Šta je novo?

Ko je slusao SAL zvucnike?

Jazz

Čuven
Učlanjen(a)
23.04.2003
Poena
601
Da li je neko cuo kako zvuce madjarski drajveri "SAL" , lici li to na hi fi, da li mozda imaju "boju" Videotona ?
:?:

Jazz je napisao(la):
Da li je neko cuo kako zvuce madjarski drajveri "SAL" , lici li to na hi fi, da li mozda imaju "boju" Videotona ?
:?:
Dosta bolji.Slusao sam neke pravljene sa svim SAL-ovim drajverima.

Znaci solidan zvuk !?
Da li su pravljene po SAL-ovom nacrtu ? :?: :?:

Zavisi sta podrazumevas pod "solidnim" zvukom.

Jazz je napisao(la):
Znaci solidan zvuk !?
Da li su pravljene po SAL-ovom nacrtu ? :?: :?:
Nisam siguran,ali znam da su fino svirale.Covek je napravio
podnostojece kutije sa 2 sestice.....

Delija je napisao(la):
Zavisi sta podrazumevas pod "solidnim" zvukom.

Pa mislim nesto izmedju nishkih i Visatona. Ne ocekujem da je Kef ili B&W,
ali bar da budu u nizoj srednjoj klasi.

Jazz je napisao(la):
...

Pa mislim nesto izmedju nishkih i Visatona. Ne ocekujem da je Kef ili B&W,
ali bar da budu u nizoj srednjoj klasi.

Pa, izmedju niskih i Visatona je Kef i B&W. :D

notax je napisao(la):
...

Pa, izmedju niskih i Visatona je Kef i B&W. :D

Da li si dobro procitao ? Nisam mislio na VIFA(ton) vec na Visaton.
Notaxe, posto si se prikljucio reci mi kako bese ono sa rasporedom drajvera na prednjoj ploci dvosist. zv. kutije-rastojanje izmedju basa i visokog. Skretnica mi kao reze na 2000Hz i ja tu vrednost delim sa brz. zvuka (340) ili obrnuto ? Pre ce biti ovo obrnuto!!! To se vise ne pominje kod izrade kutija ili ja nisam registrovao ili nova akustika kaze nesto drugo.

Odgovori samo ukratko,jer je to druga tema.

Sad i ja moram da postavim pitanje Rasi:
Sta podrazumevas pod "fino",ali pokusaj da se setis kako zvuce sami drajveri- eliminisi kutiju.Samo kazi "boju": toplo, hladno,tvrdo, meko, svileno,barsunasto,metalno.....

E ovako.Ja sam slusao SAL zvucnike i nekolino zvucnih kutija sa niskim drajverima.Pa evo ti moji utisci.

