Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Имаш пет солидних клима на само 90 квадрата, које уз то нису виделе озбиљну зиму, осим оних неколико дана 2012, кад си закључио да две климе нису довољне за толики простор. Не сећам се сад да ли си и ти радио џезва дефрост тад…
Delimično si u pravu, ja imam centralno na ugalj koje je zadnji put loženo 2017 kada sam dodao još dve Fujitsu. Razlog dodavanja je muka tojest kičma koja je 2014-te naprasno odlučila da mi ne prašta način života, predugo sedenje itd. tako da dizanje više nije bilo opcija. Nekako se mučio do 2017 i pošto je bilo sve gore dodao pomenute dve i Vox 2020-te u spavaću i rešio grejanje.
Od 2017 najniže što je bilo kod mene je -17C jedan dan i više dana noćna -12C i preko dana -3C. Klime to odradile bez da se pomuče, zalivanja je bilo ali najviše zbog terase gde mi kaplje direktno u kantu a tu se prolazi pa je kapljalo sa strane inače nije ni blizu bilo izmenjivača a kamoli ventilatora, to pričam za Fujitsu LGC jer ima manju rupu od LLCA, ništa ne bi stalo i da nisam zalivao, od tad više i nisam to radio, stavio par kante dole i rešeno.
Vox ima problem da se led nahvata dole i deo izmenjivača bude u ledu ali ona je radila bez problema jer greje manju sobu od 11m2 pa izdrži taj period dok ne krene plus. Bila je 30k pa sam je uzeo ali sad bi ipak uzeo neki Fujitsu sedmicu i teraj.

Ljudi teraju drva vidim, kuknjava na cene a meni solarna elektrana skupila kilovate za zimu, klime oprao i miran čekam grejnu sezonu, sve na dugme i milina.

Наравно да није небитно, тек после пар дана креће да се потхлађује терен и да “извлачи” топлоту са свих страна.
Izadji napolje u majci na 0C na 2min, a onda izadji na sat vremena....isto tako i objekti, vremenom gube akumuliranu toplotu i postaje sve zaebanije. To posebno i mnogo rnaije osetimo mi koji nemamo izolaciju, a sedimo izmedju 6 prozora i na cosku 2 spoljasnja zida :)
Poredjenje nije adekvatno, cak ni za neizolovane objekte. Klima radi non-stop, kao sto i spoljasnja hladnoca radi non-stop, dakle konstante su. Da li ce neki model uspeti da zagreje zavisi od toga koliki mu je kapacitet i efikasnost i od izolacije objekta.
Losijoj klimi pada scop puno brze, a na dva dana se kuca ni ne ohladi a 22 dana vanjska temp vec puno mjenja situaciju. Realnost je potpuno drugacija i surovija. Ali ok, prihvatam i postujem drugacije misljenje.
Losija klima ima losiji SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) koji je stalno isti, ne moze da opada i raste. Nije do misljenja vec fizike. Npr. ako losija klima na -15 daje 1.5kW toplote od 1kW el. energije a objekat ima vece gubitke od toga, bice isto hladno i posle 2 kao i posle 22 dana. Nece ona posle nedelju dana davati 1.3kW niti ce objekat gubiti vise nego prva 2 dana.

Koje ste vi skole zavrsili, mora da ste neki drustvenjaci kad vam to nije jasno?

Poredjenje nije adekvatno, cak ni za neizolovane objekte. Klima radi non-stop, kao sto i spoljasnja hladnoca radi non-stop, dakle konstante su. Da li ce neki model uspeti da zagreje zavisi od toga koliki je kapacitet i efikasnost i od izolacije objekta.

Losija klima ima losiji SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) koji je stalno isti, ne moze da opada i raste. Nije do misljenja vec fizike. Npr. ako losija klima na -15 daje 1.5kW toplote od 1kW el. energije a objekat ima vece gubitke od toga, bice isto hladno i posle 2 kao i posle 22 dana. Nece ona posle nedelju dana davati 1.3kW niti ce objekat gubiti vise nego prvih nedelju dana.

