Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Vidio sam da se spominje taj MDV, a malo koliko sam pogledao po netu navodno je bolja za grijanje od Brezeeless, vjerovatno je i dalje slabije od Hisense. Ispadne me nešto malo više od 700 eura sa ugradnjom, i hajd sad budi pametan.

Svjestan sam da ću radi rasporeda prostorija morati uzeti još jednu klimu, i sad razmišljam dal' umjesto ovih spomenutih uzeti neku Teslu, ima neka 12ka, TM36EP11 model, navodno odlična, mada više naginjem ovim malo kvalitetnijim kinezima.

Мислим да за 700 и још који еурић можеш боље да прођеш.Погледај мало цене Фуђитцуа (мени лично не постоје на иглед и што се тиче функција грдније климе али знаш мишљења о њима), Даикина имаш на лепом снижењу, Амбер Аири, Про.Мада лично и сам већ недељу две шалтам по форумима, прочитао од а до ш и даље ни ја нисам паметан шта узети.

Eh baš to, stvarno je ogroman broj tih klima, pogotovo u ovom nekom "srednjem" rangu. i ja sam prelistao dosta foruma, pročitao milion i jedan post, samim time sada imam nekog osnovnog znanja šta očekivati od instalatera kad dođe vrijeme za ugradnju, bar te neke osnove, sad samo ostaje da je konačno i kupim. Iako je neko već ranije rekao, vjerovatno da će mi svaka od ovih raditi posao, pa vjerovatno bi to radile i neka Vivax ili Tesla, ali eto volio bih opet koliko toliko kvalitetniju, tišu, snažniju klimu, a da opet ne troši previše (znam da je to sve pretjerano za tražiti ali eto).

Bilo kako bilo počeo sam najviše naginjati ovoj Midea All easy pro, tako da ako nju uzmem pisat ću iskustva.

Eh baš to, stvarno je ogroman broj tih klima, pogotovo u ovom nekom "srednjem" rangu. i ja sam prelistao dosta foruma, pročitao milion i jedan post, samim time sada imam nekog osnovnog znanja šta očekivati od instalatera kad dođe vrijeme za ugradnju, bar te neke osnove, sad samo ostaje da je konačno i kupim. Iako je neko već ranije rekao, vjerovatno da će mi svaka od ovih raditi posao, pa vjerovatno bi to radile i neka Vivax ili Tesla, ali eto volio bih opet koliko toliko kvalitetniju, tišu, snažniju klimu, a da opet ne troši previše (znam da je to sve pretjerano za tražiti ali eto).

Bilo kako bilo počeo sam najviše naginjati ovoj Midea All easy pro, tako da ako nju uzmem pisat ću iskustva.
Baci pogled i na ovu… pisao sam o njoj… mideina fabrika… trebalo bi da ima dvoredni izmenjivac…

Ako može mala pomoć, u dilemi sam za kupovinu invertera, u nekom užem izboru su mi Midea Breezeless i neki od Hisense Energy x/Pro modela, 12ke, u pitanju je primarno grijanje prostorije od oko 15-20 kvadrata, stim da će se otprilike pola dana grijati i hodnik od oko 10ak kvadrata koji je vezan i na dnevni boravak i kuhinju, dakle bit će gubitaka topline tu. Izolacija je 10ka, stolarija je odlična, ostatak kuće se grije još ove godine na drva.

Zbog rasporeda prostorija naredne godine ću vjerovatno uzimati još jednu 12ku, za dnevni boravak te bi plan bio da se cijeli sprat grije uz te 2 klime.

Eh sad, zanima me dal' je Energy pro plus/X/Nordic previše za tu prostoriju ili bi to po svemu sudeći uz ta otvorena vrata prema hodniku moglo biti taman?
AKo ja mogu da pitam kako je izolovan krov ili ploča, i da predložim da pojačaš malo 😅

Пошто нема шансе сам да одлучим, прочитао сам апсолутно све овде што пише о климама, молим за брз савет овде стручних људи.Ако нешто мрзим да радим то је да цртам скицу али сам и њу урадио онако на брзака.Укупна површина спрата је неких оквирно 60 метара квадратних.У дечјој соби је Фаворит инвертет 12-ка (обележен бројем 2) који ради феноменално и на хлађењу и на грејању и он је више него довољан за ту собу.Врата се ретко отварају пошто собу користи пубертетлија а знамо јел те каква је онда ситуација.У дневној соби (обележен бојем 1) је Хисенсе QE35XV0EG у народу популарни Energy Pro Hinano 12 који је фантастичан за хлађење али за грејање је мало проблематичан видећемо када и ако дођу сервисери мада да ту укључимо и моје досадашње непознавање рада инвертер клима.Хисенсе бих пребацио у приземље где је више потребнији за хлађење а на његово место бих ставио нову климу која би хладила и грејала дневну собу, ходник, спаваћу и кухињу с тим што се тренутно између ходника и кухиње налази зид који бих срушио.Хисенсе је на тој површини од цирка 43 квадрата на хлађењу одрађивао фантастичан посао али мало теже на грејању.Клима би се користила значи за хлађење и повремено грејање 43 квадрата док се не припали централно грејање неки прелазни период.Кућа је тренутно без изолације која се планира колико следеће године даће Бог, прозори су квалитетни ПВЦ Рехау, спрат пуна цигла дебљине 28 цм, на крову односно на плочи се налази стаклена вуна дебљине 10-20 цм нисам сигуран јер на исти се нисам пео бар задњих 15 година.Цена климе до 80000 динара, пожељно је да има вај фај, неку апликацијицу која ради чисто због комфора у коришћењу и да лепо модулира.Оно што сам гледао су:
Midea Breezeless и Extreme, Gree Amber pro (не комфорт већ ова новија) и Airy, Daikin ATXC35/ARXC35C Siesta и FTXC35C/RXC35C Sensira и наравно (по мени најгрдније на иглед и по функцијама али међу најквалитетнијима) Fujitsu ASYG12LMCE, KPCA, KETA, KMCG, KMCE и KMCC.Мислим ни да се јапанци не могу да снађу са овим ознакама.Свака сугестија је добро дошла.
IMG_20241008_112540.jpg

AKo ja mogu da pitam kako je izolovan krov ili ploča, i da predložim da pojačaš malo 😅
Krov je koliko ja znam dobro izolovan, radi se o kući na 3 sprata, stim da je trenutno samo 2 sprat u korištenju, dakle samo se on grije. Stolarija i općenito izolacija su dosta dobri, ako ne i odlični.

Znam da su gubici kroz pod i plafon veliki vjerovatno, ali tako je kako je.

Alexva da napišeš orijentaciju osunčanosti kuće? Možda nije loše staviti na "desni zid" u dnevnoj klimu tako da direktno gura zrak u kuhinju/hodnik?

Пошто нема шансе сам да одлучим, прочитао сам апсолутно све овде што пише о климама, молим за брз савет овде стручних људи.Ако нешто мрзим да радим то је да цртам скицу али сам и њу урадио онако на брзака.Укупна површина спрата је неких оквирно 60 метара квадратних.У дечјој соби је Фаворит инвертет 12-ка (обележен бројем 2) који ради феноменално и на хлађењу и на грејању и он је више него довољан за ту собу.Врата се ретко отварају пошто собу користи пубертетлија а знамо јел те каква је онда ситуација.У дневној соби (обележен бојем 1) је Хисенсе QE35XV0EG у народу популарни Energy Pro Hinano 12 који је фантастичан за хлађење али за грејање је мало проблематичан видећемо када и ако дођу сервисери мада да ту укључимо и моје досадашње непознавање рада инвертер клима.Хисенсе бих пребацио у приземље где је више потребнији за хлађење а на његово место бих ставио нову климу која би хладила и грејала дневну собу, ходник, спаваћу и кухињу с тим што се тренутно између ходника и кухиње налази зид који бих срушио.Хисенсе је на тој површини од цирка 43 квадрата на хлађењу одрађивао фантастичан посао али мало теже на грејању.Клима би се користила значи за хлађење и повремено грејање 43 квадрата док се не припали централно грејање неки прелазни период.Кућа је тренутно без изолације која се планира колико следеће године даће Бог, прозори су квалитетни ПВЦ Рехау, спрат пуна цигла дебљине 28 цм, на крову односно на плочи се налази стаклена вуна дебљине 10-20 цм нисам сигуран јер на исти се нисам пео бар задњих 15 година.Цена климе до 80000 динара, пожељно је да има вај фај, неку апликацијицу која ради чисто због комфора у коришћењу и да лепо модулира.Оно што сам гледао су:
Midea Breezeless и Extreme, Gree Amber pro (не комфорт већ ова новија) и Airy, Daikin ATXC35/ARXC35C Siesta и FTXC35C/RXC35C Sensira и наравно (по мени најгрдније на иглед и по функцијама али међу најквалитетнијима) Fujitsu ASYG12LMCE, KPCA, KETA, KMCG, KMCE и KMCC.Мислим ни да се јапанци не могу да снађу са овим ознакама.Свака сугестија је добро дошла.
Pogledajte prilog 461434
A možda da daš priliku tom Hisenseu sa tim novim rasporedom, stim da bi možda bolja pozicija bila naspram tog zida što planiraš rušiti, dakle u dnevnoj sobi na zidu koji gleda prema kuhinji. Samim rušenjem tog zida vjerovatno će dosta lakša cirkulacija bit, p bi možda i taj Hisense trebalo da radi posao.

Ali ukoliko si svakako već isplanirao kupovinu još jedne dodatne klime, jer svakako želiš klimu u prizemlje, onda svakako bolje tu da uzmeš još neku kvalitetniju, sigurno da eć ti ovdje ljudi pomoći, i onda si miran.

Pogledajte prilog 461434
Kod tebe je problematična ova spavaća soba, koju mislim nije moguće normalno grejati sa tom klimom iz dnevne sobe, naročito ne kad temperature padnu dosta nisko, a ovako bi mogao da staviš većinu klima koje si nabrojao i završiće posao. Za ove nove gree iskreno ne bih se zaletao jer još uvek ne znamo kako rade.
I da pozicija klime da baca prema vratima vazduh.

Ima li iko ovdje Midea All Easy Pro da mi kaze iskustva...potrosnja...nivo buke....opcije...12000 btu
imam je od septembra 2021 greje nas i hladi već tri sezone sa zadovoljstvom. Opslužuje direktno 27kv zimi podešena na 24c preko follow me funkcije i to održava u stepen. Zna ponekad da ode na 25c kada napolju naglo otopli. Zimi ne ide ispod 350w, a leti je na oko 100w (podešena na 26c) minimalne potrošnje. U 90% slučajeva je ventilator na automatskom podešavanju. Kada je ispod -5 napolju zna da zaleti kompresor tada se čuje spoljna jedinica, ali je to rekao bih bučno samo noću kada je u zgradi jako tiho. Nemam instalirane gumene stope možda bi to pomoglo. Za rasklapanje nije potreban alat mada nije baš tako jednostavno kao što deluje na reklami. Što se mene tiče zadovoljan sam kupovinom.

Ако могу мало пластично да објасним део куће који је у "сунчаној зони" се односи на дечју и дневну собу у њима је лети несносно.На зид у дневној соби наспрам врата ка ходнику и кухињи не бих стављао климу мислим да јој ту није место а директно би дувала на угаону гарнитуру и на супротни зид од собе мада сам размишљао и о тој солуцији тешко да би ту и усмеравање крилаца нешто драстично помогло.Свакако планирам нову и квалитетнију климу на место Хисенса само још да одлучим коју.Што се тиче спаваће собе лично волим за сад да буде мало хладније чак зими када нису толики минуси и гасим радијатор.Хисенсе је успевао да из дневне загреје и спаваћу собу на сасвим пристојну температуру тако да би нова клима требало да по мени има мало већи проток ваздуха из унутрашње јединице.

Pozdrav ljudi , cistio sam danas filtere od klime i krpom brisao unutrasnju i spoljasnju prasinu, i greskom zakacio sace i iskrivio ga, da li ce to praviti problem pri radu klime? Hva;a.
a5806452-15cc-4ee2-a9cf-3ba0afae13be.jpgPpPbdb3e70c-8d62-45f1-aef2-697a017f5fa1.jpg

Nista strasno, ispravi ako mozes.
Imas i alate bas za tu svrhu.
Tipa na aliju ima da se nabavi od 1-5e da biras koji ces.
Link

Midea All Easy Pro

Te lamele nista strasno, i fabricki bude iskrivljeno na nekim mjestima.

Prilozi

• IMG20241008170247.jpg
    IMG20241008170247.jpg
    179.1 KB · Pregleda: 65
  • IMG20241008170233.jpg
    IMG20241008170233.jpg
    360.7 KB · Pregleda: 64
  • IMG20241008170221.jpg
    IMG20241008170221.jpg
    284.4 KB · Pregleda: 67
  • IMG20241008170215.jpg
    IMG20241008170215.jpg
    314.9 KB · Pregleda: 63
  • IMG20241008170211.jpg
    IMG20241008170211.jpg
    238 KB · Pregleda: 64
Alexava,imaš slicnu muku kao i ja,,sličan raspored prostorija,da ne kažem isti,pofgotovo kada srušiš taj zid,stim što je kod mene otvor prema mojoj trpezariji,tvojoj spavaćoj.ja nemam klimu u dečijoj,mojoj spavaćoj i fali mi...moje mišljenje: trebaju ti 3 klime.OK je,može da se pregura,ali daleko je od dobrog.Pogotovo bez izolacije.Pogledaj šta su meni dobri ljudi ovde predlagali,pogledaj moju potrošnju koja nije zanemarljiva(ni ti ni ja nemamo izolaciju),doduše ti imaš još i CG.Zbog rasporeda mislim da se nećeš usrećiti sa dve klime,U svakom slučaju treba probati,pa onda zaključivati,nije svaka kuća ista...Ne bio nam ja u koži...

За сада ми не требају три климе треба ми препорука за једну главну:).До сад сам очекивао да овде пршти од препорука али оно међутим.Климе ми нису и неће бити извор главног грејања, могу да се угрејем у прелазном периоду до паљења ЦГ или да се квалитетно расхладим лети, али дефинитивно за пар година планирам прелазак на топлотну пумпу.Видим да се Fujitsu 12КMCC лепо показала, има одличну модулацију али бих хтео да чујем још неку препоруку.Нисам ни сигуран, за ове моје потребе да ми и треба нека скупља клима мада по садашњим ценама ове кинеске су се озбиљно приближиле јапанцима, а имаш и Фуђицу и Даикин који се производе у Турској.Мислим да ли је реално да један Хисенсе про х кошта скоро као улазна Фуђицу или Даикин.

За сада ми не требају три климе треба ми препорука за једну главну:).До сад сам очекивао да овде пршти од препорука али оно међутим.Климе ми нису и неће бити извор главног грејања, могу да се угрејем у прелазном периоду до паљења ЦГ или да се квалитетно расхладим лети, али дефинитивно за пар година планирам прелазак на топлотну пумпу.Видим да се Fujitsu 12КMCC лепо показала, има одличну модулацију али бих хтео да чујем још неку препоруку.Нисам ни сигуран, за ове моје потребе да ми и треба нека скупља клима мада по садашњим ценама ове кинеске су се озбиљно приближиле јапанцима, а имаш и Фуђицу и Даикин који се производе у Турској.Мислим да ли је реално да један Хисенсе про х кошта скоро као улазна Фуђицу или Даикин.
Pa uzmeš onda tog Fujitsua, i miran si, nisam primjetio da se ljudi žale.
Ja kad sam počeo da gledam sebi za kupovinu, isto tako logično sam guglao, i hop odmah naletiš na Daikina, cijene paprene, bar za imalo normalnije uređaje. Ja da imam malo drugačiji raspored prostorija ni sekunde se ne bih omišljao za Hisense Energy pro model, a ovako me samo strah da se neće većinu vremena više ponašati kao On off klima, a onda se gubi poenta kupovine invertera. Razlika je što je tebi za dogrijavanje, a meni je plan da naredne godine uz kupovinu druge klime to bude primarno grijanje.

Imam osjećaj da ne možeš pogriješiti u tvom slučaju, za taj period dogrijavanja bi bilo koja odradila posao, ali ako već možeš izdvojiti novac uzmeš najkvalitetniju i rahat si.

Sa tim rasporedom nece moci samo dve,jedino neka multisplit varijanta,pogledaj im cene
Sto se tice kvaliteta klima odavno japanci ne dominiraju sem u ceni same klime,a tu uvek placas i brend,tako je svuda
Sto se tice kineza ja sam uvek za majku firmu a ne cerke
Znaci Midea uvek pre Hisense ,Mda,Vivaxa ,Gree itd ,ne znam sta Midea jos pakuje i gde sve ima umesane prste

Sa tim rasporedom nece moci samo dve,jedino neka multisplit varijanta,pogledaj im cene
Sto se tice kvaliteta klima odavno japanci ne dominiraju sem u ceni same klime,a tu uvek placas i brend,tako je svuda
Sto se tice kineza ja sam uvek za majku firmu a ne cerke
Znaci Midea uvek pre Hisense ,Mda,Vivaxa ,Gree itd ,ne znam sta Midea jos pakuje i gde sve ima umesane prste
Ima pravo grijanje, ovo je samo za prelazni period, ne vidim zašto bi montirao još 2 klime, samo za dogrijavanje. Koliko sam razumio čak i prije rušenja tog zida je solidno Hisense zagrijavao i spavaću, sad bi trebalo da je još lakše, pogotovo ako bude neki jači/bolji uređaj od Hisense kojeg planira ukloniti.

@Alexva

Meni je 12KMCC glavni izvor grejanja u 23,5 m2 + 11 m2 ( hodnik ) i prezadovoljan sam njenim radom. Kod tebe jeste veća površina i slabija izolacija, ali za prelazni period mislim da bi bila dobar izbor. Inače, 12KMCC(E) i 12KETA(E) su po specifikacijama gotovo identične, ali kažu da ova druga ima dosta lepšu unutrašnju jedinicu.

Њих две сам и највише и гледао мислим да су ту са ценама.Ако можеш да ми кажеш како ако уопште знаш КЕТА модулира исто или слично као КМЦЦ?Ту смо негде и са квадратуром.Кета нема вај фај стандардно већ као додатну опрему мислим онај модул да се купи?Знаш ли колико је и који иде?Има ли везе што се пеоизводи у Кини што се тиче квалитета?

Poslednja izmena:
Imam Fujitsu 12KMCC od prošle godine i 2 kom. General 09KMCC (ugrađene nedavno i isprobane par puta). Koliko sam mogao da vidim rade i moduliraju identično (130-140 W najniže na grejanju ). Sve su proizvedene u Kini... mislim da ih uopšte i ne proizvode u Japanu. KETA bi trebalo da je gotovo ista klima, samo sa lepšom unutr. jedinicom.

Poslednja izmena:
Хвала на саветима.Свео сам лист као што каже наш народ на 5 словв:Midea Extreme, Midea да извинете Gaia, и наравно Fujitsu 12 KMCC, KETA или KGTE (KGTA) још да видим има ли нека мало лепша цена и колико могу још да се испружим KGTE је мало скупља па да пресечем.Ове Фуџитцу ни једна нема приказ температуре на поклопцу климе?Ништа осим оне три мале пампице доле?Мајку му 21. век мало бар да их учине интересантнијим на око.Чисто да додам има и Амбер Премиум 9 за неких 750 е али мислим да би била тотални оверкил за оно што мени треба а и не иде испод 500 вати колико сам прочитао или да узмем и њу у разматрање?

Poslednja izmena:
Хвала на саветима.Свео сам лист као што каже наш народ на 5 словв:Midea Extreme, Midea да извинете Gaia, и наравно Fujitsu 12 KMCC, KETA или KGTE (KGTA) још да видим има ли нека мало лепша цена и колико могу још да се испружим KGTE је мало скупља па да пресечем.Ове Фуџитцу ни једна нема приказ температуре на поклопцу климе?Ништа осим оне три мале пампице доле?Мајку му 21. век мало бар да их учине интересантнијим на око.Чисто да додам има и Амбер Премиум 9 за неких 750 е али мислим да би била тотални оверкил за оно што мени треба а и не иде испод 500 вати колико сам прочитао или да узмем и њу у разматрање?
I te lampice su previse kod nekih klima a kamoli jos taj prikaz temp. Ako je u spavacoj sobi klima to svjetli ko novogodisnja jelka pa samo smeta taj led koliko je jak. Bitno je kako radi a izgled manje vise.

Uglavnom je jednostavno isključiti iste. Meni tako rade u spavaćoj i dečijoj sobi.

Završila se saga kod mene sa Vivax AEHI 12-icom, pisao sam o lošoj kulturi rada, defrostima u plusu, šuštanju, brujanju.
Prijavio problem Kimtecu, javio se majstor što je ugrađivao sav uvređen što se žalim jer se on time bavi 25 godina.
A majstorčina stavio 1.5-2m instalacije, skinuo holendere kod unutrašnje jedinice i vario, plus var kao napljuvan, ogroman odvratan. Nije vakuumirao i još trista detalja.
Došao skinuo klimu i vratio pare.

E sad, hteo bih da doplatim u odnosu na taj Vivax i kupim nešto kršteno i da naravno ugradi drugi majstor. Šta uzeti, recimo Daikin FTXC35, Gree Amber Pro, ili neku Midea Extreme malo jeftiniju, nešto peto?

Vrh Dno