E sad Sal zvucnike sam slusao onaj model koji je naveo i Rasa , dvosistemski podnostojeci zvucnici sa 6 inc. bas drjaverima, i mogu ti reci da su na mene ostavili jako dobar utisak (naravno u toj klasi zvucnika).Zvucnike sam slusao na nekom tranzistorkom pojacalu iz 70 godine (kako tip kaze kod koga sam to slusao, to pojacalo se koristi (ili koristilo) kao referentno pojacalo u par stranih casopisa) , a kao izvor zvuka koristio je kenwood-po cd plejer (neznam tacno model).Moram jos da napomenem da je pustao muziku takoreci “cisto”, tj da nije koristio potenciometre za bas i visoki (bili su skorz smanjeni na nulu), a kamoli loudness, tako da nije bilo nikakve sminke , nego cist zvuk i jos su zvucnici bili skrnavo rasporeceni, tj stajali su kod njega u radionici prilicno blizu.E sad sto se tice kvaliteta zvuka bio sam prilicno iznenadjen zvukom koji daju te kutije.Uglavnom smo na njemu pustali rock muziku, znaci standardne stvari koje se koriste za test rock muzike (pink floyd, dire straits, metallica…) i zvucnici su tu strava zvucali.Bas prilicno snazan i cist (naglasavam potenciometri su kroz na nuli i bez loudness) , visoki i srednji ok, ali nista posebno.Sve u svemu u toj klasi zvucnici zvuce posteno.
E sad sto se tice niskih zvucnika imao sam prilike da poslusam vise modela (trosistemski,dvo sistemski…) i najbolji utisak je ostavila dvosistemska kutija sa bas drajverom 8 inc, na rotel pojacalu i cd plejeru marantz 4000.Zvucnici zvuce ok.Bas daje prilicno topao zvuk, da kazem malo trom, tako da mu rock i techno (d‘n’b) bas i nelezi , ali zato neki pop,ambentalna,rege muzika… strava zvuci.Mada meni se takav bas i svidja i ako slusam uglavnom rock muzike.
Sto se tice cene,tip koji je pravio SAL zvucnike prodavao ih je za nekih 110-120 eura, dok kad bi ti pravio taj model sa svim materijalom (od drajvera,preko skretnice,do vune iverice I safova) izaslo bi te nekih 75 evra.Niski zvucnici bi te izasli oko 70-80 evra bez iverice ili medijapana I dampiga (znaci ukupno nekih 100-110 evra).
E sad ti vidi sta ces, najbolje bi bilo da poslusas model koji hoces da pravis (trosist., dvosist., podnostojeci, bookshelf….) pa da sam doneses sud, ali ja znam kad bi pravio zvucnike (a pravicu ih) da cu praviti SAL ne zato sto cu bolji od niskih, nego zato sto su jeftiniji (posebno neki bookhelf).
I nezaboravi da su ovo budzet zvucnici , tj teski low-end i nista ne mozes naci jeftinije od toga bar ja mislim, tako da od njih (sal,nislih ili nekih trecih u toj kalasi) nemoj ocekivati nista spektakularno, ali za te pare ce da zvuce pristojno i bolje od bilo koje mini,mega,giga,turbo muzicke linije.
Ajd pozdrav, al se raspisa ne znam sta mi bi :D

Jazz je napisao(la):
...

Da li si dobro procitao ? Nisam mislio na VIFA(ton) vec na Visaton.
Notaxe, posto si se prikljucio reci mi kako bese ono sa rasporedom drajvera na prednjoj ploci dvosist. zv. kutije-rastojanje izmedju basa i visokog. Skretnica mi kao reze na 2000Hz i ja tu vrednost delim sa brz. zvuka (340) ili obrnuto ? Pre ce biti ovo obrnuto!!! To se vise ne pominje kod izrade kutija ili ja nisam registrovao ili nova akustika kaze nesto drugo.

Odgovori samo ukratko,jer je to druga tema.

Sad i ja moram da postavim pitanje Rasi:
Sta podrazumevas pod "fino",ali pokusaj da se setis kako zvuce sami drajveri- eliminisi kutiju.Samo kazi "boju": toplo, hladno,tvrdo, meko, svileno,barsunasto,metalno.....
Meko sviraju.Sto se tice visokotonaca imas ih vise tako da mozes da
izaberes titanijumski koji je malo ostriji ili neki drugi....

SAL

Dakle - ja sam pravio podnostojece zv. 27x27x85 cm sa 2 x 8" polipropilenskim basovima [model SRP 2030] i viokotoncem HORNICA PIEZO KHS-105.
Sa originalnom skretnicom koju sam sam konsttruisao 6/12 dB flat.
Dakle kutija od 45 L ima savrsen Bas - definisan i dubok [eff. 30-45 Hz] i ja sam sa njima IZUZETNO zadovoljan.

Nisam imao prilike da cujem 6" ali one su verovatno nesto slabije u bas - podrucju.

Ali ispod 6" NIKAKO nisu dobri drajveri.
Ko zeli da pravi mini-kutije - totalno ce da baci pare.
Radio sam par kutija sa 5 1/4 " drajverima i oni nevaljaju nista !

