Šta je novo?

Klima za grejanje za spavacu sobu

ribolovacr

Slavan
Učlanjen(a)
25.10.2010
Poena
235
Znam da je tema prezvakana ali nisam nasao neko resenje, pa da se posavetujem sa vama.
Spavaca soba, 18mkv, dva spoljna zida, od kojih je na jednom ogroman prozor sa terasnim vratima, a drugi ima izolaciju 10cm stiropor.
Prosle zime sam je grejao sa TA od 3kw, koja nije duvala, vec je grejala samo emisijom na 90% snage(malo manje od trojke). Na spratu je, prizemlje se greje, iznad nje je soba koja se ne greje.
Prizemlje 36 mkv trenutno grejem ovim amberom koji potrosi oko 4kw dnevno na 23c, a ova TA za tu jednu sobu na 23c potrosi isto toliko stim sto ne duva, setovana na 1.4.
Pitanje svih pitanja je sta raditi?
Ide crni petak i beskamatni krediti na godinu dana bez odrzavanja racuna😁. Koliko ima smisla ubaciti jednu klimu tu i naravno koju? Da li ce klima biti efikasnija u grejanju na -10c i kolika bi bila usteda za struju?
Ne bacaju mi se nesto pare, mada me struja prosle zima za Ta peci ubila.. Dve Ta su trosile 1000kwh januar i toliko februar.
Hvala unapred na svim analizama I diskusiji.

Pa pošto te ubijaju kWh onda definitivno kupi klimu. Moje su obe za celu prošlu sezonu potrošile nešto malo ispod 2000 kWh

Znam da je tema prezvakana ali nisam nasao neko resenje, pa da se posavetujem sa vama.
Spavaca soba, 18mkv, dva spoljna zida, od kojih je na jednom ogroman prozor sa terasnim vratima, a drugi ima izolaciju 10cm stiropor.
Prosle zime sam je grejao sa TA od 3kw, koja nije duvala, vec je grejala samo emisijom na 90% snage(malo manje od trojke). Na spratu je, prizemlje se greje, iznad nje je soba koja se ne greje.
Prizemlje 36 mkv trenutno grejem ovim amberom koji potrosi oko 4kw dnevno na 23c, a ova TA za tu jednu sobu na 23c potrosi isto toliko stim sto ne duva, setovana na 1.4.
Pitanje svih pitanja je sta raditi?
Ide crni petak i beskamatni krediti na godinu dana bez odrzavanja racuna😁. Koliko ima smisla ubaciti jednu klimu tu i naravno koju? Da li ce klima biti efikasnija u grejanju na -10c i kolika bi bila usteda za struju?
Ne bacaju mi se nesto pare, mada me struja prosle zima za Ta peci ubila.. Dve Ta su trosile 1000kwh januar i toliko februar.
Hvala unapred na svim analizama I diskusiji.
Pogledaj nesto tiho, tipa Mitsubishi AP35

Bitno je da ima grejac tacne i da nije bas sa 1k evra, ako moze 🙂. Ova mitsu deluje jako dobro ali je skupacka.

Bitno je da ima grejac tacne i da nije bas sa 1k evra, ako moze 🙂. Ova mitsu deluje jako dobro ali je skupacka.
od japanaca nemas bas neki izbor sa grijacem tacne. Od Kineza sa tim uslovima sto si postavio Gree Amber Comfort(jos jedna), Midea Extreme12ka, Vivax Aeri12ka. U Hisense se bas ne razumijem prepusticu nekom drugom.
Mada ovaj AP je za spavace sigurno puno bolja opcija od svih gore, unutrasnja necujna, vanjska necujna, brz defrost itd. Eventualno Daikin FTXF35D.
Ti znas koliko si dug, toliko se i pokrij

Koje banke daju te kredite kad si vec gledao pa pisi. Ja hocu jednu parapetnu da uzmem. Ciljam novu seriju daikina a ne daje mi se toliko kes trenutno.
Bice zadnje nedelje novembra u svim vecim trgovinskim lancima ta varijanta. Uhvatis akciju za crni petak, cena je kao za kes, a platis na 12 rata bez kamate i odrzavanja racuna. Ja tako zadnje dve godine preko rajfrajzena. Mislim da je bila adiko i jos neka banka u ponudi prosle godine. Dobra prica. Bice kod vecine velikih prodavaca bele tehnike.

Problem je sto u mom malom gradu nema ovlasceni serviser za mitsu. Pare su takodje problem. Sta mislitw da li bi jos jedan amber 12k ili hisense energy nordik 12k bili overkil za ovu sobu od 18kv. Trenutno danas ta trosi 5.33kwh i jos se puni?
Sa 3.2kwh sam danas zagrejao 50kvm. 18kvm grejem trenutno sa 5.5 kwh i jos se puni.

Probaj sa stiroporom 1cm na plafonu da komšija ne ide bos i bez grejanja da ima podno grejanje. Dosta energije ode na plafon jer kažeš da vozi 23°C a to je na visini grubo 1m gde se nalazi termostat, izmeri koliko je pri plafonu :D
Ja grejem 45m2 sa ukupno 6kW ali na 20-22°C pa mi u najgoroj varijanti bude struja max1200kW sa svim ostalim potrošačima.

