Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li je neko ima slican zvuk iz Fujitsu LUCA spoljne jedinice?
Mislio sam da je ventilator i da udara negde medjutim nije, izgleda da je motor ventilatora 😬
Stari post, ali imao sam istu situaciju. Sad kad sam skidao klimu da je očistim, samo sam zavrnuo šraf koji drži ventilator i nema više zveckanja. Doduše, kod mene je bio malo drugačiji zvuk, ovo zvuči kao da negde udara ali mislim da se samo olabavio taj šraf koji drži ventilator

Probao sam sinoc rezim isusivanja od 22.30h, T29.6C, V60%. U 1h T27.4C, V39%. U 1h je prestala da isusuje i pocinje da radi kao u rezimu on-off klima. Neuporediva razlika u subjektivnom osjecaju uz snizenu vlaznost i samo stepen nizu temperaturu. Testirao u 25 kvadrata.
U nekoj od prethodnih poruka napisao sam gresku da kod mene isusivanje radi na 30-50w. To je u rezimu ventilatora, isusivanje je na 250-350w.

Prilozi

• Screenshot_20240817-094714~2.png
    Screenshot_20240817-094714~2.png
    92.1 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Tasta uzela Bergen Comfort Apollo T 12K.Neverovatno,kako ovo malo cudo radi i hladi.Prepakovana Haier klima.

Pozdrav svima, imam Gree Amber Comfort 12, stara je godinu dana. Prošla je kroz zimu i ovo leto odlično, jako malo troši. Međutim, kada sam jednom iz radoznalosti uključio mod za odvlaživanje, sutradan je počeo OPASAN smrad iz nje. Na aplikaciji sam video da je uključen X-Fan i sada je stalno uključen. Da li smem da poprskam rebarca iza filtera dok radi na ventilatoru, koristeći gotov rastvor asepsola od 1%? Plašim se da me ne udari struja ili da nešto ne pokvarim. Hvala!

Prilozi

• IMG_0125.JPEG
    IMG_0125.JPEG
    147.6 KB · Pregleda: 60
Zdravo ekipa,

Suprug i ja hoćemo da kupimo klima za hlađenje.

Već imamo midea klima invertore po kuća i koristimo aplikacije.

Koja midea inverter klima je dobra? Mi imamo mission 2 pa da nije lošija od njih? Budžet oko 55000 dinara.

Hvala

Pozdrav svima, imam Gree Amber Comfort 12, stara je godinu dana. Prošla je kroz zimu i ovo leto odlično, jako malo troši. Međutim, kada sam jednom iz radoznalosti uključio mod za odvlaživanje, sutradan je počeo OPASAN smrad iz nje. Na aplikaciji sam video da je uključen X-Fan i sada je stalno uključen. Da li smem da poprskam rebarca iza filtera dok radi na ventilatoru, koristeći gotov rastvor asepsola od 1%? Plašim se da me ne udari struja ili da nešto ne pokvarim. Hvala!
Smes samo zastiti elektroniku nekom krpom, to zeleno plasticno i blokiraj krpom tu rupu desno. Ukljuci ventilator na najmanju brzinu i prskaj. Posle ugasi klimu i ostavi asepsol sat vremena da odradi poso pa ukljuci klimu da hladi jedan sat da ispere asepsol.

Nemoj na ventilator, nema poente, samo ces osusiti asepsol. Naprskaj po radijatoru/izmenjivacu slobodno, to je i ovako stalno mokro.

Opet neko iskljucuje klimu nocu, ja ne znam sta je vama ljudi? Niza tarifa ti je 4 puta jeftinija kada je i najhadnije a ti tad iskljucis i gubis energiju iz objekta i onda kad krene 4 puta skuplja visa tarifa da grejes i pravis sto veci racun.
Zavisi kako je kod koga jeftina tarifa. Nije svima isto. Evo, meni je skoro uvek jeftina tarifa od 12 00 do 24 00,a od ponoći do popodne u 12 00 sve je skupa. Znači, nije svima isto.

Ima mnogo varijanti za vreme skupe i jeftine struje kad nije na daljinsko upravljanje a jeda od njih je uklopni sat stao pa proradio posle nekog vremena i čoveku odgovara to pa ne prijavljuje.

Kako moze da ti je jeftina od podneva do ponoci?
A kako ne može? Sija lampica na tabli gde su osigurači i plus na strujomeru je ona strelica u položaju koji pokazuje da je jeftina struja. Provereno kod elektičara i kod osoblja koje čita struju. Zašto ti je to čudno? Različiti gradovi i reoni imaju i različite smene jeftine i skupe struje da ne bi jedni isti uključivali mašine i uređaje noću a neki samo po danu. Meni i ovde u mom okruženju je uglavnom tako ali se ponekad i nama promeni termin. I gde piše da Distribucija mora noću da daje jeftinu struju?
1000012058.jpg
Kako moze da ti je jeftina od podneva do ponoci?
1000012059.jpg
Ima mnogo varijanti za vreme skupe i jeftine struje kad nije na daljinsko upravljanje a jeda od njih je uklopni sat stao pa proradio posle nekog vremena i čoveku odgovara to pa ne prijavljuje.
Nema tu šta da mi odgovara ili ne odgovara. Zvao sam Distribuciju i dolazili su i rekli da je sve u redu sa strujomerom i da je tako isto kod drugih u tom reonu i da to nije ništa nelegalno.

Poslednja izmena:
Nije sve u redu jer ako grejes na struju nocu je hladnije i tad treba da bude niza tarifa.

Nije sve u redu jer ako grejes na struju nocu je hladnije i tad treba da bude niza tarifa.
Grejem se na gas, kotao na plin. Vajlant. Ne troši mnogo struje bilo koje. Kontam onaj ko se greje na struju po takvim uslovima da akumulira peć preko dana i malo pušta i opet akumulira a noću pusti da izduvava pa opet ujutru akumulira. Ima mnogo ljudi koji noću smanjuje grejanje i ne vole preterano toplo.

Poslednja izmena:
Jeftinija struja je uglavnom noću, da bi se stanovništvo "nateralo" da tada više troši, da bi manje trošilo danju, kada privreda troši. Time se donekle pravi ravnomernija raspodela potrošnje tokom dana: danju privreda, noću stanovništvo. To je bila osnovna ideja kada je ('70-tih, ako se me varam) uveden dvotarifni sistem.
Pozdrav

Pisao sam da cujem neko cegrtanje na ventilatoru. Skinem veceras poklopac spoljne jedinice kad ono na ivici propelera zeleni insekat poput veceg komarca zalijepljen. Da li moze bas to proizvoditi zvuk cegrtanja bas sam zacudjen. Uz to uz blagu silu pritegao sam saraf ventilator jedva da se pomjerio, bio zategnut kao i svi sarafi nosaca ventilatora. Nema sto bez da je od insekta, ali bas da to proizvodi zvuk cegrtanja...svasta. Prvi snimak od prije kada se culo cagrtanje iznad 400w i drugi snimak veceras pri radu od 1500w+ samo se kompresor cuje i zvuk zrikavca je sada stvarno zvuk zrikavca, a ne zvuk od klime.

Prilozi

• Video.Guru_20240813_220645165.mp4
    4.9 MB
  • Video.Guru_20240817_205913239.mp4
    3.2 MB
Na slici se vidi skica sprata kao i sadasnja pozicija klime 12btu.s obzirom da supruga ima zdrsvstvenih problema i ne zeli da stavljamo klimu u dnevni boravak da li novu klimu postaviti na rigips u hodniku tako da "bije" prema wc i ostalim sobama? Pri sadasnjoj poziciji imam problema sa hladenjem dnevnog boravka jer hladan vazduh najviše odlazi u spavacu i dečiju sobu. I kad su ove spoljašnje temp 38 muci se da spusti na 27 jednostavno 12-ica nema tu sta da trazi pa bi sledeća bila 18. Imate li neki predlog, savet sta raditi, gde unutrasnju staviti? Zašto je unutrašnja stsvljena sad gde je tu? Iz razloga sto su tu vrata ka prizemlju i pre su bila celo leto otvorena i koliko toliko hladila prizemlje. Moji hoce na prolece dole da stave jednu 12-icu.

Prilozi

• 17239253757941295569503577237328.jpg
    17239253757941295569503577237328.jpg
    146 KB · Pregleda: 62
Ne postoji klima koja ce ti sa te pozicije ohladiti dnevnu, nemas ti problem sa jacinom klime, prosecna 12ica lagano hladi 60ak m2.
Stavi ventilator da bije u dnevnu iz hodnika i resio si problem bolje od pojacanja klime.
Ili premesti sadasnju na zid desno kako si i zamislio, ali mislim da ti jaca klima ne treba.
Da li zena ne napusta sobu dok radi klima, kako joj u ledenom hodniku ne smeta kada siba kao besna?
Neka lagana Breezeless ili slicna klima sa rupicama se ne bi osetila u tih 28m2 da radi uopste, stavis je suprotno od mesta sedenja...

Može neka pomoć / informacija?
Montirah ljudima Gree Cosmo Regular neki dan, juče otišao da im namestim Wifi, kad se na kraju ispostavilo da klima nije ni došla sa modulom za wifi. Displej ima ikonicu za wifi, daljinski ima taster takodje, a i papiri za povezivanje su došli uz uputstvo. Jednostavno pokušali resetovati wifi hotspot, Mode+wifi, klima zapišti ali ništa. Otvarao klimu, nema nigde modula, a na to nisam ni obraćao pažnju prilikom montaže. Gde god odem na netu piše da ta klima ima wifi..??? Šta raditi. Ko je tu kriv.. Znam da se kod gree-a nikad ne dokupljuje modul već dođe ubačen..

U vezi ove priče o uklanjanju vlage, od nedavno imam klimu ali to nisam probao. Negdje sam pročitao da je to za područja u svijetu koja imaju veliku vlagu, ali sad svakako namjeravam da probam. Meni vlaga varira 55-60%. Ne znam koliko dobro LG Dual Inverter to radi, i da li radi (kako je neko rekao) stalno dok je taj Dry mode uključen, ili će da prestane sa tim kad vlaga padne do nekog nivoa. Do koliko da mu dozvolim da spusti vlagu? Koji procenti su najprijatniji? I kad spusti vlagu da li će nakon toga možda nešto lakše da rashlađuje, kad radi u klasičnom režimu hlađenja?

Po mom iskustvu klime nesto nista posebno ne odrade to uklanjanje vlage. U globalu sam rezim hladjenja uklanja malo vlagu dok radi, a i kada se ukljuci baš režim odvlažavanja klima isto hladi...

Ja sam često isto imao vlagu do 60% ali nikad nisam uspio klimom spustiti ispod 55-50.
Redovno otvaranje širom prozora na po 5 minuta par puta u toku dana pomaže.
Ljeti nemam problema a ni zimi kada klima krene da radi 24h, jedino u prelaznom periodu...

Pozdrav svima :) Treba mi pomoć oko odabira Midea klime. Potrebna je za hlađenje i grejanje (u pred sezoni) stana od 30m2. U pitanju su modeli:

MIDEA Inverter MA3-12HRDN8-QRD0GW i MIDEA Inverter MSAFBU-12HRDNX-QR​

Koju od ove dve uzeti? Meni kao laiku su iste po specifikacijama, koliko sam videla jedna je iz serije Prime 2 a druga Forest. Ako neko ima iskustva, predloge bila bih zahvalna da podeli :giggle:

Da li je moguće da se već nakon 7 dana od ugradnje klime oseća neki neprijatni miris čim je uključim? Traje neko vreme i posle nestane. Isključim je tokom noći pošto su kod mene sveže noći i tad iskoristim da provetrim kuću, posle tokom dana je ne isključujem.
Miris je onako nešto kiselkast

Pozdrav svima :) Treba mi pomoć oko odabira Midea klime. Potrebna je za hlađenje i grejanje (u pred sezoni) stana od 30m2. U pitanju su modeli:

MIDEA Inverter MA3-12HRDN8-QRD0GW i MIDEA Inverter MSAFBU-12HRDNX-QR​

Koju od ove dve uzeti? Meni kao laiku su iste po specifikacijama, koliko sam videla jedna je iz serije Prime 2 a druga Forest. Ako neko ima iskustva, predloge bila bih zahvalna da podeli :giggle:
Dodajte jos malo i uzmite Hisense energy pro x ili ako bas mideu zelite onda midea ag 12 nxd1.
Ova Tesla je odlicna klima a isto kosta kao modeli koje ste naveli (to vam je midea all easy pro model samo sto pise tesla i imate 5 godina garancije uz registraciju)

Da li je moguće da se već nakon 7 dana od ugradnje klime oseća neki neprijatni miris čim je uključim? Traje neko vreme i posle nestane. Isključim je tokom noći pošto su kod mene sveže noći i tad iskoristim da provetrim kuću, posle tokom dana je ne isključujem.
Miris je onako nešto kiselkast
Koji model klime?

Nazad
Vrh Dno