Zahtevaju enormne kutije naspram svoje velicine i bolje ali i skuplje resenje je Visaton 5 1/4 " drajver [bilo koji aktuelni model]

Sto se tice ovih 8" - pre njih su stajali Ratho RTO zvucnici 8" sa papirnom membranom - I sa njima uopste nisam bio zadovoljan.
Zato sam i i zamenio za SAL.
Dakle - definisan i dubok BAS je glasvna karakteristika 8" SRP Serije.
Prakticno - izdrzljivi su i za vecinu nece trebati SubWoofer - toliko su dobri.
E,da i najveznije - 8" drajveri su vrlo efikasni tj. sa pojacalom od 2x20 W se pravi prilicna buka u sobi !
Dok su im one 5" 1/4 vrlo ne-efikasni zvucnici u poredjenju sa konkurencijom u istoj klasi !

za par meseci verovatno pravim SubWoofer sa AHB serijom .. cisto iz radoznalosti.

andjelkoyu je napisao(la):
SAL

Dakle - ja sam pravio podnostojece zv. 27x27x85 cm sa 2 x 8" polipropilenskim basovima [model SRP 2030] i viokotoncem HORNICA PIEZO KHS-105.
Sa originalnom skretnicom koju sam sam konsttruisao 6/12 dB flat.
Dakle kutija od 45 L ima savrsen Bas - definisan i dubok [eff. 30-45 Hz] i ja sam sa njima IZUZETNO zadovoljan.

Nisam imao prilike da cujem 6" ali one su verovatno nesto slabije u bas - podrucju.

Ali ispod 6" NIKAKO nisu dobri drajveri.
Ko zeli da pravi mini-kutije - totalno ce da baci pare.
Radio sam par kutija sa 5 1/4 " drajverima i oni nevaljaju nista !

Zahtevaju enormne kutije naspram svoje velicine i bolje ali i skuplje resenje je Visaton 5 1/4 " drajver [bilo koji aktuelni model]

Sto se tice ovih 8" - pre njih su stajali Ratho RTO zvucnici 8" sa papirnom membranom - I sa njima uopste nisam bio zadovoljan.
Zato sam i i zamenio za SAL.
Dakle - definisan i dubok BAS je glasvna karakteristika 8" SRP Serije.
Prakticno - izdrzljivi su i za vecinu nece trebati SubWoofer - toliko su dobri.
E,da i najveznije - 8" drajveri su vrlo efikasni tj. sa pojacalom od 2x20 W se pravi prilicna buka u sobi !
Dok su im one 5" 1/4 vrlo ne-efikasni zvucnici u poredjenju sa konkurencijom u istoj klasi !

za par meseci verovatno pravim SubWoofer sa AHB serijom .. cisto iz radoznalosti.
Izvini na komentaru, ali mislim da si pogresno radio.
Rachunao si kutije za te 5,25" mid-basove po Thiel/Small parametrima.
Ili sa simulacionim programom koji radi po principu Thiel/Small parametara. Greshka. U praksi ti proracuni su za bass-reflex kutije primenjivi na neke relativno uske opsege Qt parametra. Celu svoju teoriju su radili preko prenosnih funkcija, za idealizovane uslove, znaci da vazduh nema inerciju i da nije bitan odnos kolicine vazduha u kutiji (koji ima svoju tezinu) koji se ponasa kao opruga i mase kretnog sistema jedinice. Zbog toga se kod npr. Qt=0,4 desava da treba manja kutija nego sto je to po prorachunu po Thiel/Small parametrima, jer se javlja kompresija na niskim frekvencijama (chitaj - nizi zvucni pritisak) zbog uticaja tezine i inercije vazduha.
Da ne bude pogresno shvaceno, u i velikim firmama koje izradjuju zvucnike ne znaju drugacije (ili nece da objave) da rachunaju, vec se eksperimentise. Trebao bi za tacnije proracune u celom Qt opsegu da se uradi ili sasvim drugachiji sistem proracuna, ili korekcione formule za postojece, da bi "od prve" mogla da se izracuna kutija za bilo koje Qt vrednosti (bass-reflex se radi priblizno za opseg Qt od 0,2 do 0,44 ).

Notax:
Zbog toga se kod npr. Qt=0,4 desava da treba manja kutija nego sto je to po prorachunu po Thiel/Small parametrima, jer se javlja kompresija na niskim frekvencijama (chitaj - nizi zvucni pritisak) zbog uticaja tezine i inercije vazduha.

5 1/4 drajveri
Pazi,kutije su bile bas-reflex [frez = 65 Hz] a zapremina je bila 6 L.
medjutima, kada su te kutije bile uporedjene sa "originalnim" Sony-jevim zvucnicima iz neke Bog-zna kakve mini linije [btw, drajveri su bili,koliko se secam, pravljeni u KINI !!! [dakle, sony=kina]..
sa identicnom zapreminom [6 L] bas ovih SAL je bio totalno prazan i nije isao ispod 65 Hz !!!

Dakle - totalni promasaj.
U nekim simulacijama - rezultati su bili optimalni tek za 16 L kutiju.
iako sam ja i hteo da ih spakujem u Bas-refleks 16 L,to je bilo neprakticno,jer prilikom pravljenja zvucnika za ortaka - glavno ogranicenje mi je bila dimenzija [on je hteo mini-kutijice !]

pri tome - iako sam ga savetovao da ugradimo VISATON BF-13 seriju [oko 60 maraka komad] on je opet odustao - jer mu je cena ovih SAL-a bila pristupacnija... !!

Ja, licno te drajvere sebi nikada ne bih ugradjivao u tako male kutije - a sto se eksperimentisanja tice - dosao sam kasnijim probama do zakljucjka da su te 51/4 idealne za kompjuterske "subwoofer" low-budget varijante...
ali to je druga pricha - jer je kutija sa kojom sam ih testirao vrlo specificnog dizajna - [nesto izmedju BandPass 4th order i kompresione kutije !!!]

P.S.
Poredjenje sa Sony-jem sam samo naveo da bih docarao prazninu u definiciji i dubini BASA
[iako je poredjenje razlicitih zvucnika vrlo nezahvalan posao]

BF-13 nisam siguran da li to onaj matori sa magnetom od 72 mm ili neki noviji. Chini mi se da ni on nije nesto na nizim frekvencijama, za 2-way kutije. Trebalo bi da je dobar kao srednji.

notax je napisao(la):
BF-13 nisam siguran da li to onaj matori sa magnetom od 72 mm ili neki noviji. Chini mi se da ni on nije nesto na nizim frekvencijama, za 2-way kutije. Trebalo bi da je dobar kao srednji.

Ma ja sam permutovao oznaku : WS 13BF [na njega sam mislio - davno je to bilo - pre 3 meseca :) ]

Dakle - naskuplja varijanta ali i najbolja po meni je oklopljeni,high-efficiency drajver - oznaku sam zaboravio - ali ima je na njihovom sajtu...]
ima broj 13 ili 130 ali da li je W ili WS ... ne znam tacno sad.
U pitanju je vrlo efikasan 4 omski zvucnik + oklopljen + zahteva kutije od svega 4-6 L.
Dake, idealan za "bookshelf" ili PC zvucnike boljeg kvaliteta...

Cena mu je ???
jer mora posebno da se poruci kod nas. [ali oko 40-50 EUR/kom]

WS 13 BF se ne proizvodi vec 2-3 godine, barem je tako meni rekao Dejan Dobrin, vlasnik Dayens-a. Na njega sam i mislio, i mislim da bi bio dobar samo kao srednji, mada postoje neke kutije u svesci sa projektima Visatona D'Apollito sa ta 2 komada i visokim izmedju.
Xmax im je +/-2.25 mm, od chega se meni dize kosa na glavi. Meni bass mora da se sheta tamo-amo bez izoblicenja, inace gi upucam samo tako.

