Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Šta uzeti?
  • GREE Inverter klima Comfort Clivia,
  • HISENSE Energy Pro X 12K ili
  • Vivax COOL ACP-12CH35AERI+
Za Gree Clivia nemamo nikakve informacije na grejanju... Sto je tek imaju ovde ja mislim dvoje ili troje...
I mene zanima kako ce da radi Clivia zimi da li ce spusta ispod 500w i drzi precizno temp. ili je to ipak prepakovana Muse :unsure:

Da li klima i u modu za hlađenje treba da odvlažuje vazduh ili samo na dry modu?
Kada je podesim na dry skida baš brzo procente vlažnosti, dok radi u režimu hlađenja samo održava postojeću vlažnost.
Skoro svih dana od ugradnje (pre par dana) jako malo vode izlazi na kondenz crevo, i njen senzor vlažnosti pokazuje oko 40%, dok dole niže imam one male termo/vlagometre koji prikazuju oko 60%.

Da li moze neka preporuka za Mitsubishi klimu za grejanje/hladjenje do oko 1000€ ako uopste ima sta kvalitetno za te pare? Isto tako da li moze predlog koju vunu i koje debljine staviti na tavan kako se ne bi gubila energija?

Da li je neko merio koliko inverter klima troši struje za hlađenje?

Znam da zavisi od više faktora (veličina prostora, BTU, izolacija, spoljašnja temperatura...) ali mi treba okvirna dnevna ili još bolje mesečna procena kWh za recimo prostor od 60-65 kvadrata, spoljašnja temperatura od 30-ak stepeni i ajde da kažemo prosečna izolacija (mada je kod mene dobra, hedin osto stan gleda na jugozapad.

Pitam zbog ugradnje klime u Nemačkoj, gde je samo jedna tarifa i kWh je 30 centi, a jedan Nemac mi reče da izađe mnogo skupa struja za klimu, pa ih zato ovde vrlo retko ima (ovih ne-centralizovanih).
Na hladjenju trose manje nego na grejanju. Niko ne moze sa sigurnoscu da ti odgovori na to pitanje, jer kao sto si rekao ima puno faktora, pocev od same klime, koliku zelis temperaturu postici, pa sve ostalo. Mislim da bi mesecna procena bila izmedju 100 i 200 kWh, i to pricamo o radu 24h dnevno. Neka me neko slobodno ispravi ako gresim.

Da li klima i u modu za hlađenje treba da odvlažuje vazduh ili samo na dry modu?
Kada je podesim na dry skida baš brzo procente vlažnosti, dok radi u režimu hlađenja samo održava postojeću vlažnost.
Skoro svih dana od ugradnje (pre par dana) jako malo vode izlazi na kondenz crevo, i njen senzor vlažnosti pokazuje oko 40%, dok dole niže imam one male termo/vlagometre koji prikazuju oko 60%.
Odvlazuje osjetno dok ne postigne zadatu temperaturu, kad postigne zadatu temperaturu onda ce i znacajnije smanjiti odvlazivanje na auto brzini. Manja brzina - manje odvlazuje i obratno. Moguce nece ni kapati ili vrlo malo. Termometar je najbolje držati na dalji kraj od klime po sredini prostorije na metar visine.

Meni je uglavnom brzina fana na auto. Uspeva tako da hladi i održava temperaturu bez problema. Jako brzo postigne zadatu temperaturu i onda održava, znači odatle i nema mnogo kondenzata.

Tako je, ne moze da odvlazuje ako modulira na minimum ili je cak i ugasila kompresor i samo duva na ventilatoru.
Ako stavis u dry mode onda ce hladiti i odvlazivati nezavisno od trenutne temperature u prostoriji.
To moze da bude problem ako si recimo vec postigao 24/25 stepeni u prostoriji a klima nastavi u Dry modu da spusta temperaturu.

Ova Midea Xtreme hoće nekad da brljavi. Stavim je na "follow me", 25 stepeni, ona drži na 27 non stop i mislim da čak isključi kompresor i vrti samo ventilator. Onda je ugasim, ponovo upalim, podesim na follow me i onda opet radi normalno. 🙄

Tako je, ne moze da odvlazuje ako modulira na minimum ili je cak i ugasila kompresor i samo duva na ventilatoru.
Ako stavis u dry mode onda ce hladiti i odvlazivati nezavisno od trenutne temperature u prostoriji.
To moze da bude problem ako si recimo vec postigao 24/25 stepeni u prostoriji a klima nastavi u Dry modu da spusta temperaturu.
Dry mod ne moze znacajnije spustiti temperaturu (stepen, 2-3), mimo onoga dok ne izvuce pretjeranu vlaznost nakon cega samim tim i dolazi do subjektivnog osjecaja da je niza temperatura zbog suvljeg vazduha i ona je time izvrsila svoju funkciju. Da ne pametujem ali svi znamo da nije isto 28C i 70% vlaznost i u dry mod npr da to isto pretvori u 27C i 40%. To i pise u svakom uputstvu za klime. Takodje, kod mene klima u dry mod ne radi u neki nepametni rezim u odnosu na hladjenje ili grijanje vec ista spusta vlaznost do odredjene tacke i onda prestane da isusuje vazduh. Ako dodje do dotoka dodatne vlaznosti, ona opet pocne da isusuje.

Prilozi

• Screenshot_20240816-203033.png
    Screenshot_20240816-203033.png
    427.1 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_20240816-202520.png
    Screenshot_20240816-202520.png
    175.6 KB · Pregleda: 46
Pa 2-3 stepena razlike nije malo uopste i na to sam mislio.
Ukljuci dry mode na 24 stepena i 60 posto vlaznosti i pusti sat dva pa vidi kolika je temperatura.

Probao sam da je uključim baš tako na 24 stepena i vlažnost 58-59, za manje od sat vremena spustila na 22 stepena.

Pa 2-3 stepena razlike nije malo uopste i na to sam mislio.
Ukljuci dry mode na 24 stepena i 60 posto vlaznosti i pusti sat dva pa vidi kolika je temperatura.
To je optimisticnija procjena 2-3 stepena koja nije bas realna. Zasto kod Daikina u dry rezimu nemas funkciju ni podesavanja temperature ni jacine duvanja? Pa bas iz razloga mog prethodnog komentara.

Prilozi

• Screenshot_20240816-205827~2.png
    Screenshot_20240816-205827~2.png
    87.3 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20240816-210330~2.png
    Screenshot_20240816-210330~2.png
    78.7 KB · Pregleda: 43
Nema ni kod mene(hisense, daikin, venting, samsung).
Ali sve ce uredno da hlade ako upalim dry mode. Naravno nece ohladiti na 16 stepeni ali ce spustiti temperaturu u prostoriji u kojoj je visok procenat vlaznosti sigurno nekoliko stepeni.
Konkretan primer je hisense energy pro koju cesto koristim na dry mode nakon koriscenja masine za pranje i susenje vesa gde svaki put obori temperaturu sa 26-7 na 23-4 se stepena za tih sat vremena koliko mu otprilike treba da spusti vlagu na nekih 35-40 posto.

Obicno jaci modeli imaju i podesavanje jacine turbine i na odvlazivanju. Moja ima jacinu, a kada radi na odvlazivanju na prvoj brzini zavisi od prostora koliko ce spustiti, ali generalno dry mod spusta neograniceno. Stavi 18ici u dobro izolovan manji prostor, pa ce ici i ispod 20c lagano.
JA sam moju zaboravio na dry i spustila mi sa 27 na 20c.

Upravo to, ja posle sat vremena ugasim jer spusti vlaznost na nivo koji mi odgovara ali mislim da kad ne bih ugasio da bi nastavila da hladi prostoriju sigurno.

E ne znam, strucan nisam ali sam procitao u uputstvu za Daikin da klima ne moze da zamijeni odvlazivac vazduha vec da moze samo da ga zamijeni u ogranicenoj mjeri do nekog predefinisanog procenta od oko 50-60% i da tu odrzava. Ja kad ukljucim dry mod on upravo na taj procenat spusti i onda se sam iskljuci, ako pocne da raste procenat ponovo pocne da sisti i to je to. A ako ukljucim hladjenje u maksimalnoj brzini spusta do 30%.

Prilozi

• Screenshot_20240816-212104.png
    Screenshot_20240816-212104.png
    308 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Meni spusta bez problema dokle god drzim ukljucen dry mode ali uglavnom isključim kada dodje do 40% vlaznosti.
Evo trenutno mi daikin i samsung spustili vlaznost na 39%
1000022103.jpg

Da li je neko merio koliko inverter klima troši struje za hlađenje?

Znam da zavisi od više faktora (veličina prostora, BTU, izolacija, spoljašnja temperatura...) ali mi treba okvirna dnevna ili još bolje mesečna procena kWh za recimo prostor od 60-65 kvadrata, spoljašnja temperatura od 30-ak stepeni i ajde da kažemo prosečna izolacija (mada je kod mene dobra, hedin osto stan gleda na jugozapad.

Pitam zbog ugradnje klime u Nemačkoj, gde je samo jedna tarifa i kWh je 30 centi, a jedan Nemac mi reče da izađe mnogo skupa struja za klimu, pa ih zato ovde vrlo retko ima (ovih ne-centralizovanih).
Hladim stan oko 54m2 loš raspored klima u dnevnoj setovana na 26 c fan maximalno, klima bergen apolo 12 a++, pri spoljašnjoj 39 c potroši oko 8kw za 24 h radi non stop bez gašenja zadnja tri dana

Meni spusta bez problema dokle god drzim ukljucen dry mode ali uglavnom isključim kada dodje do 40% vlaznosti.
Evo trenutno mi daikin i samsung spustili vlaznost na 39%
Pogledajte prilog 454364
Brate to je po meni onda nonsens. Spusta ti vlaznost bez kontrole (sam kazes da nemas kontrolu postavke u suvom rezimu), slikovito da kazem dok ne izvuces kabl od klime iz uticnice. Heroju takodje, zaboravio na nju i ona mu pojela blizu 10 stepeni. 😂 Pa po tome ona ce da pokusava da dodje do nulte tacke dok ne crkne ili dok je ti ne ugasis. Logicnije mi je ovo objasnjenje od proizvodjaca. Kod mene kad isusuje radi na 30-60w cini mi se, onda u odredjenom trenutku prekine i spusti na, lupam, 5w i onda tu radi na cekanju da kazem dok ne registruje da ponovo dolazi do porasta vlaznosti

Poslednja izmena:
Ja ako odvlazujem namestim da za sat vremena vrati na hladjenje i onda ne razmisljam.
Da, bilo bi dobro da mogu da namestim do kog procenta ce raditi odvlazivanje ali to i nije bas moguce tako da je ovo polu-resenje za sada.

Ja ako odvlazujem namestim da za sat vremena vrati na hladjenje i onda ne razmisljam.
Da, bilo bi dobro da mogu da namestim do kog procenta ce raditi odvlazivanje ali to i nije bas moguce tako da je ovo polu-resenje za sada.
Pa malo jeste cudno. To dodje kao odredjene klime kad je setujes da grije na 23 a ona ode na 27 i ne misli smanjivati grijanje. Ali svakako bolje i jace da isusuje nego da odrzava 60%. Prakticno neupotrebljiv rezim ako odrzava 60%

Ne b8h preterano slusao te iz Daikin podrske, meni je lik rekao da se na Emura 3 ne ciste filteri, nego majstor na 6 meseci dolazi i cisti sve...nema ogranicenje koliko ce da isusi vazduh. Neka neko ko ima.merac vlaznosti ukljuci i vidi dokle ce. Tih 60% oni kazu jer se to obicno pali kada je vlaga na 80-90%...pa ne moze izvaditi previse jer radi smanjenim kapacitetom zato sto pokusava da sto.manje hladi prostor. Upali je na 50% pa vidi da li i dalje radi i spusta.

Eto na Quora odgovori HVAC strucnjaka.

"Нормални режим максимизира пренос и латентне и осетљиве топлоте напоље. Латентна топлота је енергија која се крије у влази воденој пари у ваздуху. Латентну топлоту у ваздуху можете додати или уклонити без промене температуре. Осетна топлота је топлота која мења температуру сувог ваздуха. Тo је топлота коју можете "видети" по промени температуре.

Режим сушења жртвује укупан пренос топлоте да би се фокусирао на веће уклањање кондензацијом латентне топлоте садржане у воденој пари. Ово се постиже снижавањем температуре намотаја испаривача то је онај у вашој кући који хлади ваздух на путу до ваших регистара и смањењем брзине вентилатора. Ове промене помажу у уклањању воде из ваздуха на рачун укупног уклањања топлоте.

Пошто ваш клима уређај покреће мање укупне топлоте, не мора да ради тако брзо. Уместо тога, потребно је да хлади расхладно средство што је више могуће у завојници кондензатора (оној изван вашег дома). А онда желите да расхладно средство испарава при нижем притиску и тиме нижој температури у завојниции спаривача."

Drugi komentar:
"оно што се дешава у режиму сувог клима уређаја је да вентилатор успорава, али спољна јединица ради пуним отвором. ово ствара веома хладну унутрашњу завојницу, која усисава влагу из ваздуха, а не претерано хлади околину. из техничког израза: уклањање латентне топлоте (влаге) се повећава, док се осетљива топлота (собна температура) смањује или остаје статична"

Poslednja izmena:
Odvlaživanje odnosno kondenzaciju radi automatika gde kompresor najverovatnije radi max kapacitetom a smanjuje se brzina turbine. U zavisnosti od ulazne temperature vazduha automatika odradi optimalnu brzinu turbine da bi se maksimalno izvuklo vlage iz vazduha koji struji preko isparivača. To nije za celodnevni rad i do neke minimalne temperature vazduha ima efekta.

Ova Midea Xtreme hoće nekad da brljavi. Stavim je na "follow me", 25 stepeni, ona drži na 27 non stop i mislim da čak isključi kompresor i vrti samo ventilator. Onda je ugasim, ponovo upalim, podesim na follow me i onda opet radi normalno. 🙄
Desava se i kod mene, ali je ne dezim na follow me. Drzim je na 27 stepeni, a u prostoriji 24.5

Evo je situacija kod mene na Dry i na quiet fan(240 m3/h).

Prilozi

• 20240817_045310.jpg
    20240817_045310.jpg
    230.6 KB · Pregleda: 56
  • Screenshot_20240817_045412_MELCloud.jpg
    Screenshot_20240817_045412_MELCloud.jpg
    67.4 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_20240817_045524_MELCloud.jpg
    Screenshot_20240817_045524_MELCloud.jpg
    60.6 KB · Pregleda: 42
  • Screenshot_20240817_045548_Tapo.jpg
    Screenshot_20240817_045548_Tapo.jpg