Šta je novo?

Ko kaze da vam treba GPS...

Morao sam da instaliram Chrome da bih ovo probao. Prvi put je promašio za jedno 900m vazdušnom linijom, a posle kad sam probao ponovo promašio je za oko 400m. Inače imam SBB kablovski net i wifi ruter.

Ovo je jezivo ... Sezam ADSL sa SIemens WiFi routerom ... ~150m tacno ...

Kad probam preko "komsijinog" wireless (madnet) pokazuje njihov AP u metar tacno ... JEZIVO

^
Radi u FireFox-u :)
Dobro je, ja sam u Budapestu :D (omasio je debeeelo). A sad da pitam: zasto neki sajtovi vode (po automatici) da sam ja iz Madjarske? Sad mi je jasnije jer je izbacio budapest, ali opet ne dovoljno jasno... valjda je to nesto sa internet provider-om.
Evo u kojoj ja nedodjiji zivim... :wall:

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    144.8 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
FireFox - radi, ALI:

Meni je pokazao mesto, tj. ulicu sa tačnom lokacijom zgrade u kojoj sam živeo do pre mesec dana. Sada živim na nekih 500 m vazdušnom linijom od te zgrade. Nije da sam paranoičan ali mi ovo nije jasno a koincidencija je veom velika. Koristim ADSL i WiFi ruter za šerovanje te konekcije.

Sve u svemu zaniljivo.

Aj ako znaš, malo detaljnije objašnjenje jer meni i dalje nije jasno! :)

Znači browser šalje do Google servisa informacije koje šalje. Od koga browser uzima te informacije?

Kome i kako ih pošalje? Slanje lokacije je moguće iskuljučivo uz dozvolu korisnika u browseru.

Nije stvar do browsera, stvar je do uredjaja koji poseduju GPS (telefon na primer) i koji su se zakacili na te rutere. I da sad ti opet mozes da kazes "da ali kako to da telefon to radi bez mog znanja".. i ja mogu da ti kazem nesto tipa "kad bi samo znao koliko telefoni kao sto su iPhone i Palm Pre salju podataka Apple-u i Palmu... ne bi verovao" :)

Znaci, tvoj ruter ima jedinstvenu MAC adresu kao i jos 5 u tvojoj okolini. Na sve njih neko je se zakacio telefonom koji ima GPS i koji je svoju lokaciju podelio sa nekim serverom (Google?). Poslati podaci su, najverovatnije, koordinate u prostoru, MAC i trenutna Ip adresa i mozda naziv rutera (ili SSID).

Na taj nacin Google zna u prostoru gde je koji WIFI. Moja pretpostavka je da ako bi zamenio MAC adresu rutera i eventualno SSID, ne bi nasao tvoju lokaciju. Ono sto jos potvrdjuje moju teoriju je i to da ako isti taj laptop posle zakacis putem kabla na net, nece ti naci lokaciju (hoce mozda grad samo). Barem je u mom slucaju na 10tak masina danas bilo.

Poslednja izmena:
Nije stvar do browsera, stvar je do uredjaja koji poseduju GPS (telefon na primer) i koji su se zakacili na te rutere. I da sad ti opet mozes da kazes "da ali kako to da telefon to radi bez mog znanja".. i ja mogu da ti kazem nesto tipa "kad bi samo znao koliko telefoni kao sto su iPhone i Palm Pre salju podataka Apple-u i Palmu... ne bi verovao" :)

Znaci, tvoj ruter ima jedinstvenu MAC adresu kao i jos 5 u tvojoj okolini. Na sve njih neko je se zakacio telefonom koji ima GPS i koji je svoju lokaciju podelio sa nekim serverom (Google?). Poslati podaci su, najverovatnije, koordinate u prostoru, MAC i trenutna Ip adresa i mozda naziv rutera (ili SSID).

Na taj nacin Google zna u prostoru gde je koji WIFI. Moja pretpostavka je da ako bi zamenio MAC adresu rutera i eventualno SSID, ne bi nasao tvoju lokaciju. Ono sto jos potvrdjuje moju teoriju je i to da ako isti taj laptop posle zakacis putem kabla na net, nece ti naci lokaciju (hoce mozda grad samo). Barem je u mom slucaju na 10tak masina danas bilo.

Sve to što si napisao stoji, ali i dalje nema objašnjenja kako povezuje MAC adresu access pointa sa geografskom lokacijom. Tvoje objašnjenje sa fonom koji ima GPS je nedorečeno. GPS se koristi iz neke GPS aplikacije, zašto bi telefon slao to do Google location provider-a?

Hajde jedan prost scenario, imaš fon koji ima GPS, kačiš se na WiFi, proveravaš mejl, obilaziš sajtove i ...? U kom trenutku fon šalje informaciju da je na toj i toj geografskoj širini i dužini, da bi onda Google to mogao da poveže sa MAC adresom WiFi access pointa na koji se fon kači.

Poslednja izmena:
Sutra cu, ako me ne bude mrzelo, kad dodjem kuci da uradim opit.

Imam iPhone koji ima GPS, imam WIFI ruter u kuci (Linksys WRT54G). Provericu lokaciju pa cu onda da mu promenim SSID i da mu promenim MAC adresu. Onda cu opet da trazim lokaciju (necu kaciti iPhone pre toga). Ako ne pokaze isto sto i pre, onda cu zakaciti telefon i prosurfovati Safarijem. Ako pokaze dobar rezultat kao i prvi put - moja teorija je tacna.

Inace spomenuo sam Palm Pre - on se s vremena na vreme sam sinhronizuje a sta salje - zamisli sam.

Poslednja izmena:
Kada probam preko Chrome-a pokaže samo na Srbiju, ali ako pristupim sa mobilnog telefona preko WiFi rutera onda me nadje, pogodio je mesto, s tim što prikazuje da se nalazim u radijusu od oko 4km a od plave tačkice sam realno udaljen ~500m:zgran:

Veliki brat nas posmatra...

Mene je omašio, bukvalno, za 15-ak metara...

Prilozi

• Mapa.png
    Mapa.png
    465.5 KB · Pregleda: 119
He he :-devil-:

ovo je vrlo opaka stvar

mada nema realne primene za nas korisnike, ali oni stvarno znaju i gde smo, ne samo šta smo dok surfujemo

a i briga me, nek znaju

Meni samo pokaze beograd i okolinu, a kad uvelicam dobijem mapu slavije, no bez plave tacke.
Naravno ja sam na periferiji :)

E sad, imam ADSL sa wifi ruterom.

Evo malo detaljnijeg objašnjenja posle 20 minuta googlanja! :D

Ovaj put nije Google, sve je započeo Skyhook Wireless.

To pinpoint location, XPS uses a massive reference network comprised of the known locations of over 100 million Wi-Fi access points and cellular towers. To develop this database, Skyhook has deployed drivers to survey every single street, highway, and alley in tens of thousands of cities and towns worldwide, scanning for Wi-Fi access points and cell towers plotting their precise geographic locations. Skyhook's extensive coverage area includes most major metro areas in North America, Europe, Asia, and Australia. :zgran: :zgran: :zgran:

http://www.skyhookwireless.com/howitworks/coverage.php

Znači ID WiFi stanice ili Cell tornja su vezivali sa geografskom lokacijom bukvalno tako što su skenirali signale na licu mesta. A sada, procedura je sledeća, browser kontaktira location provider-a, FF i Chrome koriste Google, i on im prosto kaže lokaciju očitavši iz baze podataka lokaciju WiFi access pointa koja je ranije skenirana. Više o tome ovde.

Do you like to drive? Want to intimately know the streets and hoods of your own hometown? Skyhook will pay you to literally drive each and every single street in cities and towns across the United States, Canada, and abroad. Become an expert on every highway and byway, from fancy boulevards to back alleys. Oh the places you'll go, and the sights that you'll see. All you need is drive, and Skyhook will provide the rest. :D

Poslednja izmena:
Vec imaju informaciju sta posecujemo, sta volimo. A jos ovo mapiranje ce da se zavrsi tako sto ce ciljane reklame da nam ubacuju u sanduce, jer sad znaju i u kojoj smo zgradi :D

meni je pronasao dve lokacije, jednu pa drugu. obe su na ~150m od tacne tj. veci, providni krug me masi za malo. cool!

Mene je naso.
U stvari samo AP na koji se kacim.

Poslednja izmena:
Idi kutija u pi... ma... I ovako sam paranoicna zbog svinjskog gripa ceo dan ali ovo ... :crash:

Poslednja izmena:
Ne lozi se na svinjski grip, ja ga prelezao letos, zakacio u grckoj i tamo ga i preboleo, za 3 dana. 2 dana temperature, jedna inekcija i to je to..

I'll be back!

hehe, dakle omasio je 200m. radi samo sa wirelessa, a sto je zanimljivo - taj isti ruter sam setao na lokaciji BG-NI i ocekivao sam da ce mozda malo da omanu...

Imam ADSL i Wireless ruter kod kuce, i iPhone 2G, i najblize sto je nasao je Beograd :S

Omanuo je za 50tak metara, s' tim da je AP na koji se kacim cirka 2km vazdusne linije... stvarno impresivno ...

Nazad
Vrh Dno