Šta je novo?

Ko priča srpski jezik od pametnih uređaja i asistenata?

Alex_S

Poštovan
Učlanjen(a)
11.09.2016
Poena
55
Gledajući opcije o pametnim zvučnicima sa asistentima
  • Alexa
  • Google
  • Siri
  • Bixbi
došao sam do pitanja iz naslova. Dakle koji od ovih asistenata ume da prepozna pitanje na srpskom, da uradi ono šta mu je rečeno i da odgovori na srpkom jeziku?

Google prepoznaje srpski jezik ali ne prima i ne izvršava komande na srpskom.
Chat GPT takodje razume i odgovara na srpskom ali on nije asistent

Ne znam za koju namenu trebaš?

Počelo je od ideje pametnog zvučnika sa satom kojeg bi stavio u spavaću sobu.
Koristim iphone ali ne i Siri jer mi je glupo da sa njom pričam engleski. A dugo sam van Android sistema pa ni ne znam šta je aktuelno.
Tako da je pitanje opšte, sa kojim asistentom može da se priča i da asistent nesto uradi. Inače, ne znam da li sada ima nekih razlika između pametnog asistenta i chatbota.

Inače, ne znam da li sada ima nekih razlika između pametnog asistenta i chatbota.
Ima velikih razlika izmedju AI i assistenta, negde sam vec pisao o tome ali ne mogu da nadjem, verovatno negde u temi o chatGPT

AI je pametan i dobar je u dobijanju informacija i komunikaciji.
Assitent izvrsava bezpogovorno tvoje komande bez mudrovanja.

Trenutno se dosta radi na tome da se integrise AI i assitenti, tu najvise napreduje Google sa gemini 2.0, moje neko iskustvo je da to za sada ne radi dobro i ja sam to iskljucio dok ne dodje do nekog nivoa upotrebljivosti, tako da za sada koristim zasebno assistenta da izvrsava komande a kada trebaju neke informacije najlakse je koristiti chat GPT.

Recimo zadam komandu (na engleskom naravno) da otvori kapiju
assitent odmah otvori kapiju
gemini analizira kapiju i prica kakve sve vrsta kapija mogu biti i kako se zakljucavaju,
kada ipak insistiras da otvori kapiju dobijes odgovor da ne moze da upravlja fizickim objektima...ko u SF filmovima :rolleyes:

Počelo je od ideje pametnog zvučnika sa satom kojeg bi stavio u spavaću sobu.
Koristim iphone ali ne i Siri jer mi je glupo da sa njom pričam engleski. A dugo sam van Android sistema pa ni ne znam šta je aktuelno.
Ako si van android sistema, onda ides na popularnog amazon alexu u vidu nekog amazon Echo dot zvucnika (nije narocito "pametan" u odnosu na google)

ili apple homePod koji koristi Siri,
oba su prakticno iza google assitenta i integracije sa AI i verovatno nikada nece dobiti podrsku za srpski jezik.

Frustrirajuce je što smo na repu svih događaja i aktuelnosti. Malo smo tržište, niko nas ne razmatra kao vredno truda i niko ne radi ništa u smislu prilagođavanja.

Mislio sam da će sada, kada već neko vreme postoje AI koje prepoznaju srpski jezik, i pametni asistenti poceti da ga prepoznaju ali izgleda da to još treba sačekati.

Da li ima smisla očekivati da će nešto od Google uređaja putem upgrade-a biti naknadno opremljeno sa Gemini 2.0 i razumevanjem srpskog?

Napisao sam već
AI već odlično prepoznaje srpski jezik, čita, razgovara i piše na njemu.

AI integracija sa asistentima je ono što ne radi kako treba, tu nije još dobro sredjen rad ni na engleskom a ne na srpskom.
Google je već to integrisao ali daleko je srpski.

ne mora da znaci...
ako je taj AI zaista tako "inteligentan" ta integracija samog jezickog modela bi trebala da proradi sama od sebe.
Ali integracija assistenta i AI ne radi savrseno ni na engleskom, nije tako daleko ali nije tako ni blizu.

Gemini 2.0 je tu, ali nemam zelju ni da ga testiram na osnovu iskustva kako sam prosao prosli put,
fala bogu kada sam ga iskljucio.

ja ih drzim odvojeno :sneaky:

Trenutno Gemini kao AI podržava naš jezik.
Sa njim lijepo možeš da se ispričaš i da dobiješ dosta korisnih informacija.

Kao asistent je 2/5. Dakle uradi, ali moraš da mu crtaš - tj objasniš iz nekoliko pokušaja.

Da li neko ima xiaomi smart speaker? Da li on razume kada mu kazete da pusti neku domacu pesmu, ili domaceg izvodjaca, ili domaci radio (na Srpskom, ne da spelujete 😅 ). Imam Amazon echo dot i Alexa to ne moze.

Ne razume ni Xiaomi smart speaker. Ja sam video da prepoznavanje srpskog radi samo na nekom Teslinom TVu sa android sistemom. Tu je lagano prepoznavao sve sto mu izdiktiras kada ukljucis mikrofon preko daljinskog. To je bilo jako zgodno da ne moras da kucas pretragu na YT npr.

Sve ostalo gde sam probao, mahom Samsung telefoni i televizori, Lg televizori, Firestick - nije ništa moglo da radi. Probao razna podešavanja (promena prodavnice, jezika, regiona) - neće da može.

Ja sam video da prepoznavanje srpskog radi samo na nekom Teslinom TVu sa android sistemom. Tu je lagano prepoznavao sve sto mu izdiktiras kada ukljucis mikrofon preko daljinskog. To je bilo jako zgodno da ne moras da kucas pretragu na YT npr.
nemojte praviti zabunu to je google keyboard unos tastaturom i nema veze sa asistentom.

Kao sto vec rekoh jedino gemini asistent cita i pise srpski jezik, ali ne podrzava glasovni unos.

ChatGPT podrzava glasovni unos na srpskom jeziku ali to je chat bot, nije assistent.

Gemini 2.0 je tu, ali nemam zelju ni da ga testiram na osnovu iskustva kako sam prosao prosli put,
fala bogu kada sam ga iskljucio.
Rekoh da nemam zelju da ga testiram ali sam ga posle ovog napisanog ipak testirao novu verziju gemini asistenta.

Odmah da kazem da je razlika i napredak ogroman.
Od potpuno neupotrebljivog asistenta koga sam morao ukloniti, sada imamo potpuno funkcionalnog asistenta koji zadatke izvrsava bez iritantnog "mudrovanja" kao sto je radio njegov prethodnik.

za sad rade apsolutno sve komande koje sam probao kod asistenta a radi i integrisani AI ciji odgovori i dalje nisu na nivou chatGPT.

Na srpskom jeziku asistent ne moze da izvrsava komande, one se izvrsavaju iskljucivo na engleskom, za sve drugo moze srpski, jer ga gemini cita i pise, ali ta radnja nije potpuno automatizovana.

u sustini ima jos da se radi na ovome.

najveca mana geminija je sto on ovakav verovatno nece moci da radi na pametnim uredjajima kao sto su google nest, a mozda i gresim.
ako bi napravili da radi na google nest uredjajima to bi bila prava revolucija.

nemojte praviti zabunu to je google keyboard unos tastaturom i nema veze sa asistentom.

Kao sto vec rekoh jedino gemini asistent cita i pise srpski jezik, ali ne podrzava glasovni unos.

ChatGPT podrzava glasovni unos na srpskom jeziku ali to je chat bot, nije assistent.

Rekoh da nemam zelju da ga testiram ali sam ga posle ovog napisanog ipak testirao novu verziju gemini asistenta.

Od potpuno neupotrebljivog asistenta koga sam morao ukloniti, sada imamo potpuno funkcionalnog asistenta koji zadatke izvrsava bez iritantnog "mudrovanja" kao sto je radio njegov prethodnik.

za sad rade apsolutno sve komande koje sam probao kod asistenta a radi i integrisani AI ciji odgovori i dalje nisu na nivou chatGPT.

Na srpskom jeziku asistent ne moze da izvrsava komande, one se izvrsavaju iskljucivo na engleskom, za sve drugo moze srpski, jer ga gemini cita i pise, ali ta radnja nije potpuno automatizovana.

u sustini ima jos da se radi na ovome.

najveca mana geminija je sto on ovakav verovatno nece moci da radi na pametnim uredjajima kao sto su google nest, a mozda i gresim.
ako bi napravili da radi na google nest uredjajima to bi bila prava revolucija.
Ok, možda nisam bio dovoljno jasan. Generalno komande ne rade na srpskom, ali ne radi ni prepoznavanje srpskog jezika. Npr kad mu daš komandu Play Željko Joksimović, pusti YT music, ali ne moze da prepozna Željka, tj. pusti nešto levo skroz. Strane izvodjače pušta bez problema.

Ja pricam gde je stigao Gemini 2.0 koji ima AI, a ti o TV asistentu, koji je ogranicen ko terasa :rolleyes:
nemaju bas mnogo zajednicko.

Ja pricam gde je stigao Gemini 2.0 koji ima AI, a ti o TV asistentu, koji je ogranicen ko terasa :rolleyes:
nemaju bas mnogo zajednicko.
Dao sam odgovor na ovo ispod što je čovek pitao pre tebe, nisam ni pričao o Ai integraciji.

Nije ni bitno, razumeće koga bude šta interesovalo od informacija. Svako dobro.
Da li neko ima xiaomi smart speaker? Da li on razume kada mu kazete da pusti neku domacu pesmu, ili domaceg izvodjaca, ili domaci radio (na Srpskom, ne da spelujete 😅 ). Imam Amazon echo dot i Alexa to ne moze.

Na kom uređaju, sistemu, koristiš Gemini 2.0?
Može li par primera komandi i na šta se sve mogu odnositi (šta sve asistent ume)?

Gemini 2.0 za sada radi iskljucivo na racunarima i mobilnim telefonima.
ja konkretno koristim na mobilnom telefonu jer tu radi u saradnji sa assistentom koga najvise i kortim.
Planirana je implementacija na google nest uredjaje i to ce tek onda da postane prava stvar, ali do tada...
asistenta uglavnom koristim na google nest, a gemini na telefonu.

Primer komandi je uglavnom da pali - gasi uredjaje ili otvara - zatvara kapiju, pusta muziku koju hocu, menja stanice, pozove koga treba, ili da odvede na neko odrediste, to je kod mene 90% koriscenja asistenta, i to radi perfect👌

Ja nikako ne uspevam na Android 14 da namestim da Gemini free prima komande na srpskom jeziku. Jel to još uvek nije moguće?

Nazad
Vrh Dno