Šta je novo?

Ko sta ima od Hi-Fi komponenti?!

@idijanac @nikolaq45 Hvala obojici na informacijama :) Video sam da aplikacija zna povremeno da baguje, najviše bih koristio mobilnu/ipad aplikaciju da puštam fajlove iz lokalne mreže sa svog dekstop računara iz svoje FLAC kolekcije. Pored toga bih koristio eventualno Tidal, ali bih morao da pređem na veći paket u SBB-u. Znači sada me čekaju muke preslušavanja zvučnika :)

@muki85 Opcija puštanja fajlova sa lokalne mreže radi ok sa manjom kolekcijom, sa više hiljada FLAC pesama... uf, ne valja. Uz napomenu da sam od toga odustao odavno, možda su se stvari popravile, i da sam isključivo na desktop aplikaciji to pokušavao, ako ima veze. Tidal je dobra opcija, čak i za nas što više volimo HDD kolekcije, ima dosta načina da se prođe jeftino, a dođe do HiFi pretplate, ja sam ovde na forumu rešio.

Slatke muke :)

@muki85 Opcija puštanja fajlova sa lokalne mreže radi ok sa manjom kolekcijom, sa više hiljada FLAC pesama... uf, ne valja. Uz napomenu da sam od toga odustao odavno, možda su se stvari popravile. Tidal je dobra opcija, čak i za nas što više volimo HDD kolekcije, ima dosta načina da se prođe jeftino, a dođe do HiFi pretplate, ja sam ovde na forumu rešio.

Pa ekstra onda, možda se svedem i na Tidal, mada bih morao da pogledam kakva je kolekcija. Da, kod tih slatkih muka će me najviše brinuti to što znam da sam navikao na drajver od 8 inča na svojim starim RX2, a da trebam da idem da slušam neke petice i šestice, i malo sa predrasudama ulazim u slušanje da to neće biti to, tj da ne drma dovoljno :) Ali videćemo, nekada mi je na primer LS50 bio finansijski van budžeta pa nisam ni želeo da im pružim šansu, tada sam svoje stare RX2 uzeo polovne za cenu jednog LS50.

uvek sam skeptičan prema slušanju u salonima...to veze nema sa tvojom sobom, sistem nije isti, potrebno je dosta iskustva da se tu razluči šta je šta i da se u salonu možda utvrdi neki potencijalni karakter zvuka...ne može da škodi, ali je pitanje koliko ima koristi od toga...

pomenuti kef je precenjen u svakom smislu...ali su ih izgleda obilato podelili okolo pa se ne može živeti od preporuka za njih...mali kanto je muzikalniji od tog kefa...suv i izuzetno dosadan zvuk...

@muki85 Opcija puštanja fajlova sa lokalne mreže radi ok sa manjom kolekcijom, sa više hiljada FLAC pesama... uf, ne valja. Uz napomenu da sam od toga odustao odavno, možda su se stvari popravile, i da sam isključivo na desktop aplikaciji to pokušavao, ako ima veze. Tidal je dobra opcija, čak i za nas što više volimo HDD kolekcije, ima dosta načina da se prođe jeftino, a dođe do HiFi pretplate, ja sam ovde na forumu rešio.

Zaista ima dosta načina. I ja sam na hibridu isto. Nešto taga imam na HDD u, mada mi Dezzer služi za svaki dan. Licenca mi je skoro besplatna. Kada mi nešto hitno treba, samo ukuam, umesto da tražim dobru kopiju.

MinimServer kao UPnP server + BubbleUPnP applikacija rade savrseno sa 100K+ kolekcijom, playlist-ama sa 2-3k track-ova i slicno. Node ne podrzava UPnP.

uvek sam skeptičan prema slušanju u salonima...to veze nema sa tvojom sobom, sistem nije isti, potrebno je dosta iskustva da se tu razluči šta je šta i da se u salonu možda utvrdi neki potencijalni karakter zvuka...ne može da škodi, ali je pitanje koliko ima koristi od toga...

pomenuti kef je precenjen u svakom smislu...ali su ih izgleda obilato podelili okolo pa se ne može živeti od preporuka za njih...mali kanto je muzikalniji od tog kefa...suv i izuzetno dosadan zvuk...

LS50 (Meta) su fine male kutije za vrlo male sobe. Zahtevne su poprilicno - mnogo vise nego sto njihova cena i velicina sugerisu na prvu loptu. Vise puta sam ih slusao u losem sistemu, nego u dobrom. U iole vecem prostoru i/ili sa neadekvatnom amplifikacijom - "izgube se". Tada posebno postaju "tanki" i fali im zivota.

