Šta je novo?

Koja srednja ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sloBSa

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2004
Poena
604
Ljudi pomagajte !!!Pomalo mi je glupo da pitam ,ali evo:trebam u ponedeljak da predam listu zelja za upis u srednju a neznam sta da upisem.Zelim kasnije na ETF ili neki privatni fakultet (naravno koji je debelo povezan sa kompovima).Razmisljao sam o "Tesli" ali neki pricaju da je propala,drugi da nikad nije bila bolja(elektrotehnicar racunara).Imam i vise nego dovoljno bodova ali neznam...Cuo sam da na oni iz "Tesle" imaju problema sa fizikom i hemijom na ETF-u,takodje da non-stop strajkuju.Druga solucija je prirodno matematicki smer gimnazije,ali tamo mi se prosto gadi samo da udjem medju sve te fancere.I tako,molim sve koji su bili ili jos bolje ako su sada na ETF-u ili u "Tesli" da mi pomognu i preporuce mi nesto.P.S Moze i neka skola (ako uopste ima)u kojoj se uci programiranje.

Unapred hvala i veliki pozdrav !

Ako ti smetaju fenseri probaj da se koncentrises na ribe u gimnaziji. Tako ti ostaje vise mogucnosti kasnije.

1. Hemija ti SIGURNO nece trebati na ETFu :)

2. Imao sam istu dilemu i na kraju sam upisao gimnaziju i...nisam se pokajao!
Malo se zezas sa predmetima koji ti bas i nece kasnije trebati, ali je super zezancija. Vise od pola skole su ti ribe, a to puno znaci, veruj mi ;) (iz licnog iskustva, a i od kolega iz tehnickih skola)! Takodje, bar trecinu nastave za 4 godine sam eskivirao zbog raznih takmicenja (samo zbog odbojke bar mesec dana godisnje:)), ali to zavisi i od konkretne skole.

p.s. Inace, na Elektro-odseku (racunari) sam u NSu, na FTN-u

poz.

evo ja cu da ti napishem o gimnaziji, konkretno o prvoj beogradskoj, ono razmisli mozda ti i to pomogne

Prva je dosta teshka,mada naravno sa jakim vrlo dobrim (oko 4.00) moze svako da je zavrshi.Ja sam se trudio prve dve godine,pa sam bio 5.00, trecu sam bio 4.50, dok cetvrtu 3.50, to ti samo govori kolko chovek moze da se opusti. Sto se tiche matematike i fizike koje ce ti trebati za kasnije, fiziku sam stalno imao 5 (kod Koste Panica, koji zajedno sa Natashom Kadelburg pishe one krug zbirke zadataka),a iz mate sam varirao od 5 do 2. Stvar je u tome da se jesam namuchio,ali uglavnom u gimnaziji je bolje drushtvo nego u nekim shkolama kao sto je tesla,gde su pretezno likovi, isto u gimnazijama su samim tim bolje exkurzije, zhurke i sl.Sto se tiche znanja, u gimnaziji ces vishe nauchiti nego u tesli, npr sad na pripremama iz matisha za rachunarski fax ih je bilo jedno 15-20 iz tesle,i objektivno da kazem, gimnazijalci iz prve,trece, pete a i iz ostalih skola mnogo bolje znaju matematiku,a verujem i fiziku nego oni, npr par ovih nije znalo formulu za povrshinu jednakostranichnog trougla.A sto se tiche fensera, svuda ih ima, i jednostavno nigde ih necesh izbeci, a i ono chesto su fenseri gotivniji nego oni okoreli shtreberi, jer oni cheshce hoce da ti napakoste i da te zeznu kako god mogu zbog ocene,i sl. Nadam se da sam ti barem pomogao nekako

Poslednja izmena:
Ako mene pitas idi u sto slabiji skolu (drapsin, EPS i sl). Zasto ?
Pa zato sto ces mnogo lakse da dodjes do dobrih ocena, nego u nekoj jacoj skoli a te ocene ce ti kasnije doneti bodove da se lakse upises na faks koji zelis. A ti ako zelis da ucis i ako te nesto zanima ti ces to moci i u nekoj "slabijoj" skoli, a isto tako i iz najbolje skole mozes da izadjes a da ne znas nista.

Sto se tice gimnazija ili strucna skola ima dve osnovne stvari koje su bitna razliak jedna je da ako ne zavrsis faks a nikada nemozes da znas da li ces zavrsiti ili ne imas ipak neku kakvu takvu diplomu, dok sa gimnazijom prakticno nemas nista. Ali zato u gimnaziji zaista imas mnogo vise riba koje ti mogu dosta pomoci ako se druzis sa njima i to ne samo na onom primarnom planu (sex) nego i u skoli i u mnogim drugim stvarima. A da ti kazem da je drustvo bolje to je glupost sto se tice ortaka nacices ih i ovde i onde one koji tebi odgovaraju.

Evo ja sam zavrsio teslu i kazacu ti samo jedno zaobidji u sirokom luku...

Iskljucivo gimnazija i to prirodni smer, i to biraj po mestu stanovanja, da mnogo ne putujes, da ne gubis vreme.
Sve su na slican fazon, u jednoj je teska hemija, u drugoj geografija, ali ono sto naucis u gimnaziji, koristice ti kasnije ako se odlucis da menjas misljenje u vezi izbora fakulteta.
Nemoj sam sebi sa 14 godina da suzavas izbor za ceo zivot. Za 4 godine ces biti mnogo pametniji i odlucniji sta tacno hoces, sad se jos uvek raspitujes.

Te fazone sa Drapsinom i EPS-om zaboravi, jer ce ti te skole dati skroz nedovoljno znanje za, recimo, ETF.
Ni sa Teslom nije bas sjajno, ta skola je sada bleda senka onoga sto je bila pre mnogo godina, ali eto, moji ortaci iz Tesle na ETF-u ocistise godinu pa ti vidi. Uglavnom, u Tesli je sasvim lepo, ne maltretiraju te mnogo (osim u prve dve godine), steknes fino znanje (naravno ako ucis, a mozes da se provuces i bez toga) i ostane ti u lepom secanju.

Ako ti matematika nije nepremostiva prepreka, upishi matematichku gimnaziju.
To je jedna od retkih shkola gde cesh nauchiti neshto o programiranju.
na 1. i 2. godini se radi PASCAL sa osnovama struktura podataka ( sortiranja, stabla, liste, par algoritama iz grafova...). Sa tim znanjem, naravno ako ga budesh iole produbio, mozesh na takmicenja iz programiranja. U trecoj godini se uchi C (sa dodatnim elementima struktura podataka) i ASSEMBLER, a u cetvrtoj godini uchish PROLOG i osnove BAZA PODATAKA ( sa upitima u SQLu). Sigurno je da to nigde sem u Matematickoj necesh uciti. Cinjenica je da se tamo radi dosta i matematika, ali upravo je matematika veliki problem vecine ljudi na ETFu.
Ali, zauzvrat, imash manje istorije, geografije, biologije, nemash latinski, nemash drugi stani jezik (samo engleski).
Da ne pominjem, da sam sa znanjem iz srednje skole na ETFu mogu da se poloze neki predmeti ( Programski jezici ( PASCAL+C), Matematika 1 i 2), koju su inache problem, pogotovo studentima poteklim iz TESLE, kojima je fizika takodje veliki problem.
Niko od tebe u Matematickoj gimnaziji nece ocekivati da obavezno idesh na takmicenja iz mate, fizike i sl. ako to ne zelish ili nemash takvih ambicija. I bez toga mozesh da imash dobre ocene.
Znachi, svaka preporuka za Matematichku gimnaziju, ali ako je kasno za to, gledaj samo da izbegnesh Teslu, jer je to stvarno propast.
To shto je kjgkreek rekao da idesh u slabu shkolu, da bi imao vishe poena za upis, zaboravi. Veruj mi da vishe vredi kad odesh na prijemni iz mate bez spremanja i imash 100% bodova :D + imash znanje.
Uostalom, na ETFu prijemni je najmanji problem.
Pozdrav...

