Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da menjam kazan sam? :) :) :) :) pa vise mi se isplati da kupim nov bojler nego da se *****avam sa tim.... odradio je svoje, 10 godina sasvim dovoljno...
Nije valjda da nisi u startu uzeo inox kazan? o_O Evo ovom mom sretniku deveta godina, ko bombona, osim što sam ja morao otvarati, i čistiti na svakih godinu - il ako preksocim, rikne grijač pa onda grijac + ciscenje (ali to je do ekstremno tvrde vode), al ***,gura.

Nije valjda da nisi u startu uzeo inox kazan? o_O Evo ovom mom sretniku deveta godina, ko bombona, osim što sam ja morao otvarati, i čistiti na svakih godinu - il ako preksocim, rikne grijač pa onda grijac + ciscenje (ali to je do ekstremno tvrde vode), al ***,gura.
Pa gurao je i moj 10 godina :) dosta je i izgurao, prso kazan....(curi na sve strane kao da su ga sacmarom pogodili) :) das ga ciganima i kupis drugi. Ako ovo drugo bude izdrzalo 10 godina ja prezadovoljan.

@style53 hvala na opseznom postu. Ispratio sam i ja po stranim forumima ali se ne nerviram vise - podno se radi na leto :)
Druze razumem te, makar leti ce ti hlade :)
Bas sinoc sam video jedan post kod bugari, covek prosle godine kupio SRK35 kad je jednom cistio filtere pogledao onu nalepnicu na unutrasnje... Covek dobio SRK35 iz 2019 W1
A ne novu seriju sa oznakom W2... Ludilo :LOL:

Jeste da je Muse kontroverzna itd. ali zimi niko nije na nju kukao... jeste najveca mana je visoka modulacija i rezim on/off na dobrom plusu
Kod mene je dosta tiha u odnosu na Amber 9 Pemium, DF 5-8min(pravi DF) kontrolni odradi na neki 4h koji traje 2-3min

Druze klima ti ispravna 100%
Takav je rad kod MHI SRK model ne samo kod 20/25 nego isto i kod 35/50
Bas sam mnogo u zadnje vreme citao u drugom forumu(bugarski) ne onaj sto si mi poslao u PN nego u drugi...
Imaju automatski skok modulacije ispod -2c ---> znaci radu na 200w i cim bude -2c ugase na 2-3min i ponovo krenu sa 600-800w i brzo spuste na 400w i tako krece kod mnogi rezim on/off Na plusu krece On/Off sa algoritam 5min/3min ---> 5min rade, 3min pauza
Sto se tice izmenjivaca i DF na 35min ---> oni imaju takav blesavi software da cim bude velika vlaznost i minusi da ona radi kontrolni DF na 35min... cim nema vlaznosti oni guraju bez kontrolni DF nego odrade pravi DF kad moraju :rolleyes:
Takodje isto imaju cim odrade na minusu 10 puta on/off (5min/3min) obavezno mora da odrade jedan kontrolni DF
Evo jedan gafikon od jednog clana kako mu radi srk20zs
Tacno se vidi modulacija je na minusu preko 400w takodje radi mu jos kao on/off + DF na svaki sat, cim bude blagi plus pada na 200w... kad je jos malo toplije krece rezim on/off 5min/3min ---> 7-8komada na sat :oops:
Pogledajte prilog 484000
Pogledajte prilog 484001
Nije to samo kod jednog nego sigurno kod 50clana i vise od 2019-2025 da li srk20,25,35
Krece od motora turbine sto pocinje da skripi, kod prve serije isto i plastika unutrasnje pukle (sto svi kazu da je bas loseg kvaliteta)... pa sve do spoljasne kad krene da drnda

Ima mnogo klipova sto sam video...

Od 50 clanova i vise ima mozda 5-6 sto su zadovoljni... E sad kako su zadovoljni pitaj boga... mozda kao ovde sto nema nikakav DF itd. :unsure:
Sam znas da sam bas dugo pikirao SRK35 ali brate posle svi ovi komentari, slike i klipova ne samo kod Bugari nego i kod Nemci pa sve do australije (na hladjenje) onda Hvala ;)
Da mi drnda rezim 5min/3min i to je kao neki kultura rada + da mi kove kontrolni na 35min :ROFLMAO: Onda je Muse iako je kontrovezna tata mata, a od Amber 9 da ne pricam :LOL:

Sto se tice ZSX takodje ima mane ali ne toliko kao SRK
Najveca mana je da posle neko vreme pocinje da drnda mehanizam one lopate ili kod prve serije radila lopata sta ona hoce....
Veoma je tiha to svaki kaze ali plastika isto veoma jeftino sto se moze dole u prvom klipu kod rusa vidi na 5min

Mehanizam lopate:

Ako ZSX ostavis na 3d tumbanje vazduha budis se nocu jer ne mozes da skopcas sta se desava koliko je mehanizam lopate bucan, i to od samog starta. Lopatu drzim fiksnu, levo desno ukljucim da pomera. Kvarovi: kao sto si nasao za Australiju gde je ZSX u stvari Avanti - ucestao je npr. "ticking noise" - kuckanje lezaja turbine, za koje (bar do marta 2024.) nisu nasli ni uzrok ni resenje sem zamene komplet rotacionog sklopa. Meni se i desio na kraju prve grejne sezone, dakle 4 meseca rada, i blago je reci da sam bio razocaran. Dalje, trebalo je dokazati servisu da to postoji jer se pojavljuje u nepredvidljivim okolnostima i pocelo je kao ultra tiho, gde posto nisu mogli da cuju nisu ni reagovali. Tek kada sam uspeo da snimim i reprodukujem je serviser dosao, tvrdio da ne cuje, ali je na kraju resio tako sto je zamenio rotacioni sklop. Probali su da zamena biksnu, zamena turbine nije resila problem i na kraju je covek doneo novu unutrasnju jedinicu i pitao me sta zelim da zameni, samo rotacioni sklop, celu jedinicu ili da mi vrate novac. Ukupan seks je trajao oko mesec dana. Klima super greje, ali sam za taj novac ocekivao manje glavobolje. Najveci problem je sto nemam dobro resenje ako se onaj kvar ponovi tj. nisam siguran cime zameniti klimu. Za sada mi Amber deluje najbolje.

Ako ZSX ostavis na 3d tumbanje vazduha budis se nocu jer ne mozes da skopcas sta se desava koliko je mehanizam lopate bucan, i to od samog starta. Lopatu drzim fiksnu, levo desno ukljucim da pomera. Kvarovi: kao sto si nasao za Australiju gde je ZSX u stvari Avanti - ucestao je npr. "ticking noise" - kuckanje lezaja turbine, za koje (bar do marta 2024.) nisu nasli ni uzrok ni resenje sem zamene komplet rotacionog sklopa. Meni se i desio na kraju prve grejne sezone, dakle 4 meseca rada, i blago je reci da sam bio razocaran. Dalje, trebalo je dokazati servisu da to postoji jer se pojavljuje u nepredvidljivim okolnostima i pocelo je kao ultra tiho, gde posto nisu mogli da cuju nisu ni reagovali. Tek kada sam uspeo da snimim i reprodukujem je serviser dosao, tvrdio da ne cuje, ali je na kraju resio tako sto je zamenio rotacioni sklop. Probali su da zamena biksnu, zamena turbine nije resila problem i na kraju je covek doneo novu unutrasnju jedinicu i pitao me sta zelim da zameni, samo rotacioni sklop, celu jedinicu ili da mi vrate novac. Ukupan seks je trajao oko mesec dana. Klima super greje, ali sam za taj novac ocekivao manje glavobolje. Najveci problem je sto nemam dobro resenje ako se onaj kvar ponovi tj. nisam siguran cime zameniti klimu. Za sada mi Amber deluje najbolje.
Bas to... sve sam to ispratio :)
Sve su to isti simptomi i kod SRK = kuckanje lezaja turbine(ticking noise) dolazili serviseri pa podmazivali biksnu itd. Dve nedelje kao sve ok, pa opet krece cirkus... pa opet dolazili pa sve zamenili... Haos
Ja sam bas dugo pikirao SRK35 pa odustao... Pa krenuo da citam oko ZSX a ono skoro ista prica!

Sad citam iskustva oko Daikin Perfera i nisam jos video da se neko bunio... DF odradi kad mora, Kontrolni DF je na 4sata(moram to jos malo bolje da ispratim), spusta bas nisko 130-150w! Takodje sto mi se svidja ima 10rupe na tacnu a ne samo jednu ili dve!

Pozdrav,jel ima neko iskustva sa ovom klimom? Hisense inverter pro X 12k,prioritet je da se koristi za hladjenje samo.Spavaca soba je u pitanju bez stiropora samo alu stolarija.

Poslednja izmena:
Moze i Perfera 12 :) Ja samo da se izvinem tebi, clanu Jozza kome izbrisase postove onda zbog mene, i i ma jos clanova koji me podrzase, znaju koji su, da ponovo ne izaovem incident ( ima onaj fenomenalni Mekksicki Film Incident, jel :) i clanu iz NP, koji je jos uvek banovan, nadam se da se i on ubrzo vraca, pa da ponovo vijecamo o HVAC sisitijemima :)

Jeste da je Muse kontroverzna itd. ali zimi niko nije na nju kukao... jeste najveca mana je visoka modulacija i rezim on/off na dobrom plusu
Kod mene je dosta tiha u odnosu na Amber 9 Pemium, DF 5-8min(pravi DF) kontrolni odradi na neki 4h koji traje 2-3min

Druze klima ti ispravna 100%
Takav je rad kod MHI SRK model ne samo kod 20/25 nego isto i kod 35/50
Bas sam mnogo u zadnje vreme citao u drugom forumu(bugarski) ne onaj sto si mi poslao u PN nego u drugi...
Imaju automatski skok modulacije ispod -2c ---> znaci radu na 200w i cim bude -2c ugase na 2-3min i ponovo krenu sa 600-800w i brzo spuste na 400w i tako krece kod mnogi rezim on/off Na plusu krece On/Off sa algoritam 5min/3min ---> 5min rade, 3min pauza
Sto se tice izmenjivaca i DF na 35min ---> oni imaju takav blesavi software da cim bude velika vlaznost i minusi da ona radi kontrolni DF na 35min... cim nema vlaznosti oni guraju bez kontrolni DF nego odrade pravi DF kad moraju :rolleyes:
Takodje isto imaju cim odrade na minusu 10 puta on/off (5min/3min) obavezno mora da odrade jedan kontrolni DF
Evo jedan gafikon od jednog clana kako mu radi srk20zs
Tacno se vidi modulacija je na minusu preko 400w takodje radi mu jos kao on/off + DF na svaki sat, cim bude blagi plus pada na 200w... kad je jos malo toplije krece rezim on/off 5min/3min ---> 7-8komada na sat :oops:
Pogledajte prilog 484000
Pogledajte prilog 484001
Nije to samo kod jednog nego sigurno kod 50clana i vise od 2019-2025 da li srk20,25,35
Krece od motora turbine sto pocinje da skripi, kod prve serije isto i plastika unutrasnje pukle (sto svi kazu da je bas loseg kvaliteta)... pa sve do spoljasne kad krene da drnda

Ima mnogo klipova sto sam video...