notax je napisao(la):
WS 13 BF se ne proizvodi vec 2-3 godine, barem je tako meni rekao Dejan Dobrin, vlasnik Dayens-a. Na njega sam i mislio, i mislim da bi bio dobar samo kao srednji, mada postoje neke kutije u svesci sa projektima Visatona D'Apollito sa ta 2 komada i visokim izmedju.
Xmax im je +/-2.25 mm, od chega se meni dize kosa na glavi. Meni bass mora da se sheta tamo-amo bez izoblicenja, inace gi upucam samo tako.

da,ali ga na njihovom sajtu i te kakooo ima [oko 25-30 eur]

a zvucnici sa extended varijantama za Xmax [+/- 12mm] su POooODOSTA skupi !!!
i nisu za lo-fi korisnike ... [ a jos i vlasnike racunara :) ]

andjelkoyu je napisao(la):
...

da,ali ga na njihovom sajtu i te kakooo ima [oko 25-30 eur]

a zvucnici sa extended varijantama za Xmax [+/- 12mm] su POooODOSTA skupi !!!
i nisu za lo-fi korisnike ... [ a jos i vlasnike racunara :) ]

Eeeee. Moras malo da procunjas i nabavis sve od kataloga sto je dostupno za dopremiti do nas. Npr. Monacor SPH-165 je bass sa 120 mm magnetom, polipropilen membrana Xmax +/-3.5 mm, ali je max. peak excursion +/- 10 mm i za sub je strava i uzas. cena je oko 35-40 Evra komad.

notax je napisao(la):
...

Eeeee. Moras malo da procunjas i nabavis sve od kataloga sto je dostupno za dopremiti do nas. Npr. Monacor SPH-165 je bass sa 120 mm magnetom, polipropilen membrana Xmax +/-3.5 mm, ali je max. peak excursion +/- 10 mm i za sub je strava i uzas. cena je oko 35-40 Evra komad.

MONACOR ???
ne, hvala !

A objasni malo razliku izmedju Xmax i Extended excursion parametra ?
Mnogi za Xmax stavljaju PEAK vrednost , a mnogi stavljaju/podrazumevaju ali i nigde nenavode kao "peak-to-peak" velicinu ,pa to i ispadne 10mm [sto je neralno jer mnogi proracuni koriste peak vrednost]
opet,neki ali redje stavljeju /tj. definisu je kao RMS vrednost [tj. podelis 3.5 sa 1.41 [koren iz 2]
E tu ima dosta zabune oko tog Xmax i ja se trudim da koristim PEAK vrednost jer i danasnji rogrami za simulaciju uglavnom barataju sa njima.

Inace koji prog. kkoristish ?
Meni je WinISD najprecizniji prog sa odlicnim "what-if" interfejsom !
nazalost,samo za BAS.

inace, magnet nije merilo kvalitetnog zvucnika ;
imao sam prilike da vidjam vrlo kvalitetne zvucnika sa 3 puta manjim magnetom koji su svirali perfektno !!!

O tome su mi mnogi inostrani strucnjaci vise puta i pisali na email - jer je i mene taj "kvantitet" koji je moderan i kod ovih "no-name" drajvera zbunjivao.
Nisam nikada koristio Monacor,ali mnogi su mi rekli da nasprav vioke cene - bolje resenje i izbor je Visaton.
A za subwoofer su dosta dobri JL Audio zvucnici [malo poznata Americka firma kod nas]
Njihovi drajveri su zaista top-klasa [ali su zato i dosta skupi]
Drajveri 8" serije imaju Xmax +/- 16 mm !!!
I specijalno su konstruisani za Bas/Sub-woofere i to narocito za boost-sisteme u automobilima !
a oni tresu... brrrrm
i imaju vrlo malu distorziju basa upravo zbog Xmax faktora...

[it's a long,long story]

Monacor je pre 10-15 godina stekao reputaciju krsha. S razlogom za to vreme, jer su tada proizvodili jeftine jedinice loseg kvaliteta. Ali, to se drasticno promenilo poslednjih nekoliko godina. Jos pre 7-8 godina poceli su da kopiraju Focal i Visaton i uradili veliki broj razlicitih jedinica, o kojih su neke za kolicinu para odlicne.
Koriste se svi materijali za membrane. Kevlar, karton, polipropilen, karbonska vlakna, aluminijumske. Imaju odlicnih srednjetonaca sa membranom od Kevlara i Aluminijske, mogu reci da su u visokoj klasi. Imaju nekih odlicnih bass jedinica i visokotonaca u srednjoj i visoj srednjoj klasi. Ta reputacija Monacor-a je kod nas ostala, jer je ovde sve inertno, a ljudi su povrsni.
Xmax - konkretno. Ako je npr. duzina motanja na voice-coilu 16 mm (height of winding), a magnetni prorez (air gap height ili height of front pole-plate) je 8 mm, onda je Xmax njihova razlika, podeljena sa 2, tj. Xmax je +/-4mm. Fizicki smisao je sledeci. U toj podruchju je magnetno polje potpuno homogeno, a sila (force factor) BL je konstantna. Kada membrana i voice-coile naprave hod veci od te vrednosti, sila magneta je manja, mada je tada i sila opruge koja vraca membranu nazad veca, a nastaje od veshanja ili pravilnije od spajdera koji ima svoju krutost.
Maksimalno moguce kretanje membrane je peak to peak excursion a vrednost zavisi od konstrukcije, koja podrazumeva koliko veshanje dozvoljava kretanje napred, a nazad moze da zavisi ili od veshanja ili od dubine proreza u magnetu, jer voice-coil moze i da udari u dno proreza magneta.
Nadam se da ces moju sledecu kritiku shvatiti kao podsticaj. Fali ti znanja o konstrukcijama jedinica i nacinima na koji mogu sve proracuni da se rade. Sve se to sadrzi u programima za simulaciju, ali da bi ih potpuno razumeo i mogao da imas korisne rezultate u praksi, moras sve to da znas sam i peske da uradim. Potrudi se da nabavis relevantnu literaturu iz oblasti, ako te si zaista zaiteresovan. Nazalost, vecina korisnih knjiga se placaju sa dolarima i moraju da se dopremau iz inostranstva. I nakon svega toga, to u praksi nije bas tako, pa treba i gomila iskustva, sto opet ne garantuje najbolje rezultate. Za najbolje rezultate teba imati i smisla da se to sve iskombinuje, i da se ima osecaj, sta, kako gde i na koji nacin.
Za blitz simulacije bass-a sam koristio BASS30 program, ali sam se sa tim toliko izvezbao da mi je brze 3 puta da kucnem u digitron, i vec znam Vb kutije, Fb frekvenciju za tunel, precnik i duzinu tunela.
Magnet nije merilo kvaliteta za srednjetonce i visokotonce, ali za bas jeste, veruj mi. Chovek se zanosi, zahvaljujuci teoriji da za dobar bass ne mora da bude velika jedinica (povrshina membrane) i veliki magnet, ali kada se neko vreme bavis sa tim, praksa ce ti dokazati da je bolje da je magnet veci i da je membrana veca. Ima tu i drugih faktora za dobar bass, kao sto je kvalitet korpe, kvalitet voice-coila (precnik, materijal izrade, Xmax i peak-to-peak excursion), materijal i svrstoca membrane itd.

Umrla tema ... Ja sam pravio pre par meseci jednu zvucnu kutiju sa salovim driverima. Nisam preterano zadovoljan , ali rade posao ... Bolje su od CAT LEB 401DSC04475.JPG koje sam posedovao pre njih 29052013013.jpg . Sada videh stara slika ovaj srednjetonac se drao kao lud pa sam stavio takodje sal driver ali bas driver i mongo je bolje. Dok ne uradim i drugu kutiju valjda ce jos neko da se javi u vezi SAL samogradnje ili njihovih gotovih kutija.

Poslednja izmena:
Ja sam svojevremeno imao egzibiciju sa SAL-om. Kupio kit za samogradnju, tripovao se da ću da napravim kutije, stajalo to tako u ormanu godinama, naleteo na prazne Elac-ove bookshelf kutije, kupio ih za 1000 din (očuvane kao nove!), ugradio SAL, oduševio se zvukom! Jednom prilikom ću da dodam oznake i driver-a i Elac kutija. U pitanju su 8" basovi, čini mi se, žute membrane..

Svi ih pljuju ali za pare koliko treba izdvojiti za njih zvuce i cuju se ok. Na neki hi-fi forum kada odes sa pitanjem o sal zvucnicima , samo te odkace.
stavi i slikicu njihovu ako ih imas jos

Poslednja izmena:
U, da. Hifisti bi nas isekli :) Mislim da sam kit kupio za nekih 40 ojra (2 visokotonca, 2 basa, 2 skretnice i sve ostalo što ide za samokit), a kutije, kažem - džabana. Prvo sam ih priključio kod sebe na gajbi na neko skromnije Pioneer pojačalo i u sobi koja je dosta plitka tu gde se sedi i sluša muzika, odnosno gleda film, a posle sam ih odneo kod matoraca - veća prostorija, kuća, Toshiba pojačalo s kraja 80-tih sa duplo više snage i ugrađenim ekvilajzerom - fenomenalno zvuče! Kačim slike čim pre..

Pa naravno da ih pljuju kada za hi-fi nista i ne vrede :). Za 40 evra jedva da se moze napraviti kvalitetna skretnica, toliko kosta jedan dobar visokotonac, toliko kosta pola dobrog basa, za te pare mozda mozes da sklepas neku kutiju za njih. Nema tu nicega sto je hi-fi i tu je kraj price.

E sad, sto vecini ljudi ovde to zadovoljava potrebe je sasvim druga prica ili sto jos vecoj vecini ljudi to uopste nije bitno je opet druga prica :).
A na hi-fi forumima te otkace jer ih malo ljudi cuje sem slucajno i vise nema zelju da ih cuje...

Poslednja izmena:
Nije bitno dal zadovoljava visoke standarde hi-fi majstora po forumima. Jednostovno zatrazis neku pomoc ili sugestiju oko kutija , zapremine ili izbora samog drivera iz palete sal-a, oko povezivanja ili farbanja . Ma nece da cuju , uzmi bolje polovne neke kutije i teraj. E ja bas necu , hocu da sklepam sam nesto i da vidim i cujem kako to zvuci , zadovljsvo je mnogo vece nego kupis polovne.

Pa kako da ti kazu kada mozes na prste (jedne ruke) da prebrojis one sa hi-fi foruma koji su ih napravili. Ko da ti da savet kada ih niko sa tih foruma ne uzima ni u neozbiljno razmatranje. Za tih 70-80 evra koliko izadju da ih napravis mozes da biras na oglasima zvucnike koje ce da ih pojedu za dorucak, uz to mozes da ih cujes pa vidis da li ti se svidjaju.

I potpuno se slazem za zadovoljstvo pravljenja ali je to ovde uzaludan posao. Platis mnogo vise nego sto vrede. Problem sa zvucnicima je sto se ne moze bas lako napraviti dobar i jeftin zvucnik, za razliku od pojacala i ostale elektronike ili npr. kablova.

Ako bas hoces da pravis Sal onda bar napravi ljudske skretnice sa kvalitetnim delovima i ozicenjem. To ce se sigurno cuti u odnosu na fabricke. Ali kada vidis da trebas jedan kvalitetan kondenzator da platis bar 4-5 evra a imas ih bar 4 onda Sal i ne deluje bas jeftino i povoljno.

pa druze budi onda car i lepo popisi sta i kako bi ti,tj ispod cega ne bi isao,ali da moze kod nas da se dobavi i/ili sklepa.

Nazad
Vrh Dno