Probaj sa stiroporom 1cm na plafonu da komšija ne ide bos i bez grejanja da ima podno grejanje. Dosta energije ode na plafon jer kažeš da vozi 23°C a to je na visini grubo 1m gde se nalazi termostat, izmeri koliko je pri plafonu :D
Ja grejem 45m2 sa ukupno 6kW ali na 20-22°C pa mi u najgoroj varijanti bude struja max1200kW sa svim ostalim potrošačima.
U kojoj konfiguraciji se grejes?

Pa mozes Amber 12icu, jeste malo jaca, ali nije bas ogroman overkill.

@ribolovacr
2x3kW TA peći koje duvaju jedino kada debelo zagudi. Stan je neizolovan ali je ušuškan jer su zgrade poredjane stepenasto (preklapaju se) a terasa zastakljena i zatvorena, kada je minus ni cveće ne izmrzne na terasi.
Ono za podno grejanje kod komšije probaj da rešiš sa stiroporom, zalepiš, presvučeš lepkom i na kraju normalno glet i boja. Ja vapim za komšijom kao što si ti, ispod jedne sobe komšija bukvalno je piroćanac (ne kao uzrečica) ne greje uopšte i kod mene je pod leden, bez papuča nema mrdanja.

I ispod jedne polovine mog stana živi stipsa. Slabo greje, u spavaćim sobama parket uvek hladan.

Kuca je u pitanju. Ta sobica iznad je u potkrovlju, kosi krov. Koristi je zena kao magacin😁. Inace imam potkrovnu izolaciju klasicnu folije, 20cm vuna i plasticna lamperija preko. Malo me vadi to sto je dvojna kuca podeljena po vertikali pa mi je ceo jedan zid grejan. Burazer nije stipsa lozi samo tako.

Imam ponudu da uzmem amber 12k za 65k i 10k za ugradnju. Nudi mi ova firma sto sam vec uzeo kod njih. Plasim se samo da li ce da modulira kako treba da se ne gasi non stop?

Da da comfort 12 kao ova sto vec imam.

Pazi, coveku ta klima modulira na 170W...meni LN 9ka ne radi tako nisko, nego se gasi i pali u 20m2, ali je prijatno i odrzava lepo temp.
Da li je ovo Comfort, jel tako?

Da treba da jeste. Moja najnize ide na 190w i tad je izduv 27.5c

I ispod jedne polovine mog stana živi stipsa. Slabo greje, u spavaćim sobama parket uvek hladan.
Au da smo komsije sigurno bi se napio rakije i najeo meze od vas.
Zena kod mene ima problem sa zglobom ruke, moze samo pokret na lijevo tako da su mi radijatori uvijek odvrnuti na max. (Dok ja ne primjetim)
A u kuci sa klimom, klima ima neki izgleda softverski problem cim ja izadjem iz sobe na njoj pise 26-27. Ja smanjim ali opet ista stvar cim napustim prostoriju. Cudnovato taj bug se desava samo kad je supruga u sobi.

Komsija iznad nije bio nudista, ali kako sam ja doselio postao je, kaze ne moze u odjeci izdrzat, dobro mu podno grijanje.

Amber ipak otpada previse je glasan, kolega Emaxx je u pravu. Morace neki japanac.
Zanima me kako su vlasnici daikina zadovoljni bukom, imam li je neko u spavacoj sobi (klimu) i kako je postavljena u odnosu na bracni krevet?
Sta se desava ako temp. ode na ispod -15?
Kako prati zadatu temperaruru?

Imas flexis plus 9, koja je tiha. Heroj je slao meni za sobu

Drugari jos nismo resili klimu.
Gledam daikin ftxc 35. On mi je dostupan i mogu na rate da zavrsim ali on greje samo do +18 napolju, a meni treba 23c konstantno , imam bebca.
Haier bih preskocio, hisense takodje posto dosta baguje.
Mitsu mi je mnogo skup, ne mogu na rate i servis je problem u mom gradu. Za fuji ista prica.
Sta jos dolazi u obzir ?
Pocinje da mi gori pod nogama.
Hvala
Drugari jos nismo resili klimu.
Gledam daikin ftxc 35. On mi je dostupan i mogu na rate da zavrsim ali on greje samo do +18 napolju, a meni treba 23c konstantno , imam bebca.
Haier bih preskocio, hisense takodje posto dosta baguje.
Mitsu mi je mnogo skup, ne mogu na rate i servis je problem u mom gradu. Za fuji ista prica.
Sta jos dolazi u obzir ?
Pocinje da mi gori pod nogama.
Da podsetim, spavaca soba 18kv ima izolaciju.

Kako greje samo do +18, na +19 ne greje?
Ne trebam ja kao inženjer da Vam kažem da je to glupost, tj verovatno greška u katalogu. Nema nikakvog razloga da ne greje kada je napolju temperatura u plusu. Ako ste rešili kupite tu klimu i bez brige.

Kako greje samo do +18, na +19 ne greje?
Ne trebam ja kao inženjer da Vam kažem da je to glupost, tj verovatno greška u katalogu. Nema nikakvog razloga da ne greje kada je napolju temperatura u plusu. Ako ste rešili kupite tu klimu i bez brige.
Specifikacija kaze grejanje od -15c do +18c. Nemam pojma. Niko da se javi sa Daikinom.

Verujte mi da je greška u pitanju, takav uređaj ne postoji.

Evo neću više da pišem, znači ne postoji takva klima, nema šta softverski da ograničava, ne postoji rrazlog za tako nešto. Da je to tako svaku drugu klimu bi im reklamirali, niko više ne bi kupovao njih. To je kao kada bi sami sebi pucali u glavu.

Nazad
Vrh Dno