Šta je novo?

Koje grejanje za sledecu zimu?

Niko nije rekao da drzava zeli da proda vec ce biti naterana, velika razlika je kada imas izbor i nemas a mi idemo ka tome da nemamo izbora jer ako se ne proda poverioci kojima se duguje preuzimaju za kikiriki sve.
Inace dobre informacije od @daxyco , slicno sam cuo na jednom od Spejsova kod Bore Konja, remonti su radjeni ali je problem sto nemamo uglja jer na ovo stanje je dovedeno jos pre 3-4 godine i ovo su posledice i trebace jos toliko da se vrati u predjasnje stanje uz ogromna zaduzivanja pa je pitanje da li je to uopste izvodljivo.

Nikada se nisam grejao cisto na struju, ali me jedan skromni inverter spasava u prelaznim periodima dok krene CG (a i kada prerano prestane). Pitanje svih pitanja je, da li ce biti restrikcija i koliko cesto.

Ma nek ide na dobos sto se mene tice, toliko muljanja ima sa epsom da je to neverovatno.

Stranacki kadar zaposlenih koji veze nemaju, rade efikasno nekoliko sati 2-4h. Privatane firme im izvode radove, nemaju 3-5 majstora koji nesto znaju.Ovo pricam za moj region.
Pa finasiranje drzavnih klubova u kojima sede sumnjiva lica.

Ima uglja kod nas koliko hocete, samo taj deo teritorije neki politicari i deo naroda prodase odavno.

Ma nek ide na dobos sto se mene tice, toliko muljanja ima sa epsom da je to neverovatno.

Stranacki kadar zaposlenih koji veze nemaju, rade efikasno nekoliko sati 2-4h. Privatane firme im izvode radove, nemaju 3-5 majstora koji nesto znaju.Ovo pricam za moj region.
Pa finasiranje drzavnih klubova u kojima sede sumnjiva lica.

Ima uglja kod nas koliko hocete, samo taj deo teritorije neki politicari i deo naroda prodase odavno.
Ovo što ste rekli je opšta situacija, u pomoravkom okrugu to je uzas. Dođe mrtav pijan majstor da menja strujomer. A kupio sam stan gde je greskom neko pre 10 godina stanovima 12 i 11 zamenio strujomere i ljudi godinama placali struju drugome. Kad sam primetio posto je stan bio bez sruje da je dosao racun od 8000 din ja ulozim zalbu i oni kao u distribuciji usvoje,ali onda ode kod njih drugi stanar koji dobio za februar mesec racun od 1500din i kaze ja sam se dogovorio sa komsijom da svaki plati svoj racun i on gospodin aleksandar iz jagodinske distribucije to promeni,jer je ovaj kao upravnik ulaza i vrati meni da platim 8000din. i dzabe vise zalbe i sve niko nije pomogao morao sam da platim tudj racun i tek maja promene brojila i dobijem zapisnik... zalio sam se celom epsu i sta dobio sam veliko KKKKK...
Zamisli dobijem odgovor na email kao došao taj i taj i rekao da ste se vi dogovorili da ti platis veci racun,a ja nisam bio na dogovor. verovatno se znaju...pa po kom osnovu?!!! Znači eps je teško sr**** zaposleni primaju platu a ne idu na posaooo...

1663918137239.png
Za ljude koji se greju na klimu.. Na 22 650w, podigao na 24 ide do 950w..

Predjite na rig 😅😅😅😅

3 riga sa po 4 kartice na 3 faze.. rasporedjeno po stanu.. i uvek toplo i pravi neku lovu

Predjite na rig 😅😅😅😅

3 riga sa po 4 kartice na 3 faze.. rasporedjeno po stanu.. i uvek toplo i pravi neku lovu
Mene zanima koju temperaturu izbacuje Na 22c 650w

Pogledajte prilog 356607

Predjite na rig 😅😅😅😅

Ide do 950, ali kada vidiš prosek, shvatiš da troši tek 1/4 navedene vrednosti

Najbolji pokazatelj potrosnje je uvid u stanje brojila. Ovi pikovi ne govore previse, a koliko god banalno zvucalo, od velikog znacaja je bar jednom mesecno oprati filtere. Kultura rada je daleko mirnija sa cistim filterima.