Koje ste vi skole zavrsili, mora da ste neki drustvenjaci kad vam to nije jasno?
Scop je "prosjek za cjelu sezonu" ali stvarni cop opada kako i vanjska temp opada. Ali na kraju krajeva, u ovom slucaju vezano za tvoj komentar to nije ni bitno. Cak nije ni bitno dali je neko u pravu ili nije, pa i dali ima neko obrazovanje ili ne. Tvoj komentar nije na mjestu i nekulturan je za ovaj forum, svako iznese misljenje ali ne vredja! Prema tome, sledeci puta kad komentarises nesto imaj obzira bar kulturno da se ponasas a ne redom da vredjas jer neko ima mozda drugacije misljenje.

Zašto se hvatate SCOPa, a pričate o COPu. :D

@djalf mozda si zaboravio, ali ne tako davno sam napisao da za veci prostor koji je primarni, primjera cca 100m2 nisam ljubitelj grijanja na klimu pa se jos uvijek toga drzim. Tipa vikendica otvorenog tipa ili nekih prostora manjih je "ok" pa tako da i ja imam na par mjesta grijanje na klimu.

@2025 po tvojoj priči X objekat će gubiti isto toplote i ako je izložen niskoj temperaturi okoline na 2 minuta kao i kada je izložen toj istoj niskoj temperaturi 2, 7, 20 dana u kontinuitetu? Nisam toliko čkolovao, ali fiziku za toliko razumem. ;)

On misli na gubitak energije u jedinici vremena...

Scop je "prosjek za cjelu sezonu" ali stvarni cop opada kako i vanjska temp opada. Ali na kraju krajeva, u ovom slucaju vezano za tvoj komentar to nije ni bitno. Cak nije ni bitno dali je neko u pravu ili nije, pa i dali ima neko obrazovanje ili ne. Tvoj komentar nije na mjestu i nekulturan je za ovaj forum, svako iznese misljenje ali ne vredja! Prema tome, sledeci puta kad komentarises nesto imaj obzira bar kulturno da se ponasas a ne redom da vredjas jer neko ima mozda drugacije misljenje.
Ja se ponasam kulturno, zao mi je sto se tebi ne svidja da je to cista fizika a ne misljenje. COP opada sa temperaturom, ali ne pricamo o tome vec da ostaje isti na istoj temperaturi i posle nekoliko dana. Kao sto kad lozis parket, za 22 dana na -15 neces potrositi 20 puta vise nego sto si za 2 dana na -15, vec 11 puta vise.

Poredjenje nije adekvatno, cak ni za neizolovane objekte. Klima radi non-stop, kao sto i spoljasnja hladnoca radi non-stop, dakle konstante su. Da li ce neki model uspeti da zagreje zavisi od toga koliki mu je kapacitet i efikasnost i od izolacije objekta.

Losija klima ima losiji SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) koji je stalno isti, ne moze da opada i raste. Nije do misljenja vec fizike. Npr. ako losija klima na -15 daje 1.5kW toplote od 1kW el. energije a objekat ima vece gubitke od toga, bice isto hladno i posle 2 kao i posle 22 dana. Nece ona posle nedelju dana davati 1.3kW niti ce objekat gubiti vise nego prva 2 dana.

Pa to je mozda vama fizicarima jedinica vremena konstantna tacka, a nama ostalima je ipak neka linija...
Akumulacija i oslobadjanje energije ide kroz vreme, ne oslobodi se sva energija odjednom i zato je zahtevniji prostor nakon 22 dana hladnoce, nego prva 2 dana, jer jos uvek zadrzava vise toplote od vece spoljasnje temperature koja je bila pre toga.
Primera radi, ako je lupam, na 0C zid spolja na 12C, na -10 ce biti na recimo 4 stepena...potrebno je vreme da se taj zid ohladi na 4C.
I klima se ne bori isto ta prva 2 dana dok se T gubi i kada objekat uveliko izgubi tih 8C sto je imao.
Mislim, kada stavis vodu u zamrzivac, nije isto zaledjena kroz 2 i 24 sata, jer treba vremena da izgubi toplotu...

Sto se SCOP=a tice, i te kako je razlicit kada su razliciti uslovi. Nije isti SCOP klimi koja radi na proseku temp kroz sezonu grejanja od recimo 8C i onoj koja radi na proseku od 0C.

I da, COP, a ne SCOP, se i te kako menja posle nekoliko dana u odnosu na vreme kada je tek pocela veca hladnoca, iz istog razloga iz kog treba vise struje da se greje posle 20 dana, nego prvog dana kada udari recimo -15C, jer isti zavisi i od procenta snage na kojoj klima radi.
Prosto, ako hoces da kazes da ti kada ugasis recimo grejanje na dan i na 10 dana, isto posle treba klima da radi i zagreje, ne znam stvarno kakvu si ti fiziku ucio, ali nasu nisi.

Polivali su ljudi sa foruma toplom vodom klime kada je duze bio jaci minus i to Toshibe i Fujitsu. A imali smo vise primera da ventilator krene da kaci nagomilani led.

Problem rada na jakim minusima je sto kada se otapa, instant se ledi i ne stigne da izadje sva voda. Na visim temperaturama i ako je mozda cesci defrost usled vlage, prosto nije temp dovoljno niska da se voda znatno ledi pre izlaska iz klime.
Zato sve klime koje su deklarisane na jake minuse imaju grejace.
LT deklarisan na -20°C i nema grejač, niti je ikada zatrebao. Izmenjivač SVE otopi u toku defrosta, samo vise ledenice ispod tacne
Pa to je mozda vama fizicarima jedinica vremena konstantna tacka, a nama ostalima je ipak neka linija...
Akumulacija i oslobadjanje energije ide kroz vreme, ne oslobodi se sva energija odjednom i zato je zahtevniji prostor nakon 22 dana hladnoce, nego prva 2 dana, jer jos uvek zadrzava vise toplote od vece spoljasnje temperature koja je bila pre toga.
Primera radi, ako je lupam, na 0C zid spolja na 12C, na -10 ce biti na recimo 4 stepena...potrebno je vreme da se taj zid ohladi na 4C.
I klima se ne bori isto ta prva 2 dana dok se T gubi i kada objekat uveliko izgubi tih 8C sto je imao.
Mislim, kada stavis vodu u zamrzivac, nije isto zaledjena kroz 2 i 24 sata, jer treba vremena da izgubi toplotu...

Sto se SCOP=a tice, i te kako je razlicit kada su razliciti uslovi. Nije isti SCOP klimi koja radi na proseku temp kroz sezonu grejanja od recimo 8C i onoj koja radi na proseku od 0C.

I da, COP, a ne SCOP, se i te kako menja posle nekoliko dana u odnosu na vreme kada je tek pocela veca hladnoca, iz istog razloga iz kog treba vise struje da se greje posle 20 dana, nego prvog dana kada udari recimo -15C, jer isti zavisi i od procenta snage na kojoj klima radi.
Prosto, ako hoces da kazes da ti kada ugasis recimo grejanje na dan i na 10 dana, isto posle treba klima da radi i zagreje, ne znam stvarno kakvu si ti fiziku ucio, ali nasu nisi.
2 ili 22 dana, nije toliko bitno. Par sati (6+) treba se zidovi pothlade

Mi pricali o tome da li (s)cop opada pri istim uslovima (i unutra i napolju) tokom 22 dana na -15 (i ne opada), a ti sad pises o nekoj pocetnoj temperaturi, razlicitom proseku od 8 i 0, procentu snage na kojoj klima radi, a Boy_81 sad prica kako losije klime nemaju kapacitet...

Cinjenica je da ce u istim uslovima (na istoj spoljasnjoj temperaturi, vlaznosti) u objektu A (iste kvadrature, rasporeda, izolacije, prometa, provetravanja) klima B (isti (s)cop, broj defrosta, brzina ventilatora), izbacivati istu kolicinu toplote po kolicini utrosene energije i odrzavati istu temperaturu i posle 2 (ili 3, 5 dana, koliko god je potrebno da se i objekat i zemlja ispod i nebo smrznu) i posle 22 dana.

@djalf mozda si zaboravio, ali ne tako davno sam napisao da za veci prostor koji je primarni, primjera cca 100m2 nisam ljubitelj grijanja na klimu pa se jos uvijek toga drzim. Tipa vikendica otvorenog tipa ili nekih prostora manjih je "ok" pa tako da i ja imam na par mjesta grijanje na klimu.

Pa ako nisi ljubitelj što čitaš i pišeš ovde, ne razumem? Drži se ti toga a nas pusti da grejemo klimama kao i do sada, ne znam šta ti je cilj ali ovo već prelazi u trolovanje.
Ako si mislio da ćeš nekog da ubediš u ono čega si ti ljubitelj na pogrešnom si mestu.
Imam ja takve u lokalu koliko hoćeš, nema grejanja bez vatre kao pećinski ljudi i odavno sam ja prestao nekom nešto da objašnjavam. Grejanje uključim i zaboravim, oni vuču drva, ugalj, gume ili šta već lože i muče se i šta ja njima da radim, ja pamet takvima ne mogu da dam.

Grijem vikendicu ( cjelu sezonu jer cesto budem tamo ) gdje bude bas, bas zima. Zaboravio si, imao sam peh sa onom Gree, sto je stigla sa fabrickom greskom. Kod mene sve poledi zimi a neprodje ni jedna sedmica da nisam tamo. Takodje kod roditelja sam stavio klimu itd... Tu su sva primarna grijanja sa klimom. Kad kazem velike kvadrature, nisam mislio da se ne moze zagrijati, naprotiv, cak sam i roditeljima stavio da se grije na klimu ( nebi to uradio da ne mislim tako ) vec mi je to puno klima da se stavlja na jednu kucu kako bi svuda bilo toplo.
Ako stavis kvalitetnije klime, nije minimalno 5 onda si vec cifrom dosao da se moze tp sa podnim staviti. Ali da, svakako se grijem na vikedici gdje cesto sve poledi i bude jaka zima sa kosavom.

Mi pricali o tome da li (s)cop opada pri istim uslovima (i unutra i napolju) tokom 22 dana na -15 (i ne opada), a ti sad pises o nekoj pocetnoj temperaturi, razlicitom proseku od 8 i 0, procentu snage na kojoj klima radi, a Boy_81 sad prica kako losije klime nemaju kapacitet...

Cinjenica je da ce u istim uslovima (na istoj spoljasnjoj temperaturi, vlaznosti) u objektu A (iste kvadrature, rasporeda, izolacije, prometa, provetravanja) klima B (isti (s)cop, broj defrosta, brzina ventilatora), izbacivati istu kolicinu toplote po kolicini utrosene energije i odrzavati istu temperaturu i posle 2 (ili 3, 5 dana, koliko god je potrebno da se i objekat i zemlja ispod i nebo smrznu) i posle 22 dana.
Ja sam to osjetio na svojoj kozi i to vise puta.
Kad na papiru jedno pise a dodje -5c pa nesto cujes, onda -8c pa bruji zid a ti trazis jos jedan prekrivac, iako je izolacija super. Jednostavno slaba klima kad krenu zime, pri tom ne mislim na primorske zime vec ozbiljnije hladnoce, slabe klime nemaju taj kapacitet da to izdrze a da ju ne cujes i odrzava toplinu bez problema. Kod mene zimi zna sve da poledi, dvoriste u jutarnjim satima bude bukvalno u ledu, auto ko da su ga vodom poljevali, nemozes ga posteno otvoriti, Dunav zaledjen i kad krene kosava i oni nanosi tek onda vidis malo drugciju zimu. A to jos nije ni blizu kao kod kolege gdje mu minusi oko 20c cesta pojava. Jednostavno to slabe klime ne ponose. I dzaba grijac tacne u tim uslovima ako je slaba klima.

Boy_81 u stvari nije jasno zasto neke klime imaju grejac a neke nemaju, i cemu sluzi taj grejac, al izgleda ne ume jasno da konfigurise pitanje i na to jasno neko da mu odgovori. Najveca zabuna mu je zasto jeftinije kineske klime imaju grejace a bolje japanske nemaju, u cemu je kvaka, pa dolazi do zakljucka da je grejac glupost i nepotreban, a istina je totalno suprotna.

Ne, ne, nemislim da je grijac nepotreban, cak sta vise smatram ga odlicnim kad su zeznuti uslovi, samo se cesto spominje ovdje kako taj grijac prakticki sve rjesava. Da pomaze, i super je ali ...

Grijem vikendicu ( cjelu sezonu jer cesto budem tamo ) gdje bude bas, bas zima. Zaboravio si, imao sam peh sa onom Gree, sto je stigla sa fabrickom greskom. Kod mene sve poledi zimi a neprodje ni jedna sedmica da nisam tamo. Takodje kod roditelja sam stavio klimu itd... Tu su sva primarna grijanja sa klimom. Kad kazem velike kvadrature, nisam mislio da se ne moze zagrijati, naprotiv, cak sam i roditeljima stavio da se grije na klimu ( nebi to uradio da ne mislim tako ) vec mi je to puno klima da se stavlja na jednu kucu kako bi svuda bilo toplo.
Ako stavis kvalitetnije klime, nije minimalno 5 onda si vec cifrom dosao da se moze tp sa podnim staviti. Ali da, svakako se grijem na vikedici gdje cesto sve poledi i bude jaka zima sa kosavom.
Za te uslove nordic modeli svih japanaca i nema brige, one sve imaju grejace jer su predvidjene za rad u tezim uslovima.
Sto se tice TP, da, moglo je pa cak i na radijatore koje vec imam, ne bih puno ni morao da ih prosirujem ali je to bilo skuplje - TP je tada bila 5000+ evra plus dodavanja rebara na radijatorima, podno da ne pricamo koja je tek investicija.
Meni je 5 klima izaslo 2300e sa ugradnjom i to ne odjednom tako da nisam osetio a dok sam imao samo dve one su pokrivale 85% zime, sve ispod nule one su mogle svih 90m2 da ugreju, dodavao malo nocu grejalice, posle dodao klime i resio sve.

Kinezi najviše prodaju svoje klime u istočnoj Evoropi i kod nas ali izuzetno je teško naći SCOP za ta područja. Hvale se visokim za Španiju. Moš misliti.
Jedan random primer

Prilozi

• Screenshot_20250924_051215_edit_356411836271746.jpg
    Screenshot_20250924_051215_edit_356411836271746.jpg
    87.3 KB · Pregleda: 24
Drugari, hitna pomoć, riknula 20 godina stara klima. Prostorija je 24m2, ali se u istoj povremeno koristi 9-12kw fenova, pa je potrebno ohladiti prostor. Zimi je ponekad potrebno da se malo dogreje. Retko.

Na više lokacija imam neke modele Haier i generalno su super, tihe, rade OK. Kupovao sam ih kao preporuku sa ove teme.

Šta su trenutno aktuelne, best buy, 12ice?

Drugari, hitna pomoć, riknula 20 godina stara klima. Prostorija je 24m2, ali se u istoj povremeno koristi 9-12kw fenova, pa je potrebno ohladiti prostor. Zimi je ponekad potrebno da se malo dogreje. Retko.

Na više lokacija imam neke modele Haier i generalno su super, tihe, rade OK. Kupovao sam ih kao preporuku sa ove teme.

Šta su trenutno aktuelne, best buy, 12ice?
Da li je stara klima dobro odradjivala posao i kog kapaciteta je bila?

Kolega, supruga je frizer sa identičnom kvadraturom, sa max dva fena, znači do 4kW toplote. Mi imamo Fujitsu 12 LUCA jer se sa njom i greje. Verovatno može i nešto slabije samo za hlađenje ali je to ozbiljna toplota pa uzmi ipak nešto bolje.

Da li je stara klima dobro odradjivala posao i kog kapaciteta je bila?
Neka, Housel ili tako nešto, 12ica, tu je doneta polovna....ima 20+ godina i radila je ekstra posao, ali je počela da curi, da bi se ispostavilo da je iznutra istrulila.

@djalf da, frizerski salon je, s tim što su fenovi 2.7kw i često tade 4 komada + ostali potrošači. Nije mi bitno šta se koristi već godinama, već samo hitna preporuka šta da im kupim danas za odmah, kao best buy.

Dobili su ponudu za neku VENTING VAC-12CHSD/TP31 Nordic, 71.000 sa ugradnjom. Nisam u toku, ali mi se učinilo mnogo....42k uređaj + 29k demontaža starog i montaža novog.

Koliko je uopšte bila montaža klima uređaja ovog leta? Sada su prošle gužve, pa je valjda jeftinije.

42k uređaj + 29k demontaža starog i montaža novog.

Koliko je uopšte bila montaža klima uređaja ovog leta?
Ovde kod nas (CU) je montaza 17.500-19.000 + demontaza stare klime 3000.- :)
Sve zavisi do majstora ima jedan on trazi 5000.- za demontazu!
A npr. moj majstor koga licno znam trazi 150€ za montazu + demontazu!

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ
Поента је да ти услови нису исти (осим можда у некој теорији). После неколико дана дебелог минуса цело тло око куће и (неизолована) бетонска плоча се потхладе тако је приметно повећана потреба за грејањем у односу на краткотрајне (дан-два-три) минусе, а климе су у таквим условима и без тог додатног оптерећења озбиљно оптерећене, тешко се одлеђују и сл. Код мене уз све то нема ни Сунца малтене уопште цео децембар-јануар које итекако помаже.

Neka, Housel ili tako nešto, 12ica, tu je doneta polovna....ima 20+ godina i radila je ekstra posao, ali je počela da curi, da bi se ispostavilo da je iznutra istrulila.

@djalf da, frizerski salon je, s tim što su fenovi 2.7kw i često tade 4 komada + ostali potrošači. Nije mi bitno šta se koristi već godinama, već samo hitna preporuka šta da im kupim danas za odmah, kao best buy.

Dobili su ponudu za neku VENTING VAC-12CHSD/TP31 Nordic, 71.000 sa ugradnjom. Nisam u toku, ali mi se učinilo mnogo....42k uređaj + 29k demontaža starog i montaža novog.

Koliko je uopšte bila montaža klima uređaja ovog leta? Sada su prošle gužve, pa je valjda jeftinije.

Mnogo je to za montazu - demontazu. Uglavnom je demontaza oko 5000 manje vise. Sto se montaze tice, meni uzima 12000 + cevi, sto ti manje vise dodje tu negde 17500-18000.
Svakako montaza/demontaza za 29000 je preskupo

Da, evo upravo sam dobio ponudu 19.000 montaža.

Šta znamo o Panasonic inverter klimama? Čekam da mi pošalje oznaku modela. Ispadne 120eur više Panasonic sa ugradnjom, nego Venting.

Мало тога, нема пуно утисака, ја сам презадовољан Etherea Nordic моделима, један колега се жалио пре пар година (исто Etherea, али стандардне), остали су се слабо јављали. Ја свакако не бих имао дилему Panasonic/Venting већ бих доплатио тих 120 евра.

Ne znam dal sam lud ili ne ali evo tera me zena da stavimo i trecu Daikin perferu u sobu,imam jednu 9tku i jednu 14ticu,kuca 90 m2 tri sobe...

Vrh Dno