Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

FUJITSU ima u priričniku svom napomenu da instalacija ide 2 ili 3 m, ne znam tačno koliko minimalno, zbog prenosa buke iz vanjske u unutrašnju, u šta sam se uvjerio kod moje majke gdje se baš čuje, a ima možda 1.5 ili uvrh glave 2 m instalacije
Kod fujitsu bas zna da se primeti to jer imaju naglo ubrzavanje i zaletanje posle defrosta.

Koliko znam Hisense koristi GMCC (Toshiba) i HIGHLY (Hitachi)
Ja konkretno imam jednu Hisense Energy SE HiNano 18K KA50BS0E koja ima Hitachi kompresor.
GMCC – a joint venture of Midea Group develops compressors for air-conditioning appliances and heat pumps. This partnership has created one of the largest air conditioning compressor manufacturing operations in the world.

GMCC je prvobitno bio Tosibin projekat da bi ga kasnije Midea otkupila i stavila pod svoje okrilje, Highly je Hitachi, Landa je Gree itd. Ne znam sta se toliko zamarate oko toga koja klima ima ciji kompresor, to je najmanje bitno u celoj prici, vise je bitno kakav tip kompresora ima, nego ko je proizvodjac. Ako hoces dobar kompresor uzimas klimu sa duplim rotacionim kompresorom, ima i boljih ali to je neka druga prica!

@zikapn Pitao čovek pa da mu odgovorimo. A to za kompresore si u pravu, to ne crkava lako i ne treba se opterećivati. Hisense je davao (kad sam je ja kupio, ne znam kako je sada) 5 god garancije na ceo uređaj a 7 na kompresor. Twin rotary by Hitachi je pitanju. Očito je da su kvalitetni čim daju tako dugu garanciju.

Ma moze da bude i od Mice twin rotary, ali dzabe kad je na kraju software krs!
Videli smo dosta ovde ove zime! Kod neki Hisense modela kontrolni DF bezveze na svaki 35-40min ili kod Midea na plusu :)

Interesantan klip
Toshiba prvi inverter 1981 koliko je ona spustala :LOL:

Poslednja izmena:
To sto Midea ima neki bag u softvetu je druga prica, kompresori im nisu toliko losi, ne kazem da su klasa, ali nisu ni djubre bas. Evo u Vox u npr Midein kompresor i nema nikakvih problema oko defrosta, ali softver je dobar i onda radi.
Hisense daje 2 godine na uredjaj i 3 ili 5 godina na kompresor, nisam siguran. Ta garancija i nije neki pokazatelj kvaliteta uredjaja. Evo Vox ima 5 godina garancije, pa mu izgleda otisao lezaj na turbini UJ. Na grejanju kad dostigne zadatu temp i kad radi u kontrolnoj brzini, cuje se kako bruji nesto iz turbine, ne znam sta je, i to posle dve sezone. Cekam da rikne pa da zovem da reklamiram, sta drugo!

Evo Vox ima 5 godina garancije, pa mu izgleda otisao lezaj na turbini UJ. Na grejanju kad dostigne zadatu temp i kad radi u kontrolnoj brzini, cuje se kako bruji nesto iz turbine, ne znam sta je, i to posle dve sezone. Cekam da rikne pa da zovem da reklamiram, sta drugo!
To ti sigurno lezaj u motoru od turbine!
Moze on jos duge tako da radi, ali bolje reklamiraj kad vec imas garanciju! Da ti to zamene i mirna glava + ponovo tiha! A ne usred leta na +40c da te iznenadi, pa da bude kuvanje dok oni dodju!

Prilozi

• split-ac-indoor-unit-fan-motor.jpg
    split-ac-indoor-unit-fan-motor.jpg
    74.6 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
Problem postoji samo kad je u modu grejanja kad ode u kontrolnu brzinu, kad se turbina polako okrece, tada se cuje brujanje, a kad krene da duva tada se nista ne cuje, samo zvuk duvanja. Mada mozda se i tada to cuje al ja ga tad ne cujem jer turbina radi, t.j. duva pa ne cujem od sustanja vazduha. Sacekacu jos malo, mozda iskrsne jos nesto pa da menjam sve u paketu 😅

Problem postoji samo kad je u modu grejanja kad ode u kontrolnu brzinu, kad se turbina polako okrece, tada se cuje brujanje, a kad krene da duva tada se nista ne cuje, samo zvuk duvanja.
Pa to je to :)
Jel se cuje kad je stavis na Fan 1?
Npr. kad ti radi na Fan 3, a ti je spustis na Fan 1

@zikapn Pitao čovek pa da mu odgovorimo. A to za kompresore si u pravu, to ne crkava lako i ne treba se opterećivati. Hisense je davao (kad sam je ja kupio, ne znam kako je sada) 5 god garancije na ceo uređaj a 7 na kompresor. Twin rotary by Hitachi je pitanju. Očito je da su kvalitetni čim daju tako dugu garanciju.
Bas na jeftinijim Hisense i crkavaju, doduse tu su GMCC, a neretko i na jeftinijim Mideinim derivatima poput Vivax Aemi.