Od 50 clanova i vise ima mozda 5-6 sto su zadovoljni... E sad kako su zadovoljni pitaj boga... mozda kao ovde sto nema nikakav DF itd. :unsure:
Sam znas da sam bas dugo pikirao SRK35 ali brate posle svi ovi komentari, slike i klipova ne samo kod Bugari nego i kod Nemci pa sve do australije (na hladjenje) onda Hvala ;)
Da mi drnda rezim 5min/3min i to je kao neki kultura rada + da mi kove kontrolni na 35min :ROFLMAO: Onda je Muse iako je kontrovezna tata mata, a od Amber 9 da ne pricam :LOL:

Sto se tice ZSX takodje ima mane ali ne toliko kao SRK
Najveca mana je da posle neko vreme pocinje da drnda mehanizam one lopate ili kod prve serije radila lopata sta ona hoce....
Veoma je tiha to svaki kaze ali plastika isto veoma jeftino sto se moze dole u prvom klipu kod rusa vidi na 5min

Mehanizam lopate:

Konkretan primer da covek mora da ludacki zaroni i istrazi, vidi sta i kako...bas me razocaralo sve ovo oko MHI za koju bi ruku dao da je to sve potaman ( i ispred ME ).
A i taj trud, vreme, prevrtanje, istrazivanje, kosta, po meni mozda i vise no da si ZSX onako na slepo porucio, i da su ti dzaba isporucili do kuce.
Skenjaza su citave te info, ne znam, pogotovo ta ZSX, pa to je baba roga po svemu, al hebote, 1 karika u lancu,i ode sve u 3 pm, ha, pa kao i u svim drugim stvarima.
Konkretan primer da covek mora da ludacki zaroni i istrazi, vidi sta i kako...bas me razocaralo sve ovo oko MHI za koju bi ruku dao da je to sve potaman ( i ispred ME ).
A i taj trud, vreme, prevrtanje, istrazivanje, kosta, po meni mozda i vise no da si ZSX onako na slepo porucio, i da su ti je poklonili uz profi instalaciju.
Skenjaza su citave te info, ne znam, pogotovo ta ZSX, pa to je baba roga po svemu, al hebote, 1 karika u lancu,i ode sve u 3 pm, ha, pa kao i u svim drugim stvarima.

Poslednja izmena:
A i taj trud, vreme, prevrtanje, istrazivanje, kosta, po meni mozda i vise no da si ZSX onako na slepo porucio, i da su ti dzaba isporucili do kuce.
Pa problem i jeste u tome sto koliko god da kopas nemas pojma sta moze da te snadje. Rodbina kupila Teslu - nit se cuje nit se javlja, hladi, 3d rasporedjivanje vazduha, nema leda, nema ludila nema prokleto nicega za 44k rsd I JOS SE I GREJU I TO LEPO! Dok EnProX ima cak zavuceno u uputstvu uslove pod kojima ulazi u defrost koji su super kurvins*i definisani (ujedno i onaj kontrolni DF)... ali zavuceni... Nema neke pobede. Ja sam slomljen svim ovim i dibidus demoralisan. Cekam da klima crkne i ugradim nesto drugo, pa da prenesem iskustva. Jedino to vidim kao neku korist ove zurke. Da se jos neko ne spotakne.
Pozdrav,jel ima neko iskustva sa ovom klimom? Hisense inverter pro X 12k,prioritet je da se koristi za hladjenje samo.Spavaca soba je u pitanju bez stiropora samo alu stolarija.
Za hladjenje mozes aposlutno bilo koju, a konkretno od ove mozes ocekivati da za minut po ukljucivanju otrni glava kao sto je meni. Dobro greje, a UBIJA kako hladi.

Poslednja izmena:
Ovo je sve lutrija postalo,bio kinez a japanac. Kakve si srece tako ce ti i biti.
Ja cu mjenjati klimu,a sta uzeti nemam pojma. Na drugim forumima citam za Mitsubishi kako znaju vanjske biti bucne,a ja i mjenjam trenutnu klimu za neku koja nije bucna.

Kakve su daikin vanjske sto se buke tice?
Imam u opciji i hitachi mokai al nema te klime niko na forumu da kaze koju

Da se jos neko ne spotakne.
Ma ja za malo da uzmem SRK35 sto sam ovde video u MHi temu svi kao zadovoljni itd. Samo @freerage ko ima problemi, pa rekao mozda je do ugradnje, pitaj boga... Ali opet me nesto teralo da ja to sve bolje proverim po drugim foruma! Kod Nemci sam video da ih najvise smeta onaj blesavi on/off algoritam 5min/3min i oni kontrolni DF! Pa opet sam mislio ma nije to toliko strasno, ipak kazu da ona to sve tiho odradi itd.... Ali kad sam sve ovo drugo video kod Bugari, kuckanje itd. onda hvala :)

Sto se tice Daikin: Kod Nemca ako neko pita da li MHI ili Daikin skoro svako ce ti preporuci Daikin... Sto kazu da ima dosta bolji algoritam nego MHI i to ljudi koji imaju MHI kazu da bolje da idu na Daikin :)
Ali i kod Daikin treba Covek da gleda koji model i odakle dolazi serija Npr. Jedan lepo napisao da modeli sto dolaze iz Ceske imaju bolji Software nego iz Turske... To mi iskreno ne ide u glavu! Kad je isti model onda mora i software da bude isti! Takodje ima modela koji takodje imaju kontrolni DF na 40min, a drugi modeli na 2h pa sve do 3-4h!
Isto sto sam video: ako neko gleda Perfera da kupi onda da otvori oci da mu ne uvale unutrasnju od nove serije sa oznakom A, a spolnju staru sa oznakom R i to ne samo u bugarskoj nego i kod nas ima takve ponude na netu :)
Sto se tice Hitachi dosta i imaju u komsiluk ako hoces mogu da ti posaljem Link od foruma(PN) pa mozes lako preko Google Chrome automatski da prevedes celu stranicu na srpski i da procitas iskustva :)

Poslednja izmena:
Ovo je sve lutrija postalo,bio kinez a japanac. Kakve si srece tako ce ti i biti.
Ja cu mjenjati klimu,a sta uzeti nemam pojma. Na drugim forumima citam za Mitsubishi kako znaju vanjske biti bucne,a ja i mjenjam trenutnu klimu za neku koja nije bucna.

Ja iskreno nikad nisam cuo kako rade moje spoljne,msm da su tihe...jednom sam se zadesio napolje kad je 42 radila ali nista specijalno...

Ovi kad krenu,ne sale se! 😅

Xiaomi’s latest air conditioner cuts energy use by 40% and cools in 30 secs, even at -35°C to 65°C​

Imali šanse da AERI padne na 40k, ne vidim neke velike popuste kao prošle godine.
Možda sad kad malo otopli.

U zadnjih par dana cesto naletim na netu da je bitno kako dovesti napon na klimu. Prvo na vanjsku pa s vanjske na unutarnju.
Posto je u mene kontra,prvo unutarnja pa vanjska a vjerujem da i kod dosta drugih ljudi je tako,zanima me jel to moze stvoriti problem

Не, потпуно је свеједно, у питању је само кратка интерна веза, удаљеност од спољне до унуташње такође није проблематично јер је ту ограничење у дужинама цеви, струјни каблови а тим растојањима не доводе до значајног пада напона и сл.

U zadnjih par dana cesto naletim na netu da je bitno kako dovesti napon na klimu. Prvo na vanjsku pa s vanjske na unutarnju.
Posto je u mene kontra,prvo unutarnja pa vanjska a vjerujem da i kod dosta drugih ljudi je tako,zanima me jel to moze stvoriti problem
Pretpostavljam da si video onu šuplju objavu na fb grupi za klime što je neki lelemud generisao u chatgpt. Teške nebuloze. Apsolutno nije bitno gde se dovodi napajanje, svakako 5x1.5mm2 kabal za komunikaciju je istog preseka kao i napojni. To ti je samo pitanje gde dovodis napajanje u strujnom kolu. a razlike nema..

Pretpostavljam da si video onu šuplju objavu na fb grupi za klime što je neki lelemud generisao u chatgpt. Teške nebuloze. Apsolutno nije bitno gde se dovodi napajanje, svakako 5x1.5mm2 kabal za komunikaciju je istog preseka kao i napojni. To ti je samo pitanje gde dovodis napajanje u strujnom kolu. a razlike nema..
Da upravu si,i tu sam vidio a i na kanalu od nekog heatmastera

Vrh Dno