Šta je novo?

Knjige o Asembleru

stojke2

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2012
Poena
159
Zdravo, zainteresovao sam se za programiranje mikro kontrolera i uopsteno o Assmebly, C i C++ jeziku.
Imam stari IBM laptop pa sam neko vreme programirao u Borland C 3.0 . Stao sam kod pointera, cije osnove planiram da predjem ovih dana.

Interesuje me i hardware racunara ISA arhitekture.

Da ne tupim sa listom, zanimaju me neke nase knjige (na srpskom) o Asembleru i jeziku C, kako u programiranju hardware-a tako i u programiranju Software-a za MS-DOS.
Ne zanima me programiranje software-a za novije sisteme, ovo me zanima iz hobija i ljubavi prema starim racunarima.

Puno pozdrava.

Uh orange je imao nesto skeniranih knjiga cini mi se da je imalo i programski jezik c kroz primere ali stari linkovi koje je dao za knjige vise ne rade . Jedino ako se javi da ima na nekoj drugoj arhivi

Svaki procesor ima drugaciji asembler. Cak i za iste procesore postoje racliciti kompajleri. npr.. zaboravljeni MASM je prevodio asembler u masinski code zahtevajuci odredjenu sintaksu ASM instrukcija. YASM, NASM, .. rade drugacije.
Dosta C kompajlera podrzava unosenje ASM instrukcija u programski code... npr.. __asm { mov eax, 0; mov ebx, eax; } i mozes da mixujes ASM i C.

Prelazak sa jedne platforme na drugu nije jednostavan, jer treba nauciti sve osobine konkretnog procesora da bi mogao da radis. Ali ako to uspes jednom, onda je prelazak na trecu platformu jos laganiji.

Za pocetak ne bih brinuo o drugim platformama sem Intel X86. Znam da mogu funkcije kodovane u Asemlberu da se koriste i uz C kod.
Hvala za link Joc, citao sam ga danas, znam par ljudi koji su pravili MPU-401 interface karticu za rolandom MPU-401 procesor, i njih sam pitao par stvari.

Za pocetak bih hteo neke osnove na srpskom da bih lakse razumeo, kasnije mi nije problem da pratim na engleskom.

Kada se samo setim asemblera....................
Ucio prvo basic pa sam zarad brzine presao na asembler. Posto sam se kalio na zx spectrumu z80 je bio jednostavno predodredjen da se uci. Sto se samog Z80 asemblera tice mogu da preporucim spektrum prirucnik izdanje tehnicke knjige kao i knjigu Spektrumov masinski jezik Vilijema Tanga u kojoj je otkriven z80 do detalja na jednostavan i pocetnicima prihvatljiv nacin.
Mos 6502 ima asembler koji jednostavno ulazi sam u glavu i bar sto se tice C64 Commodore za sva vremena jednostavno je biblija.
68000 sam malo ucio i cackao se na njemu u vreme amige ali je za moje potrebe i c zavrsavao posao tako da..
x86 sam pokusavao par puta onako ovlas da shvatim ali mi bas nije islo pogotovo taj njegov rad sa memorijskim adresama ..Doduse za asembler je stvarno potrebno imati kvalitetnu knjigu, mada se to manje vise odnosi na svaki programski jezik..

Poslednja izmena:
Za pocetak ne bih brinuo o drugim platformama sem Intel X86. Znam da mogu funkcije kodovane u Asemlberu da se koriste i uz C kod.
Hvala za link Joc, citao sam ga danas, znam par ljudi koji su pravili MPU-401 interface karticu za rolandom MPU-401 procesor, i njih sam pitao par stvari.

Za pocetak bih hteo neke osnove na srpskom da bih lakse razumeo, kasnije mi nije problem da pratim na engleskom.

Skoro da sam zaboravio da ti preporucim ovaj link http://tutoriali.org/
Proveri mozda ima necega za tvoje potrebe

Na predmetu kojeg držim se radi asembler na Linux-u. Praktikum za vežbe možeš naći na http://www.acs.uns.ac.rs/sr/repozitorijum pod Predmeti/Arhitektura računara i predstavlja lagan uvod u asemblersko programiranje na x86 procesorima.

Nazad
Vrh Dno