Pa to je to :)
Jel se cuje kad je stavis npr. na Fan 1?
Pa ne znam, ja ne cujem tada, verovatno od zvuka duvanja turbine, jer prva brzina na Voxu je dosta jaka, jos 18 tica , pa bas duva i onda ne cujem to brujanje! Ali cim dostigne temperaturu i kad se iskljuci grejanje i udje u kontrolnu brzinu krece da bruji, onako tup zvuk, bas iritira!

Pa ne znam, ja ne cujem tada, verovatno od zvuka duvanja turbine, jer prva brzina na Voxu je dosta jaka, jos 18 tica , pa bas duva i onda ne cujem to brujanje! Ali cim dostigne temperaturu i kad se iskljuci grejanje i udje u kontrolnu brzinu krece da bruji, onako tup zvuk, bas iritira!
Nista, prati situaciju... Ja bi to reklamirao bolje sad nego kad krene sezona monterima! Tamam imas tad priliku da operes turbinu i plastike itd. :)

Bruji ili skripi?
Kod fujitsu bas zna da se primeti to jer imaju naglo ubrzavanje i zaletanje posle defrosta.
I bez njega, jednostavno spoljasnja nekako glasnije "zuji" i u normalnom radu.

Mislis da treba da se menja ceo motor ili neki lezaj koji tu ima i koji je propao?
Tu se menja ceo motor kao gore na sliku... Ako je dobar majstor on to zameni za neki 45-60min! Sve zavisi do modela da li se lako skida itd.
Pricam iz iskustva :)
Evo jedan klip:

Poslednja izmena:
Pozdrav ekipa, potreban savet oko odabira klime. Prevashodno je potrebna za hladjenje nekih ~50m2, i poneoo grejanje u prelaznom periodu. Ima jedno ogranicenje, potrebno je da je crna, zbog enterijera. Budzet bi bio do 100-120k. Ili ukoliko je neka bas presudna karakteristika mogao bih malo da prekoracim.
Zahvalan za svaki savet/komentar.

Pozdrav ekipa, potreban savet oko odabira klime. Prevashodno je potrebna za hladjenje nekih ~50m2, i poneoo grejanje u prelaznom periodu. Ima jedno ogranicenje, potrebno je da je crna, zbog enterijera. Budzet bi bio do 100-120k. Ili ukoliko je neka bas presudna karakteristika mogao bih malo da prekoracim.
Zahvalan za svaki savet/komentar.

Motor moze da bruji i da skripi, video sam oba slucaja i posle zamene motora tisina ;)
Na levu stranu od turbine ti je isto lezaj/biksna ali ona se menja kad je bas loseg kvaliteta i onda obicno turbina negde kaci/drnda...
Kao ovde na klipu

Poslednja izmena:
Da li neko zna ko je uvoznik za heinner klime? Vidim ima ih na b2b kod ds computersa ali nisam siguran da li su oni uvoznici.

Preporuka za 12ticu? Bitnija stavka kvalitet i manja potrošnja ako je moguće. Više se koristi leti, poželjno da ima wifi da se može kontolisati mobilnim.

Preporuka za 12ticu? Bitnija stavka kvalitet i manja potrošnja ako je moguće. Više se koristi leti, poželjno da ima wifi da se može kontolisati mobilnim.
Vivax Aeri, Gree Clivia (kvalitetnija i jaca), Daikin FTXF35E (ili 35D).. Od jeftinijeg ka skupljem. Doduse nisi napisao kvadraturu i visinu prostora, izolacija.. Za aeri i Daikin se mora dokupiti wifi modul, dok Gree ima vec ugradjen.

Druga reklamacija na Gree Amber Premium 12 za 5 godina koriscenja. Prvo je kadica pukla pa je curelo po zidovima pre godinu-dve, sada mi vec duze vreme zuji kao nezdrava, ispostavilo se da je motor turbine bio na izdisaju. Danas zamenjeno.

S obzirom da se vodi kao visa klasa, ne bih ocekivao ovako nesto. Doduse, produzena garancija je 5 godina i super iskustvo sa Energy Net-om oko reklamacije.

i super iskustvo sa Energy Net-om oko reklamacije.
To jeste, stvarno rese brzo reklamaciju... Jos kad znas licno ljude iz energynetu laganica = ekspres :)
Prvo je kadica pukla pa je curelo po zidovima pre godinu-dve,
Za kadicu prvi put cujem da je nekome pukla na Amber, obicno sam to citao kod prve Muse serije :)
Ali ok, desavalo se to i kod druge klime...
Danas zamenjeno.
I ponovo tiha kao nova ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno