Šta je novo?

Knjiga za Joomla! - u

psyhomb

Čuven
Učlanjen(a)
04.08.2003
Poena
619
Da li neko zna gde bih mogao da kupim knjigu za Joomla! - u
na srpskom jeziku???

Nisam siguran da ta knjiga uopšte postoji na srpskom jeziku.

Koliko znam ima samo jedna knjiga na engleskom:

Building Websites With Joomla
Hagen Graf

Gde ima to da se nađe kod nas?!

Ima na engleskom ali mi bas treba na srpskom!
Drugar mi slabije stoji sa engleskim pa sam hteo da mu nadjem knjigu na srpskom ali ako nema nema :smash:
Bolja kombinacija je da mu nabavim englesko-srpski recnik i knjigu Joomla! na engleskom :d

Poslednja izmena:
Valjda je neko iz originalne Mambo ekipe neki bosanac. Mozda ima nesto na hrvatskom ili "bosnjackom"?

Imam ja neki Joomla vodič na srpskom, to je baš baš za početnike... Daj na PM mail da ti pošaljem, pošto je rarovan oko 1,5Mb, ne mogu da ga okačim ovde...

Reci ortaku da nauci engleski jezik prvo...trebace mu u svakom slucaju. Sto se same joomle tice joomle, veoma je jednostavna i laka...predivna 🙂 Evo dole u potpisu linkic ka sajtu koji je napravljen za par sati 🙂

Reci ortaku da nauci engleski jezik prvo...trebace mu u svakom slucaju. Sto se same joomle tice joomle, veoma je jednostavna i laka...predivna 🙂 Evo dole u potpisu linkic ka sajtu koji je napravljen za par sati 🙂

Ko zna da napravi dobar statican sajt u Dreamweaveru, i zna osnove HTML-a, sta mislis, koliko bi mu trebalo da savlada Joomlu da napravi nesto poput online shopa? Bez procesiranja kartica, naravno...

Hvala!

p.s.

Znam da ima gomila on-line shop templateova, ali i to treba da se izmeni, modifikuje, postavi na server i sl...

Poslednja izmena:
Nije joomla za web shopove... za to potrazi druge CMS-ove.

Sto da ne...treba samo procesljati sve ekstenzije, naci odgovarajuce i prilagoditi ih svojim potrebama.

Imate na www.crojomla.com prevedeni Joomla CMS na hrvatski, a takođe u download sekciji i uputstva za joomlu.

Joomla je sama po sebi CMS (CONTENT management system) iliti samo upravljanje sadrzajem.. dinamicke zezalice, meniji, tekstovi, nema u sebi nikakve protokole placanja ni bilo cega slicnog ...

za webshop mozes da nadjes ekstenziju za joomlu VirtueMart (probao sam je i mnogo fino radi, lepo izgledaju proizvodi, i ima ugradjene razne nacine placanja kao i najpoznatije procesore - Authorize.net, PayPal itd...)

a imas i jedan od najpoznatijih osCommerce koga mnogi vole da koriste za skoro sve poslove e-trgovine

oba su besplatna ...

P.S. Jommla u sebi podrazumeva SAMO i ponavljam SAMO najogoljeniji moguci CMS, za neku punu funkcionalnost potrebne su ekstenzije za galerije slika (ZoomGallery je npr vrlo fina ekstenzija), dalje ekstenzije koje lepo uredjuju kompletnu download sekciju (e da me ubiju ne mogu da se setim naziva ni jedne), dalje (po meni OBAVEZNO) je tu i JoomPack (ili valjda JoomlaPack) koja sluzi da se kompletan Joomla sajt bekapuje u jedan fajl i da se prenese na drugi server sa svim svojim podacima, podesavanjima, bazama podataka ... ovo je prosto obavezno jer se bekap verzije moraju praviti svakodnevno, dalje vrlo zgodna komponenta je FacileForms (za sve vrste online formulara, pregledi, eksporotvanje u xml format, vrlo fina i fleksibilna komponenta) i na kraju JoomFish - ovime moze da se napravi da sajt bude visejezican tako sto se isprevode svi moguci tekstovi koji postoje na sajtu i lepo sa klikom se biraju jezici i on ih fino prikazuje (dakle ne moraju se praviti odvojeni sajtovi za svaki jezik ponaosob)

ovo su meni neke drage komponente i do sada su mi se pokazale kao fine, ali da znate da ih ima na tone na extensions.jommla.com i naravno google ima ih kol'ko vam dusa iste i sve i svasta postoji ... :wave: :type: :wave:

Par dobrih knjiga o Joomla CMS:

Professional Joomla by Wrox jeste "Professional" ali je zapravo izuzetno dobar uvod u sve mogućnosti i izuzetno preporučljiva početnicima.
Learning Joomla! 1.5 Extension Development za one koji žele da razvijaju custom extenzije
Mastering Joomla! 1.5 Extension and Framework Development ova knjiga mnogo više znači kao reference book nego kao učilo, u svakom slučaju izuzetno preporučljiva 😉

I naravno http://docs.joomla.org/ 😀

To je o Joomli od mene...

Poslednja izmena:
Najbolje za joomlu je da se pronadje neki lynda video tutorijal, ali mora da se zna engleski za to.

Nazad
Vrh Dno