Evo ja cu sad u 4tu god tesle.. u sustini bolje ti je da udjes na jache smerove. Da bi "vise" naucio. Mada ja sam na smeru automatike, sto je jedan od najprpalijih smerova ali se od smra rachunara razlikuje za jedan do 2 predmeta. Iskreno na mom smeru ljudi znaju sa kompovima vise no ijedan lik na rachunarima. Jer ovi na smeru rachunara su tamo samo jer su znali matish i srpski u pravo vreme a ne zato sto znaju da se bave kompovima a tamo su, iako ih to ne zanima, i zato sto su im mama i tata rekli da ce imati posle toga dobar posao. Druga stvar...i profesori to znaju tako da, bar moje odeljenje, ne znam za druge, mnogo vise "sto se tiche rachunara" driblaju....primer: Ovi na rachunaru dobiju zadatak sad pred kraj godine...iz C++ napisi program koji realizuje funkciju x= y+4z/3*koren iz c lupam...nesto smesno...a nama za 5 kaze...napisi program koji simulira igru blackjack :) u tom fazonu....iskreno preporuchio bih ti smer elektronike. jer mnogo ce ti vise znaciti da saznas kako rade mnooogi delovi ... koji su ti direktno zastupljeni u rachunarima. evo ti opet primera. imo sam neku ******u 486 plochu...i kad god je pogledam 10000 int. kola. tranzistora kondenzatora dioda itd.... prosao sam prvi razred tesle i onda sam znao sta kuda kako...prosao sam drugi razred tesle....primetio sam da na plochi postoji i LM386 kolo koje sluzi kao mali pojachavac struje koji radi na 12 V a koji smo koristili u skoli za pravljenja mono zvuchnog pojachala...iskreno mnogo ces da nauchis...po meni jedina mrachna strana u skoli je to sto moras, ako oces uvek lepo da prodjes, da skoro svakodnevno ucis. i da stalno budes spreman..jer jedinice u tesli pljushte kao kisha. npr..imao sam ove godine 9 kecheva iz matematike...i nekim chudima prosao...dok moj ortak 3 keca i pade na popravni.da sumiramo...nema riba...dosta nauchis...uchi imaces poene...kad dodjes na etf prve dve godine procices sa minimalnim uchenjem! toliko od mene poz!

Ja ti pod obavezno preporuchujem rirodno matematichki smer (poshto ti je on u opcijama), ili makar neku od gimnazija!!! Zashto? Veoma jednostavno:
1.sve je to lepo shto si ti sada odluchio da cesh etf i da ti sada odgovara i tesla ali veruj mi na rech da si josh mlad i da cesh saznati puuuuno stvari za sledece 4 godine tvog zivota! Ne zelim da kazem da ti sada ne znash shta hocesh, ali veruj mi, postoji velika verovatnoca da cesh promeniti mishljenje, ma neka je i mala ta verovatnoca ali ipak postoji! Zashto rizikovati i sabi smanjivati opcije kada lepo mozesh da odesh u neku gimnaziju i da imash shirinu da kasnije mozesh sve da upishesh! Ovo je o meni glavni razlog!
2.Ribice. Mlad si, treba i da se zezash, i da prozivish. Jeste shkola bitna ali veruj mi na rech ako ti se celo shkolovanje bude svodilo na uchenje i kompjutere e onda do qr.... To shto ti se sada gade fenserke, opet ne mora da znachi da ti se za godinu dana nece svideti neka od njih ;)
3.Drushtvo. Po meni je bitno druziti se i sa devojkama isto koliko i sa mushkma (mozda i vishe :d). Ako teslu upishesh, nema shta da ti pricham :d E sada, opet, ti mozesh i sa strane da nadjesh neko do jaja drushtvo, lepe i fine devojchice itd. itd. ali ja mislim da je ipak taj svakodnevni kontakt sa shkolskima veoma bitan. Ne kaze se dzabe: "S'kim si, takav si" ;) Tako da debelo treba voditi rachuna ko ce ti biti drushtvo jer ma koliko poricali svi smo mi pod manjim ili vecim uticajima istog. U svakom sluchaju, treba sve to da ti ostane u super secanju i kada omatorish a treba i da steknesh prijatelje, prijateljice (sa nekima od njih cesh ostati super i ceo zivot) ;)

Imam josh puno da pishem ali se sve uglavnom svodi na medjuljudske odnose i na shirinu, osnovno obrazovanje. Razmisli dobro i konsultuj i matorce obavezno. Zashto da ne i shkolskog psihologa - da i on ima neku svrhu :)

bgillegal je napisao(la):
Jer ovi na smeru rachunara su tamo samo jer su znali matish i srpski u pravo vreme a ne zato sto znaju da se bave kompovima a tamo su, iako ih to ne zanima, i zato sto su im mama i tata rekli da ce imati posle toga dobar posao.

Otprilike, ali ne vazi sa sve slucajeve.
Eto, ja sam se '99 upisao u teslu na racunare na opste zaprepascenje roditelja koji i dan-danas misle da su kompjuteri ****** i da je bolje da idem u selo i orem sa dedom :d
Istina, ima duduka koji zavrse skolu i posle nje podjednako (ne)znaju isto sto (ni)su znali i pre skole o racunarima, ali bilo nas je par zaista "progresivnih" koji smo drljali programiranje na daleko visem nivou od skolskog. Medjutim, verujem da na automatici (koja se od ove godine na ETF-u zove impulsno neshto :) ) moze dosta da se nauci.

Sada ste me jos vise zbunili!OK,razmisljao sam malo o gimnaziji i ne dini mi se tako lose,ali pretpostavljam da bi mi bila bolja tesla ako cu sigurno na ETF.Kompove pratim jos od 1999 i prosto ih obozavam,ali vidim da ih ima sve vise u toj bransi tako da mislim da ce biti tesko naci zaposlenje posle.Razmisljao sam i o stomatologiji (naravno zbog para)ali prosto ne znam...Ovako, da li moze neko da mi objasni da li bi zaostajao sa znanjem na ETF-u za onima iz tesle (ako upisem gimnaziju) i ako bi,koliko bi to bilo i u kojim oblastima.Ako bi upisao teslu 4 godine bi ucio nesto sto volim tako da mi (verovatno)ne bi smetalo "malo"da se pomucim.E da,da li se u tesli i na ETF-u radi programiranje i koliko?

POZDRAV !

sloBSa je napisao(la):
Ovako, da li moze neko da mi objasni da li bi zaostajao sa znanjem na ETF-u za onima iz tesle (ako upisem gimnaziju) i ako bi,koliko bi to bilo i u kojim oblastima.
Pre će biti da bi oni iz Tesle zaostajali u znanju za tobom ako završiš neku bolju gimnaziju...
Znači konkretno, od ispita sa prve godine teslaši bi od gimnazijalaca trebalo da budu jači samo iz osnova elektrotehnike, dok su gimnazijalci jači iz svih ostalih predmeta. A plus što je IMHO mnogo lakše savladati elektrotehniku nego matematičku analizu.

Poslednja izmena:
sloBSa je napisao(la):
E da,da li se u tesli i na ETF-u radi programiranje i koliko?

Na ETF-u se radi sve od programiranja shto mozhe da se smisli, i ko ti kazhe drugachije, lazhe (kao fazon na PMF-u imaju jache programiranje... pazi molim te).
U Tesli se radi ASM, Pascal i C i mozhe odlichno da se nauchi (u zavisnosti ko ti predaje) i daje bolje znanje nego u gimnazijama jer te ne uche programiranju na matematichkom nivou vec i programiranju na niskom nivou (iliti do koske :) ). Sa druge strane, matematika (koja ce ti jako vishe trebati, programiranje cesh nauchiti sam i/ili na faksu) je daleko jacha po gimnazijama.

PS. Ja sam odluchio koju cu srednju shkolu nedelju dana pred upis :d

Čekaj malo. Ovde mi nešto nije jasno. Da li ti misliš da na ovom svetu postoji neka škola koja je prava za tebe? Da li vi ispod što ste ga savetovali mislite da postoji neka prava škola za njega? Škole nisu pantalone, pa da izabereš broj i uđeš u njih. Čovek ima 15 godina i potpuno je normalno da ne zna šta hoće, a vas 99% ga sigurno ne poznajete i imate hrabrosti da kažete "e ovo je za tebe". Mislim, kako možete tek tako da se frljate školama :).

Pre svega, kod nas još uvek ne postoji škola koja će te nešto naučiti. Postoji brdo škola koje će te nešto učiti, ali mislim da nema ni jedne koja će te naučiti. E sad, reci mi, da li je vredno toga da te 4 godine neko mrcvari, da 4 godine vučeš kečeve iz primarnih predmeta kod nekih profesora i profesorki koje imaju po 75 godina i ne vide dalje od druge klupe?

Ne smeš ni jednoj školi da se prepustiš. Use i u svoje kljuse, jelte :). LM, šta je poenta moje priče. Kada odeš na fakultet, prvo što ti profesori kažu, "sad lepo zaboravite sve što ste radili u srednjoj školi, to ne valja". Pa sve od početka. Treba da izabereš neku školu gde ćeš pre svega imati dovoljno vremena za sebe, za ono što te interesuje. Ti sad imaš 15 godina, ko kaže da će tebe programiranje interesovati celog života, ti to ne možeš da znaš jer nisi formirana ličnost, a godine kada srednja škola preseca osnovnu su najkritičnije i strašno je što baš tada moraš tako važnu odluku da doneseš. Mada i nije toliko strašno ako shvatiš da te srenje škole ništa naučiti neće.

Dakle, izabrati školu gde ćeš imati vremena prvo za sebe, pa za okolinu, pa tek onda za školu koja ne služi ničemu. Treba imati vremena i za te fensere, to nije ništa strašno, u takvom vremenu živimo, pre 10 godina su ribe nosile zelene ili ljubičaste helanke i slušale "Ivan - 200 na sat", a ortaci nosili pištolje u školu. Budi srećan kad vidiš žensko koje nosi bele japanke, bele 3/4 pantalone, beli top, veliki providne naočare i ima šatiranu kosu i kaže da sluša tech.house, makar dok na splavu ne krenu narodnjaci.

Ja sam išao u školu u odeljenje koje je imalo najviše ortaka u istoriji škole, 10, a riba je 3-3.5x više po odeljenju. U školi su nam radile domaći, pismene, kontrolne, sve redom. Na exkurziji su nam peglale odeću, prale, nameštale kosu, masirale, raspakivale i pakovale, pedikirale i manikirale. Profesori su sa nama uvek bili kao neka bliža rodbina i uvek će mi, manje više, ostati u sećanju kao pozitivci. Vremena sam uvek imao za sebe i za druge i srećom, bavio sam se onim čime sam hteo. Na primer, da sam hteo da se bavim programiranjem, toliko sam slobodnog vremena imao da sam mogao da naučim više nego svi oni na etfu ili matematičkoj gimnaziji, bez obzira što na informatici dalje od excela nismo stigli. Ali nisam, razne stvari su me interesovale i prolazio sam razne faze tokom srednje škole i drago mi je što mi škola nije predstavljala prepreku za to.

A što se fakulteta tiče, kad dođeš na red da upišeš fax i onako će svi sadašnji državni fakulteti propasti, a za privatne će ti i onako samo kinta trebati...

Naravučenije: upiši neku laku školu, sa dosta riba, da ti bude blizu gajbe i da oko škole ima dobra klopa da se kupi i da se sedne u neki kafić sa hladom tokom maja i juna...

bgillegal je napisao(la):
Evo ja cu sad u 4tu god tesle.. kad dodjes na etf prve dve godine procices sa minimalnim uchenjem! toliko od mene poz!

bgillegal,ti si u gadnoj zabludi. Upravo su ljudi iz TESLE oni koji imasju najvishe problema, zbog matematika i fizike. Prednost koju imaju iz OETa je minimalna, dok ta prednost iz Elektronike ne postoji. Sve u svemu, mnoooogo ucenja treba da bi se nadoknadilo to neznanje iz fizike i matematike sa kojim dolaze ljudi iz TESLE, ili drugim rechima, bgillegal, spremi se da posle dve godine sa minimalnim ucenjem, trece godine i dalje budesh brucos :zgran: .

u pravu si, secam se situacije iz prvog semestra kada sam u racunarskom centru ETF-a pricao sa nekim prirodno-matematickim gimnazijalcem, ja skroz izgubljen gledam sta cu kako cu sa matematikom analizom, a ortak opusteno cita reviewe na benchmarku :) i sastavlja svoj novi komp! na moje pitanje kako moze da planira igranje pored tolike muke, on mi odgovara "ma ovo je sve manje-vishe bilo u srednjoj" :d (nastavak dijaloga: on: "a iz koje si ti srednje", ja: "tesle", on: "a-ha..." i prevrtanje ochima :d ).

daklem, OET su dali i oni koji su pre toga od struje videli samo bateriju, a o prednosti iz elektronike nema ni reci - ono sto se u tesli uci godinu dana, na ETF-u se obradi u prva tri chasa :d

tako da upishi neko zezanje, neku shkolu gde ima dosta normalnih devojaka (nemoj neke pravnobirotehnichke, jes da ih ima na kilo al su sve kokoshke, znam ih :) ) sa kojima cesh moci da se druzhish, i naravno ne brini se za fensere, gimnazije su poznate po velikom broju metalaca :d (za razliku od tesle gde su sve sami seljoberi iz prigradskih naselja).
ako si iz beograda, razmisli o desetoj gimnaziji, opshta je pa ne morash da se dvoumish (ali ima puno burzhuja, dodushe manje nego u svetom savi).

Poslednja izmena:
Mislim da sam odlucio-dakle gimnazija.Jos da vas smorim do kraja:koje su najbolje gimnazije?Nesto sam gledao i cini mi se da su to 3.5.14. i 9. od kojih bi mi 9. najvise odgovarala posto zivim u Novoj Pazovi.Pod "najbolja" gotovo iskljucivo mislim koja bi me mogla najvise nauciti necemu korisnom.

ZA Highl1:Slusas BS ?

Bane ti si moj chovek :d
Prichamo istu stvar!
Takodje se slazem da je period koji ti presstoji veoma bitan i da treba da imash vremena za svoja interesovanja, da probash razne stvari (DROGA NE): da se malo zaludjujesh fotografijom, alpinizmom, plesom, jezicima, ribama (najvishe)...jednostavno da pokushash da se komplestirash! To ti je moja preporuka. I povrh svega puno da se druzish. Posle raznih iskustava mozda i shvatish da te privlachi design, ili mozda biologija ili psihologija ?!?! Ima josh dosta stvari koje treba da saznash pa ti je moja preporuka da ne pravish planove na duzi period tipa: "Upisujem ETF...", batali ti to...Sve u svoje vreme ;)
Nishta od ovoga nemoj da uzimash zdravo za gotovo. Znachi sve uzmi u obzir i sve saslushaj ali sam donesi odluku i nemoj da brinesh ;)

sloBSa je napisao(la):
Mislim da sam odlucio-dakle gimnazija.Jos da vas smorim do kraja:koje su najbolje gimnazije?Nesto sam gledao i cini mi se da su to 3.5.14. i 9. od kojih bi mi 9. najvise odgovarala posto zivim u Novoj Pazovi.Pod "najbolja" gotovo iskljucivo mislim koja bi me mogla najvise nauciti necemu korisnom.

O tretjoj i petoj sam chuo dosta lepog (mada i da u petoj ima dooooosta *******ih profesora, pa ti savetujem da je zaobidjesh).
Devetu ti NE preporuchujem jer je poprilichno teshka a zashto bi se maltretirao ako ne morash (a zhivim na pet minuta od nje pa znam kakav olosh ide tamo :d )
Razmisli o desetoj, nije mnogo dalje od devete a opshta je...

PS. Da nisi ti Sloba shto zna Stanmara?

blah ...tesla rules :) nemojte vi meni bre...ne naucis puno.... gledo sam ja gimnazijalce kako citaju o tome sta je MOSFET sa izolovanim gejtom...tako da nemojte vi meni... ili jos bolje video sam i gimnazijalce koji na etf-u realizuju kruzni brojac 2n preko JK flip flopova...tako da ljudi dajtee bre. Ja jes da sam propisho majchino mleko dok sam nauchio CMOS-ove iz elektronike...ili ne znam...nesto drugo i na etfu cu to elegantno da obnovim i da polazem i odem na adu i shmekam lepe cice dok ce gimnazijalci sve to da uche i plachu! rezultat zavrshicemo i ja i on...ja lakse on teze :)

Tako sam i ja mislio do pre godinu dana...
A sada sam pred obnovom godine...

Bane® je napisao(la):
Čekaj malo. Ovde mi nešto nije jasno. Da li ti misliš da na ovom svetu postoji neka škola koja je prava za tebe? Da li vi ispod što ste ga savetovali mislite da postoji neka prava škola za njega? Škole nisu pantalone, pa da izabereš broj i uđeš u njih. Čovek ima 15 godina i potpuno je normalno da ne zna šta hoće, a vas 99% ga sigurno ne poznajete i imate hrabrosti da kažete "e ovo je za tebe". Mislim, kako možete tek tako da se frljate školama :).

Pre svega, kod nas još uvek ne postoji škola koja će te nešto naučiti. Postoji brdo škola koje će te nešto učiti, ali mislim da nema ni jedne koja će te naučiti. E sad, reci mi, da li je vredno toga da te 4 godine neko mrcvari, da 4 godine vučeš kečeve iz primarnih predmeta kod nekih profesora i profesorki koje imaju po 75 godina i ne vide dalje od druge klupe?

Ne smeš ni jednoj školi da se prepustiš. Use i u svoje kljuse, jelte :). LM, šta je poenta moje priče. Kada odeš na fakultet, prvo što ti profesori kažu, "sad lepo zaboravite sve što ste radili u srednjoj školi, to ne valja". Pa sve od početka. Treba da izabereš neku školu gde ćeš pre svega imati dovoljno vremena za sebe, za ono što te interesuje. Ti sad imaš 15 godina, ko kaže da će tebe programiranje interesovati celog života, ti to ne možeš da znaš jer nisi formirana ličnost, a godine kada srednja škola preseca osnovnu su najkritičnije i strašno je što baš tada moraš tako važnu odluku da doneseš. Mada i nije toliko strašno ako shvatiš da te srenje škole ništa naučiti neće.

Dakle, izabrati školu gde ćeš imati vremena prvo za sebe, pa za okolinu, pa tek onda za školu koja ne služi ničemu. Treba imati vremena i za te fensere, to nije ništa strašno, u takvom vremenu živimo, pre 10 godina su ribe nosile zelene ili ljubičaste helanke i slušale "Ivan - 200 na sat", a ortaci nosili pištolje u školu. Budi srećan kad vidiš žensko koje nosi bele japanke, bele 3/4 pantalone, beli top, veliki providne naočare i ima šatiranu kosu i kaže da sluša tech.house, makar dok na splavu ne krenu narodnjaci.

Ja sam išao u školu u odeljenje koje je imalo najviše ortaka u istoriji škole, 10, a riba je 3-3.5x više po odeljenju. U školi su nam radile domaći, pismene, kontrolne, sve redom. Na exkurziji su nam peglale odeću, prale, nameštale kosu, masirale, raspakivale i pakovale, pedikirale i manikirale. Profesori su sa nama uvek bili kao neka bliža rodbina i uvek će mi, manje više, ostati u sećanju kao pozitivci. Vremena sam uvek imao za sebe i za druge i srećom, bavio sam se onim čime sam hteo. Na primer, da sam hteo da se bavim programiranjem, toliko sam slobodnog vremena imao da sam mogao da naučim više nego svi oni na etfu ili matematičkoj gimnaziji, bez obzira što na informatici dalje od excela nismo stigli. Ali nisam, razne stvari su me interesovale i prolazio sam razne faze tokom srednje škole i drago mi je što mi škola nije predstavljala prepreku za to.

A što se fakulteta tiče, kad dođeš na red da upišeš fax i onako će svi sadašnji državni fakulteti propasti, a za privatne će ti i onako samo kinta trebati...

Naravučenije: upiši neku laku školu, sa dosta riba, da ti bude blizu gajbe i da oko škole ima dobra klopa da se kupi i da se sedne u neki kafić sa hladom tokom maja i juna...

Upravo tako !

Stanmar odvratni gad !!!Sala,znam ga dosta dugo.Pre smo bili nerazdvojni (tj. ja od njega) a sad glavonja svako vece tambura po centru i pusta bradu i kosurdu tako da se slabije vidjamo_On me je pored Vidija i Digitala naucio "vestini".Otkud ti znas njega ?

Ja sam Ivan sto je ranije igrao basket (ili barem pokusavao :) ) sa njim...
Al nisam vid'o loptu ima godinu dana :)

A i davao sam ti savete oko sastavljanja novog kompa, remmeber?

Najveca prednost onih koji su upisali ETH skolu u odnosu na one koji su isli u gimnaziju pri upisu na ETF je to sto su upoznati sa osnovnim principima elektronike, digitalne elektronike, OET-a, mikroelektronike... Sa druge strane, gimnazijalci su bolji u matematici i fizici koju srednjoskolci ne izucavaju tako mnogo. Iako na prvi pogled to deluje beznacajno, vecina mojih drugova na fakultetu koji su zavrsili gimnaziju teze kontaju neke stvari vezane za OET nego ja koji sam zavrsio elektrotehnicku skolu.

Upisao sam Rade Koncar, iako sam stajao u redu za Teslu. Bodova nisam imao dovoljno i odluka je pala da upisem Koncar. I nisam se pokajao. Za 4 godine naucio sam dosta, iako je praksa u toj skoli vise nego ocajna (u jednom trenutku skola nije imala vise od 3 ispravna digitalna multimera) i sa te strane nista nisam naucio. Ako se malo potrudis, prosek ti moze biti iznad 4.5 bez problema. Naravno, skola nije laka i niko ti nece poklanjati ocene, ali ces barem imati neku osnovu za dalje.

@Bane_R: joooj koji si ti car :)

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Devetu ti NE preporuchujem jer je poprilichno teshka a zashto bi se maltretirao ako ne morash (a zhivim na pet minuta od nje pa znam kakav olosh ide tamo :d )
Ja sam završio devetu, i ne bih se složio da je nešto ultra teška... ja sam bez većih problema (i ne sa nešto naročito mnogo učenja) imao stalno prosek preko 4,50... odnosno 38,50 poena na upisu.
Sa tendencijom olakšavanja školstva verujem da je sada samo još lakša...

Pa dobro, verovatno si pametniji od ostalih koje znam a ishli su tamo... :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno