Dosta bolji.Slusao sam neke pravljene sa svim SAL-ovim drajverima.Jazz je napisao(la):Da li je neko cuo kako zvuce madjarski drajveri "SAL" , lici li to na hi fi, da li mozda imaju "boju" Videotona ?
:?:
Nisam siguran,ali znam da su fino svirale.Covek je napravioJazz je napisao(la):Znaci solidan zvuk !?
Da li su pravljene po SAL-ovom nacrtu ? :?: :?:
Delija je napisao(la):Zavisi sta podrazumevas pod "solidnim" zvukom.
Jazz je napisao(la):...
Pa mislim nesto izmedju nishkih i Visatona. Ne ocekujem da je Kef ili B&W,
ali bar da budu u nizoj srednjoj klasi.
notax je napisao(la):...
Pa, izmedju niskih i Visatona je Kef i B&W.![]()
Meko sviraju.Sto se tice visokotonaca imas ih vise tako da mozes daJazz je napisao(la):...
Da li si dobro procitao ? Nisam mislio na VIFA(ton) vec na Visaton.
Notaxe, posto si se prikljucio reci mi kako bese ono sa rasporedom drajvera na prednjoj ploci dvosist. zv. kutije-rastojanje izmedju basa i visokog. Skretnica mi kao reze na 2000Hz i ja tu vrednost delim sa brz. zvuka (340) ili obrnuto ? Pre ce biti ovo obrnuto!!! To se vise ne pominje kod izrade kutija ili ja nisam registrovao ili nova akustika kaze nesto drugo.
Odgovori samo ukratko,jer je to druga tema.
Sad i ja moram da postavim pitanje Rasi:
Sta podrazumevas pod "fino",ali pokusaj da se setis kako zvuce sami drajveri- eliminisi kutiju.Samo kazi "boju": toplo, hladno,tvrdo, meko, svileno,barsunasto,metalno.....
Izvini na komentaru, ali mislim da si pogresno radio.andjelkoyu je napisao(la):SAL
Dakle - ja sam pravio podnostojece zv. 27x27x85 cm sa 2 x 8" polipropilenskim basovima [model SRP 2030] i viokotoncem HORNICA PIEZO KHS-105.
Sa originalnom skretnicom koju sam sam konsttruisao 6/12 dB flat.
Dakle kutija od 45 L ima savrsen Bas - definisan i dubok [eff. 30-45 Hz] i ja sam sa njima IZUZETNO zadovoljan.
Nisam imao prilike da cujem 6" ali one su verovatno nesto slabije u bas - podrucju.
Ali ispod 6" NIKAKO nisu dobri drajveri.
Ko zeli da pravi mini-kutije - totalno ce da baci pare.
Radio sam par kutija sa 5 1/4 " drajverima i oni nevaljaju nista !
Zahtevaju enormne kutije naspram svoje velicine i bolje ali i skuplje resenje je Visaton 5 1/4 " drajver [bilo koji aktuelni model]
Sto se tice ovih 8" - pre njih su stajali Ratho RTO zvucnici 8" sa papirnom membranom - I sa njima uopste nisam bio zadovoljan.
Zato sam i i zamenio za SAL.
Dakle - definisan i dubok BAS je glasvna karakteristika 8" SRP Serije.
Prakticno - izdrzljivi su i za vecinu nece trebati SubWoofer - toliko su dobri.
E,da i najveznije - 8" drajveri su vrlo efikasni tj. sa pojacalom od 2x20 W se pravi prilicna buka u sobi !
Dok su im one 5" 1/4 vrlo ne-efikasni zvucnici u poredjenju sa konkurencijom u istoj klasi !
za par meseci verovatno pravim SubWoofer sa AHB serijom .. cisto iz radoznalosti.
notax je napisao(la):BF-13 nisam siguran da li to onaj matori sa magnetom od 72 mm ili neki noviji. Chini mi se da ni on nije nesto na nizim frekvencijama, za 2-way kutije. Trebalo bi da je dobar kao srednji.
notax je napisao(la):WS 13 BF se ne proizvodi vec 2-3 godine, barem je tako meni rekao Dejan Dobrin, vlasnik Dayens-a. Na njega sam i mislio, i mislim da bi bio dobar samo kao srednji, mada postoje neke kutije u svesci sa projektima Visatona D'Apollito sa ta 2 komada i visokim izmedju.
Xmax im je +/-2.25 mm, od chega se meni dize kosa na glavi. Meni bass mora da se sheta tamo-amo bez izoblicenja, inace gi upucam samo tako.
andjelkoyu je napisao(la):...
da,ali ga na njihovom sajtu i te kakooo ima [oko 25-30 eur]
a zvucnici sa extended varijantama za Xmax [+/- 12mm] su POooODOSTA skupi !!!
i nisu za lo-fi korisnike ... [ a jos i vlasnike racunara]
notax je napisao(la):...
Eeeee. Moras malo da procunjas i nabavis sve od kataloga sto je dostupno za dopremiti do nas. Npr. Monacor SPH-165 je bass sa 120 mm magnetom, polipropilen membrana Xmax +/-3.5 mm, ali je max. peak excursion +/- 10 mm i za sub je strava i uzas. cena je oko 35-40 Evra komad.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari