    1.png
    18.3 KB · Pregleda: 33
Ne razumem bas najbolje, ali ako si skidao dugme prekidaca verujem ti da nemoz da ga stavis kako treba, nista busi :)

Pa da, kada se skine dugme, ono pozadi ima rupu u obliku polumeseca na koji se navlaci "polumesec" od prekidaca. Znaci postoji samo jedan nacin na koji moze da se stavi.

Kako se zavrsila ova epopeja

Pa ...nikako. Zovem coveka i on me kulira. Sta da radim ...tamo onaj dan me je bas iznervirao da sam hteo da sednem u kola, vratim mu pojacalo i uzmem pare nazad. Ali, eto, nisam. Sto se tice tog lika, mnogo sam zbog njega izgubio poverenje u ljude. Cujes se sa nekim telefonom, lepo se ispricate i kao dogovorite, a on te zapravo slagao ..

Sta sam na kraju uradio ? Kupio sam polovan Denon daljinac (stanje 9/10) za 1000din. od nekog drugog pojacala. Pre kupovine sam probao daljinac kod mene i kontrolise pojacalo.
Jedina stvar koja mi se ne svidja (ne znam da li je i sa originalnim tako) je ta sto se ne moze "fino" kontrolisati volume. Na najmanji dodir dugmeta on pojaca/smanji za (da procenim/lupim) bar nekih 5-7dB. Znaci ne mogu bas fino i precizno da namestim kako zelim. Mada i loudness funkcija (uvek mi je ukljucen) definitivno odmaze finijem namestanju volume-a.

Sto se potenciometra tice, sta je tu je. Menjan je, ne pase i ne pokazuje dobro ali radi kako treba. Cena je trebala da ide dole za ~50e i onda bi sve bilo u redu. Da mi je i rekao "Vidi, nemam daljinac. Menjan je potenciometar za input iz tog i tog razloga, stanje je 7-8/10, cena je 200e". Najverovatnije da bi ga opet uzeo. Pojacalo je dobro. Osim tog potencimetra izgleda da je sve ostalo originalno i sve i radi kako treba, nemam drugih zamerki ..

P.S Super mi je i leglo. Sa loudness-om ima dosta dubok/nizak i malo naglaseniji bass - sto zaista preferiram.

Hm to sa pojacavanjem mi se nikako ne svidja , verovatno ima motorizovani potenciometar a pocinjem da sumnjam da je original zamenjen necim neadekvatnim (sigurno dovodi do degradacije u zvuku) odneo bih kod nekog krstenog majstora da baci pogled , ako ti je loudness nonstop ukljucen , zreo si za neki besan aktivni sub poz

Pa to valjda i jeste motorizovani potenciometar. Mislis da nije do daljinca ? Mada i ti daljinci su verovatno svi manje-vise isti - slicna pojacala, slican period, Denon ..
U slucaju da nije originalan, zasto bi to dovodilo do degradacije zvuka ? Sada si me poplasio da i nosim pojacalo da neko pogleda ..

Meni je najbitnije da mogu da ugasim pojacalo nocu, posto pise u manual-u da nije preporucljivo gasiti ga na dugme, vec samo preko daljinca. A pojacalo mi stoji na stolu i na dohvat ruke tako da skoro uvek rukom kontrolisem volume.

Sub mi nikako ne treba, samo bi kvario zvucnu sliku. A i sta ce mi pored dva 15" drajvera koja uvervam te sviraju i nize (tj. glasnije nizu frekvenciju) od nekih woofer-a.

nije bas sve tako kao sto na prvi pogled izgleda , veruj mi da vrh 12 u KVALITETNOM aktivnom subu nadmasuje kvalitetom vecinu velikih kutija koje imaju i mnogo kvalitetnije 15 drajvere od tih CW, no da se vratimo na temu potenciometar je mozda i najbitniji deo na putu signala i zbog toga mora da bude veoma kvalitetan taj motorizovani zavisi od koracnog DC motora koji ga pokrece a ako tako preskace za mnogo izgleda mi kao neki fake kvalitetni motorizovani alps kosta i preko 150e samo on poz

Tesko da se u komercijalnom Denonu nalazi Alps od 150eur... ;)

nije bas sve tako kao sto na prvi pogled izgleda , veruj mi da vrh 12 u KVALITETNOM aktivnom subu nadmasuje kvalitetom vecinu velikih kutija koje imaju i mnogo kvalitetnije 15 drajvere od tih CW, no da se vratimo na temu potenciometar je mozda i najbitniji deo na putu signala i zbog toga mora da bude veoma kvalitetan taj motorizovani zavisi od koracnog DC motora koji ga pokrece a ako tako preskace za mnogo izgleda mi kao neki fake kvalitetni motorizovani alps kosta i preko 150e samo on poz

Ma OK to. CV nikada nije ni vazio za neki ultra kvalitetan brend. Oni su oduvek bili poznati po svom bass-u. Siguran sam da ima kutija sa 12" koje "lepse" zvuce. Ali nadji mi kutiju sa bilo kojim (15" je valjda i najvece sto stavljaju ? Mozda ima i nesto sa 18" ..) bass drajverom koja ce da svira makar priblizno glasno, cisto i duboko kao CV. Ja ove Vege po glasnoci mogu samo sa diskotekama da uporedim. A dubinu sa woofer-ima za kola, ozbiljno.

No, da se vratimo na temu.
Kako i sta da gledam da bi proverio da li je mozda alps ili neki drugi ..?

*edit* Ma ustvari. Nije mi problem da pogledam potenciometar. Ali bi mi bilo korisno kada bi znao koji tacno ide u ovaj PMA-1500R i kako izgleda. Izgled bi mi najvise i pomogao, posto potenciometri za bass, treble i balance su crni u obliku polumeseca sa prorezom na sredini. A ovi za volume i input su beli u obliku polumeseca bez proreza, kao i rec out selector. Znaci nisu svi isti ..

Tesko da se u komercijalnom Denonu nalazi Alps od 150eur... ;)

Pa i ne znam bas koliko je komercijalan. Ali daleko od toga da je igracka ...

Poslednja izmena:
Alps plavce nema sanse da omasis btw ako idu u bose komercijalu ne vidim razlog zbog koga nebi isli u denon

Uploaded with ImageShack.us

Skoro identicni i jesu na balance, treable i bass potenciometru. Ali kazem, ova druga tri nisu ista. Input mi je jasno da je menjan. Sada sumnjam i na volume i rec out selector - zar i taj !?

P.S Input potenciometar jeste pravougaonog obika i plave boje (ali nije "drskica" crna, vec srebrna). Ne znam za ova druga dva. Inace, zar ne bi svi potenciometri na pojacalu trebali da izgledaju isto ? U smislu svi su srebrni ili crni ..

Poslednja izmena:
leksa je napisao(la):
Tesko da se u komercijalnom Denonu nalazi Alps od 150eur...

Pa i ne znam bas koliko je komercijalan. Ali daleko od toga da je igracka ...

Pa audiofilija nije sigurno. Pojacalo od nekih 600-700eur koliko je kostalo otprilike kad se pojavilo, ne spada bas u high-end. Denon rade japanci, solidno je to uradjeno, ali sa zvukom je tu koliko i kosta, nista vise od toga.

Sto se tice potenciometara, tacnije onih rotacionih tockova, naravno da svi treba da budu u istoj boji u kojoj je kuciste, crni odn. srebrni. Steta sto je to cheprkano, znaci da nesto nije bilo ispravno i da je zbudzeno da radi, a ne da je popravljeno kako treba.

Pa niko nije ni rekao da je audiofilsko pojacalo niti je to uopste bitno ? Nov je kostao oko 800e koliko sam ja video, sto je bar za mene mnogo para, i novog ne bi mogao da ga priustim. To da ce neko pojacalo A klase od 2.000e i 20wpc svirati bolje je sigurno. Ali mene to niti zanima niti sam to trazio kada sam kupovao sebi kutije i pojacalo(a). No, nebitno ..

Sto se tice potenciometara, tacnije onih rotacionih tockova, naravno da svi treba da budu u istoj boji u kojoj je kuciste, crni odn. srebrni. Steta sto je to cheprkano, znaci da nesto nije bilo ispravno i da je zbudzeno da radi, a ne da je popravljeno kako treba.

Nisam siguran da smo se ovde razumeli ..? Ne mislim naravno na spoljasnji izgled. Vec na same potenciometre kada se skine "knob". Zar je uopste bitno da ce crno pojacalo "ispod haube" da ima crne, a srebrno srebrne ?

Pitam to da li bas svi potenciometri na pojacalu treba da izgleda isto. Da ne kazem identicno ? Ne ide mi u glavu da ce neko da menja potenciometar za Rec Out Selectior. Osim ako ga namerno nije skinuo da bi stavio neki jeftin ...

U vecini slucajeva su svi iste boje, ali ja ne vidim kakve to veze ima. Niti vidis, a tesko i da cujes (mislim na one u pretpojacalu, oni najcesce nisu na putu signala vec regulisu jednosmerni napon).
A ovi selektori ne mogu da uticu na kvalitet zvuka niti mozes to da cujes u takvom sistemu, osim ako su neispravni (krcanje pri prebacivanju i/ili isprekidan zvuk, popravljao sam to dovoljno puta da znam).

CV su ubice, voleo bih da provozam jedan par kod mene :D

Pa ...nikako. Zovem coveka i on me kulira. Sta da radim ...tamo onaj dan me je bas iznervirao da sam hteo da sednem u kola, vratim mu pojacalo i uzmem pare nazad. Ali, eto, nisam. Sto se tice tog lika, mnogo sam zbog njega izgubio poverenje u ljude. Cujes se sa nekim telefonom, lepo se ispricate i kao dogovorite, a on te zapravo slagao ..

O tome sam ti pisao. Kod nas se vecinom prodaje nesto budzeno kod Gige u supi. Kupuju napolju stvari koje imaju problem, onda je skarabudze i prodaju kao super. Da bar hoce da urade kako treba ili da kazu posteno, nego ...

Ako je to pojačalo imalo motorizovan selektor ulaza, iz tvog opisa mi izgleda kao da je on stavljen na mesto volume potenciometra. Otuda i naglo pojačavanje jer se ti potenciometri na pritisak komande na daljincu odmah pomere za 1-2 cm.
Ja bih to ekspresno vratio "savesnom" prodavcu.

U vecini slucajeva su svi iste boje, ali ja ne vidim kakve to veze ima. Niti vidis, a tesko i da cujes (mislim na one u pretpojacalu, oni najcesce nisu na putu signala vec regulisu jednosmerni napon).
A ovi selektori ne mogu da uticu na kvalitet zvuka niti mozes to da cujes u takvom sistemu, osim ako su neispravni (krcanje pri prebacivanju i/ili isprekidan zvuk, popravljao sam to dovoljno puta da znam).

CV su ubice, voleo bih da provozam jedan par kod mene :D

Znam da selektori nemaju nikakvog uticaja na zvuk, zato se ni ne cimam za to. Ali sta je sa volume potenciometrom ? On jeste na putu signala ..?

O tome sam ti pisao. Kod nas se vecinom prodaje nesto budzeno kod Gige u supi. Kupuju napolju stvari koje imaju problem, onda je skarabudze i prodaju kao super. Da bar hoce da urade kako treba ili da kazu posteno, nego ...

Mnogo mi se dopao onda ovaj Denon. Ali sada ne mogu da ti opisem koliko mi je krivo sto ipak nisam probao nesto od tebe ..

Ako je to pojačalo imalo motorizovan selektor ulaza, iz tvog opisa mi izgleda kao da je on stavljen na mesto volume potenciometra. Otuda i naglo pojačavanje jer se ti potenciometri na pritisak komande na daljincu odmah pomere za 1-2 cm.
Ja bih to ekspresno vratio "savesnom" prodavcu.

Zanimljivo razmisljanje i ideja. Ali izgleda da nije imalo motorizovan Input - gledam orig. daljinac i nema dugmeta za to. Evo bas gledam i pokusavam da nekako "izmerim". Na samo dodir dugmeta na daljincu volume se pomeri za ~2mm. Ako se drzi dugme on naravno nastavlja lagano da se pomera, ali svejedno previse pojacava/smanjuje ..

Pa niko nije ni rekao da je audiofilsko pojacalo niti je to uopste bitno ? Nov je kostao oko 800e koliko sam ja video, sto je bar za mene mnogo para, i novog ne bi mogao da ga priustim. To da ce neko pojacalo A klase od 2.000e i 20wpc svirati bolje je sigurno. Ali mene to niti zanima niti sam to trazio kada sam kupovao sebi kutije i pojacalo(a). No, nebitno ..

Pa sta se onda bunis. Nije bila prozivka pojacala sa moje strane zaista, samo se trudim da budem realan. To je ipak komercijalna sprava u pitanju.

Nisam siguran da smo se ovde razumeli ..? Ne mislim naravno na spoljasnji izgled. Vec na same potenciometre kada se skine "knob". Zar je uopste bitno da ce crno pojacalo "ispod haube" da ima crne, a srebrno srebrne ?

Pitam to da li bas svi potenciometri na pojacalu treba da izgleda isto. Da ne kazem identicno ? Ne ide mi u glavu da ce neko da menja potenciometar za Rec Out Selectior. Osim ako ga namerno nije skinuo da bi stavio neki jeftin ...

Def. se nismo razumeli. Zaista ispod poklopca nema nikakve veze kakve su boje potenciometri, i svi mogu biti razlicite boje. Samo su bitne vrednosti i proizvodjac, odn. model potenciometra. Ocigledno je kod tebe neka budzevina u pitanju, ali koliko sam shvatio stvari nisu nepopravljive. Trebalo bi da odneses pojacalo kod nekog majstora koji zna ta pojacala odn. modele i zna sta treba tacno staviti i da to zameni.

Definitivno je stavljen neadekvatan poteciometar koji direktno i proporcionalno odvrtanju, pojacava (slabi) signal. Kod mog Denona treba da vrtim dva kruga da dodjem do trecine snage na izlazu (nisam tacno merio, ali odprilike toliko). Stavljen je neki sa modela kod koga je ono pojacavanje od 1-10. Zato ne mozes lepo da kontrolises izlaznu snagu, a i pitanje je koliko i kako utice na kvalitet signala.
Ko se bude smejao grafikonu ima da mu busim gume. :)

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    30.2 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno