Šta je novo?

Koja banka za online?

marko_n

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2006
Poena
380
Razmišljam da promenim banku jer se svaki put frustriram kad moram da koristim ono g***o od Intezinog online banking sistema, pa me interesuje nudi li neka druga banka nešto bolje?

Bilo je sličnih tema, ali bih da se fokusiramo čisto na razmenu iskustva iz prve ruke i sagledamo aktuelnu ponudu, bez ulaženja u to da li online banking treba ili ne treba da radi samo iz IE, da izgleda ovako ili onako, nego čisto ukratko, koga ne mrzi, napišite u kojoj ste banci, opišite paket usluga koji koristite, mesečno održavanje, kartice, provizije... sve što je od značaja. Naravno, podrazumeva se da je stavka No.1 to da online banking sistem te banke radi sa svih platformi, ali sa druge strane, ne samo to, pomenite i ostalo. :)

Poslednja izmena:
Šta fali Intesinom sistemu? Do juče je bio jedan od najboljih (ako ne i najbolji). Pretpostavljam da sad sve ostale banke nude isto ili slično. Ne vidim šta tu može epohalno da bude drugačije, jer su sve te usluge u načelu vrlo proste i nemaš bogznakoliko mesta da izmišljaš toplu vodu.

Šta ti konkretno smeta? Možda mogu da ti pomognem.

Licno koristim Raiffeisen online bank. Imas lepo uvid u sve racune, kartice, mozes da izmirujes kartice, kredite i sta ti ja znam. Radis placanja telefona, struje, info-stan-a i svega ostalog. Menjas novac i premestas na devizni racun. Apsolutno sve. Sa vise strana sam cuo da je njihov ebank najbolji. Koristim ga od kako sam otvorio prvi racun i nista se nije menjalo vec x godina i sve super radi.

To sve moze i Intesa On-Line a ako instaliras i onaj Intesa Mobi paket mozes sve to i sa mobilnog telefona. Cak je bio i tekst o tome na Benchmark sajtu pa pogledajte.

I Intesin i Raiffeisenov sistem su 100 puta bolji od onog koji ima Societe Generale. Promene se evidentiraju nakon par dana, tako da je trenutno stanje koje ispisuje totalno neupotrebljivo.
Takodje, pamti samo oderedjeni broj poslednjih promena, tako da sada ne mozes da vidis npr. potrosnju iz prosle godine.

U Intesi sam poslednje dve godine, pre toga sam bio u Komercijalnoj. Jedina bitna prednost on-line sistema u Komercijalnoj je mogucnost davanja naloga na placanje sa izborom datuma realizacije. U Intesi nalog mora odmah na realizaciju.
Sve drugo je manje-vise isto.
Zadovoljan sam Intesinim online sistemom.

Sent from my HD2 using Tapatalk

Šta fali Intesinom sistemu? Do juče je bio jedan od najboljih (ako ne i najbolji). Pretpostavljam da sad sve ostale banke nude isto ili slično. Ne vidim šta tu može epohalno da bude drugačije, jer su sve te usluge u načelu vrlo proste i nemaš bogznakoliko mesta da izmišljaš toplu vodu.

Šta ti konkretno smeta? Možda mogu da ti pomognem.

Prvo to što moram da koristim Windows i IE kako bih obavio tako jednostavnu stvar kao što je uplata novca. Sistem koji koriste je, očigledno, tehnološki prilično zastareo i kod mene radi prilično tromo, "Molimo vas sačekajte" po 3-5 sekundi za svaki klik, dok mi novi IE (oni preporučuju 6 i 7) često izbaci "Error on page". Probao sam IEtab, međutim puca još češće i zakuca ceo Firefox (mada i on zahteva IE na računaru, što je u suštini isto).

Jeste da uz HIT račun nema provizije za prvih 5 uplata, ali je provizija koju naplaćuju za Osnovni račun bezobrazna. 40 dinara po uplati, dok je u banci na šalteru 15 dinara bilo poslednji put kada sam uplaćivao. Gde je logika da online više košta?

Kurs koji nude u online menjačnici, još jednom, obesmišljava online banking, čak i uz Hit račun. Praktično svakog (normalnog) teraju da podigne dinare sa računa, prošeta do menjačnice, konvertuje u željenu valutu i onda novac uplati na devizni račun koji je recimo vezan za Visa Electron ili Internet karticu. Hebeš ti prijatelju to online bankarstvo... Ne troši se radno vreme službenika, papirne uplatnice, ja popunjavam uplatnicu, a ne oni i to sve na kraju košta više... :(

Čudi me baš da ste zadovoljni Intezom... Vidim da UniCredit banka i EFG imaju sisteme koji su bazirani na Javi, tj. rade sa svih platformi, pa me interesuje, ako ih je neko koristio, da opiše malo paket usluga, koliko "deru" :) tj. koliko ima tih skrivenih sitnih troškova koje tek posle vidiš... Naravno, i ostale banke su u igri, bitno je da im sistem radi sa svih pltaformi.

Inače, supruga koristi Raiffeisen online i to je, koliko sam primetio, potpuno isto što i ovo Intezino, samo im je "skin" drugi. :)

bez ulaženja u to da li online banking treba ili ne treba da radi samo iz IE, da izgleda ovako ili onako, Naravno, podrazumeva se da je stavka No.1 to da online banking sistem te banke radi sa svih platformi, ali sa druge strane, ne samo to, pomenite i ostalo. :)

Prvo to što moram da koristim Windows i IE kako bih obavio tako jednostavnu stvar kao što je uplata novca.

Kurs koji nude u online menjačnici, još jednom, obesmišljava online banking, čak i uz Hit račun. Praktično svakog (normalnog) teraju da podigne dinare sa računa, prošeta do menjačnice, konvertuje u željenu valutu i onda novac uplati na devizni račun koji je recimo vezan za Visa Electron ili Internet karticu. Hebeš ti prijatelju to online bankarstvo... Ne troši se radno vreme službenika, papirne uplatnice, ja popunjavam uplatnicu, a ne oni i to sve na kraju košta više... :(

Kontradiktoran si sam sebi, ali ajde.
Što se Intesa On-Line tiče, ja do sada ni dinar provizije online nisam platio (doduše davno nisam plaćao račune online), već samo kupovao devize.
Kupovina deviza u bankama nikada nije bila jeftina, tu čak ni HIT račun ne pomaže, pitanje je samo kolika je razlika između njihovog i kursa u menjačnici, ali to veze nema sa online bankarstvom.To što je nešto online nikako ne znači da je i jeftino/ jeftinije.
Ja sam zadovoljan njihovim online sistemom, osim ovog malo dužeg učitavanja, ne vidim šta tu može da bude drugačije kod drugih banaka.

Prvo to što moram da koristim Windows i IE kako bih obavio tako jednostavnu stvar kao što je uplata novca.
Ako ti je to najbitnija stvar... blago tebi ;) U manjini si ogromnoj, vecini Srba je to nebitno, inace bi odavno menjali. Doduse to ih kosta a ne dobijaju nista time - sta vise gube jer ko zan kakve ce probleme imati sa korisnicima koje do sad nisu imali (novi sistem = novi problemi UVEK sa bankama).

Sistem koji koriste je, očigledno, tehnološki prilično zastareo
A po cemu? Sta mozes da uradis u nekoj drugoj banci u svetu osim koriscenja bez IE-a a da je zakonski moguce u Srbiji?

Kurs koji nude u online menjačnici, još jednom, obesmišljava online banking, čak i uz Hit račun.
GDE JE BOLJE? U kojoj banci? Da li razumes kako radi currency trziste uopste pa da shvatis zasto ne treba da ti daju bolji kurs?:)

Praktično svakog (normalnog) teraju da podigne dinare sa računa, prošeta do menjačnice, konvertuje u željenu valutu i onda novac uplati na devizni račun koji je recimo vezan za Visa Electron ili Internet karticu. Hebeš ti prijatelju to online bankarstvo... Ne troši se radno vreme službenika, papirne uplatnice, ja popunjavam uplatnicu, a ne oni i to sve na kraju košta više... :(
A gde te kosta manje? U RF ti je provizija za menjacnicu po 2% veca od Intese, i cak i kad se dogovoris za bolji kurs u RF na vece sume novca OPET nikako nece biti bolji od Intesa Hit kursa nazalost :(

Vidim da UniCredit banka i EFG imaju sisteme koji su bazirani na Javi, tj. rade sa svih platformi
Jao, divno... ne moram da imam IE ali moram Javu :D

Inace, posto sam detaljno istrazivao koliko ko dere od banaka za sta, Intesa je u vrhu sto se tice niskih provizija za skoro sve. Kartice POGOTOVU.
Nisi zaboravio da uz Hit dobijas i frei Maestro i frei MC i 5 frei placanja preko online-a?

