Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pošto čekam ugradnju klime, prolazeći kroz grad gledao malo spoljne jedinice kako su ugrađene i kod mene su izgleda majstori ******.
Minimum 30-40% spoljnih jedinica je montirano praktično tik uz sam zid samo što ne dodiruje.

Pa ovo je biser decenije 🤣 Cuo sam za azot a ne argon i "vario" Haris zicom i brenerom, ali jos nisam cuo za ove tvoje metode varenja i drzanja freona u unutrasnjoj jedinici. Mora da se i u struju razumes isto kao i u klime i varenje.
Uuups, kakav lapsus za freon, mislio sam na spoljašnju. Al' znaš i ti šta sam mislio, ne pravi se lud. Kako god, pivo i plaža učiniše svoje a uz forum se lepo nasmejem. Za ostalo ostajem pri tvrdnji, nisi ti izgleda čuo ni za pola periodnog sistema. Nije samo jedan inertni gas u upotrebi. Ajd' uzdravlje!

Mislim da je minimum minimuma 10 cm, bar za Fujitsu tako stoji u manual-u, gedaj bar 20-30 cm da ti bude spoljna od zida, kad si vec upucen.
To za majstore, to je igra slucaja, i meni su tako " majstori" zalepili na 10 cm LG klimu pre skoro 20 godina.
Radila ona ( radi jos uvek ),grejala, greje, do plus 5- 0c, do pre 2 godine, tako zalepljena za zid, nevakuimirana, i sa, vremenom od sunca izgorelom izolacijom na cevima, ali to je vec kocka, jel.
Ako vec cekas ugradnju, smisli sve ubapred, ne cekaj majtsore bez da nemas koncept gde sta treba da ide, inace, uradise oni svoje, i odose za pola sata - sat. a ti ostajes tu duze vremena, jel.

Poslednja izmena:
Nisam bio upućen u klime, čitao sam ovde, čitao po internetu da se informišem dovoljno. Ove ugradnje ajde da ima 10cm od zida, nego bukvalno 2-3 samo što ne dodiruje.
Pripremio sam sve za ugradnju što je do mene, pa ću videti.

07 lmce dimenzije spoljašnje jedinice (mm): 535 x 663 x 293
12 llce dimenzije spoljna jedinica ŠxVxD cm 53,5; 66,3; 293,00
različita težina, ali dimenzije iste.
12 bergen za 1/3 tanja, isti nosači.
Udaljenija od zida, ali joj ni to ne vredi.
Zimus -5 sa grijačem tacne Bergen sva u ledu, Fujitsu ni kockica.
Možda je trebalo za Fujitsu nosač za 18-tku.
Mislim da je najbitnije da je ne zaglaviš u ćošak balkona, da zatvoriš sve strane kao jedna koja mi bode oči svaki put kad prođem.

Tati sam uzeo LLCE 12, za 20 kvm, keva mi prenosi utiske,, jel sa tatom nisam bas u nekim odnosima. Uglavnom, keva zna da 1x nedeljno ( svake subote ) izvadi, istusira, i vrati filtere.
Jednom sam samo, na kratko, doneo moj Xiaomi termometar, i Prosto merac doneo dole, ispratio, i za to pola dana video da je uredjaj ok.
Za pola stepena odstupanje, neosetno zaista. Kad se zaleti, ide do 800 vati pa odma obara ( vise nego moja Kmcc, ona ide do 300-400 , ako se uopste ugasi ) i to je to.
Da, bilo je -10 zimus, gledao ja iz dvorista, zaledio deo mali jedan, ali rupa ona otvorena pa, 80%, prohodna, to gledah da neam cimanje s matorim. Opet, to je izolovanih 20 kvm.

Dimenzije spoljasnjih kod Fujitsu uglavnom su iste kod 7 -9-12.
Sedmice, devetke, su lakse od 12, jel imaju jednoredni izmenjivac u spoljnoj jedinici. 12 vec ima dvoredni.
Spoljne su vizualo iste, jedino da ih izmeris, pa po kilazi da provalis, ili ono, da zagledas izmenjivac.

Moja kineska Vox klima nema tu slow-cook funkciju, ima samo jonizator za salatu! Ne mogu da verujem, a bas kinezi su poznati po tim sosovima od soje i kondenza! Sledeci put kupujem japanca, cuo sam da micubisi ima sa sušijem, neki novi model, al nema grejac spoljne jedinice 🤔 obicno ga koristim leti za roštiljanje na terasi..uhh muke..
A ti mislis ja slucajno imam bas Gree i Mitsubishi u stanu?

Pošto čekam ugradnju klime, prolazeći kroz grad gledao malo spoljne jedinice kako su ugrađene i kod mene su izgleda majstori ******.
Minimum 30-40% spoljnih jedinica je montirano praktično tik uz sam zid samo što ne dodiruje.
Jeftiniji nosaci, a montere boli uvo koliko ce efikasna tebi biti klima.
Odavno su nosaci za "9ke i 12ice" ispali iz upotrebne vrednosti jer su danas spoljasnje dosta vece nego nekada, ali ih i dalje svi koriste.

Pazi kod mene, uvoznik za Mitsubishi, 25k dinara ugradnja(i to zaboravili da naplate dodatna 2 metra), oni nemaju slobodne montere i salju neki levi servis...
Nemaju dovoljno cevi, pa produzavaju varenjem, nemaju odjednom izolaciju nego spajaji iz 5 delova nakon sto su pokusali obe cevi zajedno da izoluju i ja im rekao odvojeno.
Nosac za neku mozda 20kg klimu, oni ugradjuju meni 34kg spoljasnju...unutrasnju stavili na kutiju i naravno, izgrebali je.
Imas dole sliku pre i posle menjanja nosaca, na prvoj se vidi da su mi cevi nabijene uz nosac...a vidis i kako im je "mocna" vakum pumpa...
A slag na tortu je da mi je lik iz magacina dao moju spoljasnju, vg2, a unutrasnju vg1, pa su ovi "instalateri" trebali da ponesu sa sobom vg2 unutrasnju i vrate ovu, sto im naravno niko nije javio, pa smo cekali jedno sat vremena da neko iz Steelsofta donese ispravnu unutrasnju.
Sve je posle nekoliko meseci promenjeno, kao i cela unutrasnja, posle su imali vremena ovi iz Steelsofta kada sam im seo za kicmu...

Naravoucenije, montirati klimu samo u februaru, martu, kada su gladni i imaju vremena na pregrst, onda se nigde ne zuri i nigde ne sklepa.

Prilozi

• IMG_2203.JPG
    IMG_2203.JPG
    273 KB · Pregleda: 106
  • IMG_2204.JPG
    IMG_2204.JPG
    211.4 KB · Pregleda: 98
  • IMG_2205.JPG
    IMG_2205.JPG
    305.7 KB · Pregleda: 93
  • IMG_2206.JPG
    IMG_2206.JPG
    291.4 KB · Pregleda: 86
  • IMG_2208.JPG
    IMG_2208.JPG
    372.5 KB · Pregleda: 80
  • IMG_2223.JPG
    IMG_2223.JPG
    220.9 KB · Pregleda: 86
  • IMG_2806.JPG
    IMG_2806.JPG
    236.5 KB · Pregleda: 90
  • IMG_2897.JPG
    IMG_2897.JPG
    129 KB · Pregleda: 92
  • IMG_2898.JPG
    IMG_2898.JPG
    320.1 KB · Pregleda: 92
  • IMG_2184.JPG
    IMG_2184.JPG
    171.1 KB · Pregleda: 108
Poslednja izmena:
Prvi nisu, onda su ovi koji su direktno iz Steelsofta stavili i antivibracione i veliki nosac i naravno, odvojili cevi od zida.

Danas sam poslovno prosao pored kragujevac i za malo da svratim u jednu prodavnicu sto prodaje Mitsubishi HI klime... Mnogo me zanima srk35zs-wf ali nekako me i dalje buni zbog snage izmedju moje Muse Comfort Evo 12(2023) i te srk35zs-wf... Sto ipak Musa moze do -25c a ova srk35 do -15c
Da li ima velika razlika npr. na -10c i -15c u snagi izmedju ove klime?
Jasno mi da srk35 ima bolji kultura rada a od modulacije da ne pricamo :LOL: kako izgleda ako zakove -20c?
Musa hladi/greje neki 48m2... ok zimi moze i 10m2 da odbijemo sto jedna soba je vise neki magacin nego soba znaci onda 38m2
Musa bije iz dnevnu direktno u hodnik i u spavacu sobu i solidno se pokaza sa prvu zimu 2023/24 ali zna da me bas nervira kad spolja bude npr. +10c onda zna da ne radi po pola dana sto ne ide ispod 500w

U petak sam ponovo blizu kragujevac pa mozda da je odmah pokupim

Ljudi, od sutra, ( mozda prekosutra ) opet kao pre, bice vruce.
Perite filtere, pobrisite krpom uredjaj :)
I idite na otvorene bazene, skkacite na glavu u olimpijski bazen.

Prvi nisu, onda su ovi koji su direktno iz Steelsofta stavili i antivibracione i veliki nosac i naravno, odvojili cevi od zida.
Tebi je taj zid problem, mislim, ja na kuci ovde, 5 klima tandrcu, cula se jedino dole u prizemlju jedna, kad sam stavio dobre gumice, kao da ne postoji, videces zimus.
Danas sam poslovno prosao pored kragujevac i za malo da svratim u jednu prodavnicu sto prodaje Mitsubishi HI klime... Mnogo me zanima srk35zs-wf ali nekako me i dalje buni zbog snage izmedju moje Muse Comfort Evo 12(2023) i te srk35zs-wf... Sto ipak Musa moze do -25c a ova srk35 do -15c
Jasno mi da srk35 ima bolji kultura rada a od modulacije da ne pricamo :LOL: kako izgleda ako zakove -20c?
Musa hladi/greje neki 48m2... ok zimi moze i 10m2 da odbijemo sto jedna soba je vise neki magacin nego soba znaci onda 38m2
Musa bije iz dnevnu direktno u hodnik i u spavacu sobu i solidno se pokaza sa prvu zimu 2023/24 ali zna da me bas nervira kad spolja bude npr. +10c onda zna da ne radi po pola dana sto ne ide ispod 500w

Mitsa, pogotovo HI, nije za poredti sa Gree.
Ti hoces brojevima da uporedis..ne ide tako, .
Kad je ugradis, subjektivno tek vidis

Poslednja izmena:
Imam trenutno preko 20 klima, ukupno smo izmenjali blizu 50, od 150-3500e, ovde je skinuta Fujitsu Luca koja se nikada nije cula...ovo je jedina klima koja se cula unutra, a za to mislim da je zasluzna aljkava ugradnja. Da napomenem, ovo je najvisa klasa uredjaja koju posedujem, Mitsubishi iznad LN-a ima samo njihov power nordic RW model i to je to. Sve ostale klime su mi u sustini klase ispod ove i ako ima i 18ica, 24ki i onih svinjastih Amper Premium 12ica.

Kod devojke u stanu dve UJ jedinice su povezane na jednu spoljnu jedinicu.

Jedna u dnevnoj radi odlicno dok druga zaudara samo tako. Ocistio sam sta sam mogao na uredjaju, prskao alkoholom ali nista ne pomaze. Ima li neko neki savet da li je ovo situacija za majstora ili postoji neko sredstvo ili nesto, sumnjam da je problem u cevima za drenazu ali nikako mi nisu pristupacna jer je novogradnja u pitanju i deluje mi da je sve vec sprovedeno kroz zidove tako da ne vidim ni kako bi majstor to mogao da resi? Slabo imam iskustva u ovome tako da mozda i gresim

EDIT : nisam siguran da li postoji neka opcija da naprskam necim dok klima radi, prskao sam samo dok je bila ugasena, takodje DAIKIN klima je u pitanju

Zovi da rezervišeš. 😃

Zovi da rezervišeš. 😃
Imaju jos 3 komada na lager ;)
Pitao sam i odmah da li moraju njihovi serviseri da dodju (70km) ili moze moj sto ga znam 12 godine(ovlascen, firma itd) rekli da nije problem i garancija je 5 godine
Prve 2 godine kao ne treba servis da se radi ali u 3 godinu zbog dalje garancije.
Ali jos se kopkam sta da radim :unsure:

Poslednja izmena:
Bolje njihovi, moja preporuka.
Znas ti tog lika 12 god, sve je to ok, al ovako si miran, plus ne dajes slucaju sansu da se posvadjas sa likom koga znas 12 godina :)
E, posalji mi u porukama ako te ne mrzi, koji je to servis, odakle su, itd.
Imam trenutno preko 20 klima, ukupno smo izmenjali blizu 50, od 150-3500e, ovde je skinuta Fujitsu Luca koja se nikada nije cula...ovo je jedina klima koja se cula unutra, a za to mislim da je zasluzna aljkava ugradnja. Da napomenem, ovo je najvisa klasa uredjaja koju posedujem, Mitsubishi iznad LN-a ima samo njihov power nordic RW model i to je to. Sve ostale klime su mi u sustini klase ispod ove i ako ima i 18ica, 24ki i onih svinjastih Amper Premium 12ica.
Hteo si reci krmace :D
Inace, sve razumljivo.

Poslednja izmena:
Bolje njihovi, moja preporuka.
Znas ti tog lika 12 god, sve je to ok, al ovako si miran, plus ne dajes slucaju sansu da se posvadjas sa likom koga znas 12 godina :)
E, posalji mi u porukama ako te ne mrzi, koji je to servis, odakle su, itd.
Ma taj covek je skroz korektan kad mi zbog groma crkao kompresor na Amber 9 Premium on mi to resio preko Gree u roku od 5dana
Znaci ponedeljak morala da se skine, poslata tamo negde u Novi Sad i u petak vec stigla nazad... I odmah mi rekao da ce me ovi iz gree zovu da pitaju zbog nevremena itd...
I ja samo da kazem da nije bilo nikakvo nevreme :ROFLMAO:
I evo vec 7godine roka Amber

ili mislis za ne daj boze da nesto bude pa da prebacu na servisera?

Poslednja izmena:
Mozes li opsirnije opisati, kako grom prvo ? Pa onda sta je stradalo, i kako su resili.

Eee, da si ugradnju poverio onom dobrom čoveku, mom prijatelju čije se ime ovde ne spominje, mogao si da mu ostaviš ključeve od stana i vratiš se nakon par sati da posvedočiš vrhunskoj ugradnji. Al' u tom slučaju ne bi imao "dogodovštinu" vrednu deljenja sa ostatkom forumske zajednice.

Ko je taj cije se ime ne pomiinje, lici mi na ludog Aleka :D
Predpostavljam ko je, pratim forum odavno, al daleko sam ja od vas. Krusevac.
Nema veze, dobio sam preporuku iz KG za Mitsu HI, dobro sto i su kod nas pokrili trziste entuzijasta :)

Poslednja izmena:
Jeftiniji nosaci, a montere boli uvo koliko ce efikasna tebi biti klima.
Odavno su nosaci za "9ke i 12ice" ispali iz upotrebne vrednosti jer su danas spoljasnje dosta vece nego nekada, ali ih i dalje svi koriste.

Pazi kod mene, uvoznik za Mitsubishi, 25k dinara ugradnja(i to zaboravili da naplate dodatna 2 metra), oni nemaju slobodne montere i salju neki levi servis...
Nemaju dovoljno cevi, pa produzavaju varenjem, nemaju odjednom izolaciju nego spajaji iz 5 delova nakon sto su pokusali obe cevi zajedno da izoluju i ja im rekao odvojeno.
Nosac za neku mozda 20kg klimu, oni ugradjuju meni 34kg spoljasnju...unutrasnju stavili na kutiju i naravno, izgrebali je.
Imas dole sliku pre i posle menjanja nosaca, na prvoj se vidi da su mi cevi nabijene uz nosac...a vidis i kako im je "mocna" vakum pumpa...
A slag na tortu je da mi je lik iz magacina dao moju spoljasnju, vg2, a unutrasnju vg1, pa su ovi "instalateri" trebali da ponesu sa sobom vg2 unutrasnju i vrate ovu, sto im naravno niko nije javio, pa smo cekali jedno sat vremena da neko iz Steelsofta donese ispravnu unutrasnju.
Sve je posle nekoliko meseci promenjeno, kao i cela unutrasnja, posle su imali vremena ovi iz Steelsofta kada sam im seo za kicmu...

Naravoucenije, montirati klimu samo u februaru, martu, kada su gladni i imaju vremena na pregrst, onda se nigde ne zuri i nigde ne sklepa.
Svima usta puna sve više hvalisanja i znaju da udare po džepu a sve manje pravih majstora.
Ja ću ovog pratiti šta i kako radi, neću da ga smaram previše jer glupo je. Ali bude li krenuo da fušeri, nemam problem da mu sednem na kičmu.

Mozes li opsirnije opisati, kako grom prvo ? Pa onda sta je stradalo, i kako su resili.
Bilo neko nevreme a ja sam bio na putu... Obicno iskljucim klime,tv itd. kad bas blizu grmi...
Grom udario negde kod komsiju, sutradan kad sam je upalio da hladi ona startuje ali kad treba od spoljasnu kompresor da se upali odmah mi glavna sklopka izbacila I tako u krug
Ja pozovem mog majstora sto je i postavio i kazem mu: jeste bilo nevreme itd a on: To ti 100% kompresor crkao on pozove tamo u Gree oni nemoze da veruju da kompresor mogao tako lako da crkne na amber itd.
Sutradan dodje neki drugi ovlasceni servis(pozvan od gree) iz mog kraja oni garantuju da je to greska u maticne ploce... zamenili na obe spoljasnu i unutrasnju ali na kraju isti ********* tako da su je morali skinu i posalju tamo u novi sad kod Gree(ponedeljak) a u petak vec stigla nazad preko kurira

Odmah mi rekao moj majstor da ce ovi iz gree da posalju drugi neki da se uvere itd.. ali da ne spominjem kod ovi drugi ni slucanjo nevreme itd :ROFLMAO:
Klima bila pod garanciju

Poslednja izmena:
Znaci grom je ubio kompresor ( meni neverovatno, al moguce, eto. Elektronika obicno ode prvo u takvim sit...a l nema pravila , jel )
Hvala ti za info. E, a kad je to bilo koje godine ?
Btw, dzaba sto ti iskljucis TV, i ostalo, ako ih ne isekas iz uticnice kao da si ih popaljene ostavio
Mada ovo se zaista retko bas desava, a ima i dosta ljudi kojima je klima direktno u razvodnoj kutiji spojena, kao mom bratu On Off Midea.

Stoji to tako skoro 20 godina, pucali su gromovi i te kako, i izbacala ona g;avna sklopka dole ( ne razumem se u elektriku )
Ali nikad nista nije ne do bog crklo, il se zapalilo :)

Poslednja izmena:
Eee, da si ugradnju poverio onom dobrom čoveku, mom prijatelju čije se ime ovde ne spominje, mogao si da mu ostaviš ključeve od stana i vratiš se nakon par sati da posvedočiš vrhunskoj ugradnji. Al' u tom slučaju ne bi imao "dogodovštinu" vrednu deljenja sa ostatkom forumske zajednice.
Imam ja majstore koji sami ugrade klimu za pola sata kao uslugu mom caletu i ako se sada bave sistemima od po par hiljada do par stotina hiljada eura, a imam i materijal, mogao sam besplatno sve ugraditi da bude savrseno. Poenta je bila da kod uvoznika kupim i kod uvoznika i ugradim, jer kao neko ko je imao 30 godina servis bele tehnike(moj cale), znam kako je kada dodje do problema, pa krene prebacivanje krivice sa prodavnice na majstora i obrnuto...ali ne znam da li si ispratio da su mi za LN dolazili 6 puta za 5 meseci, a prvo sto su pitali kada sam prvi put reklamirao, bilo je "ko je ugradio" :)

Ko je taj cije se ime ne pomiinje, lici mi na ludog Aleka, po prici.
Predpostavljam ko je, pratim forum odavno, al daleko sam ja od vas. Krusevac.
Nema veze, dobio sam preporuku iz KG za Mitsu HI, dobro sto i su kod nas pokrili trziste entuzijasta :)
Nije ludi Alek 😂
Dule "Tvrdoglavi" iz Novog Sada.
Imam ja majstore koji sami ugrade klimu za pola sata kao uslugu mom caletu i ako se sada bave sistemima od po par hiljada do par stotina hiljada eura, a imam i materijal, mogao sam besplatno sve ugraditi da bude savrseno. Poenta je bila da kod uvoznika kupim i kod uvoznika i ugradim, jer kao neko ko je imao 30 godina servis bele tehnike(moj cale), znam kako je kada dodje do problema, pa krene prebacivanje krivice sa prodavnice na majstora i obrnuto...ali ne znam da li si ispratio da su mi za LN dolazili 6 puta za 5 meseci, a prvo sto su pitali kada sam prvi put reklamirao, bilo je "ko je ugradio" :)
Čitam forum kad imam vremena. Sad sam na odmoru, pa sam se aktivirao. Baš si nadrljao sa tom klimom, a cenim da si uzeo top model baš da izbegneš bilo kakav problem. Al' ljudski faktor je nenadjebiv. One problematične Midea Mission 18-ce sam uzeo preko Duleta, on je i ugradio. Kad se pokazalo da su felerične, on je i ispeglao sa uvoznikom povraćaj novca. Došli monteri od uvoznika, skinuli Midea klime i Dule doneo Fujitsu. Jest' bila maaalko skuplja ugradnja u odnosu na "ortaka Đuru iz kraja", ali mir nema cenu. Da sam ostao sa onim Mideama pukao bih 2.000eur samo tako. I ne moram da napominjem da ponese amortizere, veće pocinkovane nosače, posebno izoluje cevi, ponese kanalice, upotrebi vakuum pumpu, inertni gas... Ma ništa. Samo pokažem gde treba da stoji klima i to je to, brige bez. I što sam stariji taj sistem više vrednujem

Poslednja izmena:
Koliko se secam, Dule je bio hardcore Fujitsu i nista drugo, a onda posle krenuo da radi i neke atlas ili tako nesto bas low budget kineze made by Midea, pa odjednom i oni superiska, a onda se vratio samo na Funitsu?

Zvao sam ga ja kada sam Luca kupio, kaze dolazi 2x nedeljno do BGa, a tada je za ugradnju trazio duplo od servisa iz BG-a :)
Na kraju nqm je caletov taj ugradio i nju i 8 Gree besplatno i mogu da potvrdim da su najkvalitetnije odradjene :)

Vrh Dno