Šta je novo?

Koje 5.1 slusalice

bancho

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2002
Poena
619
Ima li ko iskustav sa 5.1 slusalicama i da li to vredi uzimati? Kod nas sam uspeo da nadjem Zelmana, ali on nema onu kutiju koja ide izmedju kompa i slusalica tako da verovatno mora da se rucno menja kada hocu slusalice a kada liniju.
Takodje ima i Logitech ali kostaju skoro 100 evra :eyebrows: tako da otpada. Na kraju ima i Genius HP-5.1V koji ima sve, pa jos i vibracije :D i najblizi sam tome da njih uzmem.!? Znam da je ranije bilo i SpeedLink Medusa modela, koji su takodje delovali OK ali ne znam da li ih sada ima, ako neko ima jos neku ideju neka kaze...
I jos jedno pitanje, sta mislite da li ce izlaz na integrisanoj zvucnoj biti dovoljan za njih (Realtek 97 na NF3 ploci), ako ne bude valjda ce biti dovoljan SB Audigy SE...

p.s.
Samo bez predloga da uzmem zvucnike jer mi to trenutno nije resenje

hm, ovo i mene interesuje...

ima li neko ko je probao, zna nekog ko ima 5.1 slušalice ili ima bilo kakvu drugu korisnu informaciju u vezi surround slušalica ?

Jel to neko otvarao i sta ima unutra, to mene interesuje.
Aj neka neko ko moze to rastavi.

dr.Tiristor je napisao(la):
Jel to neko otvarao i sta ima unutra, to mene interesuje.
po onome što sam video/pročitao na netu, u svakoj slušalici ima po 3 odnosno 4 zvučnika postavljena pod uglom tako da zvuk dolazi iz potrebnog pravca.
to da li ima 3 ili 4 zvučnika zavisi od toga kako su rešili pitanje subwoofera.

Koliko koštaju takve slušalice? Da li za iste pare može da se uzme X-Fi koji to isto radi softverski pa su dovoljne i stereo sluške?

X-Fi ?!? :hair:
Mora da se salis !!

pa imas cenu na linku u bancho-vom postu, a i u prvom postu je takodje pominjao neke cifre.

imas li ti predstavu koliko kosta X-Fi ?:test:
i uostalom, nije on jedino softversko kvazi-multi-kanal resenje...

znaci, ne isplati se.

Poslednja izmena:
Vidi... I mene lično zanimaju surround sluške; razmišljam već duže vreme o tome. Ali čini mi se da je u pitanju glomazno i sve samo ne elegantno rešenje. Dodatna komplikacija je što ovde kod nas ne postoje da se kupe takve stvarčice...

X-Fi ima CMSS-3D koji omogućava tako nešto na običnim, stereo slušalicama. Misliš da nije to - to, ali u suštini ni te "prave" surround sluške nisu prava stvar. Rezultat je u svakom slučaju isti, i to je jedino bitno. Uz X-Fi dobiješ još gomilu drugih mogućnosti, što bi moglo opravdati dodatni izdatak. A koliko sam video, najosnovniji X-Fi kod nas može da se kupi već za oko 50 evra.

Sad kad sam objasnio, ti sam proceni da li se šalim.

Poslednja izmena:
pa i moj polovni audigy1 (15E u oglasima) ima cmss-3d + imas razne plug-ins za, recimo, winamp, koji stereo konvertuju u surround (tacnije, neki yamaha-in plug, ne znam mu tacno ime).
a i vecina integrusa sad ima slicne osobine, sto sw, sto hw...

ako vec imam u dzepu ~100E i resen sam da kupim bas 5.1 sluske, pre cu uzeti sluske od 100E i polovnog Audigy-ja (punokrvnog) za 15 i imam Xtra zvuk, pravi 5.1 (kao razlika izm. hardverskog i soft. modema)
ja licno imam averziju prema (kad je u pitanju Creative) prema LE, LS, Zxy... itd pridevima.
cista oznaka radi posao.
nadam se da si me razumeo. naglasavam da je ovo moj stav i logika.

Ima Audigy CMSS-3D, ali upmix. Stereo zvuk duplira ili triplira preko svih kanala. Nama treba downmix, ili kako se to već zove... Plus hardversko/softversko doterivanje zvuka radi stvaranja prostorne iluzije. Koliko sam upoznat (a nisam nešto naročito), to može tek X-Fi (edit: izgleda da može i 4-ka). Nisam sad ja nešto zaluđen da se uzme ta karta, ali prirodno razmišljam o svim alternativama.

