Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

LUCA kod mene 3 sezone greje u drugoj brzini, nikada nije spustila na prvu.. Čak ni kada siđe na ispod 300W
Pa dobro :)
Znam da neko rece u neki 10m2 da mu radi Fuji kao da je na Fan 1 ali mozda sto ti kazes na Fan 2! Ipak ima i logike to spustanje, sta da gruva sa 200w na Fan 3-4
Dodje mu da hladi prostor ovako lagano odrzava zadatu na Fan 2 nego orkan :)

Kod mene radi u 35kvm i sve preko druge mi je bučno. A hladi uvek na kecu.

Ne znam kakve informacije imas i nadam se da nije ono pokvarila se jedna dvije pa sad guras priču...
Moja ekipa (spominjao sam par puta na forumu da poznanici imaju firmu koja se bavi video nadzorom, motorizovanim kapijama i klimama, jako posteni momci i dobro rade) su zadnjih 5-6-7 godina mozda najvise ugradili hisensa i nisu imali gotovo ni jednu reklamaciju a manje od ostalih poznatijih marki...evo na forumu nisam naletio ni na jedan takakv kvar hisense klime...softverske grescice da ali sto se tice fizickih kvarova ne
Informacije iz prve ruke od Gorenje/Hisense servisera u mom gradu, lično iskustvo (2x poziv za crknut cetvorokraki ventil), osim toga generalni odziv po drugim prodavnicama. Pisao sam vise puta o tome. Zna se da su im boljka cetvorokraki ventili, a kvare im se elektronike i kompresori ne tako retko u zadnje vreme. Pored toga senzori, sonde temperature su znale odlaziti, kako kome. Nema puno Hisense klima ovde kod mene, ali naprotiv tome, ovi iz Gorenja imaju pune ruke posla i oko tih sto su postavljene. Ovde prednjace TCL derivati, te Aux i Vivax, u odnosu na Hisense. Ja sada definitivno stojim iza toga da je Hisense loš, neverovatan broj ljudi se žali na njih u zadnje vreme što na forumu što sa strane. Ne znam da im je ijedan model bio provereno dobar osim stare postave, Nordic, Energy Pro Plus (prebacivanje temp??), Silentium i Fresh Master. Sve sto je doslo u zadnje cca 2 godine je škart.

Uh, moracu i ja cesce u ovaj topic :D Trenutna klima (neki od Housel modela) mi je mislim 12+ godina i imam osecaj da radi, al da ne hladi. Iskreno nikada joj prisao nisam, sem jednom kad majstor promenio neki kondezator. I sad razmisljam, da l pokusati srediti taj model ili skrpiti lovu za novi. Medjutim, kad sam usao u razmatranje ponuda, pa to je zlo. Kako se tu snaci? Odakle krenuti? Trenutna mi je 12-ka, a klima je nasuprot vrata od sobe kroz koja udara direktno na stepeniste, pa mi je ideja da rashladjuje i stepeniste, hodnik... nekako mi izbor mirise na 18-ku. I to je sve sto znam. Kom brendu se prikloniti, koji cenovni rang gledati, sta je bitno gledati u specifikacijama... nista ja tu pojma nemam :D

Uh, moracu i ja cesce u ovaj topic :D Trenutna klima (neki od Housel modela) mi je mislim 12+ godina i imam osecaj da radi, al da ne hladi. Iskreno nikada joj prisao nisam, sem jednom kad majstor promenio neki kondezator. I sad razmisljam, da l pokusati srediti taj model ili skrpiti lovu za novi. Medjutim, kad sam usao u razmatranje ponuda, pa to je zlo. Kako se tu snaci? Odakle krenuti? Trenutna mi je 12-ka, a klima je nasuprot vrata od sobe kroz koja udara direktno na stepeniste, pa mi je ideja da rashladjuje i stepeniste, hodnik... nekako mi izbor mirise na 18-ku. I to je sve sto znam. Kom brendu se prikloniti, koji cenovni rang gledati, sta je bitno gledati u specifikacijama... nista ja tu pojma nemam :D
Samo opusteno, posle 737 strane, sve ce ti biti jasno

Kakav je po vama brend Hairer?
Imam ponudu za Multisplit (4 unutrašnje), i duplo je jeftiniji od Samsunga, za 30% jeftiniji od Gree, 3x jeftiniji od Daikin, skuplji 30% od Vivaxa i Tesle.

1x Haier multi spoljina 42K 5U105S2S
3x Unutrašnja zidna Tundra Plus 09K
1x Unutrašnja podna 18K

Da li bi mogao sa podnu smanjim na 12K pa da uzmem ovako

4x Unutrašnja zidna Tundra Plus 09K
1x Unutrašnja podna 12k

Pozdrav svima, vidim danas ovu akciju:

Tražim nešto primarno za hlađenje, jedna prostorija od 55m2. Ako ne ovo gore šta bi bila preporuka? Gree Amber (koji?), Vivax Aeri/Aehi?
I o tome sam razmišljao :)
npr. Gree Clivia 18

Kakav je po vama brend Hairer?
Imam ponudu za Multisplit (4 unutrašnje), i duplo je jeftiniji od Samsunga, za 30% jeftiniji od Gree, 3x jeftiniji od Daikin, skuplji 30% od Vivaxa i Tesle.

3x Unutrašnja zidna Tundra Plus 09K
1x Unutrašnja podna 18K

Da li bi mogao sa podnu smanjim na 12K pa da uzmem ovako

4x Unutrašnja zidna Tundra Plus 09K
1x Unutrašnja podna 12k
Ja ne bi isao na Multi ako planiras da grejes i ona ode u DF znaci da sve 4 unutrasnje prde 10min :)

Poslednja izmena:
Samo opusteno, posle 737 strane, sve ce ti biti jasno
Mislim da nema svrhe vracati na na vise od 10 stranica unazad u bilo kom topicu. Samo je gubljenje vremena. Ne znam kako ostali, al ja gotovo nikad nisam nasao neki odgovor kroz search teme, pa jednostavno sto me zanima pitam, ako neko ima volje odgovorice, pomoci se, ako ne sta da se radi.
Koliko sam u startu razumeo sa Gree i Mitsubishi pa i mozda i sa Mideom nema greske!? Hisense misljenja su razlicita, neki kazu i da su mnogo bucne!? Negde sam citao da im je i potrosnja ista na svim rezimima rada!?

Amber ultra 12 bi ti odradila bez problema. Ona ti gruva ko 18ce druge. A možda bi se provukao sa Amber Pro... Ako ideš na druge trebalo bi 18 BTU. Onda može Vivax Aeri+. Možda Haier fleksis plus ili njegova jeftiniji klon Bergen Kron plus.
Mada obzirom da ti je jedna prostorija, prošao bi onda i sa 12 com. Mi smo hladili stan od 78 m2 sa 12 Galanz, standardnom nekad. Idi na Bergen Kron ako hoćeš da prođeš jeftinije. Ona ti je do 60 000 a ista je ko Haier Fleksis.

Pozdrav svima, vidim danas ovu akciju:

Tražim nešto primarno za hlađenje, jedna prostorija od 55m2. Ako ne ovo gore šta bi bila preporuka? Gree Amber (koji?), Vivax Aeri/Aehi?
Haier Tundra 18, Pearl 18, Gree Clivia 18..

Mislim da nema svrhe vracati na na vise od 10 stranica unazad u bilo kom topicu. Samo je gubljenje vremena. Ne znam kako ostali, al ja gotovo nikad nisam nasao neki odgovor kroz search teme, pa jednostavno sto me zanima pitam, ako neko ima volje odgovorice, pomoci se, ako ne sta da se radi.
Koliko sam u startu razumeo sa Gree i Mitsubishi pa i mozda i sa Mideom nema greske!? Hisense misljenja su razlicita, neki kazu i da su mnogo bucne!? Negde sam citao da im je i potrosnja ista na svim rezimima rada!?
Oooo itekako ima svrhe vracati se ako zelis nesto da naucis i shvatis.To sto si razumeo da sa Gree, Mitshubishi i Mideom nema greske je velika greska proizasla iz toga da ne zelis da se vracas nazad vise od 10 tak stranica, vec zelis resenje na brzaka. Postoje 10 tak proizvodjaca klima, puta nekoliko modela, puta nekoliko brendova koje proizvode za druge firme, i sve rade razlicito, i kad to ukrstis sa razlicitim prostorijama i objektima, dobijes stotine kombinacija kako ce neka klima da se ponasa u nekom objektu. Pogoditi pravu klimu za pravu prostoriju je i znanje i sreca, i ako mislis da ce neko olako moci da te posavetuje koju klimu da kupis za ono sto ti treba i da ces biti zadovoljan je vise nago optimisticki stav.

Koja bi trenutno bila preporuka za inverter koji bi stavio u sobu od nekih 15ak kvadrata? Plan je da izbacim TA pec pa da je posle koristim i za grejanje. Za dnevnu sam narucio Hisense pro x 12k, a ovde verujem da bi neka devetka bila zadovoljavajuca?

Koja bi trenutno bila preporuka za inverter koji bi stavio u sobu od nekih 15ak kvadrata? Plan je da izbacim TA pec pa da je posle koristim i za grejanje. Za dnevnu sam narucio Hisense pro x 12k, a ovde verujem da bi neka devetka bila zadovoljavajuca?
Jel si ovde malo citao komentara za Hisense Pro X?

Poslednja izmena:
Oooo itekako ima svrhe vracati se ako zelis nesto da naucis i shvatis.To sto si razumeo da sa Gree, Mitshubishi i Mideom nema greske je velika greska proizasla iz toga da ne zelis da se vracas nazad vise od 10 tak stranica, vec zelis resenje na brzaka. Postoje 10 tak proizvodjaca klima, puta nekoliko modela, puta nekoliko brendova koje proizvode za druge firme, i sve rade razlicito, i kad to ukrstis sa razlicitim prostorijama i objektima, dobijes stotine kombinacija kako ce neka klima da se ponasa u nekom objektu. Pogoditi pravu klimu za pravu prostoriju je i znanje i sreca, i ako mislis da ce neko olako moci da te posavetuje koju klimu da kupis za ono sto ti treba i da ces biti zadovoljan je vise nago optimisticki stav.
Potpuno se slažem. Morate da uložiti napor da bi dobili zlatan savet. Ja kad sam birao klime čitao sam prvo najnovije. Onda godinu unazad a onda neke forume cele. Prvo sam odredio šta mi zapravo treba. Ulazni modeli, srednje klase ili premijum modeli. Za grejanje otprilike idu najbolje premijum ili bolji srednji modeli. Za hlađenje mogu ulazni modeli. Onda brend. Japanci su najbolji ali i najskuplji. Mi uglavnom ovde kupujemo ili ulazne Japance ili Kineze premijum ili srednje klase. Onda imaš renomirani je proizvođače a imaš iste ili oslabljene kopije drugih brendova sa manje funkcija ali prilično jeftinije. Gledaj za koju kvadraturu, kuća ili stan, izolacija prostora, postojeći izvori grejanja, raspored prostorija. Da li je potrebno da klima niže modulira ili danima snagu...tu su Japanci neprevaziđeni.. ali za 1 Japanca možeš da uzmeš 2 Kineza srednje klase ali baš dobra. Hmmm, ima tu mnogo da se čita i sazna. Ovako pozovi servisera pa plati znanje. A možeš i malo da se potrudiš i sa nekim predznanjem uđeš u priču. Najvažnije koliki je budžet. I za taj budžet uzeti najbolje što može.

Ovako pozovi servisera pa plati znanje.
Serviseri uglavnom ce ti uvale ono sto njima najvise odgovara!
Znam iskreno dosta servisera licno...
Samo dvoje ce ti daju savet koji vredi ili dobru preporuku za klimu za tvoj prostor itd. Ostali ce da gledaju samo da ti uvale nesto da makar oni moze dobro da zarade!
Npr. Jedan samo gleda na multi-split po fazonu ako prodje prodje...
Drugi samo gleda da ti uvali 18btu(Hisense) nije bitno da li 15m2 ili 40m2!

Poslednja izmena:
npr. Gree Clivia 18

Ja ne bi isao na Multi ako planiras da grejes i ona ode u DF znaci da sve 4 unutrasnje prde 10min :)
Koliko je realno da ode jedna velika jedinica u DF mode? Kako funkcionišu veći objekti? Kako se pokrije 200 kvadrata zimi?

Poslednja izmena:
Serviseri uglavnom ce ti uvale ono sto njima najvise odgovara!
Znam iskreno dosta servisera licno...
Samo dvoje ce ti daju savet koji vredi ili dobru preporuku za klimu za tvoj prostor itd. Ostali ce da gledaju samo da ti uvale nesto da makar oni moze dobro da zarade!
Npr. Jedan samo gleda na multi-split po fazonu ako prodje prodje...
Drugi samo gleda da ti uvali 18btu(Hisense) nije bitno da li 15m2 ili 40m2!
Zato mora da se ima neko predznanje. Bar da se bude informisan o osnovnim stvarima. Da ne pričam da postoje kalkulatori...I da treba je naći po dobroj ceni na netu pa onda ići po mogućstvu kod ovlašćenog servisera da ti ugradi. Jer ćeš tako poštedeti isporuke brzom poštom, cimanja, nošenja, skladištenja, oštećenja. A dobićeš i maksimalnu garanciju npr. Gree I Bergen 5 godina. Ali serviser će da zacepi cenu bar 10 hiljada više. E, tu sam malo pregovarao i spustio cenu. Uglavnom sam išao na najnižu cenu sa neta + 2000. Toliko je otprilike isporuka. Ugradnja je sada oko 14000 ili oko120 evra. Obrati pažnju da li dobijaš uz klimu npr 3m cevi za instalaciju. I da li i koliko je doplata po dužnom metru. I obavezno da rade vakumiranje. Imaju lep aparatić za to. Sve pitaj. Ništa ne košta. 😀

U koliko mi je trebalo da provalim da su neke klime identične da se rade u istoj fabrici a da im samo lepe druge etikete. Ali samo određeni modeli. Neki brendovi rade različite modele u različitim firmama. Zato izabereš klasu, tip klime i tražiš taj model najpovoljnije. Kad mu padne cena na određeni nivo, u radnju kod servisera i kad zacepi otvoreno mu kažeš: ok je to, ali ja ću da je naručim preko neta, ali da se dogovorimo oko ugradnje. I naravno da spusti cenu. Pa ima on zaradu i na toj ceni, i na ugradnji i na obaveznim servisima.... ako dobro odradi ima nove mušterije...od mene je dobio bar još 3 klijenta. Kuma, kolega i prijatelj. I to za 4 meseca. Imaju oni interes da odrade dobro, i da daju normalnu cenu. Doduše ja sam klime ugrađivao u aprilu i u decembru kad nema gužve. I to ima veze...

Potpuno se slažem. Morate da uložiti napor da bi dobili zlatan savet. Ja kad sam birao klime čitao sam prvo najnovije. Onda godinu unazad a onda neke forume cele. Prvo sam odredio šta mi zapravo treba. Ulazni modeli, srednje klase ili premijum modeli. Za grejanje otprilike idu najbolje premijum ili bolji srednji modeli. Za hlađenje mogu ulazni modeli. Onda brend. Japanci su najbolji ali i najskuplji. Mi uglavnom ovde kupujemo ili ulazne Japance ili Kineze premijum ili srednje klase. Onda imaš renomirani je proizvođače a imaš iste ili oslabljene kopije drugih brendova sa manje funkcija ali prilično jeftinije. Gledaj za koju kvadraturu, kuća ili stan, izolacija prostora, postojeći izvori grejanja, raspored prostorija. Da li je potrebno da klima niže modulira ili danima snagu...tu su Japanci neprevaziđeni.. ali za 1 Japanca možeš da uzmeš 2 Kineza srednje klase ali baš dobra. Hmmm, ima tu mnogo da se čita i sazna. Ovako pozovi servisera pa plati znanje. A možeš i malo da se potrudiš i sa nekim predznanjem uđeš u priču. Najvažnije koliki je budžet. I za taj budžet uzeti najbolje što može.
Ako treba da procitam 737 strana onda ce klima da se prolongira za 2027. realno. Najgore je sto to ne moze da se cita tek tako nego treba potpuna koncetracija, treba pratiti poruke ljudi koji su ih vezali u 3 meseca 5 poruka al su sklopili pricu.Iskreno previse je to posla. Ne postoji li neka osnova cega se treba drzati u startu? Neka osnovna pravila i kriterijumi, mada u zadnjih par poruka ste dosta toga korisnog i napisali. Meni klima treba vise leti da hladi, a posto ce biti u 16kvadrata onda mozda u jesen da s ekoristi par dana kao prelaz ili ako bas bude jaka zima kao ispomoc centralnom. Dakle sto s egrejanja tice verujem da bi vecina modela ispunila moje potrebe, a kad je hladjenje u pitanju, treba da iz sobe (udara direktno na vrata) rashladjuje stepeniste i da dole ulazi u dnevni boravak, pa sto vise rashladi to bolje. Eto to je neka osnova sto se potreba tice

Dakle sto s egrejanja tice verujem da bi vecina modela ispunila moje potrebe, a kad je hladjenje u pitanju, treba da iz sobe (udara direktno na vrata) rashladjuje stepeniste i da dole ulazi u dnevni boravak, pa sto vise rashladi to bolje. Eto to je neka osnova sto se potreba tice
Onda idi na 2x12btu jedna gore, jedna dole...
Kad vec imas centralno mozes iskreno i neku jeftinu klimu (imas temu za jeftine klime)
Ovako ce ti pravi jedna gore orkan u 16m2 da bi ti dole uopste rashladila...

Poslednja izmena:
Onda idi na 2x12btu jedna gore, jedna dole...
Kad vec imas centralno mozes iskreno i neku jeftinu klimu (imas temu za jeftine klime)
Ovako ce ti pravi jedna gore orkan u 16m2 da bi ti dole uopste rashladila...
Imam 2x12, al iz odredjenih razloga tu u dnevnoj ne smem da ukljucujem. Dakle za spustanje temperature sam primoran (visa sila) da koristim gornju klimu iz sobe. I do sada je to ok funkcionisalo, al mi trenutna 12-ka u sobi ne radi, tj. radi ali ne hladi, pa sam u dilemi da li da trazim nekog da je servisira ili da idem na novu. A sto se tice 16m2 klima je tako postavljena da bukvalno duva kroz sobu, ali kroz deo sobe koji je "mrtav" za upotrebu. Dakle koliko god da rashladjuje svi koji su u sobi su pored udarnog talasa tako da ga gotovo i ne osete

Vrh Dno