Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

A koja ti je klima sto ne hladi?
Pozoves nekoga da je pogleda/proveri... mozda je neka sitnica ili ako kaze neku cifru koja ti se ne isplati onda ides na novu
Neki Housel model star preko 12 godina rekao bih, sem ciscenja filtera i jednom menjanja nekog kondezatora nikad nista na njoj nisam radio po pitanju odrzavanja

Neki Housel model star preko 12 godina rekao bih, sem ciscenja filtera i jednom menjanja nekog kondezatora nikad nista na njoj nisam radio po pitanju odrzavanja
Ja sam staru Galanz servisirao i ugradio u drugi stan stanarima. Izašlo momsanigradnjom 120e. Ako ti je sitnica popravi za 30ak evra i vozi. Do 60ak evra ima smisla popravka.
Ma i do 100 ako je dobro očuvana ispravna.

@pinocio
Moj komsija ima isto neku staru (pitaj boga) on/off klimu jednom se zalio da mu ne hladi samo se vrti turbina... Na kraju se samo zamenio relej za kompresor, sto turbina samo vrtela a kompresor nije hteo da upali ;)
Ne znam sta da ti kazem pozovi nekoga ako je sitnica ok, ako ne onda nova i cao
Novo je novo + ce ti manje trosi nego ta stara on/off

@pinocio
Moj komsija ima isto neku staru (pitaj boga) on/off klimu jednom se zalio da mu ne hladi samo se vrti turbina... Na kraju se samo zamenio relej za kompresor, sto turbina samo vrtela a kompresor nije hteo da upali ;)
Ne znam sta da ti kazem pozovi nekoga ako je sitnica ok, ako ne onda nova i cao
Novo je novo + ce ti manje trosi nego ta stara on/off
Svaka opcija ima svoje pozitivne i negativne strane. Nervira me sam proces ugradnje nove, trebao bih brdo pomeranja i rasturanja da napravim u sobi, a jos ne znam ni dal je isti promer rupa u zidu kod starih i novih klima, tj. da li bih morao prosirivati rupu u zidu za nove cevi!? Inace mi samo zid deli spoljasnu i unutrasnju jedinicu, bukvalno ne treba ni pola metra cevi. Videcu, poceo sam da razmisljam o klimi, pa cu videti sta mi je najbolje resenje. Hvala svima na savetima i smernicama

Svaka opcija ima svoje pozitivne i negativne strane. Nervira me sam proces ugradnje nove, trebao bih brdo pomeranja i rasturanja da napravim u sobi, a jos ne znam ni dal je isti promer rupa u zidu kod starih i novih klima, tj. da li bih morao prosirivati rupu u zidu za nove cevi!? Inace mi samo zid deli spoljasnu i unutrasnju jedinicu, bukvalno ne treba ni pola metra cevi. Videcu, poceo sam da razmisljam o klimi, pa cu videti sta mi je najbolje resenje. Hvala svima na savetima i smernicama
Nekad samo treba dopuniti gas ili neka glupost, sitnica. Ja sam morao da idem na 2 klime u stanu jer više 12ca Galanz nije mogla da dobaci do spavaćih soba a leta su otišla u 43*C. I ugrađene su prilikom prvog renoviranja 2ve 12ce. I to dobre. Nisam hteo da rizikujem da deci bude vruće leti II hladno zimi.

Nekad samo treba dopuniti gas ili neka glupost, sitnica. Ja sam morao da idem na 2 klime u stanu jer više 12ca Galanz nije mogla da dobaci do spavaćih soba a leta su otišla u 43*C. I ugrađene su prilikom prvog renoviranja 2ve 12ce. I to dobre. Nisam hteo da rizikujem da deci bude vruće leti II hladno zimi.
Nazalost trenutno mi je ukljucivanje klime u dnevnoj "zabranjeno" do daljnjeg

Sta je pametno uzeti od ovih klima?

Hisense Inverter klima Energy SE HiNano 12K 55700​

GREE Klima uređaj ECO Plus PULAR inverter WiFi R32 12k 55800​

VIVAX ACP-12CH35AERI+ Inverter 47800
Radi se o kvadraturi stana od 60 kvadrata, vec imam jednu 12cu (ENERGY PRO X) u dnevnoj sobi, ova druga ce u spavacoj sobi. Planiram da hladim ceo stan sa te dve klime pa me interesuje sta je najbolje uzeti od ovih ili neka preporuka za neku drugu :)

Dole na slici donji pravugaonik je postojeca klima, gornji pravugaonik je nova klima. Nisam siguran da ce moci da struji vazduh kroz ceo stan zbog pozicija klima. U donjoj sobi morala je klima da stoji tu, sto se tice gornje sobe takodje mora da stoji tu posto je sa druge strane ormar, samo desna strana izlazi napolje

klima.png

Ja sam staru Galanz servisirao i ugradio u drugi stan stanarima. Izašlo momsanigradnjom 120e. Ako ti je sitnica popravi za 30ak evra i vozi. Do 60ak evra ima smisla popravka.
Ma i do 100 ako je dobro očuvana ispravna.
Za 100€, bar po mom, nema poente popravljati on/off klimu staru 15 godina. To je vec trecina cene nove inverter klime.
Sta je pametno uzeti od ovih klima?

Hisense Inverter klima Energy SE HiNano 12K 55700​

GREE Klima uređaj ECO Plus PULAR inverter WiFi R32 12k 55800​

VIVAX ACP-12CH35AERI+ Inverter 47800​

Radi se o kvadraturi stana od 60 kvadrata, vec imam jednu 12cu (ENERGY PRO X) u dnevnoj sobi, ova druga ce u spavacoj sobi. Planiram da hladim ceo stan sa te dve klime pa me interesuje sta je najbolje uzeti od ovih ili neka preporuka za neku drugu :)

Dole na slici donji pravugaonik je postojeca klima, gornji pravugaonik je nova klima. Nisam siguran da ce moci da struji vazduh kroz ceo stan zbog pozicija klima. U donjoj sobi morala je klima da stoji tu, sto se tice gornje sobe takodje mora da stoji tu posto je sa druge strane ormar, samo desna strana izlazi napolje​

Pogledajte prilog 490774

Vivax aeri za spavacu definitivno, tihe su i nisko moduliraju.

ada,moja veli,ako cemo sad palit hladjenje,sto cemo ciniti u avgustu?! :p
Ima i takve ljude, koji iz grejanje odmah prelaze na hladjenje da bude konstantno 23c ili koliko vec ;)
Kod mene je sad bez klime u kuci 22-24c cim ode prema 26c krece hladjenje, ali to obicno bude tamo sredinom juna :)

Poslednja izmena:
Ima li neko da je koristio ovakav uredjaj ili slican! https://ananas.rs/proizvod/ardes-rashladni-uredjaj-i-ovlazivac-vazduha-5amr08-crni/927235 ?

Treba mi za prostoriju od 20 kvadrata i da je setam u druge prostorije! Ne pitajte me sto ne mogu normalnu klimu da uzmem :] !

Nisam koristio, ali sam prošle godine istraživao jedno dve nedelje po forumima i recenzijama šta ljudi kažu, i ispalo je da je to obično smeće.
Ne pomaže mnogo uopšte. Ispadne na kraju bolje da za 4k uzmeš dva dobra stona ventilatora, i pustiš ih da vrte.

Zdravo,

Molim za preporuku za klime koje bi prvenstveno služile za hlađenje (grejanje je na gas - radijatori). Pretpostavljam da su mi potrebne 3 klime kako bih lepo pokrio sve delove stana. Bitno mi je da imaju wifi kako bih mogao udaljeno da ih kontrolišem. Što se tiče komfora najviše volim da se nigde ne oseća duvanje vazduha, već da bude podjednako raspoređeno svuda ono prijatno rashlađeno i da mogu noću da ostavim tiho da rade da ne smeta za spavanje. Zbog ovoga pretpostavljam da mi najviše odgovara Midea Breezeless serija, ali tu sam za sve predloge, ne mora sve od istog proizvođača.
Što se tiče budžeta, nemam određeno, može se reći da ciljam best buy modele koji estetski lepo izgledaju. Poželjno je da spoljna jedinica bude što manja/lakša kako bi zauzimala što manje mesta napolju na zidu gde klizaju vrata od terase i roletne. U nastavku je skica stana sa predlogom postavke, pretpostavljam da mi za dnevnu treba 12-ica, a u sobama je ok da budu 9-ke? Hvala unapred

Prilozi

• 2dfloor.png
    2dfloor.png
    274.2 KB · Pregleda: 40
Zdravo,

Molim za preporuku za klime koje bi prvenstveno služile za hlađenje (grejanje je na gas - radijatori). Pretpostavljam da su mi potrebne 3 klime kako bih lepo pokrio sve delove stana. Bitno mi je da imaju wifi kako bih mogao udaljeno da ih kontrolišem. Što se tiče komfora najviše volim da se nigde ne oseća duvanje vazduha, već da bude podjednako raspoređeno svuda ono prijatno rashlađeno i da mogu noću da ostavim tiho da rade da ne smeta za spavanje. Zbog ovoga pretpostavljam da mi najviše odgovara Midea Breezeless serija, ali tu sam za sve predloge, ne mora sve od istog proizvođača.
Što se tiče budžeta, nemam određeno, može se reći da ciljam best buy modele koji estetski lepo izgledaju. Poželjno je da spoljna jedinica bude što manja/lakša kako bi zauzimala što manje mesta napolju na zidu gde klizaju vrata od terase i roletne. U nastavku je skica stana sa predlogom postavke, pretpostavljam da mi za dnevnu treba 12-ica, a u sobama je ok da budu 9-ke? Hvala unapred

Mene zanima orjentacija stana, te da li je potkrovlje u pitanju, kakva je izolacija, kuća/zgrada?

Čim pominješ korištenje noću vjerovatno je slaba izolacija. Ja sam u kući (sa dobrom/jako dobrom izolacijom) bio bez klima uređaja prvih 6 godina i noću se moglo bez problema, samo se otvore balkoni i prozori da se stignu zidovi i ploče ishladiti za naredni vreli dan. Sada taj isti dio kuće od 85 m2 bruto u dvije etaže. hladi 14Luca iz dugačkog hodnika potkrovlja, i u svim sobama spavaćim je sasvim prijatno noću.

Jako je lijepo kad čovjek ima mogućnosti da ugradi po jednu u svaku prostoriju, pritaji ih na najniže moguće, i tako ima potpuno precizno poštimavanje od sobe do sobe, bez onog temperaturnog šoka ispod same klime koja duva na 3 ili 4 (da bi dobacila do svih prostorija). Veoma je moguće da ćeš imati odličan efekat i sa 2 klime (jedna u hodniku ili u toj većoj spavaćoj, a da gura ravno u hodnik/drugu spavaću.

Dobio sam cenu za ugradnju inverter klime (ona Gree Airy mi stoji mesec dana u kutiji) 16k dinara. Reci mi da li je to realno, i zašto je ovo otišlo skoro 3x više u odnosu na tipa pre 6 godina :D
Mislim, pitam budalasta pitanja ali uvek me iznenadi kad vidim ovo.

Zato što im se može.
Nekidan mi obućar zalijepo na jednim natikačama, gumenim papučama za plažu koje koštaju 10-15 eura, jedan kaiš, a na drugim se odljepio s na obje kaiš.

Naplatio 20 eura.

Naravno da me nikad više vidjeti neće. kao ni taj monter tebe kad te oguli, al ti je barem rekao na šta da se spremaš, ovaj me uzeo na "komšo rješićemo".

Mene zanima orjentacija stana, te da li je potkrovlje u pitanju, kakva je izolacija, kuća/zgrada?

Čim pominješ korištenje noću vjerovatno je slaba izolacija. Ja sam u kući (sa dobrom/jako dobrom izolacijom) bio bez klima uređaja prvih 6 godina i noću se moglo bez problema, samo se otvore balkoni i prozori da se stignu zidovi i ploče ishladiti za naredni vreli dan. Sada taj isti dio kuće od 85 m2 bruto u dvije etaže. hladi 14Luca iz dugačkog hodnika potkrovlja, i u svim sobama spavaćim je sasvim prijatno noću.

Jako je lijepo kad čovjek ima mogućnosti da ugradi po jednu u svaku prostoriju, pritaji ih na najniže moguće, i tako ima potpuno precizno poštimavanje od sobe do sobe, bez onog temperaturnog šoka ispod same klime koja duva na 3 ili 4 (da bi dobacila do svih prostorija). Veoma je moguće da ćeš imati odličan efekat i sa 2 klime (jedna u hodniku ili u toj većoj spavaćoj, a da gura ravno u hodnik/drugu spavaću.
Orijentacija stana kao na slici, gore sever dole jug. Stambena zgrada iz 70-ih, treći sprat od pet. Spoljni zidovi 2 reda cigli i sve što ide uz to, ne razumem se baš. Nisam napomenuo da je stan blizu mora, klime bih uzimao u Grčkoj.
Ne moram sve 3 kupovati odjednom, bitno mi je da znam da li je ok 12-ica u dnevnoj i 9-ke u sobama i eventualno neki model za preporuku. Breezeless sam video uživo i svidja mi se kako izgleda, zato sam ga pomenuo.

Dobio sam cenu za ugradnju inverter klime (ona Gree Airy mi stoji mesec dana u kutiji) 16k dinara. Reci mi da li je to realno, i zašto je ovo otišlo skoro 3x više u odnosu na tipa pre 6 godina :D
Mislim, pitam budalasta pitanja ali uvek me iznenadi kad vidim ovo.
*** bilo je nekada 40€ ugradnja +30€ za 3m cevi = 70€!
16k je skoro 140€!
Ovde kod nas(ĆU) trazu neki 18.500 = 100€ ugradnja + 60€ za 3m cevi (12btu) :rolleyes:
Za 18btu ili ako ti vise od 3m cevi treba ode opet fino cena na gore!
Gledaj ovi koliko traze:
Screenshot_20250507-173428~2.png
X-Small zbog 3m cevi... Za 5m je cena vec skoro 36k :LOL:
Jos malo pa kao u EU
Npr. u nemacku van grada 500€, a u gradu sve zavisi do grada 1000-1500€
A za multi-split mozes kod nas da uvedes skoro centralno na gas :)

Poslednja izmena:
Ma da, gledam razne ponude, sve je slično, nije kao da ovaj lik hoće da me zezne. Pritom, radio je sestri pa znam da radi okej, ali cene koje su bile tad kad su oni ugrađivali inverter kod sebe u kući od 200 kvadrata, i sad, nije približan. Mada, sigurno su i imali neki popust jer su uzimali sve preko njega, pa se on malo ugradi na cenu uređaja, pa onda smanji za ugradnju itd.
Svakako, dosta para.

*** bilo je nekada 40€ ugradnja +30€ za 3m cevi = 70€!
16k je skoro 140€!
Ovde kod nas(ĆU) trazu neki 18.500 = 100€ ugradnja + 60€ za 3m cevi (12btu) :rolleyes:
Za 18btu ili ako ti vise od 3m cevi treba ode opet fino cena na gore!
Gledaj ovi koliko traze:
Pogledajte prilog 491068
X-Small zbog 3m cevi... Za 5m je cena vec skoro 36k :LOL:
Jos malo pa kao u EU
Npr. u nemacku van grada 500€, a u gradu sve zavisi do grada 1000-1500€
A za multi-split mozes kod nas da uvedes skoro centralno na gas :)
Kod nas u CG to poprima neke ludacke stvari,montaza izmedju 120-160 + skidanje stare 40-60 pa vidjite koliko to ispadne! Recimo da uzme neku klimu od 300-350e i uzmu ti za ugradnju 160-200! pa to je looodilo!

Nazad
Vrh Dno