Za nekoga ko je iole pocetnik - isao bih na aktivnu varijantu, ali i u tom slucaju nikako u sobe vece od 15-ak m2. Cak i tada - nisu to kutije za neki rock ili kompleksnu muziku.

Poslednja izmena:
Jasno je na sta si mislio.
Zato i ne volim bilo koje BluOS resenje.
UPnP/DLNA mi je jedino zanimljiv kod streamer-a.

Ni ja nisam za slušanje u salonima, ali sam makar slušanjem u salonima mogao da steknem neki generalni utisak kada sam pazario svoj nekadašnji sistem. Imam 5 pesama koje su mi neko merilo zvuka i koje sam nosio sa sobom u slušanje kada sam pazario svoj prvi sistem. Isto tako bih i sada poslušao samo te stvari, dovoljno mi je da znam da li to zvuči onako kako ja mislim da treba ili ne. Isto tako znam da mi se zvuk RX2 svideo mnogo više nego i kod duplo skupljih zvučnika, možda zato što je moje uvo "neuko", ili zato što volim da slušam baš dosta žanrova muzike, a ne samo muziku predodređenu za testiranje HiFi sistema.

Poslednja izmena:
KEF LS50 najviše kritikuju oni koji ih nemaju već su ih negde možda čuli. Razlozi su razni ali mislim da je najčešći to što koštaju mnogo para za svoju litražu i površinu drivera. Kad na to dodate da su cenovno za jednu kategoriju iznad HiFi zvučnika koji se najčešćce kupuju na našim prostorima (tako blizu a tako daleko) i eto plodne osnove za hate.
Oni koji ih imaju najčešće znaju zašto su ih kupili i uglavnom su veoma zadovoljni.

Yes, but... :)

Od ekipe koju znam, bukvalno svi koji su ih imali su ih zamenili.
Tehnicki, ako se dobro upare (i elektronika i mala prostorija i pozicioniranje u istoj) rade sve sto treba (za svoju velicinu), ali su "dosadni", fali im "zivota". To meni smeta i kod jacih KEF-ova. Svojevremeno su mi Blade 2 i Reference 5 bili zanimljivi. Dok ih nisam detaljnije poslusao. Sve je tu - ali dzabe. Cak sam imao i izuzetno dobru ponudu kada je cena u pitanju.

Vec napisah - dobri su to zvucnici, ali ni blizu kakav ih "hajp" prati. Isto kao i B&W. I jedni i drugi gomilu love pucaju na marketing.

@Delija

kod nas je bilo dosta i KEF kitova, jer je valjda to moglo da se kupi, ali slušao sam naravno i fabričke...toliko ravnodušne zvučnike sam retko imao prilike da čujem u životu, i nikad mi nije bila jasna njihova popularnost...kao da im i nije do svirke :)

b and w...koga glava ne zaboli nakon 2 minuta s njima taj je srećan čovek...

btw, mnogo su mi skupi a jako ih želim a nemam para pa ih hejtujem ovde na forumu...i traže ostatak sistema od 18 hiljada milijardi da bi svirale kako treba...

Poslednja izmena:
Srami se :p :D

Pazi, nekome se to ocigledno i svidja. U hi-fi prici ima toliko razlicitih i sprava i usiju i ljudi - za svakog po nesto. Nije to lose, ali ima bolje.

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, njaviše ih kritikuju oni koji su ih negde čuli ili kojima su za jednu stepenicu iznad njihove cenovne kategorije priznali oni to ili ne. Nešto što košta kilo ipo evra mora da ima makar četri drivera od 6 inča ili dva od 8 i onako kutiju, poveliku da ostavi utisak.

Kakvih crnih "kilo i po evra" - stari model (ne Meta) se po Evropi prodaje za 700 evra za par. Novi. Meta moze da se dobije za oko 1000 evra.
Cak i u Player-u se cesto moze dobiti sasvim fin popust. Ono sto kosta je amplifikacija koja ce ih adekvatno poterati.

I malo mi je to bezvezna klasifikacija oko toga ko sme da ih kritikuje na osnovu toga koliko para ima i kakav sistem ima. Znam dosta ljudi koji finansijski ne stoje bas najbolje, ali znaju o hi-fi-ju mnogo.

BTW, I nad popom ima pop. Uvek.

kefovi o kojima pričamo svakako nisu u vidnom polju ljudi kojima je hifi zvučna na kompu, edifier i logitech, tako da ne razumem primedbu...ima ovde i ljudi koji su nešto malo više i bolje čuli u životu, i to su moji utisci...kao i za sve drugo, svako sam odlučuje koliko će verovati nekome na internetu...

i sam sam razmišljao o kef lsx, iako sam bio svestan mana, jer sam u jednom trenutku želeo da uprostim sistem/sisteme...a i volim lep dizajn što jes jes...i slušao bih ih takve kakvi su da nisam pročitao da je kef maltene zaboravio na njih i da nemaju nikakvu podršku, i da ima dosta problema oko softverskog dela, tako da nisam morao da se izložim takvoj "torturi" :)

Kakvih crnih "kilo i po evra" - stari model (ne Meta) se po Evropi prodaje za 700 evra za par. Novi. Meta moze da se dobije za oko 1000 evra.
Cak i u Player-u se cesto moze dobiti sasvim fin popust. Ono sto kosta je amplifikacija koja ce ih adekvatno poterati.

I malo mi je to bezvezna klasifikacija oko toga ko sme da ih kritikuje na osnovu toga koliko para ima i kakav sistem ima. Znam dosta ljudi koji finansijski ne stoje bas najbolje, ali znaju o hi-fi-ju mnogo.

BTW, I nad popom ima pop. Uvek.
Bezveze da ih žestoko kritikuje neko, ko je čitao o njima i možda ih čuo u salonu ili kod prijatelja. Tvoja kritika je bila umerena ali sam dao i svoj ugao kao neko ko ih sluša svaki dan.
Znam zašto sam kupio LS50 Meta i prezadovoljan sam. Dosta zavisi od toga koju muziku slušaš. Za muziku koju slušam su savršeni (RnR, akustika, bluz, klasika), za filmove takođe. Razumljivost dijaloga je savršena. Za većinu naših dnevnih soba više su nego dovoljni.
E sada ako neko ima sobu za slušanje od 50m2, ako hoće da pravi žurke, svira glasno live Heavy metal koncerte, dance i ostale heavy bass numere onda sigurno nisu za to bez obzira kakvo pojačalo imaš.
Kilo ipo sam rekao onako odoka, nisam proveravao. U playery su oko 155.000din što nije daleko od kilo ipo.

Poslednja izmena:
kefovi o kojima pričamo svakako nisu u vidnom polju ljudi kojima je hifi zvučna na kompu, edifier i logitech, tako da ne razumem primedbu...ima ovde i ljudi koji su nešto malo više i bolje čuli u životu, i to su moji utisci...kao i za sve drugo, svako sam odlučuje koliko će verovati nekome na internetu...

i sam sam razmišljao o kef lsx, iako sam bio svestan mana, jer sam u jednom trenutku želeo da uprostim sistem/sisteme...a i volim lep dizajn što jes jes...i slušao bih ih takve kakvi su da nisam pročitao da je kef maltene zaboravio na njih i da nemaju nikakvu podršku, i da ima dosta problema oko softverskog dela, tako da nisam morao da se izložim takvoj "torturi" :)
KEF je nedavno je izbacio, novu reviziju lsx-a, i dalje izbacuje nove all-in-one zvučnike (ls60) tako da ne mislim da će napustiti svoju platformu. Ali zbog razloga koje si naveo, nisam ljubitelj all in one sistema tako da lsx nisam ni razmatrao mada deluju interesantno za kancelariju, možda spavaču sobu i sl.

LS50 "savrseni" za RnR i klasiku? Huh...

Poslednja izmena:
Realno, jako tesko.
Osim ako pod RnR ne smatras Kleptonovu akusticnu gitaru, a pod klasikom tri violine.

Skoro totalno bez dve najjnize oktave (i u maloj sobi) nema govora o pravom RnR, a pogotovo klasici. Da ne pominjemo filmsku muziku koja je kombinacija elektronike i klasike na steroidima.

Cak i kod jazz-a, blues-a i vokalne muzike se gubi dosta - i onda kada su u igri samo dva i po instrumenta, a pogotovo ako je jedan od njih bass, sto najcesce i jeste.

Naravno da se to sve moze slusati da zvuci solidno, ali fiziku ne mozes prevariti.

Konkretno, nikako se ne slazem da su za te zanrove muzike - "savrseni" - kako si napisao.

Poslednja izmena:
Jos je Miki Rubiroza konstartovao prorcnicki da
"nema dobrog saunda bez Stratokastera i Dinakord pojacala..." , ali ***a, mnogi nisu ni videli ni culi danas o cemu se tu radi :(

Stara garda na okupu :)

Realno, jako tesko.
Osim ako pod RnR ne smatras Kleptonovu akusticnu gitaru, a pod klasikom tri violine.

Skoro totalno bez dve najjnize oktave (i u maloj sobi) nema govora o pravom RnR, a pogotovo klasici. Da ne pominjemo filmsku muziku koja je kombinacija elektronike i klasike na steroidima.

Cak i kod jazz-a, blues-a i vokalne muzike se gubi dosta - i onda kada su u igri samo dva i po instrumenta, a pogotovo ako je jedan od njih bass, sto najcesce i jeste.

Naravno da se to sve moze slusati da zvuci solidno, ali fiziku ne mozes prevariti.

Konkretno, nikako se ne slazem da su za te zanrove muzike - "savrseni" - kako si napisao.
Znači ne veruješ da neko voli da sluša RnR i klasiku?

Shvatio sam da je po tebi je osnovna mana slab bas.

LS50 svira vrlo dobar bas na normalnim kućnim glasnoćama negde do 50-60Hz, brz i definisan. U klasičnoj muzici, a i u ostalim pomenutim muzičkim pravcima sa izuzetkom elektronske muzike nema mnogo sadržaja ispod 50Hz.
A ako želiš dubok bas poželjan je subwoofer, ali to važi za većinu drugih zvučnika osim možda ako ne kupiš neki od zvučnika iz cenovne klase koja je tebi zanimljiva (Kef Blade 2 i Reference 5).

BTW, niko nije pomenuo filmsku muziku, već filmove.

I da za muziku koju ja slušam, u tipičnoj Srpskoj dnevnoj sobi i dodao bih na glasnoći koju slušam su odličan izbor.

P.S. Šta si kupio tada kada si razmatrao Blade 2?

Вероватно никад нису чули инструменте уживо...

I13-17-Musicalns00.jpg

@Bogda
Verujem ja da ti to volis da slusas, ali LS50 nisu kutije za to - a pogotovo nisu "savrsene" za to.

Klasicna muzika sadrzi citav "svet" ispod 60 Hz, a LS50 jedva dobacuju i dotle sa iole nekom upotrebljivom energijom. Ali cak i nije poenta samo u basu. Sub moze da pomogne i pomaze oko nekih stvari - oko drugih ne. Nece sub-ovi od malih kutija napraviti velike.

p.s. Za ovu pricu nije bitan moj sistem uopste iliti nije poenta u konkretnoj referenci. Inace, predstavio sam ga ovde u temi pre nekog vremena . Nije se mnogo promenio u medjuvremenu, osim sitnica...

IMG-20220523-174153.jpg

IMG-20220524-143909.jpg

Poslednja izmena:
@Bogda
Verujem ja da ti to volis da slusas, ali LS50 nisu kutije za to - a pogotovo nisu "savrsene" za to.

Klasicna muzika sadrzi citav "svet" ispod 60 Hz, a LS50 jedva dobacuju i dotle sa iole nekom upotrebljivom energijom. Ali cak i nije poenta samo u basu. Sub moze da pomogne i pomaze oko nekih stvari - oko drugih ne. Nece sub-ovi od malih kutija napraviti velike.

p.s. Predstavio sam aktuelni sistem ovde u temi pre nekog vremena . Nije se mnogo promenio u medjuvremenu, osim sitnica...
Dobro, slažem se za nekoga ko poseduje muzički sistem poput tvog, LS50 Meta sa ili bez subwoofera verovatno zvuče truba.

Poslednja izmena:
Malo su mi preblizu ovi frontovi :)

3m od usiju do tweeter-a i dosta prostora sa svih strana okolo. Taman :)

Dobro, slažem se za nekoga ko poseduje muzički sistem poput tvog, LS50 Meta sa ili bez subwoofera verovatno zvuči truba.

Zato odmah i rekoh da je irelevantan za pricu moj konkretan sistem. Uopste nisam poredio, niti ima smisla za to.
Rekoh vec da su u svojoj klasi LS50 meta sasvim dobri zvucnici, ali karakter zvuka moze nekome da lezi - drugome i ne bas toliko. Fali im ono sto bi moj drugar rekao - "zing". Cak i preporucujem ljudima koji pazare sistem u tom rangu da ih obavezno poslusaju - vrlo moguce je da ce im odgovarati. Ali mi malo ide na keks sav hajp oko njih, Preduvan je jednostavno.

Drugi deo price oko sistema za odredjeni zanr je jednostavno ogranicenje fizikom. Klasicna (orkestarska, horska, opere, rekvijemi...) muzika je jako zahtevna i tek na pravim full range sistemima stvarno moze da prosvira. Rok muzika je drugacija prica, ali opet trazi velicinu - sistem jednostavno mora da ima "cohones".

Nazad
Vrh Dno