Tako da, ako ti je samo do toga da radi bez IE-a/Windows - idi gde je skuplje ;)

OT: Svaka banka u Koreji i za citanje KURSNE LISTE trazi instalaciju ActiveX kontrola... to je smor i glupost! A ne prost online banking kod nas koji je ionako zakonski onemogucen da radi nesto korisnije od placanja racuna.

Kontradiktoran si sam sebi, ali ajde.

Nisam. Bila je slična tema već, koja je otišla na krv i nož, a u kojoj je jedan od glavnih učesnika bio baš alfa. :)
Dakle, bitno mi je da sistem radi sa svih platformi, ali da ne ulazimo u to u šta je alfa upravo opet krenuo (da li sam manjina ili ne, da li se bankama isplati ili ne). Dakle, na to mislim, ne želim flejm i prepriku, nego da vidimo da li postoje još neka (bolja) rešenja.

@alfa
Manjina sam - jesam.
Ne isplati se bankama da menjaju - OK, ne zanima me, tražim one kojima se isplati.
Ne traži IE, traži Javu - nebitno da li je Java ili IE, može i IE ako može da radi tako iz Linuxa ili Mac-a.

Dakle, pliz, nemoj dalje da teramo staru priču, mene interesuje da čujem od ljudi iz prve ruke, dakle onih koji su koristili ili koriste usluge neke druge banke, a ne samo istraživali (i sam sam pogledao većinu sajtova banaka). Nisam rekao da menjam banku, nego da se razmišljam o tome jer trenutno mogu (nisam im ništa dužan :)), što ne znači da ću to sigurno i uraditi.

Što se tiče kursa u online menjačnici, pitam jel ima negde bolje, ako nema, OK! :) Meni je logično da online bude bar malo jeftinije jer su (ako je sistem kako treba implementiran) troškovi manji, nego kad im dolaziš u banku za istu stvar. E sad, ***, ako je to rešeno u Flintstones fazonu, da nekoj tamo tetki iskaču online uplate koje ona prepisuje na uplatnicu. :D

Poslednja izmena:
Ja mislim da je lakše da pokreneš jedan Tiny XP u Virtual BOX-u, nego da menjaš banku.

I ja koristim Intesu, i sumnjam da neko može da bude bolji, apsolutno SVE odradjujem.

Kada kupujem nešto online, dakle izabere, i odem na Checkout. Otvorim IE, online kupim potrebne devizr, prebacim na karticu, vratim se na Moziliu i platim na PayPal.... snači, sve im se trenutno odradjuje i vidi ....

@nidza
Možda, ali bih voleo da čujem iskustva i korisnika drugih banaka.

@MagicMaster
Pa to o čemu pričaš se, po mom mišljenju, apsolutno podrazumeva, sve manje od toga bi bilo potpuno besmislena usluga. Mene upravo interesuju iskustva korisnika koji koriste paket usluga, a ne samo onih koji koriste online banking da vide history gde su trošili kintu i ono "gle čuda tehnike, vidi se da sam pre 10 minuta provukao karticu na bankomatu". :)

Temu sam postavio baš na Benču jer smatram da ovde ljudi imaju malo više kriterijume kada su nove tehnologije u pitanja, pa sam malo razočaran dosadašnjim odgovorima koji su svi u fazonu "šta ćeš više i bolje", a online sistem im je u suštini krš totalni (moje mišljenje, naravno, ali da ne teramo više u tom smeru, suština teme su online sistemi drugih banaka, u Intezi znam kako je). :)

Poslednja izmena:
Enjoy the krsh jer bolji naci neces skoro :D
(da se zna, ja mnogo vise ocekujem od online bankinga, ali tu prvo treba zakon da se menja, ne banka :()

Sto se kupovine deviza tice, kurs ne moze da bude bolji ako ne zoves i trazis bolji kurs jer banka postavlja kurs po principu "da ne bude u minusu", a za vece sume ionako ce klijent doci da trazi bolji kurs. To je razlog zasto u menjacnici skoro uvek imas bolji kurs nego u banci - tamo neko uvek gleda koliko sme i moze da da/uzme za evro.

Volksbank online

Nisam. Bila je slična tema već, koja je otišla na krv i nož, a u kojoj je jedan od glavnih učesnika bio baš alfa. :)
Dakle, bitno mi je da sistem radi sa svih platformi, ali da ne ulazimo u to u šta je alfa upravo opet krenuo (da li sam manjina ili ne, da li se bankama isplati ili ne). Dakle, na to mislim, ne želim flejm i prepriku, nego da vidimo da li postoje još neka (bolja) rešenja.

@alfa
Manjina sam - jesam.
Ne isplati se bankama da menjaju - OK, ne zanima me, tražim one kojima se isplati.
Ne traži IE, traži Javu - nebitno da li je Java ili IE, može i IE ako može da radi tako iz Linuxa ili Mac-a.

Dakle, pliz, nemoj dalje da teramo staru priču, mene interesuje da čujem od ljudi iz prve ruke, dakle onih koji su koristili ili koriste usluge neke druge banke, a ne samo istraživali (i sam sam pogledao većinu sajtova banaka). Nisam rekao da menjam banku, nego da se razmišljam o tome jer trenutno mogu (nisam im ništa dužan :)), što ne znači da ću to sigurno i uraditi.

Što se tiče kursa u online menjačnici, pitam jel ima negde bolje, ako nema, OK! :) Meni je logično da online bude bar malo jeftinije jer su (ako je sistem kako treba implementiran) troškovi manji, nego kad im dolaziš u banku za istu stvar. E sad, ***, ako je to rešeno u Flintstones fazonu, da nekoj tamo tetki iskaču online uplate koje ona prepisuje na uplatnicu. :D

Vidim da si isti kao i ja. Elem tema o kojoj govoris je ova by me i veruj mi da znam kako se osecas, a posto ces naici na isti talas neodobravanja kao i ja, predlazem ti Erste, po mom iskustvu za neke stvari najbolja (jos sam u Intesi, ako neko oce da me napada i da se ja pitam pola osoblja bih otpustio sto guraju nos u to kako ja trosim i zelim da trosim moje pare). Cuh danas od pouzdanih izvora da ce cak i Intesa promeniti svoju politiku online-bankinga vezano za browsere, a kao jos jedan dodatak informacijama skokni na ES, ima tamo tema koja se bavi bankama koje se ne obaziru samo na market share, nego razmisljaju trzisno

da. kratak ali beskoristan:)

inace se meni cini da u ovom trenutku nema "kompletnije" banke kod nas...kad se sve gleda:eek:nline sistem, pokrivenost(brojnost) filijalama, cena, ljubaznost i obucenost osoblja...

koliko vidim , nema bolje za sada...

Izvini ali cu da se p*s*r*m na ljubaznost u Intesi, kako sam izmucio ljude u Erste-u vezano za jednu online kupovinu mislim da bi mi u Intesi zabranili dozivotno ulazak! Bolje uvek ima samo treba i mi malo da trazimo, a ne da prihvatimo sve servirano!

Poslednja izmena:
OK, ajde malo opisa šta nude u ERSTEu i u VOLKSu .... podelite sa nama, nisam se ja venčao sa intesom, možda i predjem ... VOLKS mi je na otprilike istoj udaljenosti kao i intesa, možda malo dalje ....

Evo malo objasnjenja o Volksu, posto vidim da neki nisu bili zadovoljni odgovorom:)

Elem, radi se kroz IE, to je mana po meni, ali sta cete.

Sto se same Ebanke tice, po meni je sve sjajno odradjeno. Postoji placanje svih racuna, sa mogucnoscu da se naprave templati za sve sto vam je potrebno.

Takodje menjacnica moze da se radi najnormalnije.

Ono sto je mnogo bitno, a sto drugi nemaju je sledece. Mozete da transferisete sredstva sa tekucih racuna (deviznog i dinarskog) na tzv racune preko noci gde vam se sredstva orocavaju.

Kamata na EUR je 4% a na RSD 7% i sredstva su vam dostupna sledeci dan i mozete ih vratiti na tekuci racun ili ih ostaviti da se dalje ukamacuju.

Dakle, sve sto moze da se plati moze da se odradi preko e bankinga.

Ako ima jos pitanja, pitajte.

U ersteu je odrzavanje besplatno do 27 godine, zatim dobijanje kartica se ne placa, online manjacnicu nisam koristio jos uvek, posto sve radim preko intesine viza kartice. Tehnicka sluzba je voljna da te saslusa i da ti pomogne u resavanju problema (meni su pomogli), mislim da sad i oni rade orocenje sredstava online, itd, za dalje cete morati malo i sami da se raspitate ne znam sta kome treba

Dobijanje koje kartice se ne placa?

FYI, Alpha mislim da isto ima ta nocna orocenja, za firme barem imaju.
U RF ne moze da se prebacuje na racune orocenja online, ali moze SA njih (ukoliko je stepenasta naravno, ne obicna).

Dobijanje koje kartice se ne placa?

FYI, Alpha mislim da isto ima ta nocna orocenja, za firme barem imaju.
U RF ne moze da se prebacuje na racune orocenja online, ali moze SA njih (ukoliko je stepenasta naravno, ne obicna).

My bad, ova visa i maestro koje su varijanta debitnih se ne placaju. Ni ovo nije bas najtacnija istina, zato sam i rekao da se onaj kome treba proseta do banke ili sajta banke, dosad je na moju preporuku doslo jedno 10 ljudi u banku. (jeste da smo svi studenti, ali su nama pare najbitnije :d)

I u Intesi studenti ne placaju odrzavanje racuna ;)

Preporuka za Intesu. Gomilu deviznih i dinarskih plaćanja i nikad problem.
Problem za IE postoji na većini online sistema.

Izvini ali cu da se p*s*r*m na ljubaznost u Intesi, kako sam izmucio ljude u Erste-u vezano za jednu online kupovinu mislim da bi mi u Intesi zabranili dozivotno ulazak! Bolje uvek ima samo treba i mi malo da trazimo, a ne da prihvatimo sve servirano!

nisam svojim komentarom hvalio intesu..pogresno si razumeo...nego da generalno treba razmisliti o vise stvari kod izbora banke...istina sada koristim intesa hit paket, a pre toga bio u budjavoj komercijalnoj:)

da. kratak ali beskoristan:)

inace se meni cini da u ovom trenutku nema "kompletnije" banke kod nas...kad se sve gleda:eek:nline sistem, pokrivenost(brojnost) filijalama, cena, ljubaznost i obucenost osoblja...

koliko vidim , nema bolje za sada...

Kao da radi u Microsoft korporaciji .... :D:D:D:D

A na koju misliš banku?

Ajde kad smo sve zive banke pomenuli da kazem i ja.
Koristio sam Intesu pre aktivno a jedna stvar koju NIKAKO nisam mogao da joj oprostim je kasno knjizenje transakcija.Naime prilikom placanja pokazu se rezervisana sredsta i onda nakon 7(recima SEDAM) dana pokaze mi se tacan iznos.Nije neki problem to kazete?
Zbog ovoga sam i primanje novca sa Moneybookersa(primanje na karticu da se razumemo) cekao SEDAM dana i to uvek isto.Znaci nema veze sto MB odma prosledi pare vec MORAM da cekam SEDAM dana da bi pare mogao da dignem sa kartice(ili preciznije sa racuna za koji je vezana).
Dakle zbog toga(a i zbog drugih stvari) sam se "odjavio" sa Intese(ne formalno, ostao mi devizni i Visa Internet kartica oba se ne placa pa mi svejedno) I dao sansu KBC banci.
KBC online sistem..pa nije los ukratko pare mi stizu za 3 do 4 dana da karticu sto je ok,a transakcije se knjize nakon 2 dana(mislim na placanja).Tako da sam sa njima zadovoljan mada cvrsto verujem da ima prostora za poboljsanja.Radi samo u IE kao Intesa.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno