Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Dobar dan.
Pokušaću da objasnim problem, molim vas za pomoć, ideje, predloge. Poludecu. Naime, postavili smo split sistem klime, kupili Daikim najtisu klimu sto postoji i kada je počela da radi cuje se kapljanje vode kroz zid. To je voda koja izlazi napolje. Moje pitanje je da li može nešto, bilo šta da se uradi da se ne cuje kapljanje? Pomoć je svaka dobrodošla. Hvala

Jesi li siguran da se kapanje čuje? Voda koja teče kroz okruglu cev ne bi trebalo da se čuje, još kroz zid.

Prije ce biti da mu se cuje strujanje gasa kroz cijevi... koliko ima instalacije (cijevi) tj koliko su udaljene vanjska i unutrasnja jedinica jedna od druge ? da li je majstor zatvorio rupu u zidu kuda idu cijevi

Bas je dobra ta flexis🤩prelepo izgleda
Jel ona bese ima mitsubishijev kompresor ili panasonicov?
Ja mislim Mitsubishi kompresor da ima. Iznenadjujuce je dobra klima.
I Haier se do sada pokazao kao bas dobar sa klimama.

Jesi li siguran da se kapanje čuje? Voda koja teče kroz okruglu cev ne bi trebalo da se čuje, još kroz zid.
Cuje se kapanje vode 100% (tak,tak,tak, pa ee ubrza)
Prije ce biti da mu se cuje strujanje gasa kroz cijevi... koliko ima instalacije (cijevi) tj koliko su udaljene vanjska i unutrasnja jedinica jedna od druge ? da li je majstor zatvorio rupu u zidu kuda idu cijevi
Unutrašnja jedinica je u dnevnoj sobi, a spoljašnja (split sistem) je na kući. Cevi pojma nemam kako idu, kucu smo pravili ispočetka i to smo radili još u sivoj gradnji. Koga da zovemo za taj problem? Ovog sto je radio cevi ili ovog sto je montirao klimu?
Cuje se kapanje vode 100% (tak,tak,tak, pa ee ubrza)

Unutrašnja jedinica je u dnevnoj sobi, a spoljašnja (split sistem) je na kući. Cevi pojma nemam kako idu, kucu smo pravili ispočetka i to smo radili još u sivoj gradnji. Koga da zovemo za taj problem? Ovog sto je radio cevi ili ovog sto je montirao klimu?
Na koju rupu mislite? Nadam se da neće morati da se taj zid kopa.

Ovog što je cevi ugrađivao. Mada mislim da to ne može da reši bez kopanja. Stvarno čudno da se kampanje čuje unutar kuće.

Majstor koji je radio cevi se ne javlja niti odgovara na poruke danima. Šta da radimo?

A sta ti je u tom zidu, kako ti je i luda sproveden odvod kondenza klime?

Nismo hteli da nam se vide kablovi, cevi pa smo to tako sakrili. Ništa nije u tom zidu osim te cevi koja izlazi iz kuće i voda izlazi napolje
E ovo je bas čudno...kad da je suplja cijev a i zid pa kapa na pod 😵‍💫
Tako se i cuje, kao da sa visine pada na dno

Kao da ti je stavljena neka velika odvodna cev, a ne ona klasicna za klime, pa da imas neki pad gde kaplje kondenz pod ostrim uglom...nazalost, tu nema resenja osim da se razbije zid i koriguje taj ugao, jer ovo bas lupa.

Može li da se vidi napolju voda koja izlazi iz klime? Ili je sprovedena u neku odvodnu cjev direktno pa ne može da se vidi? Ako može da se vidi i ne kaplje pušta unutar zida, ako izlazi napolje možda je ovo što heroj87 kaže za veličinu cjevi.

Kao da ti je stavljena neka velika odvodna cev, a ne ona klasicna za klime, pa da imas neki pad gde kaplje kondenz pod ostrim uglom...nazalost, tu nema resenja osim da se razbije zid i koriguje taj ugao, jer ovo bas lupa.
sto nema resenja? Moze da provuce buzir crevo kroz tu cev da zaobidje taj ugao gde voda bije, t.j. da neda vodi da slobodno pada i bije u cev.

sto nema resenja? Moze da provuce buzir crevo kroz tu cev da zaobidje taj ugao gde voda bije, t.j. da neda vodi da slobodno pada i bije u cev.
Sve pod uslovom da je uopste ovo o cemu ja pricam.
I dodatno, zavisi koliko je udaljeno od klime, da li moze da se napravi ugao i crevo spusti kroz cev...
Ovde bih ja rekao da je dundjer samo malo odvodno crevo zaturio u tu cev i to baksuz bas tako da je na sred te vece cevi i onda kaplje direkt.
Ako ima buzir crevo, moguce da bi i skracivanje istog pomoglo, da kaplje pre pada, pa ce da se sliva niz cev.

1723730949890.png

Poslednja izmena:
Da li je neko imamo slican slucaj, da ima malo prostora iznad vrata gde bi postavio klimu u hodniku. Klima je potrebna za prvenstveno za hladjenje, grejanje je vec uradjeno preko radijatora, sa podim razvodom i modulacionim kotlom. Dakle ako se postavi klima iznad vrata u dzep koji je ostavljen u plafonu, koliko minimalno mora da bude odvojena od plafona, da bi radila kako treba?

Screenshot 2024-08-15 155817.jpg

Da, verovatno je bas ovako kako sam ja nacrtao...bilo bi lepo da majstor objasni da li je skroz operisan, pa je stavio cevi kao na mojoj slici pod pravim uglom ili ipak ima malo razuma, pa je stavio uglove i na ove 2 krivine sto su kod mene ravne...ako ima uglove, moguce da postoji jednostavno resenje, a to je da se samo skrati crevo da se sliva na gornji deo cevi.

Dakle, crveno gde skratiti...ali je bitno da su cevi pod uglom, ovako kako sam dodao braon bojom...ako nije pod uglom, onda se mozda mora sprovesti dugacko buzir crevo koje ce ici maltene do poda cevi, svega 2-3cm iznad poda, na sta mislim da je Caridze mislio(zelena boja).

1723731834203.png
Dakle, ako ti je odvodna cev postavljena kao ove ravne crne linije, sve pod 90%, onda moras da spustis veliko odvodno crevo, a ako je kao braon bojom, na ugao, onda mozes da ga skratis.
To mozes i sam proveriti tako sto ces da gurnes libelu i videti da li ima ugao, jer je nekada mali ugao pa se ne moze videti golim okom...naravno, za sve to moras smaknuti unutrasnju jedinicu sa nosaca barem, demontaza nije potrebna.

Poslednja izmena:
Evo kako se cuje
Ovjde je ja mislim napravljeno koljeno pod uglom od 90° i stavljena siva odvodna cijev, koja je siroka, kada je majstor stavljao odvod od klime on je sigurno uvukao onu kratku cijev sto dodje uz klimu, citavu, pa ta cijev sada visi i kaplje na sredinu i sva voda sto kaplje kaplje na sredinu koljena i odatle zvuk lupanja. Ja bih zvao montera da proba da stavi krace crijevo pa da kondenz se spusta niz cijev, da nije na sredini.

Dno koleno je izgleda stalno pod vodom i odatle se čuje eho kapanja, probaj da staviš parčence sundjera da bude u liniji vertikale pa ćeš videti da li se čuje. Ako je to u pitanju i misliš da je sundjer trajno rešenje moraćeš redovno da vadiš sundjer očistiš cev i opereš sundjer. Koliko vidim na fotki cev je ispod kote 0.

Cuje se kao da udara u plastiku, nije pod vodom sigurno, cev ima ugao dole.
Moze i sundjer dole biti neko privremeno resenje dok ne dodje majstor, ali ne bih to ostavio kao trajno.

sad "poslusah" video, ali meni se cini da lupa cas od vodu, cas od kanalizacionu cevku manjeg precnika.
Full cudno.
Ta izlazna cev koja ide van kuce, kojeg je precnika?
Na prvu mi se cini da je teski dundzeraj u pitanju..

Pretpostavljam da je cev fi 32, nemam reper da procenim a da li je dunsteraj ili ne ne mogu ništa da napišem jer je radjeno pre malterisanja i verovatno ravnajućeg sloja. Neko je u toj priči omašio da li procena visine ravnajućeg sloja ili majstor nije štedeo na betonu.

u svakom slucaju, ja licno ne bih imao nerava da slusam takve zvukove, vec bi brze bolje uzeo krsteno gumeno crevo za odvod
(ne ono PVC sr..e sto ide uz klime po difoltu), izbusio rupu na zidu, crevo odveo van betonske staze (ili u obliznji oluk) i iste veceri bih legao da spavam,
siguran da sam resio problem.

Može li da se vidi napolju voda koja izlazi iz klime? Ili je sprovedena u neku odvodnu cjev direktno pa ne može da se vidi? Ako može da se vidi i ne kaplje pušta unutar zida, ako izlazi napolje možda je ovo što heroj87 kaže za veličinu cjevi.
Da, evo

Da li je neko merio koliko inverter klima troši struje za hlađenje?

Znam da zavisi od više faktora (veličina prostora, BTU, izolacija, spoljašnja temperatura...) ali mi treba okvirna dnevna ili još bolje mesečna procena kWh za recimo prostor od 60-65 kvadrata, spoljašnja temperatura od 30-ak stepeni i ajde da kažemo prosečna izolacija (mada je kod mene dobra, hedin osto stan gleda na jugozapad.

Pitam zbog ugradnje klime u Nemačkoj, gde je samo jedna tarifa i kWh je 30 centi, a jedan Nemac mi reče da izađe mnogo skupa struja za klimu, pa ih zato ovde vrlo retko ima (ovih ne-centralizovanih).

Sutra dolazi majstor koji je to radio. Sumnjam sa se uopšte seca kako je radio, ali ajd da vidim šta će da kaže. Svakako ću javiti šta smo napravili pa da makar neko drugi ne napravi ovakvu gresku. Inače smo angažovali ozbiljnu firmu za to i naravno debelo platili, ali eto, ni to nije garancija. Hvala svima, sugurno ću probati nešto od ovoga.

Evo i ja da se javim nakon duze pauze. Isao danas ljudima da montiram Gree Cosmo Regular, Valjda krstenija varijanta od Lomo R i Muse. Ima dosta napretka sto se tice nekih stvari na njoj, u odnosu na prethodne modele. Dosta je tisa i ne bronda itd. Nije klima sad bitna stvar koliko su me oduševile nebuloze nekog lika što je stajao tu dok sam je montirao.

On: Nemoj da stavljas odvod od unutrasnje u tacnu, tako vlazi kondenzator napolju i hoce da smrdi na kanalizaciju unutra…
Ja: Odakle tebi te gluposti?
On: Ej ej ej polako pa ja valjda nesto znam pratim sve forume za klime itd itd..
-Nadao sam se da je tu kraj ali ne-
“Nemoj da pokrivas cevi armaflexom skroz do holendera ostavi bar 10cm bez izolacije, zimi zaledi tu i onda nema gde voda da ode pa popucaju cevi i unutra nastane haos..”

Sta reci, koju posluku porati?

Nazad
Vrh Dno