Mene zanima koju temperaturu izbacuje Na 22c 650w
Kada saznaš javi..
Poenta price je kako koliko toliko iskoristiti rig za grejanje ne samo za kopanje.. I time imamo veću isplativost.. Jer se ubacuje u računicu da nešto proizvodi da.. Sa minusom ali druga grejna tela baš ništa ne proizvode..

Svi bi hteli da rig pravi 300$, malo troši I da greje tokom zime.. Pa tesko..

Najlakše je odustati..

U norveškoj su mining farmu ubacili u susaru za drva a napaja se delom kroz mrežu delom kroz solarnu energiju..

Dok kopaju valute suv u vruć vazduh koriste za suše drva..😉

U rusiji višak gasova iz proizvodnje se koristi za kopanje kripta

Poslednja izmena:
Stavi jedan u dnevnu sobu, probaj...
Ja sam probao...
Kao da imaš IT kamin 😅

Tebi koliko vidim kad nešto padne na pamet, razmišljanje dalje o tome traje još 3-5s.

Koliko vidim ti si covek koji je fokusiran samo na "nije moguće i skupo"

Svi imamo svoje mane 😉

Imaš priliku da to svoje "razmišljanje naglas" pretvoriše u realizaciju i silne pare uzmeš na patentu.
U suprotnom, uvek ti ostaje YT i zarada od pregleda u kategoriji "perpetuum mobile" 🤣

Nemoj i ti tako kamikaza..
Objasni prvo kolegi, da mu je potrebno bar tri rig-a od po 1kW snage, da zameni klimu koja nadoknađuje gubitak toplote sa potrošnjom od 1kW.

Koji ste vi extremi 😅

Pa niko nije rekao ili klima ili rig... Daj rig prodaj klimu...
To sam se zezao u prvom postu..

Samo sam rekao da ako moze da se iskoristi toplota od strane riga zašto da ne..

*** može da se proba, ko vec ima rig a ima ih dosta.... Zamisli ne ide kao što je zamišljeno... U neee... Koga boli uvo...

Bolje da probam nego da ne probam... Lakše mi da probam i da ne napravim kako treba nego da ne probam uopšte...

Bio sam kod dečka koji je pre par godina imao mining farmu gde su mu asic majneri bili potopljeni u ulju i onda sa izmenjivačem je grejao celu kuću zimi..

Ni to nije po JUS ali radi.. Ne bi ni on znao da može dok nije probao.. 😉

U tom trenutku bio je u blagom minusu što se tiče zarade.. Ali mu je grejanje bilo besplatno 😁

To mu dođe kao diy projekat, takoreći egzotika pogodna za yt

nekada je forum i sluzio za to a sada je spalo na "sta da kupim"

Ajde ovako...

Moze svako da proba svašta iz ne znanja i tad misli da su mu šanse za uspeh 50% jer eto, moze da radi ili ne.
E sad, ako nešto hoćeš da probas, a prethodno malo razradis ideju i staviš pa papir "za i protiv" taj se procenat menja zavisno od toga čega ima više.
Kad u sve to dodas matematiku, pa sve što možeš izracunas i pretvoriš u brojke koje će da prevagnu na neku stranu, e tad se ide u realizaciju ili odustajanje. Kod ove stavke je potrebno i znanja iz onoga što planiras da uradiš.

Ti u idejama sa kolektorima i rigovima vidiš samo povrsno dobru ideju i po pisanju ovde se uopšte nisi upuštao u problematiku koja ide posle ideje.
Ja razmišljam drugačije, i skrecem ti pažnju da tu postoje problemi o kojima ti ne razmišljaš ili ih ne vidiš, a mogu tek na kraju da ti unište komplet ideju i novac.

Naravno, sve ovo gore ne treba da te dotiče ukoliko tebi tvoja glava i srce kažu da ti to moraš da probaš i uradiš, koliko god da kosta ili šta da treba.
Razumem ja i to, i sam sam imao tih momenata u životu.

Drva spremna, kupovina još jedne klime u toku i nema problema. Nek košta struja koliko hoće alskuplja od drva sigurno ne može da bude. Kad je restrikcija pali šporet, kad dođe struja pali klimu i pusti vatru da se zagasi, problem rešen.

Nisam energetičar ali nešto kontam da bi najbrže rezultate u ovoj situaciji imala masovna ugradnja fotonaponskih panela za proizvodnju struje. Jeste da zimi ima manje sunca ali bi to dalo brže rezultate odmah merljive nego što daje dodatna izolacija objekata. Izolacija objekta štedi energiju potrebnu za grejanje-hlađenje a solarni paneli štede ukupnu energiju koju jedno domaćinstvo uzima od EPS-a a pritom višak energije predaje istom tom EPS-u. Samo treba da se podele ne krediti nego beskamatni namenski zajmovi sa grejs periodom za otplatu od godinu dana a dug podeliti na 120 rata i videli bi koliko bi domaćinstava i firmi ušlo u taj posao. Gde god nađeš zgodno mesto ti panel posadi.....

Nisam energetičar ali nešto kontam da bi najbrže rezultate u ovoj situaciji imala masovna ugradnja fotonaponskih panela za proizvodnju struje. Jeste da zimi ima manje sunca ali bi to dalo brže rezultate odmah merljive nego što daje dodatna izolacija objekata. Izolacija objekta štedi energiju potrebnu za grejanje-hlađenje a solarni paneli štede ukupnu energiju koju jedno domaćinstvo uzima od EPS-a a pritom višak energije predaje istom tom EPS-u. Samo treba da se podele ne krediti nego beskamatni namenski zajmovi sa grejs periodom za otplatu od godinu dana a dug podeliti na 120 rata i videli bi koliko bi domaćinstava i firmi ušlo u taj posao. Gde god nađeš zgodno mesto ti panel posadi.....
Konstatacija vam je donekle tačna,ali ono što prvo treba uraditi jeste uložiti u izolaciju svih objekata. Za vreme komunizma ni jedna zgrada nije napravljena sa valjanom izolacijom, cak svi su zidali kuce samo blok i malteracija. Kad vidim da komsija trosi za zimu 25m drva a na kuci mu se jos vide neomalterisani blokovi, onda se shvati koliko je svest o izolaciji objekata niska. E za to prvo treba dati te beskamatne kredite, onda bi elek.kapaciteti koji već postoje bili dovoljni i ostali energenti bi se osetno manje trošili.... ali....

A tek šta reći da u Pančevu ima termoelektrana na gas koja nije funkciji....a ganc nova!

Par problema oni imaju. Kada je građena zamisao je bila da proizvode energiju za potrebe NIS-a. Međutim, drastično im je jeftinije da kupe energiju od EPS-a a onda svoju energiju prodaju. To su jedno vreme i radili, ali onda su zbog sankcija kao ruska firma izgubili pravo da direktno uvoze gas pa su morali da kupuju od Srbijagasa kao bilo koja druga firma, što je i dalje bila smešna cifra u odnosu na cenu struje. Međutim, sledeći paket sankcija je doveo do toga da nisu mogli da prodaju struju na berzama, pa im je onda EPS činio uslugu da preuzme njihovu energiju koju zatim proda na berzi, za neku maržu. Na kraju, Srbijagas rekao nema gasa, puni se Banatski dvor i onda su i oni stali.

Nazad
Vrh Dno