Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Eh da sumiram stanje kod mene po ovoj magli. Fujitsu 12 u 17 kvadrata solidno odradila posao ali uz česte defroste i setovana na najviše 23 stepena.
Mitsubiši heavi.... E to je klima za teške uslove. U 26 kvadrata setivana na 25 držala konstantnu temperaturu od 23.5 stepeni. Naravno iz spoljne jedinice samo lije ali nisu toliko česti defrosti kao kod Fujitsu. Položila ispit, svaka preporuka.

Eh da sumiram stanje kod mene po ovoj magli. Fujitsu 12 u 17 kvadrata solidno odradila posao ali uz česte defroste i setovana na najviše 23 stepena.
Mitsubiši heavi.... E to je klima za teške uslove. U 26 kvadrata setivana na 25 držala konstantnu temperaturu od 23.5 stepeni. Naravno iz spoljne jedinice samo lije ali nisu toliko česti defrosti kao kod Fujitsu. Položila ispit, svaka preporuka.
Ti imas MHI Srk35?
Jel si ovu zimu skinuo lulu? znam da ti prosle zime zaledila... Pa zato pitam :)

Za 17 kvadrata to mogu i dahom da ugrejem:)
Nego taj kabel ide direkt na struju od klime? Mozda mogu da odradim to preko sogora, on radi struju. Da li to uopste pomaze?

Nije mogla 25 da postigne?
Ti imas MHI Srk35?
Jel si ovu zimu skinuo lulu? znam da ti prosle zime zaledila... Pa zato pitam :)
Ma i moja zaledi lulu, ali ima ona još jednu višlju rupu tu izlazi voda, ona nikad nije zaledila. Čep koji je na istom nivou kao lula nisam našao svrhu da skidam. Mada ja lulu I čep ne skidam da mi ne mokri coklu. Odvod iz ove jedne višlje rupe kad zaledi lula hvatam u kofu 😀😀😀😀😀.

Poslednja izmena:
Da li znas koliko su trosile?

Srk35zs-wf kod mene na nešto više od 40m2 (jedna prostorija I hodnik) jedna trošila oko 8kw ovo kad bila magla i minus. Prosek za decembar 6.7kw ukupno 209kw (aplikacija klime 211kw). Druga ukupno 197 kw (aplikacija klime 202kw) prosek 6.3kw isto oko 40m2 (dve prostorije i hodnik).

Imam fujitsu klimu inverter 18, stara iz 2012 godine. U pitanju je split sistem sa 3 unutrasnje (2 9tke i ova 18). Radi sve ok do danas, danas kad upalim ovu velikku, treperi operation crveno non stop, a svakih 10 treptaja zatreperi jednom swing narandzasto, i tako treperi ne izduvava jedno 10 minuta. Onda se upali i operation crveno i swing narandzasto i pocne da duva neki prohladni vazduh 3 minuta, pa opet stane i trepti. I tako u krug. Ima neko ideju neku, imam bebu od mjesec dana, a servisi mi se ne javljaju jer su praznici? Hvala unaprijed

За почетак пронађи ознаку модела на спољној јединици, има у сервисном упутству шта значе ти кодови грешке.

Imam fujitsu klimu inverter 18, stara iz 2012 godine. U pitanju je split sistem sa 3 unutrasnje (2 9tke i ova 18). Radi sve ok do danas, danas kad upalim ovu velikku, treperi operation crveno non stop, a svakih 10 treptaja zatreperi jednom swing narandzasto, i tako treperi ne izduvava jedno 10 minuta. Onda se upali i operation crveno i swing narandzasto i pocne da duva neki prohladni vazduh 3 minuta, pa opet stane i trepti. I tako u krug. Ima neko ideju neku, imam bebu od mjesec dana, a servisi mi se ne javljaju jer su praznici? Hvala unaprijed
Ako je svaki deseti put, vjerovatno je senzor temparature. Treba izvuci model koji je pa oznaku djela i parametar kako bi izmjerio vrednosti da se uvijeris.

Na spoljnoj pise : ROA24LAT3
A na unutrasnjoj ASY18LBAJ
Do danas je grijala vise nego sto sam ocekivao od nje, danas nece nikako da se upali. Obzirom da nemam utikac za nju, probao sam spustit osigirac na 10 minuta ali nista napravio nisam, btw negde procitah da to pomaze, glupo al sam morao probat. Hvala na brzom odgovoru!

Nije to pametno... Citao sam na drugom forum da su ljudima pocele varnice itd.
ipak je bolje kvalitetan grejni kabl za tacnu nego ove kineske podloge :)
hmmm. al kako da pricrvrstim kabl za podnozje klime ? ne bi da busim , mislim da ima neki antikorozivni sloj ako se nevaram, a bas nije ravno nista tamo , razmisljm od celicne cize da napravim kostur za koji cu da vezem taj kabl, ili neka armatura 4 mm ( da prati oblik donjeg dela klime ) , ofarbam sa 3u1 bojom i od dele stegnem za taj kostur grejni kabl. Sama tezina bi mogla da drzi kabl na mestu , jer ako budem lapio kao vesic na tom videu , to ce pre ili kasnije da se namota oko ventilatora.

Do danas je grijala vise nego sto sam ocekivao od nje, danas nece nikako da se upali. Obzirom da nemam utikac za nju, probao sam spustit osigirac na 10 minuta ali nista napravio nisam, btw negde procitah da to pomaze, glupo al sam morao probat. Hvala na brzom odgovoru!
Probaj ga izmjeriti, vecinom su 10kΩ mada imaju neki modeli i sa 1kΩ

Je evo gresaka

Prilozi

• Screenshot_2025-01-02-18-32-25-216_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2025-01-02-18-32-25-216_com.google.android.apps.photos.jpg
    150.3 KB · Pregleda: 73
Zapravo kad sam pogledao ove greske skapirao sam. Obzirom da treperi brzo i 3 puta zatreperi swing,
To je greska: outdoor unit 3 way valve temperature sensor error.
Kapiram da svakako moram cekat majstora. Najgore mi zbog bebe, msm donecu ja zidnu grijalicu dok neko ne dodje. Koliko moze kostat taj kvar imate li iskusstva?
Screenshot_2025-01-02-18-36-37-285_com.android.chrome.jpg 3 wave un

Zapravo kad sam pogledao ove greske skapirao sam. Obzirom da treperi brzo i 3 puta zatreperi swing,
To je greska: outdoor unit 3 way valve temperature sensor error.
Kapiram da svakako moram cekat majstora. Najgore mi zbog bebe, msm donecu ja zidnu grijalicu dok neko ne dodje. Koliko moze kostat taj kvar imate li iskusstva?
Pogledajte prilog 474356 3 wave un
Zaista ti taj odg nemogu dati, neznam kako se dole naplacuje kontrola, popravak itd... Mogu ti samo reci da je taj Sensor oko 15-20€ inace... Ako je to ali ako si svatio po broju lampica vrlo lako moguce. Vanjske budu oko 37kΩ

Pa da po lampicama, operation crvena blinka bez stajanja, a onda 3x swing narandzasto.
Totalni sam laik oko klima, tako da i ne razumijem te oznake nit znam sta da izmjerim niti kako :) u svakom slucaju, sad bar znam model klime, vrstu greske i cijenu dijela koji je u kvaru :) hvala ti puno bar sam nesto naucio

Ti imas MHI Srk35?
Da mislim da je taj model, srednja klasa, spoljna ima 35 kg ako se dobro sećam. Skinuo sam lulu, skinuo čep, ugradio grejače. Lično mislim da joj grejači tacne sa termostatom ne trebaju ali otkud znam ako zaređaju 10-15 ledenih dana sa maglom i onda sam ih stavio.
Da li znas koliko su trosile?
Tu su obe svaka oko 500-600w/h.

Nije mogla 25 da postigne?
Pa ne, zbog nekih objektivnih stvari ali ja mislim da klima nije ispravna ako joj zadaš 25 i ona dostigne ili prebaci zadatih 25. Meni klime nikada nisu prebacile zadatu temperaturu ni u grejanju ni u hlađenju, niti se u grejanju vent zaustavlja. Vent radi sporije ili brže pošto je setovana na auto ali nikada ne stane, osim kad je df.

Ni meni se ventilator ne zaustavlja kada je zadat fiksni fan samo modulira. Min koliko se sećam je 170, 180w/h. U df da. Nisam je stavljao na 25 već 23 i dostigne tu temp i posle održava nekom potrošnjom struje a ventilator ne staje.

Znaci uzimam u razmatranje ugradnju grejaca.
Inace na trenutnih 2 stepena , set 25, unutrasnja 24.3-24.5. Ja sam mislio da je klima neispravna ova prethodna dva dana iskren da budem. Videcemo za dalje.
Da mislim da je taj model, srednja klasa, spoljna ima 35 kg ako se dobro sećam. Skinuo sam lulu, skinuo čep, ugradio grejače. Lično mislim da joj grejači tacne sa termostatom ne trebaju ali otkud znam ako zaređaju 10-15 ledenih dana sa maglom i onda sam ih stavio.

Tu su obe svaka oko 500-600w/h.
Kad si ugradio i gde?

Kupi tuya uticnicu pa proprati vidi kako ti najmanje trosi modulira

Ja bih samo zamolio ovog gospodina da okaci kolko je na kraju potrosila ova klima za danasnji dan🤣🤣🤣

Gde ti ovde vidis gospodina?Kod gospodina klima trosi ispod 1kW,kod ljutog gospodina ispod 500W...Kod mene ovako.Konkretno za jucerasnji dan 37,46kW.Dan ranije 36.3kW.Danas malo manje,mada danas je bilo oko 13-14kw jutros u 7,a cenim da se kod mene magla nije digla pre 11-12h i mislim da je jos bio minus.Cini mi se da kod mene bolje radi(citaj:manje trosi) uz i feel.Ako nista,voxovi su se otopili danas,malopre stigoh sa posla i cini mi se da nema leda,pa cu probati i lule da im pocupam.

Prilozi

• Screenshot_2025-01-02-20-52-54-393_com.denver.smartliving.jpg
    Screenshot_2025-01-02-20-52-54-393_com.denver.smartliving.jpg
    36.4 KB · Pregleda: 82

Reci mi druze kad si imao prosle zime frku oko leda u tacni kad je bilo sto si rekao oko 10dana u minusu itd.
Jel ti bila isto ovako okovana? Pa se onda nakupljao led u tacni...

Prilozi

• 1735767046344~2.png
    1735767046344~2.png
    1.2 MB · Pregleda: 65
  • 1735767098867~2.png
    1735767098867~2.png
    499.6 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Kako može led u tacni da se stvara ako voda prilikom df otiče kroz rupe ispod klime?
Reci mi druze kad si imao prosle zime frku oko leda u tacni kad je bilo sto si rekao oko 10dana u minusu itd.
Jel ti bila isto ovako okovana? Pa se onda nakupljao led u tacni...
Čak i ovde ne vidim problem vidi se da je ovde led inje sneg sta već spolja, unutra koliko vidim df odradio svoje.

Nazad
Vrh Dno