Poslednja izmena:
ok.
ali kako je neko gore naveo, i 5.1 sluske imaju do 6 zvucnika u sebi.
to znaci da svaki zvucnik reprodukuje svoj kanal.
to se isto desava i sa 5.1 zvucnim sistemima.
jedan kanal - jedan zvucnik.

http://www.xbitlabs.com/articles/multimedia/display/zalman-head.html

ima tri banane od 3.5mm, za front, rear i center kanale.
ima i 6 zvucnika. slike rastavljenih slusalica su na strani 3.

"Overall, for reaching the maximum realism, the ZM-RS6F features six speakers (three in each earpiece), although we all know that ordinary stereophonic headphones can also achieve 3D sound by using special sound-positioning technologies."

...sto znaci da su 'hardverske', znaci ne treba nikakav upmix ni downmix, ni cmss...vec najobicnija, bilokakva 5.1 zvucna kartica.

edit1 : a milion puta sam probao da upmix-ujem zvuk iz stereo u 4 ili 5 kanala i u svakoj kombinaciji kartica+zvucnici (ili sluske) rezultat je bio muljav, umazan i tup zvuk, cesto sa dosta odjeka. i nikad dovoljno cist za moj sluh.

edit2 :
zalman 5.0 (~50E) + neki audigy (~15E) = 65E <-- pravi 5.0 (5.1) zvuk
X-Fi (~90E) + stereo sluske (~30E) = 120E <-- emulirani 5.0 (5.1) zvuk

Poslednja izmena:
Uff, sa malim zakasnjenjem, ali evo i mene u ovoj prici... ;)
Elem, ja sam posedovao 5.1 slusalice Speedlink Medusa, kupljene tada za oko 70 EUR, i bio sam prilicno zadovoljan njima. "Obicna" stereo muzika je sasvim OK zvucala na njoj (sto mi je bio jedan od glavnih uslova prilikom kupovine - pored toga sto ima 5.1), a sasvim pristojno je zvucao u igrama u 5.1 rezimu.... Mislim, da odmah razjasnim, to nije 100% isto kao kad imas neki sistem od 200+ EUR, pa sve podesis na odgovarajuce mesto u prostoru, pa podesis i odvrnes, a onooo groova...., ali ipak je bilo sasvim upotrebljivo, i zaista sam u igrama (posebno nocu kad nemozes da napanjih zvuk na "de luxe" jacinu, kada razvaljujes COD ili Undying, posto bi familija, komsije, cimeri razvalili tebe... :d), imao "kvazi" surround feeling, sto je i bio primarni cilj, jelte...
Na zalost, te sluske su na kraju zavrsile kod brata, koji je (zajedno sa njima) zavrsio u Budimpesti, tako da....to je bilo tada, sada ih vise nemam, ali mi ni ne trebaju, posto zaista nemam vremena za igre, a filmove gledam na DVD/DivX playeru+zvucnici.
Jedino sam jos imao iskustva sa Geniusom (imao jedan od komsija, sve dok ih nije razbio... ***** :smash: ), ali mi zvuk nije bio tako "dobar", kao na mom Speedlinku, a i one vibracije su mi smetale, ...mislim, `ocu kvalitetan zvuk, a ne da mi istresa mozak iz glave....
Ali OK, mozda se nekome i to svidja, meni licno ne treba surround elektronski masazer glave... ;)
Te Zalman sluske nisam "cuo" uzivo, samo sam ih drzao u rukama u radnji... sta ja znam, izgledaju OK i ozbiljno, ali kao sto sam rekao, ne znam kakav im je zvuk/dozivljaj...
To je to, pa ko voli nek` izvoli, eventualno ako znate radnje/salone gde mogu da se kupe/iprobaju, samo postujte ovde, za ljude koje ce mozda u buduce zainteresovati ova tema..
pozdravi

Manji prelog: Za sumu od 100e moguce je kupiti prilicno ozbiljne (stereo) slushalice koje ce imati sasvim dobro 3d pozicioniranje...

BTW: Moze li mi neko reci koja je svrha upmix-ovanja stereo materijala u surround?

Poz:wave:

Ove moje su sasvim pristojne.
Kupio sam ih kad su izasle i nisam se pokajao a sad mislim da su oko 40 evra sto i vrede !
Mada nisam probao ni jedne druge pa ne mogu da povucem paralelu ...

Nazad
Vrh Dno