Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja sam uzeo Gree amber premium 12 pre par dana za slicnu (malo vecu kvadraturu), sa slicnim rasporedom i velicinom soba (Kod mene su sobe oko 10m2, i dnevna soba sa kuhinjom oko 26m2, plus hodnik i kupatilo jos oko 7-8m2), isto je iznad tavan sa kamenom vunom.

Nisam imao mnogo prilike da je testiram na grejanju, posto je toplo, ali za ova dva dana (tj noci) kad je spoljna bila oko 10c, klima je vrlo lako i brzo ugrejala prostor, u dnevnoj sobi je bilo 24-25c, u sobama oko 23. Verujem da ce moci lako da ugreje prostor, za deciju sobu imam svakako jos mermerni radijator da pomogne ako treba.

Jedino bih ja u tvom slucaju prebacio klimu na drugi zid, da moze da duva prema vratima soba, ili barem da je odmaknes prema sredini tog zida gde hoces da je stavis, da izbegnes taj pregradni zid prema sobi 1

Završila se saga kod mene sa Vivax AEHI 12-icom, pisao sam o lošoj kulturi rada, defrostima u plusu, šuštanju, brujanju.
Prijavio problem Kimtecu, javio se majstor što je ugrađivao sav uvređen što se žalim jer se on time bavi 25 godina.
A majstorčina stavio 1.5-2m instalacije, skinuo holendere kod unutrašnje jedinice i vario, plus var kao napljuvan, ogroman odvratan. Nije vakuumirao i još trista detalja.
Došao skinuo klimu i vratio pare.

E sad, hteo bih da doplatim u odnosu na taj Vivax i kupim nešto kršteno i da naravno ugradi drugi majstor. Šta uzeti, recimo Daikin FTXC35, Gree Amber Pro, ili neku Midea Extreme malo jeftiniju, nešto peto?
Realno kao i sto vidis sve se vrti oko istih klima, tak da imas xxx stana na istu temu. U sustini uvjek ces imati podjeljena misljenja i cak sto vise biti ces jos vise zbunjen. Rjesio si se lose klime sto je super, sad dva puta razmisli prije nego sto kupis. Vidio si los rad klime, razmisli sta ti je prioritet i prema tome se baziraj. Budzet... Za malo para nema nista da valja, znas i sam, takodje mozda je nekome nesto dobro sto tebi nece pasati...

Pošto imam izvor grejanja neću sad da jurcam i žurim. Jeste da izgleda ružno mesto gde je bila ali bože moj.
Ja sam se opekao sa ovim Vivaxom, možda je to generalno okej klima a meni zapao loš primerak. Plus taj "majstor" kome je glavni argument bio da radi 25 godina i šta ja imam njemu da pričam o tome kad nemam pojma.

S obzirom da koristim klimu za hlađenje i grejanje u prelaznom periodu, eventualno zimi ponekad za grejanje, kapiram da ne dajem baš 1000+ evra iako znam da bi valjalo ako želim baš fin rad klime.
Razmišljao sam o Daikinu, Fujitsu ali opet ne znam kako rade ti ulazni modeli.

Pošto imam izvor grejanja neću sad da jurcam i žurim. Jeste da izgleda ružno mesto gde je bila ali bože moj.
Ja sam se opekao sa ovim Vivaxom, možda je to generalno okej klima a meni zapao loš primerak. Plus taj "majstor" kome je glavni argument bio da radi 25 godina i šta ja imam njemu da pričam o tome kad nemam pojma.

S obzirom da koristim klimu za hlađenje i grejanje u prelaznom periodu, eventualno zimi ponekad za grejanje, kapiram da ne dajem baš 1000+ evra iako znam da bi valjalo ako želim baš fin rad klime.
Iako sam protiv kineske robe generalno, ali isto tako sam dozivio da neki jeftini modeli nose samo ime poznatog brenda i nista vise. Prema tome mozda je bolje neka ( naprimjer ) midea premium bolja nego naj jeftinjiji Fujitsu.

Pitanje.
Kupio sam skoro stan oko 56m2 dnevna soba, kuhinja i trpezarija, mala soba, velika soba, hodnik i kupatio. E sada u dnevnoj sobi imam DAIKIN klimu. I ona lepo ohladi zagreje ali samo dnevnu sobu. Stan je dvostrano orjentisan sever i zapad.
Moja zamisao da kupim još jednu klimu sa dve unutrašnje jedinice, koje bi stavio u hodnik ( u cilju hlađenja-zagrevanja) male i velike sobe i jednu u Kuhinju trpezariju.

DA li postoji takva mogućnost i čiju preporučujete?

Drustvo trebaju mi brzi odgovori za druga koji je kao i ja a kao i mnogi ovde "zaludjen" sa klimama😁(korisnik muse vec 2-3god.)Resio da odresi kesu i potrosi 120.000..e sad zanima ga model Gree Premijum,Clivija 18-ca..ili mozda taj novi model Gree Amber komfort pro..Sa čim bi se najkvalitetnije ugrejao a ima i veliku zelju da mu ta legendarna modulacija bude ako moze niza od 500w.Sta mu reći i kako ga opraviti,dati mu savet a nepogresiti..🤔Sprat kuće 70kv.puna cigla-ipo.Na plafonu unutrasnja izolacija

Drustvo trebaju mi brzi odgovori za druga koji je kao i ja a kao i mnogi ovde "zaludjen" sa klimama😁(korisnik muse vec 2-3god.)Resio da odresi kesu i potrosi 120.000..e sad zanima ga model Gree Premijum Ultra Clivija 18-ca..ili mozda taj novi model Gree Amber komfort pro..Sa čim bi se najkvalitetnije ugrejao a ima i veliku zelju da mu ta legendarna modulacija bude ako moze niza od 500w.Sta mu reći i kako ga opraviti,dati mu savet a nepogresiti..🤔Sprat kuće 70kv.puna cigla-ipo.Na plafonu unutrasnja izolacija

Amber komfort pro..
Gree Amber Pro! Nema Komfort Pro nemojte ljudi da se za*ebete oko ti nazivi na stranice...
Na jednoj strani pise Amber Comfort Pro ali to je stari model obican Amber Comfort... A nova je samo Amber Pro i jaca je od Amber Comfort i spoljasna je teza za neki 3-4kg
Na kraju mislis da si kupio Amber Pro sto je jaci a dobijes stari Amber Comfort

Za tu kvadraturu njemu modulacija ne može da bude ispod 500w. Drugo jednom klimom se ne greje stan od 70m2, osim ako nije jedna prostorija što čisto sumnjam.

Gree Amber Pro! Nema Komfort Pro nemojte ljudi da se za*ebete oko ti nazivi na stranice...
Na jednoj strani pise Amber Comfort Pro ali to je stari model obican Amber Comfort... A nova je samo Amber Pro i jaca je od Amber Comfort i spoljasna je teza za neki 3-4kg
Na kraju mislis da si kupio Amber Pro sto je jaci a dobijes stari Amber Comfort
Tako je recimo napisana i kod onog lika na KP što prodaje. Ja ga pitao koji je tačno model u pitanju, stari ili novi, on kaže to je isti model. Nisam mogao da se objašnjavam iskulirao sam. Pretpostavljam da je stari model u pitanju, mada je i to fina klima.

Za tu kvadraturu njemu modulacija ne može da bude ispod 500w. Drugo jednom klimom se ne greje stan od 70m2, osim ako nije jedna prostorija što čisto sumnjam.
Neznam kakav mu je raspored ali dobra klima sa dobrom izolacijom ce se ladno spustiti ispod 500w tu gdje bude klima.

Tako je recimo napisana i kod onog lika na KP što prodaje. Ja ga pitao koji je tačno model u pitanju, stari ili novi, on kaže to je isti model. Nisam mogao da se objašnjavam iskulirao sam. Pretpostavljam da je stari model u pitanju, mada je i to fina klima.
Kod tog lika pise da je spoljasna 33kg... A na energynet pise da je spoljasna od Amber Pro 29kg
Sad jedino da nam se neko javi sto ima Amber Comfort 12 pa da nam kaze tacno Kg spoljasne?
To bi onda znacilo da je ova nova Amber Pro laksa od Amber Comfort a ovamo i sami serviseri kazu da je Pro tezi od Comfort
Koje ludilo :)
A spoljasna od Clivia 12 je 25.5kg

Kod tog lika pise da je spoljasna 33kg... A na energynet pise da je spoljasna od Amber Pro 29kg
Sad jedino da nam se neko javi sto ima Amber Comfort 12 pa da nam kaze tacno Kg spoljasne?
To bi onda znacilo da je ova nova Amber Pro laksa od Amber Comfort a ovamo i sami serviseri kazu da je Pro tezi od Comfort
Koje ludilo :)
A spoljasna od Clivia 12 je 25.5kg
Ja imam Amber komfort dve sezone..evo je i treca u najavi..Sp.33.5kg.

Ja imam Amber komfort dve sezone..evo je i treca u najavi..Sp.33.5kg.
Ok onda sad znamo da je nova Amber Pro laksa a ne teza od Comfort :)
A ovamo kad pise na netu da je Amber Comfort Pro ipak stara u pitanju Comfort a ne nova Pro
Onda treba gledati na Kg da znate koja Amber se prodaje...

Jel mogao uopste tvoj drug da greje sa Musu 70m2?

Klima potpuno ugasena,ali se svako vece u isto vreme cuje klik i nekih minut,dva trosi 4-5W struje,a onda se opet cuje klik i potpuno se gasi.Sta radi tih nekoliko minuta,bas me interesuje.

Drustvo trebaju mi brzi odgovori za druga koji je kao i ja a kao i mnogi ovde "zaludjen" sa klimama😁(korisnik muse vec 2-3god.)Resio da odresi kesu i potrosi 120.000..e sad zanima ga model Gree Premijum,Clivija 18-ca..ili mozda taj novi model Gree Amber komfort pro..Sa čim bi se najkvalitetnije ugrejao a ima i veliku zelju da mu ta legendarna modulacija bude ako moze niza od 500w.Sta mu reći i kako ga opraviti,dati mu savet a nepogresiti..🤔Sprat kuće 70kv.puna cigla-ipo.Na plafonu unutrasnja izolacija
Da li mu je Muse uspijevala da zagrije 70 kvadrata i u kojoj se prostoriji klima nalazi?

Koliki razmak treba da bude izmedju spoljnih jedinica dvanaestice ako dolaze jedna pored druge, a koliko ako su jedna ispod druge, koji je minimum? I koja je bolja varijanta? Logičnije mi je jedna pored druge.

Ima sve to u uputstvima proizvođača klima, koliko spoljna jedinica treba da ima prostora oko sebe. I da jedna ispod druge nije dobra varijanta zbog vode koja će direktno da kaplje na klimu ispod i vrv je tera u češći defrost na minusima.

Evo slikano sa midea uputstva
1000027498.jpg

Forumasi kako se blizi zima i pad napona kod mene u kraju da li moze neko da mi da tacan odgovor koje jacine mi je potreban korektor napona da bi mogao da gura klimu. Ima u ponudi od 3.5kw i 1.
4kw sa servo motorom pa koji uzeti da se poveze fujica 12 lmce

Evo za lmce sam nasao za voltazu, ako napon ne pada ispod toga, mozda ti i ne treba korektor.
Na temu napona i korektora, ja do ovde, dalje ce neko od clanova ko zna bolje objasniti.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    49.1 KB · Pregleda: 84
Poslednja izmena:
Pa do jaja su nam sredili infrastrukturu...i Svajcarska da nam pozavidi...
Siguran sam da ima ljudi koji ce ti dati savet, koji su u toj prici

I kod mene toliko pada napon zimi, monofazni prikljucak. Ali nisam petljao nista oko tih stabilizatora.

Sta ti vrijedi sve i da sredis napon klimi, kad ce 'trpiti' svi ostali uredjaji u kuci.

Meni je radila dobro i sa nizim naponom (obicno padne oko 190 V).

To se i ja zapitah, dal se coveku komp, svetlo, sve gasi...ja nisam pojma o tome imao dok mi elektricar nije dosao, da dovede uticnicu, bas za klimu, pa merili, i onda sam skontao sta i kako, do nekle. Kad te nesto ne zanima, tesko ide u memoriju, sto kaze onaj mali iz 2 ipo muskarca, ako naucim ovu, ne znam bese, pesmicu, zaboravicu sifru svog ormarica tamo u skoli.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi , moze pomoc oko odabira klime , Midea Xtreme Inverter (Model: AG-12NXD1.WIK) 12tica ili neki Hisense Pro .Ne mogu da izguglam zvanicnu dokumetaciju a po sajtovima ima odstupanja. ili moze i nesto trece u tom cenovnom rangu .

Evo malo informacija iz prve ruke. Anti-preporuka za Mideu Breezeless E-AI modele, u ovom pitanju je 18k. Ne znam kako se ponasa 12k... To me podsjeca na isti problem sa Mideom Xtreme 12k i 9k, da je 9k ocaj dok 12k vrh - o tome je bas neko pisao od clanova ovde. Naime klima po ovom vremenu kakvo je sad na Balkanu ide relativno cesto u defrost. Postavljena na 23-24c i pravilno ugradjena, svi propisi ispostovani. Kompresor se uopste ne muci. Zivo me zanima kakva ce situacija biti kada padnu temperature oko 0c i bude magla. Greje se prostor od 40m2. Drugar greje sa Pular 12k isti prostor bez problema, i bez defrosta. Cuj defrost na +12c i vise..

Daikin FTXF35D, upalis i zaboravis da je imas, a tebi fino toplo :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno