Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Amber Pro ti vise trosi sto duva kroz vrata ;)

Cuvena u 3 lepe, to je vise marketing :D
Ne samo kod Gree i kod druge brendova sa neki fensi filtera itd.
Obe duvaju kroz vrata. Pro duva kroz 1 pokriva 35m2 (2 dečije sobe, delimično hodnik). Ultra duva kroz 2-ja vrata od hodnika i spavaće sobe. Pokriva prostor 45 m2 ( kuhinja, trpezarija, d. boravak, spavaća, hodnik, kupatilo). Sudaraju se ili sreću u hodniku. I mislim da obzirom da se Pro zaleti u gruva, Ultra može da se manje trudi. Mislim da se to dešava. Vidim da Pro ima duplu potrošnju. A ja sam očekivao suprotno. Eto ti sad, pa ti vidi. Nisam pametan. 😀🧐
Mislim, meni to ne smeta. Ukupna potrošnja sasvim prihvatljiva. Npr 5.10.25. je bila 8,1 KW Pro, i 5,2 KW Ultra...tad najvića potrošnja bila. Ostalo je sve bilo manje. Čak znatno manje.

Poslednja izmena:
Oko duvanja 18tice. Svaka 18tica ima vise brzina ventilatora nema samo jednu i to najvecu! Smesno mi i da pisem ovako nesto ali kada vidim preporuku nemoj 18ticu jel jako duva sta reci :)
Ako licno niste imali 18ticu i probali quiet ili low brzinu ne obeshrabrujte nekome izbor. Licno sam imao Vivax 18 Aevi pisao sam ranije kako radi, ako se maglovito secam u mojih tada 40m2 pretezno sam rucno na low ili druga brzina oko 450 nekad i 380w u odrzavanju gde je cak i tisa bila od sada Fujitsu 12 llcr kojoj se vise cuje protok vazduha da li zbog manjeg obima vent/turbine. Ali opet na max duva ali to nije bar kod ove klime uragan niti je preglasno ali zgodno kad stisnem turbo i krene sa 2kw da przi.
Treba odluciti da li zelis rezervne snage kad budu neki veci minusi a da mozes platiti tu potrosnju, jel sam licno imao slucaj i 1kw/h skoro ceo dan zbog magle i minusa. Mozda i malo grublji rad kompresora gde u nekom prelazu modulacija a oko 600w potrosnje prenosilo mi brujanje na zid mimo emortizacionih dumi jel sam siporex zid dobro prenosi zvuk.

@Golden Ja se tu apsolutno slazem sa tobom. Meni 18kmta na 1 brzini ima 600 airflow isto ko Hisense Nordic ma max brzini. 18kmta na prvoj ne cujes. Dok Hisense itekako cujes. Mana je jedino sto neke 18tice sto ljudi opisali na forumu imaju losu modulaciju pa tipa minimum bude 800w. Ali ja sam to izbegao sa Fuji koja zna da modulira i do 100w.

Prilozi

• Screenshot_20251013-104511.png
    Screenshot_20251013-104511.png
    66.9 KB · Pregleda: 137
Dobar dan,
Odlučila sam se za grejanje na klime prostora oko 55m2, u pitanju je prizemna kuca starije gradnje sa izolacijom 5cm.
U jednoj sobi već imam Gree Clivia 12K koja duva ka hodniku.
Nameravam da i u dnevnoj sobi stavim klimu tako da duva isto ka hodniku, a vrata kupatila budu otvorena kako bi se i ono grejalo.

Razmišljam da li da uzmem Bergen Kron premium 12K (69000rsd) ili Gree Premium Air 12K (80000rsd). Bitno mi je da je SCOP preko 4,5 i da na minusu može da greje bez problema.
Može li neki savet?

Te 18-ice koje idu nisko u odrzavanju ( minimum airflow-a, 1 brzina na vecini 18-tica je tu oko 500-600 m3/h manje-vise ) lagano u 30 plus kvadrata pa i sa dobrom izolacijom moze da se stavi.
Overkill za naveden primer, sigurno jeste, ali sa radom nikakvih problema, cak i bolje.
18 ce raditi na quiet ( prvoj ) sa mozda zanemarivo vecim protokom nego li 12 u low ( drugoj ), ali osetno tise.
Plus ( da se opravda taj overkill ) imas gomilu snage u rezervi kad ponovo naidje ona zima iz 2012 miran si tih 15-20 dana :)

Efikasnost klime pada kada držiš fan na minimumu. Mogu da razumem kada je mali prostor i kada je rešenje iznuđeno, ali kupiti 18 i držati fan na minimumu je bezveze. Ako kome treba viška snage neka kupi jaču 12cu jer je unutrašnja jedinica svakako manja nego ona kod 18ce

@Golden Ja se tu apsolutno slazem sa tobom. Meni 18kmta na 1 brzini ima 600 airflow isto ko Hisense Nordic ma max brzini. 18kmta na prvoj ne cujes. Dok Hisense itekako cujes. Mana je jedino sto neke 18tice sto ljudi opisali na forumu imaju losu modulaciju pa tipa minimum bude 800w. Ali ja sam to izbegao sa Fuji koja zna da modulira i do 100w.
Tebi 18 silazi nize nego moja 12 ista serija, moja do 150 pa off :)

Efikasnost klime pada kada držiš fan na minimumu. Mogu da razumem kada je mali prostor i kada je rešenje iznuđeno, ali kupiti 18 i držati fan na minimumu je bezveze. Ako kome treba viška snage neka kupi jaču 12cu jer je unutrašnja jedinica svakako manja nego ona kod 18ce
Tacno, to sam zaboravio da napomenem, ali i ta efikasnost u praksi, na obe klime koje imam, bio sam iz dosade istestirao kad ih iz auto ( uglavnom druge brzine ) spustim u prvu.
Ako na auto odrzava sa 160w, popne na 170, ili ako je minus sa 300-400 nebitno, potrosnja se poveca za do max 50w ( manje na plusu, vise na minusu ) realno je do 30w al aj da bude okruglo :)
Ovo je moj primer, sa mojim klimama, druge nemam, pa ne mogu da se drznem da tvrdim da je za ostale tako.

I da, moj post nije bio preporuka da ljudi kupuju 18 ako im je 12 sasvim dovoljna, nego cisto osvrt na ponasanje 18 koja nisko ide u manjem prostoru.

Tebi 18 silazi nize nego moja 12 ista serija, moja do 150 pa off :)
ma kakvi bila je ona pretezno 450-500w (bilo i 380w kad zaglavi u odrzavanju) ali uvek topao vazduh sad ne znam bilo je to do 2019 onda smo pregradili tih 40m2 pa mi duvala jako :) salim se ali ne daleko od toga, u oko 20m2 sam stavio tu fujitsu 12 llcr ali bez obzira sto moze i 250w i to je previse za prostor pa se ugasi no i 18tica se gasila naravno ali kad krene prava zima nema gasenja ni kod jedne.

Hvala vam :D Sad osim sto sam imao dilemu u izboru klime, imam dilemu i dal izabrati 18icu kao sto sam hteo, ili izabrati neku dobru 12icu. :D Elem, salim se, moja ta dnevna spojena sa kuhinjom ima 32 kvadrata, ali taj topli vazduh iz prostorije se cesto trosi na jos jednu manju sobu (12kv) i kupatilo koji se stalno otvaraju, tako da samo iz tog razloga sam mislio da je bolje resenje 18ica da ne bih rizikovao da dodje -5 nekoliko dana i da moram da ukljucujem dodatne radijatore ili sta ti ja znam sve.
Nije mi bitna toliko razlika u potrosnji vec samo da moze da zagreje dobro pa i po cenu novca koje trosi kada nije mnogo hladno.

Onda znaci Gree amber pro 12 umesto Hisense ili MDV 18ice. :)

Svakako neke klime ne mozes da teras da vrte turbinu brze nego sto su one "odlucile". Moja 18k BTU TCL je takva, dzaba je drzim 24/7 na max fan brzini, kada ona u odrzavanju spusti u prvu i tu je dok se ne izluftira ili ne odradi DF pa potegne celih 20-30sek do 1-2min maksimalnom brzinom. ;)

Inace to oko uragana i slicno, veci je problem leti na hladjenju, jer "sipa" odozgo hladan vazduh, nego zimi na grejanju gde siba topli vazdug u pod i onda se rasipa na sve strane.

,u oko 20m2 sam stavio tu fujitsu 12 llcr ali bez obzira sto moze i 250w i to je previse za prostor pa se ugasi
Potpuno isti slucaj, llce u 20 kvm, vise ne radi nego sto radi. Izolacija svuda unaokolo, tu je i kuhinja u toj prostoriji pa sporet-rerna greje itd, mali pvc prozori, gubitci nikakvi.
Prosle zime sam probavao na minusima ovo sto pisah u proslom postu ( potrosnja u prvoj-drugoj ) ovog puta cu detaljno da je ispratim.
Mogu da je pohvalim da u max pola stepena ( i sa tim on off ) odrzava temp, tj nema osecaja da je prevruce ili hladno, sto vrv i sam znas.

Svakako neke klime ne mozes da teras da vrte turbinu brze nego sto su one "odlucile". Moja 18k BTU TCL je takva, dzaba je drzim 24/7 na max fan brzini, kada ona u odrzavanju spusti u prvu i tu je dok se ne izluftira ili ne odradi DF pa potegne celih 20-30sek do 1-2min maksimalnom brzinom. ;)

Inace to oko uragana i slicno, veci je problem leti na hladjenju, jer "sipa" odozgo hladan vazduh, nego zimi na grejanju gde siba topli vazdug u pod i onda se rasipa na sve strane.
Cudi me da TCL ne prihvata fix fan, tj spusta brzinu. Jos ti bese nesto iz hodnika direktno u veliku dnevnu ide ( ako se dobro secam )
Ovo za hladjenje imas pravo, to nisam razmotrio u odnosu na 12 vs 18. Mada na hladjenju su nesto manje brzine neg na grejanju, al nije ni vazno. vijecao sam o grejanju, to mi bilo na umu.

Jok, iz dnevne koja je spojena sa kuhinjom i trpezarijom bije ka vratima hodnika. Tj, odignuta su krilca malo iz skroz donjeg polozaja, da bi mlaz vazduha udarao u pod ispred samog izlaza iz dnevne, naravno toplota (laksi i redji) vazduh ide na gore, tako da se dobar deo mlaza rasprsi pre nego sto dodje do poda.

Jedino kada se duvanje primecuje na ulazu/izlazu iz dnevne i kada iz dnevne idem ka kuhinji/trpezariji. Ali to nije nista neprijatno, nikakvi uragani, mecave, kosave i ostalo sto se prica decenijama po internetima.

BTW, ovo je 11ta ili 12ta sezona grejanja koja funkcionise na taj nacin. Kada se deca igraju na podu dnevne onda su i oni sami na tom "udaru", jer tu im je najtopliji pod (od zida gde je sama klima, do suprotnog zida - otvora za vrata)

Evo koliko je Mitsubishi LN troši trenutno

Prilozi

• Screenshot_20251013_183115_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20251013_183115_Shelly Smart Control.jpg
    74.8 KB · Pregleda: 120
Na 1. brzini ima 510 m3/hr airflow i 29dB.
Moj Mitsubishi LN ima na trecoj brzini 29dB i nikako nije tih. Nije to jaka buka, ali nije ni tiho.
Vec 4. brzina ima 36dB i to je solidno bucno, ja na 5m od klime ne mogu da spavam, a daleko sam od osetljivog.
18KMTA ima 35dB na drugoj brzini.

Sama pomisao da mora minimum 510 m3/h da duva na hladjenju, gde meni radi na 19dB i 240 m3/h mi je nezamisliva.

Najbolje je da klima duva sto slabije jer je tada najprijatnije da se boravi pored nje i najpreciznije odrzava temp. Midea extreme 12 sam podesio da duva pod uglom od 45 stepeni u 30m2 i sa podesenih 23 stepena u prostoriji je konstantno 23.8 stepena u poslednjih 10 dana, bukvalno ne mrda temperarura. Fujitsu 14kmcdn podesena na quiet sa skroz podignutim krilcima da bi grejala kroz predsoblje dve sobe i kupatilo, i odrzava 23.6 stepena konstantno sa postavljenih 25 stepeni. Obe klime se cesto pale i gase, a li to cesto paljenje i gasenje nije problem jer duvaju na najslabije, nema zaletanja kao kod gree klima.

Nema koja se ne pali-gasi na ovim temperaturama, mozda neka koja silazi na 30-40w na grejanju
Ako prati-odrzava temp u pola stepena, radi kako treba.
Duvanje vec prema potrebi objekta, sama prilagodi koliko treba, jel.

Nema koja se ne pali-gasi na ovim temperaturama, mozda neka koja silazi na 30-40w na grejanju
Ako prati-odrzava temp u pola stepena, radi kako treba.
Duvanje vec prema potrebi objekta, sama prilagodi koliko treba, jel.
Ima itekako.Evo pre nedelju dana postavljena kod roditelja TCL klima 12BTU.Od kako je postavljena upaljena i nije gasena 24/7.Soba 32m2.Setovana na 26°C i auto fan.I na jednom i na drugom kraju sobe temperatura 26.5°C.Nije se ugasila sama niti jednom.Zato sto spusta sada na ovim temperaturama od 230-270W.Retko kad je cujem da se zaleti.I to do nekih 400W.3 spoljna zida neizolovana.Kum ima u istoj kvadraturi neku Gree koja ne ide ispod 500W i izludjuje ga pali-gasi.

Pre će biti da je do uslova nego do klime. :)
Bez izolacije i sa 26C set T - teško da bi se bilo koja (približne snage i modulacije, podrazumeva se) gasila...

Prosto sa tih ~250W uspeva da održi temperaturu, tj. nadomesti gubitke. Spusti podešenu, stavi izolaciju ili ubrzaj ventilator + ako ne može ispod 250W --> pregrevaće i moraće da ide on/off.
Ili drugačije, dok su gubici (W) približno jednaki modulaciji, ostajaće u istoj. Čim postanu dovoljno manji da pregreva (jer je toplo napolju, dobra izolacija, mali prostor...) --> nema kud nego u on/off...

pogledaj, moja silazi na odrzavaju na 150w pa i tako ide on off, sto neumoljivo ukazuje da je sve do prostora, jel
+1

Druze, bez ikave lose namere, eno vrati moja pisanija, pogledaj, moja silazi na odrzavaju na 150w pa i tako ide on off, sto neumoljivo ukazuje da je sve do prostora, jel :)
Zavisi i do zadate :)
Kad bi spustili zadatu na 24-25c bilo bi sigurno rezim on/off!
A kum neka digne na 26c, ona ce da juri 28c i manje ce da ide u rezim on/off ali zato bice kuvanje :D

Poslednja izmena:
Ima i do efikasnosti klime. Efikasnije klime ce cesce da se gase, jer daju vise toplote za istu potrosnju.
Evo, moja 9ka LN se gasi i pali kao besna, nekoliko puta po satu, pored 6 prozora u neizolovanoj sobi i nekoliko sati dnevno otvorenog prozora.
Setovana na 27C auto fan, u sobi 24-25C.

Algoritam da te pitam...

Prilozi

• Screenshot_20251013_225327_Tapo.jpg
    Screenshot_20251013_225327_Tapo.jpg
    105.1 KB · Pregleda: 72
Ima i do efikasnosti klime. Efikasnije klime ce cesce da se gase, jer daju vise toplote za istu potrosnju.
Evo, moja 9ka LN se gasi i pali kao besna, nekoliko puta po satu, pored 6 prozora u neizolovanoj sobi i nekoliko sati dnevno otvorenog prozora.
Setovana na 27C auto fan, u sobi 24-25C.
I ti ludacke gubitke imas, mozda da orgacizujes neke ljude da ti izlepe stirodur iznutra, kad vec spolja nije opcija..

Vrh Dno